Цитат
Въпреки че хората доста са се постарали да го опитомят шарпея категорично си е бойно куче.Нашият хубавец една седмица не е допуснал тренера до себе си.И имайте предвид, че човека го храни, грижи се за него и го разхожда. bl) Тренера казал на мъжа ми,че е с много голям потенциал ,но е труден характер.Може би защото отива късно на обучение-вече сме на година.Похвалил го, че си играе с другите кучета без проблем.А като знам какво чудо е при мен.... l)
Бойното му минало няма нищо общо в случая. И чау и шар-пей са известни с интровертния си характер, независимото държание и трудно свикване с нови хора. Ваня, той ако е куче на един стопанин, то просто тъгува за вкъщи. Знам от много мои приятели, взимали чау и шар-пей за кратко, те са разказвали как кучета със седмици не са искали да се хранят, лежали са с празен поглед до вратата и са чакали стопаните си. Та моя Лео виеше като на умряло, като го оставих когато ми се наложи. При все това той не само че няма навик да вие, той почти не лае... Двамата с мъжът ми настръхнахме като го чухме да скимти и да вие жално.
Повтарям - бойното минало на породата няма нищо общо. Кучето в момента се адаптира и не се дава заради парче храна и разходка. То ако беше така лесно - ехеее, храниш го, разхождаш го, подканваш за игра - и той е твой. Да, ама не. Пресловутата кучешка преданост не е само мит.
Надявам се при вас всичко да мине гладко и треньора заедно с Тоби да се справят блестящо, от сърце ви го пожелавам.