Публикувано: 29 June 2011 - 02:56 PM
В София е мръсно. Кучетата се въргалят в прах. Всичко това се носи вкъщи. В много сайтове за бернери пише къпане - колкото е възможно по-рядко, но това не важи за българските условия. На двор стават още по-мръсни - нашите в момента живеят и на двете места и знам как ги прибирам "от село". Кучето се къпе когато е мръсно,а за зимата една рускиня в Южния парк ме посъветва да "къпя" кучето със сняг - обилно да се натърква козината - права е, запомнете! Много им е приятно и сваля целия натрупан прахоляк от домовете и излишен косъм; освен това правите и здравословен крио-масаж!
Аз последния път изкъпах Мони с по-евтин шампоан за кучета - резултатът беше чудна суха себорея /пърхут/ от който аз безумно кихах!!! Мони по принцип има целия набор изложбена козметика на All Systems; като я изкъпах след това с техен шампоан и балсам козината блесна, и ако щете вярвайте, пърхутът изчезна и кихането у дома престана. Та, не е само въпрос на поддържане на изложбено куче; ако се къпе с по-некачествени продукти козината се изсушава, появява се пърхут, от който може някой член на семейството да е алергичен. За малките кученца и преди, и сега, също съм ползвала специален шампоан за бебета, кучешки, естествено, който не изсушава косъма. Ползваме и балсами, тъй като малките ходят редовно на изложби и състоянието на козината е от значение.Има и купища други специални продукти, спомагащи за поддържането на космената покривка. Много от вас помнят как се появиха Арни и Адора на последните си изложби. Този изглед се постига с грижи, и то редовни. Не само за изложбените кучета, а за всички, които искат да докосват до копринено-мека бернерска козинка! С една дума - ползвайте кучешки продукти от по-висок клас, човешките не са подходящи. Има тема във форума за "грууминг", където един наш съфорумец, който е фризьор-стилист и разбира добре нещата е обяснил професионално защо не трябва да се ползват човешки шампоани.Темата е много интересна.
За противопаразитните спот-он форми - не може да го къпеш няколко (3-4)дни след накапването, след това кожата абсорбира продукта и може да се къпе. Ефективността им е точно толкова, колкото пише - не повече от 4 седмици, затова накапайте редовно! Максимум кърлежи има в ранната пролет - края на март и април, не толкова сега. Но пак трябва профилактика. Сега трябва да се внимава с осилите, особено при такива малки косматковци какъвто е Пипо. Аз го проверявам непрекъснато и непрекъснато свалям какво ли не... По-късно ще ви пусна снимки на какво се е научил малкият еб..ьо! Качва мопски и мъжки английски булдоци...А утре става на три месеца...
За каишките аз нямам никакъв опит, затова не мога да се изказвам.
www.monasterymeadows.com