Цитат
Цитат
Бебетата на СТОРОЖЕВИЦИТЕ по-горе са наистина хубави, като всяко бебе. Може и да минат за бернари, ако някой им бе боядисал поне половината опашка кафява, както и задниците на майката и каката, че и задните лапи до скакателната става... За "непрекъснатата кафява мантия по гърба" изобщо не става и дума... b)
Че прочетете стандарта, бе, хора, преди да "кръщавате"...
ЗА ХИНКО.СРЕЩАЛ СЪМ КАТО ТЕБ КОМПЕТЕНТНИ ЛИЧНОСТИ КОИТО СА ОТГЕЖДАЛИ БЕРНАРИ ПО Е ЛЕСНО ДА ОПЛЮВАШ ОТ КОЛКОТО ДА ОТГЛЕЖДАШ ЖИВОТНИ. НИМА ВСИЧКИ РОДЕНИ ЕКЗЕМПЛЯРИ СТАВАТ ШАМПИОНИ,КАКТО И ПРИ ХОРАТА... ...ОТ 10 ГОДИНИ ГЛЕДАМ БЕРНАРИ И ПОСТОЯНО ЧЕТА ЧЕ ПРОЧЕТИ КОЕ Е ДОПУСТИМО И КОЕ НЕ
Не е въпроса кой колко е гледал (за твое сведение вече 30 години съм само с тях и продължавам!), а КАКВО Е ОТГЛЕЖДАЛ! Не е задължително кучето да отива на изложба, но все пак трябва да е от тази порода, а не от "съседна производна"! Коментирах точно определени кучета, на които ЛИПСВАТ белезите на бернара (посочил съм ги!), както и да ги наричат собствениците им с нескрит търговски интерес.
За четенето - позовавам се точно на стандарта, а не на научно-популярни книжки! Имам документ за съдия по тази порода - сигурно има защо! Вече казвах - евтин санбернар по света НЯМА!!! А вие давайте по 200-300лв и си вЕрвайте - никой не ви пречи... Че и хартийка-менте ще ви дадат...
По стария стандарт (до 2004г) се
препоръчваше тегло от 74 до 86 кг - ограничението бе за да няма "освинване", а е и вредно - животното се затруднява в движенията си точно както и хората. Наднорменото тегло усилва сърдечните проблеми, за които хората разбират чак след внезапната смърт на кучето - у нас липсва навик за профилактика, а около 60-70% от едрите кучета имат болно сърце.
Към стандарта има скица с пропорциите на бернара - който желае, може да се запознае с нея в сайта ми.
Пропуснах за петия пръст - в развъдниците просто се реже с ножица до възраст до 20 дни. След това вече хрущяла се втвърдява и преминава в кост и е желателно е да се премахне до 2-ия месец - след това операцията никак не е "козметична", а с упойка. А ако се остави, придобива размера на голям човешки палец и много пречи на кучето особено при движение в сняг.