Dog.bg Форуми : Епилепсия

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Епилепсия

#1 Потребителят е офлайн   emetic Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 25 July 2005 - 04:51 PM

Искам да помоля ако имате материали за болестта в електронен вариант да ми ги пратите на emetic@abv.bg или да ме насочите към линкове. Бях при вас с едно малко коте с епилепсия. Иска ми се да направя нещо - има ли някакъв шанс да се излекува. И не знам много как да се грижа за него. И понеже не се направиха изследвания - има ли вероятност да е нещо друго. Пак много и много глупости питам но ми се иска да му помогна.

#2 Потребителят е офлайн   ita_vet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 July 2005 - 04:43 PM

Епилепсия

1) Следствие: възпаление, тумор, неоплазии, травма винаги има изменения в ликвора.
2) Причинени от екзотоксини енцефало токсини, аномалии хидроцефалус и др.
3) Идеопатична форма наи- често срещана, от неясни причини.
4) Вродена
Изследвания:

Кръв но не в деня на гърча да се има предвит че стойностите сигурно ще са увеличени. Алкалната фосфатаза се покачва до 10 пъти ако са давани антиепилептични средства.

Ако епилепсията е от токсичен тип, антиепилептичните средства може да усложнят още повече ситуацията застото се вкарва нов токсин в организма.
Само при идеопатичната форма са показани антиепилептичнита средства. Типично за нея е че започва между 1 и 3 години. Ако е под 1 година и над 7 години, 90% не е идеопатична епилепсия.

Лечение:
Фенобарбитал 2 пъти дневно точно на 12 часа защото ако се пропусне точния час се увеличава риска от гърч, мойе да се скаси но не и да се удължава времето. При гастроинтестинални проблеми се въвежда и.в.
Калиев бромит ( при по-големи породи) един или 2 пъти на ден . Дава се по- дълго време от фенобарбитала.Важна е и диетата да има по- малко сол защото спомага за изхвърляне на повече калиев бромид от организма т.е. да се избягват ниско качествените готови храни.
Медикаментите могат да се дават до края на живота и да не се спират.
При котките може да се използва Diazepam. Тои може да се използва и при кучета за бързо реагиране в острата фаза, но те бързо привикват.
User's Signature

what will be to be.....[br][br]

#3 Потребителят е офлайн   emetic Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 July 2005 - 08:59 AM

Мерси много :)

#4 Потребителят е офлайн   emetic Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 August 2005 - 09:48 AM

А още един въпрос. Има ли вероятност от фенобарбитала да е такъв отпуснат? Изглежда много зле малчо. Няма запек а коремчео му е пълно при все че не яде. И ходи бавно, вяло. И само седи с много неадекватен вид. И не иска да яде, няма апетит. Почти го отписах. Преди имаше няколко дни с пристъпи всеки ден и не му давах фенобарбитал и когато нямаше пристъп си беше наред даже играеше по малко. Спрях го, ако умира поне да е от това което е болен не аз да го убивам. Бтв май дозата му е много. А му давам само да обличе някаква съвсем миниатюрна капка, почти невидимо.
Та така с нас
Дано оцелее днес

#5 Потребителят е офлайн   Alex-16 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 August 2005 - 02:17 PM

здравейте!Много съм притеснена за моята маймунка!Моля някой ветринар да ми отдели няколко минути и да напише няколко реда.Вчера получи пристъп изведнъж както си седеше легна и се удърви,не мърдаше мислехме че е умряла,но след околко 2-3минути започна да диша и да гледа отново.Цяла вечер спа и сутринта се получи същото,заведохме я на ветринар и казаха,че е епилепсия.И трябва да й даваме по две хапчета на ден,и след два дни да отиде на инжекции.Притеснява ме това,че непрекъснато спи,и й се затварят очите,хапчета не можа да го изяде така,затова й го дадохме в бабнанова каша.Искам да попитам има ли шанс да оцелее или не?Благодаря ви предварително! s)

#6 Потребителят е офлайн   ita_vet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 August 2005 - 03:18 PM

Какви хапчета , от колко милиграма са?
Какви инжекции са поставяни?

малко повече инфо......
r)
User's Signature

what will be to be.....[br][br]

#7 Потребителят е офлайн   Alex-16 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 August 2005 - 03:52 PM

благодаря ви,че отговорихте!Не ни казаха какви инжекции са и поставили.А хапчетата ни ги дадоха в едно шишенце на което не пише колко милиграма са.(хапчетата са червени на цвят кръгли като витамин C,и трябва да и ги даваме сутрин и вечер.

#8 Потребителят е офлайн   д-р Огнян Гъдуларов Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2005 - 02:40 PM

На каква възраст и каква порода е маймуната?
Къде живее и къде е водена на лекар?
За да се докаже епилепсия е добре да се направи кръвно изследване на няколко кръвни показателя, чрез които да се отхвърлят други възможни причини и заболявания.

#9 Потребителят е офлайн   Alex-16 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2005 - 04:28 PM

здавейте!Маймунката е на 1година и половина,породата и е Хосар.Живее в нас в клетка,водихме я на лекар в София във ветринарната клиника при зоопарка

#10 Потребителят е офлайн   д-р Огнян Гъдуларов Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 August 2005 - 01:16 PM

Най-горещо ви съветвам да се обърнете към някоя свясна вет.клиника. За 5-те си години в медицината и хирургията съм поправял огромно количество пациенти минали през зоопарка. Съжалявам, че трябва да го кажа, но е истина.

Препоръчвам ви колежките от Ита Вет, Анимо или Бест Вет. На всяко от тези места ще ви препоръчат необходимите изследвания и са достатъчно компетентни да получат кръвна проба от маймунка.

И за всеки случай ще изброя необходимите кръвни изследвания при съмнение за Епилептични припадъци :
Глюкоза
Холестерол
Натрий
Калий
Калций
АЛАТ
Креатинин
Урея

#11 Guest_Plamena_*

• Група: Гости

Публикувано: 27 August 2005 - 01:32 PM

Цитат

здравейте!Много съм притеснена за моята маймунка!Моля някой ветринар да ми отдели няколко минути и да напише няколко реда.Вчера получи пристъп изведнъж както си седеше легна и се удърви,не мърдаше мислехме че е умряла,но след околко 2-3минути започна да диша и да гледа отново.Цяла вечер спа и сутринта се получи същото,заведохме я на ветринар и казаха,че е епилепсия.И трябва да й даваме по две хапчета на ден,и след два дни да отиде на инжекции.Притеснява ме това,че непрекъснато спи,и й се затварят очите,хапчета не можа да го изяде така,затова й го дадохме в бабнанова каша.Искам да попитам има ли шанс да оцелее или не?Благодаря ви предварително! s)

Здрасти, попаднах случайно тук и исках да споделя опит от куче с епилепсия. Става въпрос за кучето на мъжа ми- ирландска сетерка. След прекарана на една годинка гана, кучето започва да има епилептични кризи- не се знае дали е от това, но както и да е. Та кризите в началото били по веднъж на 6 месеца, после започнали да зачестяват. В началото е имала наведнъж няколко пристъпа един след друг и после е започнало на 6 месеца и после прогресивно е зачестило. До момента в който не са започнали по 3 на ден. До този момент, ветеринарят на семейството е казал, че няма смисъл да се медикализира кучето. Единственото което е дал, са свещички диазепам, които са давани в момента на кризата. Става въпрос за анални свещички.

След като са зачестили пристъпите до три на ден, вече е станало опасно за кучето и ветеринарят е предписал лекарство. Не става въпрос за фенобарбитал, а за Mysoline, което е всъщност Primidone. Изрично е казал, че това е по-слабо от фенобарбитала и затова иска да започнат с това лекарство. И е логично, ако по-слабото действа, защо да се започва с барбитюрични.

Мъжа ми и семейството му, започнали да дават по едно хапченце на ден- най-ниската доза за това куче и пристъпите спрели. В продължение на седем години- до края на живота на кучето, тя не е имала никога повече пристъп. Не знам какъв късмет е това, но дори не се е наложило да се увеличава дозата. Когато аз познах кучето, тя беше на 8 години и живя до 15 годишна възраст.

Та, казвам за това лекарство, защото може да попитате ветеринаря си и евентуално преди барбитюричните да пробвате нещо такова. Нека и ветеринарите пишещи тук си кажат мнението. Хубавото на това лекарство е, че не прави кучето отпуснато. Животинката е абсолютно нормална и води най-нормален живо. Дори Чара (сетерката) е имала няколко операции с пълна опойка след това без никакъв проблем.

Инъче през самите пристъпи, освен диазепам да се дава (доколкото знам само анално може да се даде), трябва просто да оставите кучето на спокойствие. Не се шашкайте, само внимавайте да не се удари. Не барайте кучето, защото може да ви гризне без да иска, защото като се събуди, то е дезориентирано. А кучето спи, защото се изморява много по време на криза. Също, може да се случи да се напишка по време на криза, нормално е- не се плашете.

Искам да ви кажа, че най-важното е да намерите ветеринар, на който да имате доверие и с който да следите от тук нататък кучето редовно. Обмисляйте всичко и няма да има големи проблеми.

Късмет ви желая. :)

#12 Потребителят е офлайн   д-р Огнян Гъдуларов Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 August 2005 - 03:10 PM

Относно последния постинг:
Примидона е лекарство което в организма на човека и животните се преобразува в активната съставка - ФЕНОБАРБИТАЛ (т.е. връзката между примидона и фенобарбитала еприблизително, като между Каротина и Витамин А).
Освен това препарата Примидон е спрян за медицинска употреба преди доста годин. Както наскоро стана и с Фенобарбитала.
Трябва да се отбележи също, че тук става въпрос за пациент с предположения, а не с лабораторно доказана епилепсия.

#13 Guest_д-р Коджабашев_*

• Група: Гости

Публикувано: 27 August 2005 - 05:35 PM

Няма как лабораторно да бъде доказана епилепсия. За нея може да се мисли ако лаб. отхвърли всичко друго.
Фенобарбитала е най-доброто средство за антиепилептично третиране. Това, че го няам в Бг. не означава че е отречен. Проблем е, че според Бг. законодателство вет. лекари не са достатъчно съвестни, а кучетата и котките достатъчно важни, че да им се обръща внимание на заболяванията, за които диазепам и фрнобарбитал са жизненонеобходими.
Не съм съгласен и с публикувано по-горе съобщение на ita_wet, че антигърчови средства се предписват само при идеопатична епилепсия. Предписват се при всички гърчове, вкл. и токсични!!!
Имам някъкав опит с кучета, но не мисля, че мога да бъда компетентен за маймуни.......

#14 Потребителят е офлайн   д-р Огнян Гъдуларов Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 August 2005 - 11:13 AM

Извинявам се за неправилния изказ.
Исках да кажа с лабораторно изключени други причини за гърчове.
Благодаря на д-р Коджабашев за уточнението.
За сега в БГ няма ЕЕГ за животни с което да се диагностицира генуинната епилепсия...

#15 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 27 April 2006 - 04:30 PM

Може ли да ми кажете повече за прилагането на Rivotril при епилепсия?
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#16 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 28 April 2006 - 11:02 AM

Няма достоверно доказано действие.При хората валпоровата киселина е многообещаващ препарат,но не и при кучетата.При около 6 кучета с идиопатична епилепсия мои пациенти резултатите от приложението и бяха незадоволителни.

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни