Zorinka, в 06 December 2010 - 01:01 AM, написа:
Здравейте :) от 1 седмица си имам бебе мини пинчерче, казва се Рая, на 55 деня е някъде. Прочетох форума до 15 страница и се изморих, та не знам как ще дочета до 570 :) Предпочетох направо да пиша. Имала съм мини пинчер като малка, но не съм разбирала как да я възпитавам.. играеше повече роля на играчка :). Затова съм малко невежа в обучението на кученцата и искам да се науча на правилните подходи. Имам много въпроси и ме впечатлиха коментарите на доста хора.
Купих на Рая постелка памперс (нещо като постлан вестник), та мисля че я научих да пишка там, ноо по-голяма нужда ходи където и падне.Единствено,и то понякога,когато ме няма в стаята напук се изпишква пред вратата. Просто не знам какъв подход да използвам.
Другото което е, че напоследък много силно хапе в играта си, толкова силно че ми прави дупчици по кожата. Това ме навежда на 2 неща - или си чешка зъбките, или не усеща,че хапе толкова силно.. но ме притеснява след време да не и стане навик да хапе толкова силно и вероятно не мога да я отуча. Има си играчици и една гумена с която предположих, че ще свърши работа, ноо пръстите са и по-забавни.
Скъпи стопани, много ще съм ви благодарна ако споделите своя опит с мен и ако намирате нещо сходно от мойте случки с ваши да споделите как да се справя :)
Честито бебче - живо и здраво!
Много съвети относно хигиенните навици можеш да намериш тук:
http://forum.dog.bg/...bd%d0%b8%d0%b5/
Доста нашироко са дискутирани методите за приучване на кучо към ходене по нужда на определено място.
Трябва да си наясно, че щом малкото е на 55 дни, то то си е още бебе и изисква голямо търпение във всичко. Бебчо не може да различи малката от голяма нужда и също да ги свърже като една дейност, така че е обяснимо това, че пишка на точното място а голямата нужда си върши където му падне.
Моята бебка е на почти същия етап, вече 2-ри месец се мъчим да я приучим да ходи до тоалетна на едно място. В повечето моменти го прави сама, но се случва понякога да направи белята, но вече все по-рядко.
Ще споделя накратко началото, дано ти е полезно - още с донасянето й у дома, купихме котешка тоалетна. Често я подканяме, като я носим там и казваме думата "пиш". Обикновено това става след сън, игра или хранене - горе-долу на около 20-на минути. Закупихме и капки за приучване, но те съветвам да не си даваш парите, не вършат работа (поне в нашия случай). Когато се изпишка или изака в тоалетната не измиваме веднага подложката, а само я забърсваме със салфетка, така по миризмата се ориентира лесно. Ако се случи да се изпишка някъде по пода, то след измиването му с препарат го напръсквам с дезодорант, за да се премахне миризмата.
Тук да вметна, че не съм привърженик на строгите методи - не бием, не викаме, не топим муцуната в урината и тн. Може би и за това ни е малко по-трудно, но не съм взела животното за да го мъча и изтезавам. Съветвам и теб да се въоръжиш с търпение и повече препарат за под

.
За хапането, ние имаме същия проблем

- непрекъснато хапе и дращи. Зъбките и ноктите й стават все по големи, а захапката все по-силна. Явно не се усеща, но често ни захапва до кръв. Закупили сме куп играчки - плюшени, гумени, но ръцете и краката ни са по-вкусни и интересни

. Надяваме се това да е просто етап, който да отшуми с израстването. Тук по-опитните могат да се включат

.
Това е от мен, дано съм ти била полезна с нещо.