Dog.bg Форуми : ОСТЕОМЕЛИТ ИЛИ РАЗЯДЕНА ОТ ВЪЗПАЛЕНИЕ СТАВА

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

ОСТЕОМЕЛИТ ИЛИ РАЗЯДЕНА ОТ ВЪЗПАЛЕНИЕ СТАВА

#1 Потребителят е офлайн   tanj74 Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 30 August 2008 - 12:48 AM

Здравейте за първи път пиша във форума и се надявам да ми дадете съвет. Имам пит булка на 11г. която от месец и половина  куца с предна дясна лапа.Куцането се появи след като кучето си удари лапичката изкачвайки стълби.Коляната става е подута.Досега е бит 2 пъти по 5 дни антибиотик и е пила артростабил.Ефект никакъв. В момента пие линкомецин на 8 часа.С голями връзки и направих ренгенови снимки защото във Видин няма ренген за животни и я водих в човешкия.На снимките се видя че коста е разядена и пукната но все още не е счупена и е поставена диагноза остеомелит.Кажете ми как се процедира при такива случаи,какви лекарства се назначават и към кой да се обърна за помощ.Много си обичам кучето и ми е много мъчно че така се получи. :(

#2 Потребителят е офлайн   tey4e Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 30 August 2008 - 09:39 AM

Аз бих Ви препоръчала,ако има възможност да се направи антибиотикограма.Също бих препоръчала лечението да е с два антибиотика,а поне единия да се прилага венозно.Само не разбрах коя става е засегната,може би без да искате сте написала предна дясна,защото после казвате,че коляното е подуто ;DЛинкомицинът е подходящ,но само с него няма да се получи резултат.
User's Signature

In memoriam
Качена снимка
За да си човек,бъди му приятел!

#3 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 30 August 2008 - 09:44 AM

Браво за снимките! Да не сте от 68-ма бригада в Пловдив, там са диверсантите... B)

Та, ...къде всъщност е остеомиелитът !! (ясно е, че е на костите, но на кое място). "Миризмата" е по-скоро за скъсана колянна връзка...., май....!
Ако може да видим снимките....
User's Signature

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#4 Потребителят е офлайн   tanj74 Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 30 August 2008 - 11:16 AM

Здравейте! Благодаря ви за отговорите.Остеомелитът е на предна дясна лапичка,а ставата е тази която е след пръстите,незнам как е правилното наименование но дано да се сетите за коя точно говоря.Ще се опитам да кача снимки на ставата .http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=7265548jpg. Моля за мнение,дали ще се оправи кученцето при това положение?Ако според вас може да ни се размине оперативно лечение,моля напишете с какъв точно  антибиотек да я лекувам и по каква схема.И еветуално към кой да се обърна ако все пак се наложи оперативно лечение,не ми се иска пак да я оперират.Тя досега има едно секцио и една операция от пеометра.И много трудно се възтонови и след двете.

Цитат

Браво за снимките! Да не сте от 68-ма бригада в Пловдив, там са диверсантите
За голямо мое съжеление живея във  Видин и тук просто няма кой да ми помогне.Незнам какво съм направила може би съм качила не тези снимки които трябва,вчера се опитах да сложа снимка на кучето ми и племеника и не се получи нещо.Поне при мен на компа нищо не излиза.Съжелявам ако съм объркала нещо. :izcherven:

#5 Потребителят е офлайн   mommo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 August 2008 - 05:50 PM

Не само няма да ви се размине без операция, но снимката буди и подозрение за  тумор разял костта и позволил й да се спука дори от  слаб удар като пресрещане на стъпало. Моята препоръка е много спешно да се вземе материал за биопсия и микробиология.

#6 Потребителят е офлайн   tanj74 Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 31 August 2008 - 11:29 AM

Дотук разбрах,без операция няма да мине.Бих искала да ви помоля да ми препоръчате ветеринарен лекар или клиника който или която се занимава с ортопедия,интересува ме в София защото там ми е най близо.И ако може някой да ме ориентира за цени за да съм подготвена.Ще съм ви много благодарна!

#7 Потребителят е офлайн   Гатофила Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 31 August 2008 - 06:02 PM

Мога да споделя само мнение за собствения си остеомиелит, но мисля, че нещата са еднакви и при кучетата. Микробиология се взима, да се види какъв е причинителя, най-често стафилококи, моите бяха златни. Наистина линкомицина е стандартен антибиотик за остеомиелита. За съжаление, само с антибиотик не става, трябва операция, в смисъл - кюртаж на костта и изхвърляне на гнилото, и чак тогава атака с антибиотик. Дано да има място като се изчегърта да се образува калос около кюртираното място, за хората правят и присадки на кости и разни други фокуси, но за кучетата не знам.
За ортопед-хирург, си е признат Аминков, ама не смея тук много да го препоръчвам, щото доста го плюха по други поводи. Той е доста добър в ортопедията, била съм свидетел на сложни кучешки операции върху стави, като съм чакала за моите котанки там. И именно кучешки ортопед. Не е евтин обаче.
Вижте и други препоръки. Болестта звучи доста страшно, но като се изчисти един път, си минава и не се възобновява повече. Ако е само това. 

#8 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 31 August 2008 - 06:50 PM

Направете задължително биопсия! Тази потологична фрактура хич не е хубава. Не мисля, че е остеомиелит. И нека биопсията е преди хирургическата намеса, а не по време на. Ако излезе тумор-ампутация на крака до горе или евтаназия. Но бързо.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#9 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 01 September 2008 - 09:25 AM

Докато "организирате" изследванията, бих ви препоръчал да направите един курс с Доксициклин (0,1/10кг/24ч.). След 10-14 дни ще имате резултат (липсата на ефект също ще е резултат). Все пак е имало травма, нали.
На дясната снимка (А/П пр.) мисля, че се забелязва остеомиелитно огнище (снимките са чудесни).
Няма да се размине и без хирургично лечение.
User's Signature

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#10 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 01 September 2008 - 01:17 PM

Има ли кучето бучка на гърдите?Не е остеомиелит а най-вероятно тумор и точно така изглеждат на рентген метастазите в костите,още повече,че е на едно от местата,където най-често се появават!!!Напълно съм съгласен с колегите,д-р Коко и д-р Караславова.Желателно е да се направи и рентген на белия дроб!

#11 Потребителят е офлайн   tanj74 Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 01 September 2008 - 03:17 PM

Благодаря на всички ви за отговорите,ще направя биопсия,но и аз мисля че най вероятно е тумор.Прочетох всичките постове и виждам че мненията  по моя въпрос са сходни. На други места освен лапичката няма никакви образования. Днес се свързах с  доц. Паскалев от Стара Загора и той също потвърди тази диагноза. За голямо мое съжеление най вероятно кученцето ми няма да оцелее. Късмет ви желая! Още веднъж ви благодаря за помоща!

#12 Потребителят е офлайн   mommo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 September 2008 - 10:19 PM

Ако биопсията покаже тумор, кучето няма други рентгенологично видими тумори и се съгласите на ампутация кучето ви има хипотетичен шанс  и да живее още доста време /поне 2-3 години и да почине от нещо друго, а не от рак/. Ако е физически здраво и няма други съпътстващи заболявания, аз бих ви препоръчала ампутация - животните много бързо свикват с ходенето на три крака, за него няма да е психологически травматично, както би било за човек с ампутация. Проблемът тук е по-скоро с нагласата на стопаните.

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни