Dog.bg Форуми : Защо тук се държи на кастрацията

Към съдържанието

 
 
 

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
 • (3 Страници) +
 • 1
 • 2
 • 3
 • Икона
 • Не можеш да публикуваш нова тема
 • Не можеш да отговаряш в тази тема

Защо тук се държи на кастрацията

#1 Потребителят е офлайн   wind Икона

 • Упражнението за мозъка е мисълта
 • Икона
 • Група: Без дом
 • Мнения: 3566
 • Регистрация: 07-April 08
 • Gender:Female
 • Location:Варна

Публикувано: 05 August 2008 - 10:11 PM

Предлагам в тази тема всеки да се замисли и да добави свои аргументи, а когато се появи случай на домашно развъдени животинки, на които им се търси стопанин, или друг повод, просто да се пуска препратка към темата. Ако нямате нищо против, темата може да се забоде най-отгоре. Държа да е в раздела "Без дом", но може да се премести някъде, ако не е за тук.

Аз ще започна със следното:

=================================================
"Рошко живее в Дианабад и води много тежък живот!   Рошко е бездомен от момента в който една жена спира на гърба на бл.5 и го изхвърля с шутове през колата си! Рошко е бил страхотно гледано куче- имал е перфектна козина и е бил душичка! Вече е над 7 годишен и търпи постоянен тормоз- бъскаха го (нарочно!!!) с кола, стреляха го с пушка, постоянно го целят с павета и камъни докато той спи в някой ъгъл, а козината, която не дава (защото умира от страх) да се подстриже, се влачи на фъндъци зад него! Последното което му се случи тази седмица е, че някой му извади окото! "

"В кв."Г.Делчев" на столицата неизвестни захвърлиха стар питбул.Животното е много тъжно, понякога плаче и трябва спешно да му се намери дом. Изглежда породист, Американски стафордширски питбул териер -червеникав на цвят с нерязани уши и опашка.Не е агресивен към хора и други кучета, изобщо не лае."

"Вчера по обаждане,намерихме куче.Явно е било обляно със сярна киселина или друг химичен препарат.В момента то се намира при ветеринари,които го лекуват.След рехабилитацията то ще се нуждае от дом и стопанин. ... Това куче не е ли питоподобно?"

"Току-що ми се обадиха за блъснато куче на спирката на рейсовете след пазар Иван Вазов посока Емил Марков. Снощи е било блъснато, с два счупени крака, било в храстите. По телефона се чуваше невероятно скимтене и вой."

"Рекси е нашия любимец - красавец - майка кокер и баща горден сетер, сега ще навърши 9 години.Много кротък и любвеобвилен.Но, за съжаление синът ми, който е на 2години и 9 месеца получи алергия и ни казаха, че обезателно трябва да "махнем" кучето. За съжаление не съм от хората, дето ще отворят вратата и ще го изгоня!"

"Това прекрасно куче е на около 7 години и беше изоставено от своята стопанка. .. Жената и мъжа й са живеели в едно село във вилата си , но се налага да заминат за Германия ... и го оставят на един човек да го гледа като му дават 100 евро за кучето. Той разбира се си прибира парите за него и кучето в момента се храни с помия , много по слабо е от колкото трябва ...върззано е и живее в едни храсти, по цял ден е само"

"Онзи ден някой ,,развъждач,, на домашни котки без порода е изоставил кашонче с 5 двуседмични котета пред вратата на една вет клиника."


Това са цитати от темички в "без дом". Ако са те развълнували, значи не си безразличен към съдбата на животните, значи в теб има любов към невинните души, които ние хората обричаме на страдания поради нашата жестокост, поради нашето безразличие, поради нашето невежество, поради нашата глупост.

Хората в този форум се опитват да им помогнат. Отделят време, средства, хабят нерви, влагат чувства. Стремят се да намерят съвестни стопани, за да не се повтори отново същото. Но действията им са капка в морето от сълзи. Все пак е добре, че ги има, че поне някои от нещастните животинки намират топлина, ласки и грижи.

Но всеки ден нови и нови "попълнения" се появяват на тези страници, а колко са онези, неописани никъде?

Ако имаш домашен любимец, който не е кастриран, който не се предпазва от заплождане, помисли си какво става с поколението. Колко от мъниците можеш да оставиш при себе си? На колко можеш да намериш дом? А тези, които си задомил, каква съдба ще имат? Дали след време няма да бъдат изхвърлени поради болест, старост, бременност, алергия, заминаване в чужбина? Може да мислиш, че ще им осигуриш добри стопани, но дали ще си преценил правилно? Дори и едно от кученцата или котенцата да се окаже със лоша съдба, ти вече си допринесъл за увеличаването на горните постове. И ако някоя от тези душички попадне в тема тук, то тя пак е извадила страхотен късмет. Защото хората тук са проявили човечност. Но не си мисли, че те искат да го правят вечно. Най-прекрасното нещо за тези хора би било в "Без дом" - разделът от този форум, да няма теми - с дни, с месеци, с години.

Помисли си добре. Знам, че обичаш животинката си. Знам, че тя е най-умната, най-красивата, най-гальовната. И искаш още една такава - същата като нея, със същите качества. Може би ще си оставиш едно пале или коте. А другите? Желаеш ли им такава съдба?

Помисли си. Можеш да предотвратиш страдания, дори и това да е само за едно единствено същество. Можеш да кастрираш домашния си любимец. За него това няма да е проблем. Ще се възстанови много бързо след операцията. Няма да промени характера си. Няма да има вредни последствия, напротив. Понякога кастрацията предотвратява болести, проблеми. Можеш да намериш много информация за кастрацията в интернет. Можеш да разпиташ ветеринаря, при който ходиш.

Помисли си. Можеш да предотвратиш страдание.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#2 Потребителят е офлайн   rodegunda Икона

 • планински вир
 • Икона
 • Група: Без дом
 • Мнения: 7045
 • Регистрация: 30-October 07
 • Gender:Female

Публикувано: 06 August 2008 - 11:39 AM

Идеята е много добра, вместо да се повтарят по много пъти едни и същи неща, направо да се пращат тук "грижовните стопани" дето са допуснали "грешката" или мислят да я допуснат.

#3 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

 • assajventress
 • Икона
 • Група: Без дом
 • Мнения: 4582
 • Регистрация: 23-September 04
 • Gender:Female
 • Location:София
 • Interests:Биология, животни...
 • Skype:

Публикувано: 06 August 2008 - 12:23 PM

Освен за безразборното появяване на какви ли не кученца, аз държа и заради друго:

Цитат

*** /куче/ я оперираха от пиометра.При операцията откриха и тумор на матката който за сега не се знае дали е доброкачествен или злокачествен.До четвъртък  беше на системи и се чувстваше добре само че неможеше да се изходи по голяма нужда.Предписаха ни *** за да оправим този проблем но в събота вечерта започна да трепери и повърна бяла пяна смесена с храна.В неделя сутрин я заведох отново на лекар с 41 градуса температура и пребледнял език.Сложиха и някакъви инжекции и се почувста по добре НО от вчера по обяд отказва храна и вода. Днес и правиха ренгенова снимка на червата-казаха че всичко там е наред и не знаят на какво може да се дължи това влошаване.
МОЛЯ ВИ ако някой е имал подобен проблем нека сподели.Изплаках си очите като я гледам как гасне.Вече се питам дали има смисъл да продължавам да измъчвам едно от най скъпите ми същества или е по добре да го приспят за да и спестя болката


след няколко дни:

Цитат

вече няма смисъл /кучето/ не издържа


Не виждам смисъл да рискувам кучето ми да преживее подобно нещо и да умре в мъки от него, ако мога толкова лесно да го предотвратя. АКо искам бебета ще си спася някое кучило от улицата. Но домашният ми любимец, приятел, другар, да подложа на такъв риск, само заради едно-две кучила, които също ще бъдат подложени на подобен риск - не намирам смисъл.
От всички рискове, свързани с болести, от тези свързани с половата система се отървах. Спи се по-спокойно.

Офф, ако автора на цитатите си ги познае да знае, че много съжалявам за кученцето и съм го цитирала без лоши мисли.
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#4 Потребителят е офлайн   Wolfdiver Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 202
 • Регистрация: 07-December 04
 • Gender:Male
 • Location:София

Публикувано: 06 August 2008 - 10:25 PM

Цитат

"Рекси е нашия любимец - красавец - майка кокер и баща горден сетер, сега ще навърши 9 години.Много кротък и любвеобвилен.Но, за съжаление синът ми, който е на 2години и 9 месеца получи алергия и ни казаха, че обезателно трябва да "махнем" кучето. За съжаление не съм от хората, дето ще отворят вратата и ще го изгоня!"


Цитат

Но домашният ми любимец, приятел, другар, да подложа на такъв риск, само заради едно-две кучила, които също ще бъдат подложени на подобен риск - не намирам смисъл.
От всички рискове, свързани с болести, от тези свързани с половата система се отървах. Спи се по-спокойно.


Споделям идеята за кастрацията като (почти основно) средство за спиране на популацията на бездомни кучета , но тези два аргумента са адски неадекватни и ми се струва, че немат място в такава тема. За първият - не съм много наясно със лекарските процеси, но май не зависят много много от нас или кучетата. Реакция на отделният индивид, чисто персонална реакция. Каквото и да е кучето, ако ще неколкократен шампион, с родители също такива - ще трябва да се отдалечиш от него и да избягваш контакта с него. Ако не искаш по-бърза среща с Оная с косата де. Тука породата няма значение. Или поне така знам де. Лекарите може да се включат и да кажат, но някакси ми се струва нелогично от бездомно/не_чисто_породисто куче да имаш алергия, пък от породисто (само щото имаш нек'ва бележка дето се води родословие/съзнателно е така написано/) да ти няма нищо. От хигиената - може, ама от породата...
Вторият също - най-добре тогава хич да нямаш куче - гаранция, че няма "кучето ти" да се разболее! Ако си отрежеш ръката - също ще спиш спокойно, че няма да си я счупиш. Или да си махнеш далака - то така или иначе черният дроб може да я свърши неговата работа. Никой не е застрахован от болестите.Е да, намаляваш вероятността (изключваш) за такава по половата система, но веднага някой ще ажи - "Ами ако при кастрацията нещо се обърка? Кучето ми живо и здраво, пък след това - айде..."
User's Signature

Дивото зове - гласът на кръвта!

#5 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

 • assajventress
 • Икона
 • Група: Без дом
 • Мнения: 4582
 • Регистрация: 23-September 04
 • Gender:Female
 • Location:София
 • Interests:Биология, животни...
 • Skype:

Публикувано: 06 August 2008 - 10:28 PM

Не съм съгласна с мнението, но в тази тема не е мястото за спор. Мисля, че е направена с друга цел. Спора за породите, отговорността и за или против кастрацията са навсякъде из форума, и не е в тази тема мястото им.
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#6 Потребителят е офлайн   wind Икона

 • Упражнението за мозъка е мисълта
 • Икона
 • Група: Без дом
 • Мнения: 3566
 • Регистрация: 07-April 08
 • Gender:Female
 • Location:Варна

Публикувано: 06 August 2008 - 10:40 PM

Само да поясня идеята на цитата за Рекси. Цитатът е от раздел "Без дом". Хората търсеха нови стопани.

Породисти или не, ако позволим домашния ни любимец да роди, някое от нашите животинчета може да е на мястото на Рекси, защото детето на стопаните му ще получи алергия. Важен е самият факт - за кучето се търсят нови стопани. А ако не се намерят? Няколко варианта: да се даде някъде в двор, вързано на верига (такива стопани могат да се намерят малко по-лесно); да се пусне на улицата; да се евтаназира (има доста такива случаи в "Без дом" - хубаво, жизнено куче или коте се води за приспиване, защото не могат да го гледат).
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#7 Потребителят е офлайн   manus Икона

 • Claymore
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 1299
 • Регистрация: 28-February 05
 • Gender:Male
 • Location:София, България

Публикувано: 06 August 2008 - 10:48 PM

това малко отива на разсъждение "има куче, има проблем". не съм напълно съгласен. но както каза Самотната това не е тема за спорове За и Против кастрацията. такива има достатъчно. нека темата запази информационният си характер, всеки да си я чете и тълкува сам и сам да си взима решенията.

#8 Потребителят е офлайн   Wolfdiver Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 202
 • Регистрация: 07-December 04
 • Gender:Male
 • Location:София

Публикувано: 06 August 2008 - 10:59 PM

Въобще не искам да изместя темата. Тя е достатъчно красноречива и именно за това го написах горното. За да може да има едни действителни и импониращи аргументи, а не "'щото така ни харесва". Нито съм тръгнал да го избивам на нещо лично, нито да обиждам някой...що така скочихте?...
User's Signature

Дивото зове - гласът на кръвта!

#9 Потребителят е офлайн   4afi Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 1091
 • Регистрация: 31-October 05
 • Gender:Male
 • Location:Ракитово
 • Skype:

Публикувано: 15 August 2008 - 09:12 PM

От днес реших ,че няма да се чувствам вече виновна,като видя пале хвърлено на улицата.Не съм виновна и няма да го прибера.Скапаната държава е виновна.
Пореднато пале се беше озовало при друг безпороден ,който храня.Не може да влезе от никаде в двора,просто някой го е прехвърлил през оградата.Два дни го храня,но не е само храната,бълхи,ваксина,за глисти......еми да му писне на човек.
Днес го дадох на човек ,заедно с храна и пари.ако иска да го гледа ,ако иска да не....
В момента храня 4 улични,немога да ги кастрирам,защото в радиус от 50 км няма къде.
Докато не влязат закони за защита на животните в цяла България ще е такава анархия.Майната им на всички управляващи.И наште и ваште.
Е за това искам кастрация на всички улични ,за да не се чувствам виновна ,че не съм прибрала 50-тото поред пале .
Наистина се уморих,раждат се повече отколкото мога да поема.Днеска съм ходила до Велинград за да купя 3 чувала храна.При нас и гранули няма.Тоест има ,но са от най-лошите.И уличните не ги ядат.

#10 Потребителят е офлайн   Меги Икона

 • Advanced Member
 • Икона
 • Група: Без дом
 • Мнения: 805
 • Регистрация: 22-November 07
 • Gender:Female
 • Location:София

Публикувано: 15 August 2008 - 10:25 PM

Цитат

Е за това искам кастрация на всички улични


Не е само до уличните за съжаление.Хората безотговорно развъждат домашните си любимци и после изхвърлят потомството улицата.Трябва да се направи регистър на домашните любимци всеки който има некастрирано животно да плаща такса, пък да видим дали като му се родят малки ще ги хвърли на улицата.Така сигурна съм повече хора ще си кастрират домашния животни и бездомните драстично ще намалеят.Но това кога ли ще стане в България?
User's Signature

[url=http://www.catfriendsbg.hit.bg]Качена снимка

#11 Потребителят е офлайн   Elizd Икона

 • Прекалено лековерна...
 • Икона
 • Покажи галерията
 • Група: Без дом
 • Мнения: 2498
 • Регистрация: 13-August 09
 • Gender:Female
 • Location:София

Публикувано: 16 May 2011 - 02:11 PM

Съзнавам, че темата е стара, но често я ползвам - давам линкове към нея- и затова реших да сложа тук тази снимка.

Снимката за мен е красноречив пример защо ТРЯБВА да държим на кастрацията.

Много мислех дали да сложа линк или направо снимката. Е, в крайна сметка това е реалността, защо да се крием от нея?

Най-тъжното е, че няма нищо необичайно в удавените котета. Така много хора решават проблема с нежеланото котило.
http://imageshack.us...5/64663813.jpg/

(снимката е публикувана на 15 май на стената на фейсбук група Заедно срещу насилието над животните. Взета от Интернет, анонимен автор)
User's Signature


*
Толкова по-зле:
"Пуснете вкъщи кучето, покрито с кал.
И толкова по-зле за хората, които не обичат
нито кучетата, нито пък калта.
....
Не могат никога да се измият тези,
които казват, че обичат кучета,
но при условие, че... "
Жак Превер, Превод: Иван Бориславов

#12 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

 • Dog Lover
 • PipPipPip
 • Покажи галерията
 • Група: Потребители
 • Мнения: 9508
 • Регистрация: 21-January 08
 • Gender:Not Telling
 • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 16 May 2011 - 02:39 PM

за съжаление пред такива стопани стои въпроса защо да дам пари да ми кастрират животното като след това ще ги удавя или изхвърля при това без пари :dry:
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#13 Потребителят е офлайн   Hello Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 126
 • Регистрация: 19-March 11
 • Gender:Female
 • Location:Истанбул

Публикувано: 16 May 2011 - 06:48 PM

Ужасно тъжно :dh_188: какво друго да кажа?
Малко се стреснах дори като видях снимката, като има линк човек се подготвя малко преди да види поредната гадост.
Може би трябва да направят закон за осиновяването на куче или коте. Да минаваш някакъв психотест преди да ти разрешат.
Съжалявам, това май не е по темата.
User's Signature

Качена снимка

#14 Потребителят е офлайн   Pretty Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Покажи галерията
 • Група: Потребители
 • Мнения: 82
 • Регистрация: 03-April 11
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Interests:+359878787912
  arolski911@gmail.com

Публикувано: 16 May 2011 - 08:35 PM

Снимката наистина показва реалността и много хора така си решават "проблемите".
Аз не съм съгласен с Меги , защо когато във вкъщи имам 2 женски кучета едната е на 13г. другата е на 2г. и че аз трябва да плащам , затова че не са кастрирани.Напротив другата пролет живот и здраве дори искам да имаме малчовци.И със сигурност те няма да идат на улицата , НИТО ЕДНО.Това си зависи от човека просто в нашата държава има много гадове които както виждате на снимката умишлено убиват животинките.
Иначе съм за кастрацията ако хората са решили , че не искат малчовци.
И отново казвам това си зависи и от човека :ba_025:
User's Signature

Асен Аролски треньор на кучета
и
техните собственици


Качена снимка

#15 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

 • Dog Lover
 • PipPipPip
 • Покажи галерията
 • Група: Потребители
 • Мнения: 9508
 • Регистрация: 21-January 08
 • Gender:Not Telling
 • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 17 May 2011 - 08:22 AM

да ,но хората не искат кучила и въпреки това те се появяват.Нежелани са,но не правят нищо за да спрат появяването им.Обаче пак не кастрират ,а продължават да ги давят в кофите или да ги хвърлят в реката :eg_033:
Аз съм с 2 кастрирани женски в момента и щом нямат родословие не виждам смисъл да ги развъждам,няма да допринесат с нищо за породата.Да ще раздам примерно кученцата няма да ги удавя,но при кого ще попаднат преценката е много трудна и пак се почва с нежеланите кучила от кученцата на моето куче и и и .....
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#16 Потребителят е офлайн   Lenard Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 197
 • Регистрация: 22-July 10
 • Gender:Female

Публикувано: 17 May 2011 - 08:59 AM

Показване на мнениетоPretty, в 16 May 2011 - 08:35 PM, написа:

Иначе съм за кастрацията ако хората са решили , че не искат малчовци.

Ми да само дето проблемът е че решават :dry:

Ако членуваш в клуб и следваш някакви правила няма да плащаш. А това че няма да отидат на улицата, освен ако нямаш дарба да гадаеш не виждам как можеш да го кажеш. Дори и в идеален случей всички да си имат хубав дом и прочие от 6-7 кученца, ако всеки мисли като теб от тях ще се очаква потомство от минимум петдесетина и така до безкрайност :eg_033: Всеки който плоди безразборно е с твоето мислене, затова сме на този хал.
Аз нямам и едни съседи накаоколо с кучета, дето да нямат по няколко поколения :eg_033:
Сигурна съм че твоето куче е страхотно, но ще си е единствено. Няма никаква гаранция че поколението му ще е също толкова хубаво като него. Не си заслужава след години да отвориш тема в "без дом" да видиш колиподобно и да се питаш ти ли си отговорен за това.

#17 Потребителят е офлайн   Pretty Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Покажи галерията
 • Група: Потребители
 • Мнения: 82
 • Регистрация: 03-April 11
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Interests:+359878787912
  arolski911@gmail.com

Публикувано: 17 May 2011 - 10:19 AM

Извинете ме , но аз имам родословие на кучето ми и мъжкия с които искам да я събера също има и през федерацията ще изкарам и на малките.
Това ,че има хора, които давят , и правят всякакви други гадории с кученцата не значи , че всички хора са така.
До сега моето по - старо куче не е имало никога потомство въпреки , че е на 13г.
Така че не мисля , че вашите нападки са основателни.Най - малкото ако държавата си вършеше работата бездомни кучета нямаше да има. :flagbg:


Аз не членувам в клуб, защото клуб Бордър Коли България не ми харесва.Но съм съгласен да членувам и както казвате да се следват дадени правила за развъдна дейност и разпространяване на породата. :ba_025:

Поздрави :rc_036:
User's Signature

Асен Аролски треньор на кучета
и
техните собственици


Качена снимка

#18 Потребителят е офлайн   kino Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 125
 • Регистрация: 13-April 11

Публикувано: 17 May 2011 - 11:44 AM

Показване на мнениетоElizd, в 16 May 2011 - 02:11 PM, написа:

Съзнавам, че темата е стара, но често я ползвам - давам линкове към нея- и затова реших да сложа тук тази снимка.

Снимката за мен е красноречив пример защо ТРЯБВА да държим на кастрацията.

Много мислех дали да сложа линк или направо снимката. Е, в крайна сметка това е реалността, защо да се крием от нея?

Най-тъжното е, че няма нищо необичайно в удавените котета. Така много хора решават проблема с нежеланото котило.

Прикачен файл 229586_210962115591897_108482009173242_649890_5235121_n.jpg

(снимката е публикувана на 15 май на стената на фейсбук група Заедно срещу насилието над животните. Взета от Интернет, анонимен автор)Много Ви моля, една молбичка,ако не е нахално - сложете някакво предупреждение под темата,че тук четат много деца и м/у тях такива, които се интересуват наистина, просто снимката е....не за всеки, нали?Благодаря предварително! :dh_188:


Снимката е променена - с линк.
мод


#19 Потребителят е офлайн   Elizd Икона

 • Прекалено лековерна...
 • Икона
 • Покажи галерията
 • Група: Без дом
 • Мнения: 2498
 • Регистрация: 13-August 09
 • Gender:Female
 • Location:София

Публикувано: 17 May 2011 - 05:29 PM

Благодаря на мод, че сложи снимката като линк, Качена снимка , така е по-редно.
User's Signature


*
Толкова по-зле:
"Пуснете вкъщи кучето, покрито с кал.
И толкова по-зле за хората, които не обичат
нито кучетата, нито пък калта.
....
Не могат никога да се измият тези,
които казват, че обичат кучета,
но при условие, че... "
Жак Превер, Превод: Иван Бориславов

#20 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

 • Dog Lover
 • PipPipPip
 • Покажи галерията
 • Група: Потребители
 • Мнения: 9508
 • Регистрация: 21-January 08
 • Gender:Not Telling
 • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 17 May 2011 - 05:45 PM

Прити с моите малки познания като не членуваш в клуб,коя е тая федерация дето ще ти издаде родословия на бордър колитата.Дано това,че и 2 кучета са с родословие не те подлъже да въдиш кученца на които малко ме съмнява да бъдат издадени родословия. :dry:
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

 • (3 Страници) +
 • 1
 • 2
 • 3
 • Не можеш да публикуваш нова тема
 • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни