как мъркат?
Публикувано: 17 September 2008 - 12:48 AM
Публикувано: 17 September 2008 - 12:20 PM
И аз не знам биологично как става и от къде идва?
Знам, че котките освен от кеф и лиготия, при много силни и постоянни болки и страдания също започват да мъркат. Така се успокояват и облекчават един вид.
Но от къде е тайната на това пусто мистериозно мъркане...
" Всъщност теориите не важат. Истинските котки оцеляват. Превърнали са оцеляването в изящно изкуство. Кое друго животно го хранят не защото е полезно или защото варди къщата, или пее, а защото, когато най-сетне се нахрани, добива доволен вид? И мърка. Мъркането е много важно. В мъркането е смисълът. Мъркането си струва и Страшилищата под леглото, и смрадта от време на време, и воя в четири сутринта. Други същества са наблегнали на големите зъби, дългите крака и прекалено щракащите мозъци, докато котките са се задоволили само със звук, който съобщава на света, че са щастливи. В голямото еволюционно надбягване мъркането е трябвало да бъде чифт циментови маратонки; вместо това то отредило на котките участ доста по-добра от очакваната, като имаме предвид доста нещастния летопис на отношенията на Човечеството с по-малките си братя. Котките са се научили да еволюират в свят, измислен принципно от природата, но на практика от хората, при което са станали страшно добри в това. Мъркането означава: «Направи ме щастлив, и аз ще те направя щастлив.» "
Публикувано: 17 September 2008 - 04:43 PM
И тъй като се считам повече за "коткарка" (имах котка - мъркана :blink: повече от 12 години), отколкото за новоизлюпена "кучкарка" (сега имам кученце на 1год.3мес.) :wub:, реших да се включа в темата с това, което зная.
А то е, че май въпросът с мъркането не е много ясен.
Общоприето е това обяснение: ( цитат от сайта http://www.bastet-bg...ats-world.html)
Котката е единственото животно умеещо да мърка. Мъркането съдържа 26 вибрации в секунда.
Необходимият за това апарат се състои от свързани помежду си тънки костички, тръгващи от основата на езика към основата на черепа.Тези костички се наричат подезични. Когато котката мърка, тя вибрира с гласните струни, а те от своя страна предизвикват резонанс в тънките подезични костички. Всички мъркащи котки могат да правят това непрекъснато при вдишване и издишване.
Никой точно не знае за какво им е на котките такава способност. Мъркат само дребните представители на котките рисове, котки, оцелоти и др. При другите големи котки като лъвове, тигри, леопарди и др. върху подезичните кости до самия череп вървят плътни хрущяли.Те пречат на костите да вибрират, но затова пък укрепват целия гласов апарат така, че лъвът може да реве със сила до 114 децибела.
Четох на времето в една книга за котките теорията, че мъркането е два вида - гърлено и т.нар. "дълбоко мъркане", чрез диафрагмата. Нещо подобно намерих тук (цитат от http://my.opera.com/...g/?startidx=12).
Мъркането е уникално за котките. Вдишването и издишването на смени напрягат и отпускат мускулите на ларинкса и диафрагмата, като създават турбулентни движения на въздуха в трахеята. Тази циклична, бърза смяна на налягането на въздуха се наслагва към нормалното дишане и създава характерните вибрации на мъркането, което е инстинктивен акт. Малките котенца мъркат още след раждането си
А за любителите на експерименти - опитайте това, което открих веднъж съвсем случайно! :P
Мерех си кръвното с един апарат от ония, със слушалките, а Писаната лежеше до мен и мъркаше. Хрумна ми да допря слушалката до гърба й ... :o :o
Така се стреснах, че изтървах слушалките, а ушите ми даваха след това "заето"! :rolleyes: Все едно бях на пистата, когато излита Боинг!
;D ;D
Та лично аз вярвам в "диафрагмената" теория!
Ако някой знае нещо - ще ми е интересно да прочета.
Поздрави!
:blink:
Публикувано: 17 September 2008 - 09:51 PM

Tурската ангора е единствената котка с чувство за хумор!
При вида на Невските Маскарадни котки, все още никой не е успял да скрие възхищението си!
http://bendidas.com/
Публикувано: 17 September 2008 - 09:53 PM
Публикувано: 18 September 2008 - 11:56 AM
Защо? Не знам :P
Но, успокоява болката, прави щастливи хората и допринася за преодоляване на депресивни и маниакални състояния.
На науката е известно, че човекът силно се влияе от височината и силата на звуците. Е, котките са уцелили параметрите на влиянието върху хората ;D :yahoo:. ВСИЧКИ, не само коткарите се повлияват благоприятно от котешкото мъркане, но някои не си признават за смисъла на съществуванието на човека - да е обичан и притежаван от Котка/и/..

Публикувано: 18 September 2008 - 10:36 PM
Цитат
Ами съжалявям, ако съм развалила романтиката, ама нали сам/а попита как точно става?... ;)
А иначе - завиждам на всички, които си имат "мър-генератор" до себе си? :blink:
И аз съм щастлива с моето кученце, ама си има и то кусур - не може да МЪРКА! :'(
;D ;D
Дали да не му потърся другарче - котанче-мърканче? ;)
Ех, ако зависеше само от мен...
:'(
Много "цун" и "гуш" от мен на всички писанки, да са ви живи и здрави и да ви радват дълги години!
:wub:
Публикувано: 20 September 2008 - 02:17 PM
Имаш от най-красивите кучета до себе си :->). И аз съм имала шпиц преди години. Ще обича котките и те ще го командват ;D. Има котенца търсещи дом и те не са по-лоши от породистите, пък и ще направиш едно животинче щастливо. Моят щпиц ядеше котешка храна с удоволствие. спяха заедно и те се сърдеха като го извеждахме на разходка, чакаха на вратата за да го посрещнат. :drugarche:
Няма друг проблем освен съжителите.

Публикувано: 20 September 2008 - 06:44 PM
Цитат
Имаш от най-красивите кучета до себе си :->). И аз съм имала шпиц преди години. Ще обича котките и те ще го командват ;D.
.....
Мерси за комплимента, ще го предам на Линда! :wub:
А за котенце - м-м, много ми си иска!
Май е време да се замисля сериозно. :blink:
И да започна полека-лека да подработвам нещата... :P
Ще е супер да имам и аз някое мърканче ... и ще се похваля непременно!
Целувки на сладураните!
:wub:
Публикувано: 26 September 2008 - 05:50 PM
Цитат
леле, моята котка е темерут и хичне мърка
само сутрин по половин час :o
дано като кротне малко, да стане по-нежна и мъркаща, че да живее повечко...
Публикувано: 27 September 2008 - 09:52 PM
Публикувано: 27 September 2008 - 10:24 PM
Цитат
Публикувано: 28 September 2008 - 10:45 PM
Публикувано: 28 September 2008 - 10:58 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 28 September 2008 - 11:51 PM
Публикувано: 29 September 2008 - 07:43 AM

Tурската ангора е единствената котка с чувство за хумор!
При вида на Невските Маскарадни котки, все още никой не е успял да скрие възхищението си!
http://bendidas.com/

Вход

Горе
Цитиране +