Публикувано: 14 July 2005 - 08:24 PM
Струва ми се, че се изпуска един много важен момент в тази дискусия.
Кинологията е преди всичко ЧИСТОПОРОДНО РАЗВЪЖДАНЕ на кучета. Киноложките изложби са на първо място ИНСТРУМЕНТ на развъждането. Всички се въртят около въпроса колко се обезценяват шампионските титли. Всъщност трагичното е не, че те се обезценяват в очите на собствениците на тези кучета и, че така обезценени не са адекватни на положените от тях усилия, а това че тази уравниловка на практика премахва елита на популацията, снижавайки критериите за подбор на този елит. Така развъдния процес губи своя основен инструмент - изложбите, като основен обективен критерий за подбор на качествени екземпляри.
Като следствие от това, при липсата на обективни критерии, се налага отговорниците по развъждане за дадените породи да се ръководят от личното си разбиране за породата, което носи големи рискове за развитието и, тъй като всичко зависи от един човек и неговото разбиране за породата, което може и да е погрешно(тук презумпцията е, че Главния селекционер е човек безкрайно честен и безкрайно отдаден на породата).
Изходът може да бъде в завишаване на критериите за BG CH, но ми се струва, че духът вече е изпуснат от бутилката, т.е. вече има прекалено много шампиони и ще трябват нови 6-7 години, докато шампионската титла възвърне предишния си блясък.
Друг начин е да се завишат критериите за допускане до разплод, особено на мъжките екземпляри.
Трети начин е да се организират специалки със съдии, които развъждат породата в страната, родина на породата. Имаме примера с Дого Аржентино. Бих дал за пример и Булдог клуба - тази година ще бъде 5-та подред със съдия от Англия и 7-ма със съдия от чужбина.
Според мен в Кинологията не бива да се гонят бързи резултати и да се поставят ПРИНЦИПНИ неща в угода на повседневни цели - как да се напълни касата с повече и по скъпи сертификати или с повече на брой, но изключително ниско качество изложби.
Това, което смятам че трябва да се направи е да се завишат критериите за шампион; да се правят най-много 3 САСIВ-а за година в България и САС-ове без ограничение; да се завишат критериите за допускане до разплод в клубовете, по тяхно усмотрение и да се прави поне по една качествена специалка всяка година.
ЕВОЛЮИРАЙ!! НЕ ПРОПАГАНДИРАЙ!