Dog.bg Форуми : Натурални източници на калций

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Натурални източници на калций Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 28 July 2008 - 10:18 PM

МОД: Темата е отделена от "натурално хранене - рецепти"

Горещо ме интересува дали някой има нова информация по темата:

Цитат

Цитат

Имам сложен млечен въпрос. Прочетох как се прави изварата и ми стана любопитно нещо. Млякото се пресича и се изцежда от суроватката. И воала- извара. Като се пресича, се "убива" лактозата, което целим, но може ли да не махаме суроватката? В нея сигурно също има полезни вещества- едва ли се "прехвърлят" само в изварката...

Не мисля че може да е останало нещо полезно в суроватката (поне според мен)
Преди на тази суроватка на някои места и викаха "цвик" забъркваха яденето на прасетата с него ,мандрите го продаваха на безценица а и дори да се използва то е ден за ден много бързо се вкисваше и смърдеше адски
На мен ми прилича на малко мътна водица
Ааа и чувал сам че преди са го използвали за отпушване на охладителната система на автомобилите
Не бих го смесил с храната на кучето ми особено в горещините мухите му се лепят като на мед

И също по:

Цитат

Да, доста ми се вижда, но не ми е известно млечно киселите бактерии да имат някакъв лош ефект, по-скоро лактозата и кофти, но тя в заквасените продукти е малко.
Млечни си трябват заради калция.
На мен ми е интересно как стои въпроса със заквасената сметана. Тя носи 6 пъти повече калории с цената на по-малко лактоза, също калций, ама калция и фосфора още не съм ги разучавала.
Аз през деня като нямам време се изхранвам със заквасена сметана и ми е супер. 100 г половин малко бурканче ми стигат за храненне - това са 300 калории и ме засищат за поне 3 часа, и с куч трябва да е така.

Ще ми се да давам кашкавалец - хем мазно, хем калций, хем го ядат, но ме е страх! Знам, че с родния кашкавал не се спазват технологичните срокове за узряване и не смея да давам. Купих две кила холандски кашкавал, дадох половината, после сърцето ми не издържа и си го изядохме ние - прекалено ми се стори... После дълго се чудих за краве сирене БИО, ама е 16 лева килото, не мога просто... Пък солна киселина не ми се дава на Скъли - кутретата вече са на кажи-речи 50 дена, все още ги кърми, кой знае колко вредно е това за нея и за тях. Кажете - какви са ни натуралните източници на калций, хора!? /ред - кокали не яде.../
User's Signature

Качена снимка

#2 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 28 July 2008 - 10:32 PM

Калцият общо взето с лопата да го ринеш. Където и да се обърнеш - все калций.
Та ако няма специална нужда, едва ли се налага да го търсим допълнително. Е, холандския кашкавал е добър повод за търсене :)
User's Signature

Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 28 July 2008 - 10:47 PM

Не баш, Владо. Имам кърмеща кучка, която вече са я изсмукали отвсякъде. Яде само месо. И хляб си изпросва по малко - т.е. не го рине калция, хич даже.
User's Signature

Качена снимка

#4 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 July 2008 - 11:02 PM

Месото уж е богато. Както знаеш тигри съм гледал само на месо, без калций, пък си бяха добре. До включването на калций.
User's Signature

Качена снимка

#5 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 28 July 2008 - 11:13 PM

Това последното не го разбрах: "до включването на калций".
А и изрично споменавам, че кучката кърми.
Тук по-долу има таблица за съдържанието на калций в месото.

Цитат

The milk of the dog changes composition during the course of lactation. Milk composition through the first 45 days of lactation has several changes:

protein concentration increased from 4.3% to 6.3%
fat concentration increased from 2.4% to 4.5% early in the period and then dropped to 2.7%
carbohydrate concentration did not change significantly
iron decreased from 13 ug/ml to 6 ug/ml
zinc decreased from 9.7 ug/ml to 8.7 ug/ml
calcium increased from 1366 ug/ml to 1757 ug/ml
copper did not change significantly
manganese did not change significantly
magnesium did not change significantly

Т.е. кучката ми губи грамадни количества калций, а не получава толкова дневно. Може би това ще изясни защо изпадам в безумия като холандски кашкавал. Тук може да се прочете за вредните последствия на месната диета за кучетата, която поражда сериозен дисбаланс на калция и фосфора в кръвта.
Та, без шегички и подмятания - идеи за натурален калций? За сега го карам на Калций+ на Вирбак.
User's Signature

Качена снимка

#6 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 July 2008 - 11:24 PM

Никакви шегички. Наистина смятам, че нормалната храна съдържа достатъчно калций. Съвсем нормално е кучката да губи калций. Това е кофтито да си жена и да разждаш.
За какво ти е НАТУРАЛЕН калций. Тоя на Вирбак си е идеален.

Включването на калций при тигърчето Мърдок доведе до скапване на костите и спонтанно счупване на крак, до забавен растеж, а от там до задължителна ветеринарна интервенция. Стрес и промяна на поведението.
User's Signature

Качена снимка

#7 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 28 July 2008 - 11:32 PM

Хе, като е кучка, дай да я оставим на малките да я изсмучат? Глупости са това, не се засягай. Няма такова нещо като "предозиране на калция" в домашна среда, това са си измишльотини - т.е. не можеш да го постигнеш с даване на Калций Делис или Калций+. Щом питам за натурален калций, значи си имам причина.
;)
User's Signature

Качена снимка

#8 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 July 2008 - 11:36 PM

Цитат

Няма такова нещо като "предозиране на калция" в домашна среда, това са си измишльотини - т.е. не можеш да го постигнеш с даване на Калций Делис или Калций+.

Щом казваш...
За натуралния калций - кажи колко искаш. Има маса източници - черупки от яйца, сурово говеждо, креда. Колко калций искаш? И само калций ли? Важно е дали проблемът е в калций или Калций-Фосфор
User's Signature

Качена снимка

#9 Потребителят е офлайн   Chiita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 July 2008 - 08:36 AM

Извара?!  ;)
User's Signature

Качена снимка

#10 Потребителят е офлайн   Victoria Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 July 2008 - 11:01 AM

Цитат

идеи за натурален калций?

Защо вместо холандски кашкавал не си купиш домашно мляко (биволско например би било много добре) и не го направиш на сирене/кис.мляко? Хем и ти ще си хапваш домашно кис. мляко, много е хубаво  :P, а на Скъли може само каймака (заквасена сметана)
Е не е много лесна като изпълнение идеята, но при желание може да потърсиш из близките села ...
Майка ми тази година имаше доста сериозно счупване /катастрофа/ и за калций и казаха да яде най-много прясно сирене. Такова едно скоро направено, без сол, меко (като извара) ...
Е по-лесно би ти било да си купиш моцарела  ;D
Също в сьомгата се съдържа, пък в нея ще има и други полезни неща, но пак ще ти дойде скъпичко ... ( на майка ми бяха предписали някакъв концентрат от сьомга, но подобно нещо ще ти дойде свръх скъпичко)
Сега въпрос - какво мога да давам за въглехидрати вместо ориз/овесени ядки? С цел да е по-полезно, по-разнообразно (оризът примерно съдържа едни неща, а нещо друго - други неща, това нещо  ще има различни проценти въглехидрати/белтъчини/мазнини, различни минерали и т.н.)
Бях чела за гречка (елда) ?
Жито ? Сварено ли ? Може ли покълнало (житни кълнове)примерно ? (правила съм си за мен .. )
Грис?

#11 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 29 July 2008 - 12:18 PM

Мумийо. Много препоръчвано при счупвания, т.е. би трябвало да има разни работи като калций в него (+много др.).
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#12 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 29 July 2008 - 12:19 PM

Инсулт, по-хубаво от домашното мляко нЕма.  :blink: При нас карат едно семейство овче и краве. Овчето е направо разкош, точи се.  :blink: Имат и кисело и прясно, но ако държиш може да си взимаш прясно и сама да го заквасваш. Взимам всяка седмица, досега никакви проблеми не съм имала, пък и никога не остава за другия ден, пенсионерите се тепат да си купят. Ако искаш, свиркай и ще ти взимам.
П.П. Според Уикипедия, месото е много беден източник на калций.
http://muskulibg.com..._...&Itemid=102 Тук има инфо какво количество калций се съдържа в различните продукти.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

#13 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 29 July 2008 - 12:24 PM

Цитат

Инсулт, по-хубаво от домашното мляко нЕма.  :blink: При нас карат едно семейство овче и краве. Овчето е направо разкош, точи се.  :blink: Имат и кисело и прясно, но ако държиш може да си взимаш прясно и сама да го заквасваш. Взимам всяка седмица, досега никакви проблеми не съм имала, пък и никога не остава за другия ден, пенсионерите се тепат да си купят. Ако искаш, свиркай и ще ти взимам.
Много дълго време си купувах домашно и си квасех кисело...докато не заведох синчето да види кравичките, от които пием мляко и да види как се дои. По-голяма свинщина от техния обор не съм виждала, да не описвам парцала, с който забърсват омазаното виме, преди да издоят кравата... Толкова ми стана гадно, че реших - по-добре пастьоризирано от магазина - водно, но без мръсотии и потенциални  зарази (едва ли някой си изследва кравите).
И повечето селяни са така - хигиената при хората, отглеждащи животни, за съжаление не е на почит.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#14 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 29 July 2008 - 12:28 PM

Сигурно е така, но все пак го варим хубаво. Едва ли ще остане жива някоя мръсна бактерийка. Поне така си мисля. А тия пастьоризираните от магазина са голяма гадост и не мога да ги пия.  :( Овчето, което взимам прави каймак 2 сантиметра, направо се точи в чашките. Ммм  :P
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

#15 Потребителят е офлайн   insomnia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 July 2008 - 06:55 PM

Цитат

Мумийо. Много препоръчвано при счупвания, т.е. би трябвало да има разни работи като калций в него (+много др.).

Нямам идея какво има в мумийото, но калций - не мисля. То май е някаква смола. Не знам за счупвания, веднъж четох няква статия - пълен пейнкилър го изкараха - кожа, нерви, стави, бъбреци, черен дроб, зрение, алергии - квото се сетиш. На Зоро много му помогна за тиковете. Иначе, по темата - и на мен ми е чудно що не се спряга изварата?
User's Signature

It is true that Pitbulls grab and hold on. But what they most often grab and refuse to let go of is your heart, not your arm.

#16 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 July 2008 - 08:22 AM

Мерси за идеите. Изварата не я ядат, иначе е супер идея.
Няма да мога да заквасвам - твърде трудоемко е на фона на цялото останало готвене и задачи. Но може би да им давам да си пият прясно мляко директно - те нямат проблем с него и обичат. Хм.
User's Signature

Качена снимка

#17 Потребителят е офлайн   iglika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 July 2008 - 08:47 AM

Най-богато на калций е козето мляко в прясното се слага мая за сирене и след 24 часа ( още не е станало на сирене, а е с консистенцията на кисело мляко) се консумира. Това е рецепта за хора, изпитана и много ефикасна не само като източник на калций, а и като общо подсилващо средство за кърмачки. За съжаление трябва да търсиш кози от някое село.
Не знам прясното мляко до колко е добро решение заради лактозата.
Не знам и до колко богат източник на калций са хрущялите - свински уши и подобни, но все пак е идея.

#18 Потребителят е офлайн   pack Икона

• wolf pack
  • PipPipPip

Публикувано: 30 July 2008 - 09:32 AM

Я и аз да попитам нещо. Когато бях малък дядо ми на село се занимаваше с овце и имаше около 5-6 кучета и помня ,че когато някоя кучка кърмеше и даваше по една купичка на ден избъркана извара с мед. За изварата добре ама медът полезен ли е за кучетата?
User's Signature

Качена снимка

#19 Потребителят е офлайн   vipper Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 30 July 2008 - 03:28 PM

Има такъв продукт по магазините натурален калций. Излвечен е от ествествени източници и се усвоява по-добре ина4е пак е на прах в кутията. Мога да ти кажа точно за кое говоря но да не стане като реклама? От скоро пиша във форума и не съм много запознат.  :blink:

#20 Потребителят е офлайн   kiril_spaska Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 February 2009 - 07:48 PM

[quote author=pack link=topic=17733.msg452694#msg452694 date=1217403155]
За изварата добре ама медът полезен ли е за кучетата?
[/quote
ако може някои да каже
User's Signature

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят!

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни