Dog.bg Форуми : Припадък? Гърч?!? СПЕШНО

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Припадък? Гърч?!? СПЕШНО

#1 Потребителят е офлайн   say.it.right Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 12 August 2008 - 01:04 PM

МОЛЯ ВСЕКИ, КОЙТО МОЖЕ ДА МИ ПОМОГНЕ С МНЕНИЕ ПО ТЕМАТА ДА НЕ Я ПОДМИНАВА. РАЗЧИТАМ НА ВАШАТА ПОМОЩ!

Живея в София, кв. "Гео Милев".
Кучето ми е боксер, на 11 години.
Преди малко майка ми го е чула да сумти и мляска и е отишла да види какво става.

СИТУАЦИЯТА - кучето (мисля, че до тогава е спяло върху леглото) е било легнало, с конвулсии и треперене на цялото тяло и крачетата. От устата му е излизала бяла, гъста пяна. Езичето е било изкарано навън и е било като вдървено и прехапано. Целия пристъп продължи около 5 минути. През това време само придържахме кучето, за да не се нарани по някакъв начин. Когато пяната и конвулсиите спряха, и езичето постепенно се отпусна (на места имаше сини следи от прехапването, както и мъничко разранено), той започна да надига главичка и да се опитва да се оглежда и раздвижи (сякаш излизаше от транс), но дишаше много тежко и много учестено пак около 5 минути. Тялото му беше нормална температура на пипане, нослето - топло, но влажно (след като всичко утихна, по време на пристъпа нямам представа).

С майка ми му сложихме мокра хладна кърпа на главичката и когато стана и започна да ходи го обляхме леко с хладна вода по тялото (защото отиде и легна на плочките в банята, където по принцип е по-хладно). Но кучето не е стояло на жега и не е било излагано на слънце преди пристъпа.

Още по време на пристъпа се обадихме на ветеринаря. Каза да изчакаме да се успокои и че ако не минава ще дойде до нас с колата. Каза и да му дадем калций - дадохме му когато всичко премина (кучето го изяде с охота) и каза, че можело да е:

- епилепсия
- сърце
- тумор в мозъка (тук да уточня, че той има проблем с множество туморни образования на различни места по цялото тяло, преди ги оперирахме, но много пъти е бил упояван, трудно излизаше от упойките и затова спряхме; доколкото знам боксерите имат проблем с тумори като порода)

Също така вчера пак е имал малко капеща от устата пяна, но се е движел нормално, нямало е тремор, майка ми е помислила, че може да се кани да повръща, но не го е направил.

Имало е случай преди няколко години да припада за малко на жегата (без пяна, тремор или конвулсии). Преди няколко месеца - пак залитане и падане на една страна за кратко.

Очевидно кучето ми има сериозен проблем, но не знам какво да направя.

Как се процедира при такъв проблем, с кого да се свържа, какви изследвания трябва да се направят и къде трябва да го заведа за тях. Нашият ветеринар е "квартален" и не мисля, че може да ни помогне много. Имаме проблем с транспорта - кучето е много едро и тежко, нито аз нито майка ми разполагаме с книжка или кола, не знам дали такси би го качило.

Моля ви помогнете ми да помогна на кучето си. Очаквам вашите отговори!

#2 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 12 August 2008 - 02:19 PM

Идете в клиника, в която могат да направят всички изследвания - рентген, кръвни, т.е. да разполагат с нужната апаратура.
Мисля, че и диабет е възможна причина за подобен гърч (дано не казвам някоя глупост - все пак съм лаик).

Поръчайте такси, като изрично кажете, че сте с едро куче.
Действайте веднага.

Успех ви желая и да овладеете ситуацията.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#3 Потребителят е офлайн   say.it.right Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 12 August 2008 - 04:05 PM

Благодаря на bushkata, както и на тези, които ми писаха лични съобщения с препоръка за добър кабинет.

До сега четох темата "справочник на вет-форума", където се дискутират различни специалисти. Знам, че винаги има доволни и недоволни, и няма как единодушно да се препоръча лекар и клиника, но искам да заведа кучето си на наистина проверено място, в момента не мога да си позволя да действам на сляпо и да правя проби и грешки.

Моля ви да продължите да пишете в тази тема или на лични съобщния! Всяка информация в момента е от значение. Сама няма да мога да изчета всичко във форума за толкова кратко време.

Специално се обръщам към опитните кучкари във форума, тези, които имат дългогодишен опит с водене на кучета по доктори  - разчитам най-вече на вас за компетентно мнение и добросъвестна препоръка (не с цел реклама) и съм склонна да се доверя на преценката ви!

Продължавам да очаквам отговорите ви !

#4 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 12 August 2008 - 04:31 PM

Освен да са добри лекари във вашия случай е важно да имат и апаратура, за да не разнасяте кучето напред-назад, защото ще ви е нужен и рентген и кръвни изследвания. Намерете идеалната комбинация.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#5 Потребителят е офлайн   say.it.right Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 13 August 2008 - 10:42 PM

Здравейте отново, ъпдейт на информацията, продължавам да очаквам отговори по темата, или просто някакъв коментар или мнение

След 1вия припадък, за който ви писах, Макс получи още 2 същия ден и 2 днес (до момента). Ето опит за систематизиране на всичко, случило се до момента, както и мои коментари:

Вторник, 12 август

1.Първи припадък - около 13:15 часа. Замислих се, че не засякохме времето и вероятно е бил по-кратък от 5 минути, бих казала 3. В такива моменти всяка минута изглежда като цяла вечност.

Тук е мястото да кажа, че след припадъците Макс диша много тежко и учестено, след това започва да обикаля из апартамента и смятам, че е дезориентиран, защото обикаля абсолютно безцелно и ходи дори на балкона, където по принцип не обича да бъде, защото веднъж се спъна там и се изплаши. Залита леко, но не бих казала, че се блъска. Особено след последните припадъци проявява силен глад и жажда. Като цяло е по-скоро апатичен, не върти опашка на всички, както обикновено, и може би стресиран и неспокоен (преди спеше дълги часове, сега ходи насам натам).

Както написах и в предишния пост, ветеринаря не знам точно защо каза да му дадем калций, дадохме му едно хапче калций Делис.

2.Втори припадък - около 17:45 часа. Протече по същия начин, горе долу същото времетраене като първия. По време на припадъка се напишка.

Ветеринаря дойде в къщи към 19:15 часа. Би на Макс мускулно инжекция Кортизон (за да спадне оток ако има - което пак потвърждава теорията ми, че той е убеден в диагнозата с тумора) и ни остави една да му бием подкожно по-късно, каза около полунощ. Каза и да му купим хапчета Енприл, от най-ниската концентрация, които доколкото разбрах са за сваляне на кръвното (може би за да не получи инсулт). Каза, че сутринта ще вземем кръв за изследване (което както днес разбрах няма как да бъде акуратно, след като са минали по-малко от 24 часа след даване на Кортизон ?!?!?). Казах, че искам да се консултираме с различни специалисти и да направим всякакви изследвания, а той каза, че нямало смисъл, защото в това афектирано състояние (бяхме много разстроени) сме щели да направим всички възможни изследвания, да изслушаме много различни мнения, да похарчим маса пари и накрая пак да не разберем нищо. Каза, че на рентген и да има тумор няма да се види, което май наистина си е така, и че дори да направим  ЯМР на човешки апарат (което аз все още искам да направя) няма да можем да разчетем снимката.

Честно казано, моето мнение е, че след като искаше да пуснем кръвни изследвания след бит кортизон и каза, че няма смисъл да правим други за отхвърляне на предполагаеми диагнози, той смята, че проблема почти 100% е мозъчен тумор - тоест, вече старо куче и обречена ситуация. Майка ми, която по принцип се грижи за кучето (аз бях много малка, когато го взехме и от тогава тя е "шефа на глутницата") се доверява на нашия ветеринар (който наистина смятам, че е добър и има опит, познава Макс от много години, и нищо лошо не искам да кажа по негов адрес) и му вярва, но аз не, защото не ми се струва много закахърен и желаещ да се действа. Смятам, че той в някаква степен смята положението за обречно, може и така да ми се струва, защото съм много притеснена и търся кого да обвиня в некомпетентност заради лошата ситуация, в която сме. Наистина Макс е старичък, особено за боксер, но аз искам да се разбере какво му е и да се направи всичко възможно живота му да е пълноценен максимално дълго!

3. Трети припадък - около 20:30. Беше по-кратък от предишните два.

Известно врме след третия припадък дадохме едно хапче Енприл. В 1 часа през нощта му сложихме кортиозона. Ветеринаря каза и да не му даваме да яде, да му дадем филия хляб, но не разбрах защо, освен за да не повръща, и защото може да не трябва да приема определен вид храна заради някои от предполагаемите диагнози (една от които май беше и диабет). Нощта беше спокойна, макар че не знам колко успя да поспи Макс, местеше се и ходеше насам натам.

Сряда, 13 август

Сутринта към 7 Макс е бил доста жизнен и бодър, дори е излязъл на разходка. Вчера не го изведохме, защото не знаехме дали няма да стане по-лошо ако получи припадък навън, а и той май не искаше да излиза, защото не реагира на нагръдничето си (което знае, че е свързано с разходка и винаги се оживява като го види) и пишка вкъщи.

Към 9 е дал кръв на гладно, като днес цял ден не получихме резултатите (?!?!?!?) Ветеринаря му е направил и някакъв тест за Heartworms (беше едно от неговите предположения за диагноза), който беше отрицателен.
След това е хапнал малко извара, и някакви бисквитки (без захар, сол и тн).
Пак му е дадено хапче Енприл.

4. Четвърти припадък - около 12:30, много по-кратък от предишните, някъде минута. Когато е станал се е изпишкал.

5. Пети припадък - около 19:30, пак около минута, с напишкване. Малко по-късно пак се изпишка.

