Dog.bg Форуми : Кастрация на котка - популяризиране

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (8 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Кастрация на котка - популяризиране

#81 Потребителят е офлайн   колчо Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 27 March 2009 - 05:20 PM

Показване на мнениетоMechoPuh, в Mar 27 2009, 12:50 PM, написа:

Най-хубавият начин да популяризираш каквото и да било е личният пример.
Така че много жалко, че доста хора уж разбират къде е корена на проблема, но малко реално правят нещо.

Популяризирането трябва да става бързо, ако искаме да намаляваме броя на изхвърляните котки. Такива като мен и теб май сме малцинство, нещо като екзотика и личният ни пример няма да бъде достатъчен за това. Повечето от нас продължават се надат, че някак ще пробутат котетата или котката, без да ги е еня доколко читави ще са новите стопани.
И щом тук нямаме приюти за котки, тогава как масовият котколюбител да разбере проблема с изоставените домашни животни? Spay-Neuter Assistance Program скоро съобщаваха, че в щатите загиват 70% от котките в приютите. Това наистина е осезаемо за кратунчовците и затова 90% от домашните им котки вече са кастрирани.
User's Signature

Онлайн подписка в подкрепа на Европейската конвенция

Иде ли нещо от Европа? Новата инициатива изнерви Колеблив Кольо. Досегашните ялови надежди сякаш бяха успели да изтощят ума му.

#82 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 27 March 2009 - 06:12 PM

Ако наистина се направи истинска статистика, то тя ще покаже следното: масово кастрираните котки са кастрирани едва след здравословен проблем - обикновено пиометра. Хората не искат да предотвратят това и толкоз. А това рано или късно се случва в повечето случаи. В България много рядко хората кастрират котките си с истинска мисъл и разум. Обикновено котката дава най-малко едно поколение преди да бъде кастрирана. Малките, които отиват в домове също дават най-малко по едно поколение, защото стопаните следват примера на стопаните на майката на котката си. И така по веригата до днешния резултат - улици, преливащи от котки, вътрешни дворове, преливащи от котки, масово изтровени и прегазени. На хората им трябва масово информация. Развъждането не е за всеки, но уви всяко второ семейство има поколение котета. Понастоящем много хора се отказват от предлаганите от мен бездомни котки, защото ги разпитвам. Отиват и вземат от комшията, които не пита. Най-пресния случай беше от онзи ден когато момиче, разочаровано от методите на организация ми писа, че щяла да вземе от приятелка, чиято котка всеки момент ще ражда...

За статистиката - понастоящем имам 5 котки, всичките кастрирани. Едната женска никога не е раждала, другата не знам, защото я взех на около 2 години от ужасна жена. Ако броим и двете котки, които дадох на майка ми, значи 7 броя.
User's Signature

Качена снимка

#83 Потребителят е офлайн   колчо Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 March 2009 - 05:51 PM

Показване на мнениетоdeni_avr, в Mar 27 2009, 04:12 PM, написа:

стопаните следват примера на стопаните на майката на котката си. И така по веригата до днешния резултат - улици, преливащи от котки, вътрешни дворове, преливащи от котки, масово изтровени и прегазени. На хората им трябва масово информация.

Много добре описа порочния кръг. Да добавим и котките, превръщани в кожи, в храна за змии, в спаринг за бойни кучета....
Ние констатираме, но същевременно сме ратифицирали Европейската конвенция за защита на домашните животни. С това приемаме да организираме Инфо програми, а всъщност премятаме цяла Европа?!

За задомяването знам, че на запад е прието за правило да бпредлагат животни само след тяхната кастрация (spay/neuter). Този подход служи за допълнително ограничаване на прекаленото възпроизводството. Такива стопани дори спестяват нуждата от превъзпитание.
User's Signature

Иде ли нещо от Европа? Новата инициатива изнерви Колеблив Кольо. Досегашните ялови надежди сякаш бяха успели да изтощят ума му.

#84 Потребителят е офлайн   alllexa Икона

• Member
  • PipPip

Икона за мнението  Публикувано: 16 April 2009 - 07:35 AM

Показване на мнениетоalekian_yona, в Aug 5 2008, 07:08 AM, написа:

НЯМА по-добра алтернатива от кастрация, когато настъпи моментът за това. Освен ако животното няма да се ползва за развъдна дейност (не просто множене), но и тогава максимумът (варира според различни мнения) е м/у 5 и 7 години. Дори и в такъв случай обаче, настъпва денят за кастрация - като всяко живо същество, Котката има право на нормален живот. Именно КАСТРАЦИЯТА е тази, която осигурява на Котката въпросния нормален живот. При добър ветеринарен лекар тази процедура (по-проста и по-бърза при мъжките, по-бавна и по-сложна при женските) не застрашава с нищо живота на вашия любимец.
:blink:

Абсолутно вярно е.Аз жижеея в Канада и тук всяка котка която се заведе на вет за ваксини се кастрира по закон.Тука не можеш да срещнеш котка по улиците.Ако някои намери котка на улицата я занася в шелтер ,там се кастрира,ваксинира,обезпаразитява и се дава за осиновяване при максимално ниска цена.Самите ветеринари настояват да се кастрират.Ама без да преовеличавам повярваите ми,в града кадето живея не можеш да срешнеш котка или куче освен ако не се е загубило и обикновенно не остава побече от час на улицата.До първиат час вече са прибрани от саответните органи.

#85 Потребителят е офлайн   колчо Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2009 - 02:29 PM

Ти в кой район на Канада си?
Например чел съм данни за Едмонтон - отдавна са на европейско ниво.
Докато около 2000г. в Куебек/Кебек шелтерите приспиваха годишно по 50 кучета/котки на 1000 души или тотално около350 хил.!!!!
User's Signature

#86 Потребителят е офлайн   bebko suri Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 May 2009 - 08:08 PM

здравейте,
моето котенце Сури на 1г. и 6 месеца, днес беше кастрирано, малко съм уплашена защото все още е замаяна, ходи, пада става пак пада, а най-лошото е че се опитва да се качка на любимите си места, легла, дивани, а във форума прочетох, че не е хубаво да се катери, но не мога да я спра, когато се опитам да я отместя от мястото, което е решила да покорява започва да пищи.
И така въпросът ми е следният, хората с кастрирани жнски котки могат ли да ми кажат колко време след операцията вече са по добре, в смисъл, че не пискат така и не се клатушкат като пияни. Знам, че я кастрирахме за нейно добро, но ми е адски жал като я гледам такава, все едно аз съм виновна за това как се чувства в момента.
Благодаря Ви предварително за отговорите

#87 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 08 May 2009 - 08:14 PM

Утре сутринта вече няма да е замаяна, няма да пада и няма да е стресната. Днес "пищи" защото не е наясно какво й се е случило, и се опитва да си отиде на нейното си място, за да се почувства по-защитена, защото я е страх.
От утре няма вече да има ефект от упойката и единствения проблем ще е скованото ходене, все пак коремна операция е, конци дърпат. Сега й дайте малко вода, утре сутринта мека храна. Не се притеснявайте, освен ако не иска да яде повече от два дни, ако започне да си дърпа конците, ако до два дни не й премине неразположението. Тогава веднага консултация с лекаря ви.
За добро е, да.
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#88 Потребителят е офлайн   bebko suri Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 May 2009 - 08:18 PM

[quote name='samotnata' date='May 8 2009, 09:14 PM' post='621378']
Утре сутринта вече няма да е замаяна, няма да пада и няма да е стресната. Днес "пищи" защото не е наясно какво й се е случило, и се опитва да си отиде на нейното си място, за да се почувства по-защитена, защото я е страх.
От утре няма вече да има ефект от упойката и единствения проблем ще е скованото ходене, все пак коремна операция е, конци дърпат. Сега й дайте малко вода, утре сутринта мека храна. Не се притеснявайте, освен ако не иска да яде повече от два дни, ако започне да си дърпа конците, ако до два дни не й премине неразположението. Тогава веднага консултация с лекаря ви.
За добро е, да.
[/quot
много ти благодаря, за бързият отговор, но като никога друг път не ми се е случвало такова нещо и съм много изплашена. Да ние още утре сме на лекар и така още 3-4 дни. След мъничко като се събуди ще и дам водичка и утре сутринта хран. И отново много ти благодаря

#89 Потребителят е офлайн   grima Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 May 2009 - 08:22 PM

Не се притеснявай, наистина в момента изглежда сигурно жално, но всъщност най-големия проблем идва от упойката и мацата незнае какво точно е станало и зашо й е замаяно и странно.
Както вече са споменали, сега по-скоро я е страх. Но утре вече ще си е във форма сравнително, само може да има дискомфорт така да се каже. Да, ще ходи по-сковано може би, но това също не трябва да те притеснява.
При всички случаи е за нейно дорбо! :ba_025:
User's Signature

Качена снимка

#90 Потребителят е офлайн   bebko suri Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 May 2009 - 02:11 PM

здравейте,
днес сме вече по-добре, адекватна е , хапна малко, бяхме на преглед и доктора каза ,че всичко е наред, сега няколко дни ще сме на инжекции и се надявам скоро да си е същата пакостница.
благодаря ви много за куража снощи, защото наистина се бях сринала.
Много късмет

#91 Потребителят е офлайн   bebko suri Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 May 2009 - 09:49 PM

здравейте отново,
сутринта сури беше добре даже хапна малко, а сега цял следобяд е легнала и не мърда. не иска нито да яде нито да пие. При някой случвало ли се е такова нещо

#92 Потребителят е офлайн   MechoPuh Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 10 May 2009 - 09:24 AM

Да, случвало ни се е и това. Не се тревожи. Нормално е да е по-неактивна няколко дни след операцията. Може все още да чувства дискомфорт. Все пак операцията и е била преди по-малко от 2 дни. Наблюдавай я внимателно, но не бързай да се тревожиш.

#93 Потребителят е офлайн   bebko suri Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 May 2009 - 12:57 PM

благодаря за отговора,
днес поне засега хапва добре и пие вода, но за всеки случай и направихме кръвни изледвания за да видим дали няма вътрешно кървене. Доктора каза ,че всичко е наред и в норма, няма температура, просто я боли много и затова е стояла така и не е искала да яде, сложихме и обезболяващо и след 30 мин беше на крака хапна и пи вода. Надявам се вече всичко да е наред.

#94 Потребителят е офлайн   macanamaca Икона

Публикувано: 16 May 2009 - 11:06 PM

Здравейте,имам женско коте голяма ми е сладуранка.Отначало много се колебаех дали да я кастрирам но като се разгони-беше на 5 месеца разбрах че е неизбежно.По форумите всички ме разубеждаваха да не я кастрирам още че била много малка,пълни глупости.Ако някой се колебае да не се притеснява.Намерете си свестен вет лекар,1-2 свободни дни и смело напред.Най-трудно е 1-вия ден докато излезе от упойка,моята маца цял ден мяукаше и съскаше и най малкото движение и причиняваше болка.Важно е да се пази да не скача от високо,затова трябва постоянно да има човек край нея.Първия ден само пи малко вода реши да хапне чак на втория ден и то гранули,бях и купила консерва на Гурмет но само я помириса и я остави.На следващия ден беше вечи по-добре е не можеше да скача още както преди но поне не мяукаше много.Нещо много важно-конците се махат след минимум 10 дена за да може раната да зарасне напълно,ако видите че около раната е зачервено или има гной незабавно заведете котката на лекар.При Анджела-така се казва писанката ми всичко мина без проблеми,а най-големия куриоз беше като отидохме да и махаме конците-оказа се че сама се е справила с тази задача само напразно я стресирахме като я возихме в колата.Сега е жива и здрава и си мечтая да дойде деня в който най после ще се кротне-голяма е дивачка.

#95 Потребителят е офлайн   jijafka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 May 2009 - 10:55 PM

Здравейте!

Преди месец и половина кастрирахме тайската ни котка в следствие на пиометра. Всичко с нея си е ок освен, че....тя полудя тотално! Преди кастрацията беше много тихо и спокойно коте, а сега си е направо като дива. Скача ми, бие се с другата котка, с кучето и само се чуди каква пакост да сътвори. Дори като дойде при мен да се гали и мъркайки изведнъж и щуква нещо и почва да ми се мята... Другия проблем е, че не можем да я оставяме сама, защото или почва да руши къщата или мяука до полуда. Всички ми казваха, че след кастрацията ще се успокой и повече ще спи, но ефекта беше точно обратния. Дайте съвет какво да я правя тази дивачка... превъзпитанието ми за сега нещо не върви, а искам да кастрирам и другата котка, но ако ефекта ще е същия по-добре не, защото и без това тя си е доста своенравна... :zz_219:
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#96 Потребителят е офлайн   procopy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 June 2009 - 10:24 AM

А бихте ли споделили и къде в София има клиника със стационар, в която човек спокойно да си остави животното за кастриране? Нарочно натъртвам на "спокойно", защото във Вивавет вече ми убиха едно с кадърността си :eg_033: Споменаха ми за една в Редута, но без конкретно име и адрес...

#97 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 10 June 2009 - 11:24 AM

Показване на мнениетоprocopy, в Jun 10 2009, 11:24 AM, написа:

А бихте ли споделили и къде в София има клиника със стационар, в която човек спокойно да си остави животното за кастриране? Нарочно натъртвам на "спокойно", защото във Вивавет вече ми убиха едно с кадърността си :eg_033: Споменаха ми за една в Редута, но без конкретно име и адрес...

Син кръст - клиника с стационар, правят кастрации и котета остават там под надзор. Поне при мен бе така.

#98 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 10 June 2009 - 11:33 AM

Показване на мнениетоprocopy, в Jun 10 2009, 11:24 AM, написа:

Споменаха ми за една в Редута, но без конкретно име и адрес...

ВЕТЕРИНАРНО-МЕДИЦИНСКА КЛИНИКА

"СВЕТИ ГЕОРГИ"

СОФИЯ, КВ. РЕДУТА
УЛ. "ИЛАРИОН ДРАГОСТИНОВ" № 21
ТЕЛ. : 02/870 44 64
ТЕЛ. ЗА СПЕШНИ СЛУЧАИ 0888 934 509
ТЕЛ.: 0889 678 444
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#99 Потребителят е офлайн   procopy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 June 2009 - 08:12 AM

Благодаря

#100 Потребителят е офлайн   donika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 September 2009 - 09:29 AM

Моля за съвет! Искам да заведа една улична котка за кастрация, тя роди преди месец, въпроса ми е дали ще й спре кърмата ако я кастрирам сега и как ще се отрази на бебетата това?

• (8 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни