Dog.bg Форуми : Шарпей (СТАРА ТЕМА)

Към съдържанието

БКК Китайски Шар-Пей

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (129 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Шарпей (СТАРА ТЕМА)

#121 Потребителят е офлайн   Ранд Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 26 July 2006 - 10:35 AM

Има ли любители на тази порода тук, това е инфото което аз намерих из нета, ако има още нещо някой да ме допълни.

"За произхода на китайските кучета е известно много малко. Породата шар-пей е една от тях. Писмени материали не съществуват. Устните предания са загубили своята действителна информация, останалите сведения са оскъдни. Голяма част от информацията е набавена от съвременни изследвания, предположения и теории.

Две основни теории потвърждават, че произхода на шар-пей идва от гладко-косместо чау-чау, или от древни мастифи. Китайският шар-пей и чау-чау съществували по-едно и също време. На външен вид и структура тези породи показват изключителна прилика. И само при тези две породи се наблюдава синьо-черна пигментация на езика. За съжаление за чау-чау почти нищо не се знае. Възможно е чау-чау да е самостоятелна порода, макар да не е изключен произхода му от тибетския мастиф.

В поредици от статии посветени на роднинските връзки между китайски шар-пей и мастиф, Р.Дж.Харснелл от Хонконг проследява възможните прилики. Той смята , че външността на породата се дължи на няколко вида мастифи. Такива породни характеристики като разнообразието на цвета и физическата структура , оказват влияние върху полиморфизма на произхода. Предполага се , че излишъкът на кожата се е образувал при селекцията му с по-малки по размер кучета. Потвърждението на тази теория , е ортопедическият фонд на животните(OFA) , класифицират китайския шар-пей , като гигантска порода - на основание бързото израстване на малкото кученце до размера на голямо.

Китайския шар-пей съществувал от много векове в Китай - на бреговете на китайското море. Авторитетните свидетелства доказват , че породата е била известна по време на династията на Хан (202 до н.е. - 220 н.е). Доказателство за това са скулптурните изображения на кучето от старинните могили. Глинените фигури представляват ниски , квадратни по форма , с завита опашка и мрачна сериозна физиономия.

Съществува предположение , че шар-пей произхожда около местността Тай-Ли близо до Кантона (Китай). Възможно е бойните кучета от Тай-Ли , да са прадеди на днешния шар-пей. Според специалистите местните хора обичали бой с кучета , и превърнали това занимание в хазартна игра. Физиката на шар-пей се обуславя от произхода на неговите предци(бойни кучета).

Това са: мощни челюсти , с които може да хване и задържи противника. Острата козина - прекрасно предпазва шар-пей от наранявания. Противниковото куче изпитва неприятно усещане , когато е захванал острата козина на шар-пей.

Римска империя по време на династията Хан преживява разцвет , което води до отваряне на множество нови търговски пътища. Римски търговци пренесли в Китай много големи и мощни бойни кучета. Това води до теорията , че кариерата на китайския шар-пей в качеството си на бойно куче - била кратка. Те не са могли да се конкурират с прекалено огромните , мощни мастифоподобни породи.

Шар-пей се превръща в домашно куче-пазач и за лов. По време на властването на Хан в 206г. до н.е. икономиката в Китай долавяна на гладните години. Кучета се превръщат в източник не само за храна. Ловът се популязирал. Знатните китайски особи държали голямо количество ловни кучета. Китайския шар-пей , съставлявал забележително допълнение в ловната дружина. Породата е силна , умна , не отстъпва на нито едно ловно куче. Шар-пей физически е способен да догони и улови дивеча , с всякакъв размер.

Размера на количеството на кучета шар-пей по време на династия Хан достигнала най-голям размер. Но при династия Мин (1368г.-1644г.) , жестоки войни и гладът довеждат до резкият спад на броя на кучетата. Окончателен удар по китайските кучета нанесъл комунистическият режим през 40-те години. Считало се , че отглеждането на домашни животни е лукс и наложиха на собствениците на кучета невъзможно големи данъци. По-късно Мао-Зедун издава декрет , в който обявява домашните животни в символ на безполезността на привилегированата класа и заповядал масовото им унищожение. Това изтребване едва не довело до пълното им унищожаване.

Към 1950г. са известни само няколко женски шар-пея които раждат кучетата. Те са били запазени само в районите на Хон Конг , Макао и Тайван.

Към 1970г. остават в света само няколко шар-пея. Тогава и започва спасителна операция по запазването на породата.

От 1970-1975 г. малка група хора посветили се на спасението на шар-пей. Единия от тях е господин С.М.Чен и Матго Лоу. Задачата им е била да издирват оцелелите екземпляри по света - и ги транспортират до Хон Конг , където е била специално разработена програма по възстановяването на тази породата. След което този центърът е бил изнесен в САЩ , като предпазна мярка от възвръщането на Хон Конг към Китай.

Тези кучета стават основоположниците на днешния китайски шар-пей. Поради малкия брой , изборът за разплод е бил много ограничен. С цел възвръщане оригиналният шар-пей се прибягва към инбридинг(близкородствено кръвосмешение). Първоначалната цел е била запазването на видът шар-пей , а след това се работи върху идеалния вид на породата.

Изработва се стандарт на породата , и се дават указания на развъдниците към класическият вид поради(относително дълги крака; муцуна тип "бон-маус" (bone-mauth) по-суха и стегната; козина тип "хорс"(horse coat) - конска; с малко гънки по главата. Козината на шар-пей е важна породна характеристика. Структурата на козината е заложена в самото наименование "шар-пей" -означава "пясъчна вълна", или "пясъчно куче". "Шар" - тип зърнест , бодлив пясък. За предпочитане е бодлива структура на косъма - служеща за защита на кучето по време на нападения. Някои хора получават контактен дерматит при допира до козината му. "

#122 Потребителят е офлайн   mitaksi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 July 2006 - 10:46 AM

1super

#123 Потребителят е офлайн   vania Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 July 2006 - 01:38 PM

Имам шарпей на почти 2 год. Не ги препоръчвам за първо куче, добре е да си взема такова куче човек, който има опит. Своенравни, доминантни, трудни за сприятеляване с други кучета , не допускат чужд човек в къщи. Но от друга страна-любвеобилни, мързеливички, сънливи, много се привързват,чудесна компания са.Не мога да си представя как съм живяла без моя Тоби. b)

#124 Потребителят е офлайн   Ранд Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 July 2006 - 03:00 PM

Ами аз опит имам, гледам кучета от както се помня, моето куче е добре възпитано, не съм го дресирал но той знае че каквото кажа е закон.

Казва се Ранд на 5 годинки е, много своенравен е, винаги държи да е в центъра на внимание, много добре се разбира с хора, стига да не са враждебно настроени към мен. Проблеми имаме само с други мъжки кучета и то определени породи. Добермани, Питбули, Бултериери, Ротвайлери и изобщо бойни породи не понася. Искам да подчертая че ме слуша много не се отдалечева от мен и въпреки това без каишка го разхождам само по паркове или когато ходим на планина. Абсолютно не обнича водата във река или вир да влезе е изключено. Обича да се вози в кола, обича да го мачкат.

Слагам няколко негови снимки.

И да кажа че си търсим приятелка w) w) w) w) От София сме имаме си автомобил така че ако някой се интересува нека ми пише.

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

#125 Потребителят е офлайн   vania Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 July 2006 - 02:26 PM

И ние имаме проблем с момите, май в Бургас има най-вече младежи, не знам кога ще стане татко моя хубавец. А и собствениците на дамите са с големи претенции- искат родословно дърво, а нашият няма. w)

#126 Потребителят е офлайн   Ранд Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 August 2006 - 09:29 AM

Ами моя стана татко веднъж, обаче женската замина за Пловдив и сега сме тъжни.

Иначе има желание като види женска на вън dribble dribble dribble полудява.

Имаме си родословие, което за съжаление не е в мен в момента.

#127 Потребителят е офлайн   deni Икона

Публикувано: 06 August 2006 - 01:33 PM

Tova e moiata Zara.na 2 meseca e

Прикачени файлове

#128 Потребителят е офлайн   Ранд Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 August 2006 - 10:11 AM

Много е красива браво. Айде като попорасне можем да ги сприятелим. Ако си затърсите мъжки се обаждай w)

#129 Потребителят е офлайн   zikizi Икона

Публикувано: 25 August 2006 - 10:50 PM

еи, здравейте. искам да питам не6то моя приятелка има 6арпей и има проблеми с него cl) 1 с ушите му - може ли да са от гъбички или от запушени канали и с какаво се лекуват. А очите колко пъти им се пражи операция и през колко време? Козината също му пада на места от какво може да е? молиави споделете опита си. мерси worthy worthy

#130 Потребителят е офлайн   Ранд Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 August 2006 - 01:18 PM

Лекар му е майката, така със съвети трудно ще стане.

Все пак това което знам от моя герой ще ти кажа. Значи за ушите не мога да дам съвет, защото там проблем не съм имал.

Очите, не може да се каже точно на колко време трябва да се оперират и дали изобщо има нужда, то си личи ако трябва. Но ако се направи операцията както трябва мисля че може и да не се наложи втора, въпреки че при моя се наложи още една операция. Водиш го на лекар, някой добър който се е занимавал с тази порода и друг път и ъой ще ти каже.

За козината, има една болест, микоспория, ако не се лъжа се казваше, много трудно се лекува, дано не е тя. Може и да е от друго, ако има бълхи кучето се чеше много и сам си разранява кожуха и си смъква парчета от козината. Пак лекар, ще ти помогне най добре.

#131 Потребителят е офлайн   док Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 24 September 2006 - 02:52 AM

Предлагается к племенному разведению шар-пей Тагри Эдчер Дункан Маклауд
о:Чемпион России,Чемпион Клуба
Этуаль Нуар Тайвен Маршал Кадилак
м:Вагабонд Виджи

тел:8(3212)514163, +7 701 339 38 81

Проверен по потомству,дает великолепных деток.
Качена снимка

#132 Потребителят е офлайн   IcAkaa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 September 2006 - 04:10 PM

Здравейте. Можете ли да ми кажете на какви пари вървят шарпеите?

#133 Потребителят е офлайн   Ранд Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 October 2006 - 02:44 PM

Различно, мисля че за 300-500 лв. ще си намериш.

Страхотни кучета, ако имаш желание да го гледаш не се двоуми направо си взимай.

#134 Потребителят е офлайн   IcAkaa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 October 2006 - 06:55 AM

Трудно ще намеря апък и ми харесват онез по ниските и дето целите са набръчкани.

#135 Потребителят е офлайн   Ранд Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 October 2006 - 03:50 PM

Е зависи от желанието моя ми го намериха познати и го взех на изплащане. d)

#136 Потребителят е офлайн   shar- pei-ka Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 06 October 2006 - 04:57 PM

и аз имам сбръчкан бонбон
утре ще си кача снимка за аватар

#137 Потребителят е офлайн   притил Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 October 2006 - 07:50 PM

в нашия квартал има едно такова сладурче-много е сладко и пухкавко!! w)
може ли да се включа към вашите прикашчици !!!е аз нямам какво да кажа за сега,но мога да пусна малко снимки w)

Прикачени файлове

User's Signature

Качена снимка[br][br][br]ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ СТОПАНИ И ДОМАШНИТЕ ИМ ЛЮБИМЦИ

#138 Потребителят е офлайн   Poli Икона

• Dreamer
  • PipPipPip

Публикувано: 08 October 2006 - 07:53 PM

Една приятелка има мъжки шарпей на име Бънджи.
User's Signature

Качена снимка
Бъдещето принадлежи на тези , които вярват в красотата на мечтите си ...!

#139 Потребителят е офлайн   притил Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 October 2006 - 07:53 PM

w)

Прикачени файлове

User's Signature

Качена снимка[br][br][br]ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ СТОПАНИ И ДОМАШНИТЕ ИМ ЛЮБИМЦИ

#140 Потребителят е офлайн   Ранд Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 October 2006 - 10:32 AM

Ние пък снощи се сбихме с един доберман, не знам защо но изпитва изключителна омраза към добермани. Директно ги напада, без да ги подуши дори.
Нищо му няма, само че като му се метна на врата си закачи 5тия нокът на нашийника на добермана и си ги щупи. Ще му мине обаче.

• (129 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни