Здравейте, казвам се Савина Йорданова и също съм лекар ( със съпругът ми сме стоматолози ). Нужен ми компетентен съвет за проблема на нашето кученце. Става въпрос за неврологията. Имаме дакелка, Сачи, на 5 години. Преди три години, в клиника Провет, гр. Пловдив, й поставиха диагноза - дискова херния. Направи страхотна криза, напълно неочаквана за нас, с пълно парализиране на задните крачета до степен да не може да се изхожда сама. Научихме се как да я изхождаме ръчно.На рентгена й откриха калцификати на поне 4 места. Терапията й беше дексаметазон и витамини. Възстанови се бавно за около месец, без видими за нас последици- движенията й се възвирнаха според нас на 100 %.До тогава си беше едно весело дяволче, редовно си я разхождахме. След тази първа, преди три години криза, Сачи е разхождана по изключение, а не като правило. Постарахме се да ограничим движенията й, променихме храненето й, постарахме се да махнем препятствията по пътя й. Имаме голяма тераса и тя там си ходи. И въпреки всичко Сачи правеше поне по две кризи годишно. Не знам дали не остава някакво увреждане на нервите след всяка криза. Всичките й кризи с изключение на първата, бяха само с болка, без отпадна симптоматика. Най- най -последната й криза беше преди три седмици и директно започна с парализиране на лявото задно краче - без болка. Още по-лошото е че тази най-последна криза беше предхождана от още две по-леки в рамките само на 3-4 месеца. Не знам как да помогнем на нашето момиче.Струва ми се доста скована в движенията на задните крачета. Като ходи и сякаш изнася лявото краче настрани. Дали това е остатък от последната криза или е нова.Още един курс кортикостероиди ще я гръмне за толкова скоро време. Много ще се радвам, ако ме насочите какво щоже да се направи, за да я облекчим. Ще чакам вашия отговор. Благодаря предварително.
Моля ви дайте съвет как да помогнем на нашата дакелка
Публикувано: 19 August 2008 - 03:23 PM
Здравейти.
Имам дакелка на 13 години,която през 2000-та година се парализира.Не се възстанови напълно,но си я гледаме.В началото,когато започна всичко,тогавашните и лекари и слагаха кортикостероиди и витамин B.След това изкара няколко курса с Нивалин и отговорно и смело мога да твърдя,че това и помогна най-много да възстанови ходенето си,до известна степен.Сега ходи,но пада,става,напишква се.През тези осем години е имала кризи,които са били следствие от по-голямо натоварване-като отидем на село тя полудява от кеф и забравя,че е болна;D.Имало е периоди,например от 1-2 месеца,в които се влачи и изобщо не ходи,след което изведнъж прохожда,без никаква намеса.Отдавна не я тъпча с лекарства,минаха осем години,бяха нужни две за да проходи.При вас нещата още не са загубени,не се отчайвайте!!!Успех!
P.S.Не сте ли мислили да направите скенер?
Имам дакелка на 13 години,която през 2000-та година се парализира.Не се възстанови напълно,но си я гледаме.В началото,когато започна всичко,тогавашните и лекари и слагаха кортикостероиди и витамин B.След това изкара няколко курса с Нивалин и отговорно и смело мога да твърдя,че това и помогна най-много да възстанови ходенето си,до известна степен.Сега ходи,но пада,става,напишква се.През тези осем години е имала кризи,които са били следствие от по-голямо натоварване-като отидем на село тя полудява от кеф и забравя,че е болна;D.Имало е периоди,например от 1-2 месеца,в които се влачи и изобщо не ходи,след което изведнъж прохожда,без никаква намеса.Отдавна не я тъпча с лекарства,минаха осем години,бяха нужни две за да проходи.При вас нещата още не са загубени,не се отчайвайте!!!Успех!
P.S.Не сте ли мислили да направите скенер?

In memoriam

За да си човек,бъди му приятел!
Публикувано: 19 August 2008 - 05:46 PM
Направете и подробен неврологичен преглед. Рентген задължително. Скенер ако може. Биохимия също. Нека се види сегашното и състояние и тогава да се предлага лечение на базата на диагнозата и прогнозата.

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 20 August 2008 - 08:54 AM
Според мен нямате шансове за успех. Ако направите рентгенови снимки, може би ще потвърдите съмненията на колегите за калцификация на дискове а ако има стеснени интервертебрални пространства, може да се мисли за дискова херния. Може да има дискова херния, но тя да остане неоткрита на антивна рентгенография. При контрастна графия /вече има колеги, които я правят/ ще се разбере дали има нещо , което да притиска гръбн. мозък, но не и дали това е в ляво или дясно. На скенер нещата ще бъдат по-ясни и щесе разбере точно къде е проблема. От всичко това има смисъл, ако следващата стъпка ще е нервохирургия. На консервативното лечение това детайлизиране няма да повлияе.
Тук искам да вметна, че при дискови хернии нивалин дали ще се прилага или не е без значение. Кучето на колежката просто е имало късмет.
Тук искам да вметна, че при дискови хернии нивалин дали ще се прилага или не е без значение. Кучето на колежката просто е имало късмет.
Публикувано: 20 August 2008 - 09:03 AM
Да,прав сте,тя и затова не се възстанови напълно-остана проблема с незадържането на урина.Сега например пак не е добре и не може да ходи хубаво.Наскоро в клиниката,в която работя оперирахме дакел с такъв проблем-възстанови се прекрасно,операцията беше успешна-сега ходи,тича,пишка и ака самостоятелно.Според мен това е най-правилния подход при подобни случаи.Другото важно е да се направи НАВРЕМЕ-колкото се може по-скоро,след парализата!!!Когато моето куче се парализира нямахме информация за лекар,който прави тези операции и така си остана.. :'(Нито скенер ни предложиха,нито варианта операция-щяло да стане по-зле...(може би зависи кой оперира ;D)

In memoriam

За да си човек,бъди му приятел!
Публикувано: 20 August 2008 - 11:38 AM
Би било добре да направите едно посещение в Университетската клиника за дребни животни-Стара Загора.....
042/699 671.
042/699 671.

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 16 September 2010 - 05:35 PM
Здравейте, пиша тук макар темата да е доста стара, дано някой ми отговори!
Та имам дакелче на 4 месеца. Запозната съм много добре с здравословните проблеми на подората! Знам че е пагобно за нея да скача от мебели, да се катери и т.н.т. Опитвам се доста отчаяно да огранича тези неща при моята Марта, но тя просто е неконтролируема като се разиграе! Качва се на леглото (около 30см високо) и скача от него без да имам никаква ама никаква възможност да я хвана като е превъзбудена, просто решава и скача без много да се замисли! Откакто разбра, че може да се качва на дивана (20см висок) от тогава се качва и на леглото. Други мебели няма опасни за нея - на столове не може, по стълби не слиза и не се качва сама (носим я)!
Не искам заради това, да се получат някакви проблеми в бъдеще! Искам да попитам лекар, или експерт, или някой който има опит дали не мога да й давам някакви добавки, които по някакъв начин да предотвартят дори и малко евентуални проблеми! Дали когато порасне да не й изследвам нещо (рентгенови снимки периодично, кръв или нещо друго). Как да съм в течение дали има склонност към тези проблеми? Как профилактично да й помагам? Или просто това се случва или не... без да можем да го придвидим? Познавам много хора с дакели, които никога не са ограничавани в скоци, стълби, мебели и са дори вече на 10 години и нагоре и са добре, но как да знам със сигурност, че на Марта нищо няма да й стане? Храним я с премиум храна със сьомга, смятам като навърши година да я храня с храна съдържаща глюкозамин както и картофи вместо царевица (заради евентуални алергии)! Има ли някаква добавка, която да й давам?
Забравих да спомена най-важното нещо - краката й пукат (както при хората коленете при клякане например)! Това става като си играе или ако спи и после стане!?! Правихме й снимка, нямаше нищо притеснително, казаха ни да направим пак... сега следва 2-ра снимка.... Питала съм всеки лекар - ортопеда от Централната Вет. Клиника, както и нейния личен за добавка и ми казват, че няма нужда, дори ми казват че по някакъв начин е нормално да й "пукат" защото расте, което никак не ми се вярва... Защо на поне 40-50 човека, които съм питала, кучетата им не са имали това "пукане" ? Притеснявам се, защото всяко едно животно което съм имала винаги е имало някакви здравословни проблеми и с течение на годините просто съм поумняла може би на тази тема и искам да дам най-доброто на това дакелче и да го спася него а и дори самата мен от мъки!!!!
На два месеца започнаха да "пукат" краченцата, до сега нямаме проблеми, не куца, не го боли и никога не го е боляло! Имам усещането, че откакто редовно (всеки ден по 2-3 пъти) бяга и се разхожда, не се чуват вече толкова често шумовете!
Ако ми дадете съвет ще съм много благодарна, ще се чувствам дейна - че правя всичко по силите си да предпазя това куче! А ако му е писано нещо да стане искам да не е заради моя грешка! Няма да го преживея отново! Искам да съм сигурна в себе си, че правя най-доброто! Благодаря
Та имам дакелче на 4 месеца. Запозната съм много добре с здравословните проблеми на подората! Знам че е пагобно за нея да скача от мебели, да се катери и т.н.т. Опитвам се доста отчаяно да огранича тези неща при моята Марта, но тя просто е неконтролируема като се разиграе! Качва се на леглото (около 30см високо) и скача от него без да имам никаква ама никаква възможност да я хвана като е превъзбудена, просто решава и скача без много да се замисли! Откакто разбра, че може да се качва на дивана (20см висок) от тогава се качва и на леглото. Други мебели няма опасни за нея - на столове не може, по стълби не слиза и не се качва сама (носим я)!
Не искам заради това, да се получат някакви проблеми в бъдеще! Искам да попитам лекар, или експерт, или някой който има опит дали не мога да й давам някакви добавки, които по някакъв начин да предотвартят дори и малко евентуални проблеми! Дали когато порасне да не й изследвам нещо (рентгенови снимки периодично, кръв или нещо друго). Как да съм в течение дали има склонност към тези проблеми? Как профилактично да й помагам? Или просто това се случва или не... без да можем да го придвидим? Познавам много хора с дакели, които никога не са ограничавани в скоци, стълби, мебели и са дори вече на 10 години и нагоре и са добре, но как да знам със сигурност, че на Марта нищо няма да й стане? Храним я с премиум храна със сьомга, смятам като навърши година да я храня с храна съдържаща глюкозамин както и картофи вместо царевица (заради евентуални алергии)! Има ли някаква добавка, която да й давам?
Забравих да спомена най-важното нещо - краката й пукат (както при хората коленете при клякане например)! Това става като си играе или ако спи и после стане!?! Правихме й снимка, нямаше нищо притеснително, казаха ни да направим пак... сега следва 2-ра снимка.... Питала съм всеки лекар - ортопеда от Централната Вет. Клиника, както и нейния личен за добавка и ми казват, че няма нужда, дори ми казват че по някакъв начин е нормално да й "пукат" защото расте, което никак не ми се вярва... Защо на поне 40-50 човека, които съм питала, кучетата им не са имали това "пукане" ? Притеснявам се, защото всяко едно животно което съм имала винаги е имало някакви здравословни проблеми и с течение на годините просто съм поумняла може би на тази тема и искам да дам най-доброто на това дакелче и да го спася него а и дори самата мен от мъки!!!!
На два месеца започнаха да "пукат" краченцата, до сега нямаме проблеми, не куца, не го боли и никога не го е боляло! Имам усещането, че откакто редовно (всеки ден по 2-3 пъти) бяга и се разхожда, не се чуват вече толкова често шумовете!
Ако ми дадете съвет ще съм много благодарна, ще се чувствам дейна - че правя всичко по силите си да предпазя това куче! А ако му е писано нещо да стане искам да не е заради моя грешка! Няма да го преживея отново! Искам да съм сигурна в себе си, че правя най-доброто! Благодаря
Страница 1 от 1