Отново му е дадено хапче Енприл.
По мое настояване и след като видях, че резултатите от кръвните изследвания няма да дойдат днес, вечерта се свързахме с д-р Бобадова, която беше много любезна по телефона, и утре сутринта Макс ще отиде за нови кръвни изследвания, след като са минали 24 часа от последния Кортизон.

Много силно се надявам да не сме изгубили безценно време, всички искаме най-доброто за Макс, но досега той не е имал толкова страшни проблеми и в първоначалния шок, особено след толкова прочетени истории за некомпетентни ветеринари наистина започваш да се чудиш кого да послушаш, къде да отидеш, какво да направиш или какво да не направиш, за да не допуснеш фатална грешка.

За сега е това, утре ще пиша пак

Стискайте палци на Макс!

#6 Потребителят е офлайн   borisova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 August 2008 - 11:04 PM

Точно същите припадъци със същите симптоми получаваше моето куче, пиеше фенобарбитал.

#7 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 14 August 2008 - 07:54 AM

Престанете с това моето и твоето какво е пиело. Кучето със сигурност няма епилепсия за да пие фенобарбитал.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#8 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 August 2008 - 09:22 AM

Д-р Боянов, не бъди толкова сигурен. Според мен тук се описва епилептичен гърч, а не синкоп.

#9 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 14 August 2008 - 09:38 AM

Между епилептоиден гърч и епилепсия има огромна разлика. Две неща основно не отговарят за епилепсия, че да започва с фенобарбитал:
-епилепсия не се отключва на единадесет годишна възраст
-при епилепсия след като за първи път получи гърч в следващата седмица НЯМА повторение
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#10 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 14 August 2008 - 10:38 AM

Нека първо се отдиференцира, какво става, пък после кое става, кой кво пил и кое не става.
Епилептоидни припадъци на 11 години може от много неща да има. Тъй че...
User's Signature

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835
Качена снимка

#11 Потребителят е офлайн   say.it.right Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 16 August 2008 - 05:22 PM

Здравейте отново

На 13-ти вечерта, около полунощ, малко след като пуснах поста си в тази тема, Макс получи припадък отново и пак беше по-кратък от тези в началото. Значи припадъците са 3 на 12-ти и 3 на 13-ти - общо 6 за два дни.
След това на 14-ти сутринта към 8:00 пак получи припадък, а след това отиде за кръвни изследвания. Значи общо 7 припадъка ( 3 на 12-ти, 3 на 13-ти и 1 на 14-ти). Ако броим единичния припадък на 11-ти, който е бил без гърчове, без падане и тн, само запенване, и много кратък, стават общо 8.

Също така не знам дали съм го писала преди и дали има нещо общо в проблема, но на 10-ти Макс повръща. Повърна един път в къщи и изкара малко риба, която беше ял преди. След това, когато е бил на разходка е пасъл много трева и след всяко пасане е повръщал. Имало е 3 повръщания, като е изкарвал само лиги и трева. За това и когато се е запенил на 11-ти (евентуален най-първи припадък) го помислихме пак за повръщане.

Кръвните изследвания общо взето са добри.
Кучето започна да пие фенобарбитал на 14-ти и припадъците спряха. Постепенно намалихме дозата от 2 хапчета на 1 хапче на 12 часа, защото на 2 хапчета страшно много залиташе и беше като надрусан. От тогава не е имал припадък, но залита, най-вече със задницата и понякога се заваля на земята, например ако стои прав в някакъв момент леко се залюлява и се свлича на една страна, след което веднага става. Също така понякога докато стои прав и се залюлява си слага задните крачета близко едно до друго или едно зад друго, след което пада. От време на време през тялото му минава нещо като тремор, притръпва и притреперва. Не се блъска в предмети и не е крайно дезориентиран. Не се върти в кръг, знае къде са паничките му, също така си е избрал едно място и пишка и ака там, а не безразборно. Понякога обикаля из къщи и скимти лекичко и диша учестено, понякога се успокоява и заспива. Неистовата жажда намаля, отдаваме я на бития преди това кортизон.

Това е положението за момента

#12 Потребителят е офлайн   hwarang Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 28 June 2009 - 10:19 AM

Здравей , какво стана с кученцето , как е?
User's Signature

Качена снимка

#13 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 29 June 2009 - 10:07 AM

"...общо взето добри кръвни изследвания" ....
Какво означава....Какви неща са изследвани?
Чиста (първична) епилепсия? - малко вероятно е.
Иначе причини за различните видове припадъци (гърчове, конвулсии...) колкото щеш....
Изследванията, изследванията да видим!
User's Signature

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#14 Потребителят е офлайн   Francesca Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 01 July 2009 - 12:38 PM

Докторе, темата е от миналото лято.

#15 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 01 July 2009 - 12:59 PM

A!?

Бързо помагаме иначе...! :tb_195:
User's Signature

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#16 Потребителят е офлайн   elena07 Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 01 July 2009 - 09:44 PM

Показване на мнениетоhwarang, в Jun 28 2009, 11:19 AM, написа:

Здравей , какво стана с кученцето , как е?

През Декември 2008г.,кученцето от тази тема почина!
User's Signature

Качена снимка

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни