Шарпей (СТАРА ТЕМА)
Публикувано: 13 May 2007 - 07:30 PM
А може би понеже твоето куче е изключение и няма проблеми ти се струват нещо, което не е кой знае какво? Виж, искрено се радвам за теб и всички останали, които имат здрави кучета, но не ме съди за това, че имам своя гледна точка. За мен това си остава проблем на селекцията.

Публикувано: 13 May 2007 - 08:57 PM
Публикувано: 13 May 2007 - 09:24 PM

Две основни теории потвърждават, че произхода на шар-пей идва от гладко-косместо чау-чау, или от древни мастифи.
В поредици от статии посветени на роднинските връзки между китайски шар-пей и мастиф, Р.Дж.Харснелл от Хонконг проследява възможните прилики. Той смята, че външността на породата се дължи на няколко вида мастифи. Такива породни характеристики като разнообразието на цвета и физическата структура, оказват влияние върху полиморфизма на произхода. Предполага се, че излишъкът на кожата се е образувал при селекцията му с по-малки по размер кучета.
/Снимките и цитатът са от статия в www.bgsharpei.net/
Публикувано: 13 May 2007 - 10:15 PM

Снимката е от http://www.chinese-sharpei.com
Също там прочетох и още нещо интересно:
Цитат
Моля някой да го преведе буквално, че на мен ми се губи смисъла bl)
При всички положения бръчките в това им количество, което виждаме днес, са се появили с течение на времето при селекцията. За жалост в близкото минало тенденцията е била горе-долу "колкото повече бръчки - толкова по-добре", хората са ги харесвали така и това е довело до породната предразположеност към определени заболявания. Познавам хора, които дълги години са се занимавали професионално с породата и те самите казват: "колкото повече бръчки - толкова повече проблеми".
TINKIRINKI, хей, не се настройвай така. Хубаво е да си подготвена за евентуалните проблеми, но пък мисли позитивно - пожелавам ти от сърце точно на теб да не се случи! В края на крайщата и това отминава, кофти е докато положението се нормализира, но после - пей сърце l) Доста от нас са минали през тези перипетии, така че спокойно! Стискам палци да си вземеш малка здрава топка бръчки, която да те радва много w)

Публикувано: 13 May 2007 - 10:53 PM
Публикувано: 13 May 2007 - 10:55 PM
Публикувано: 13 May 2007 - 10:57 PM
TINKIRINKI, ще се радвам ако съм полезна с нещо b) и без друго съм нещо като "плашилото" на форума, все стряскам кандидат-стопаните с нещо - така че няма да е излишно ако мога от време на време и да помагам l)

Публикувано: 13 May 2007 - 11:00 PM
Публикувано: 13 May 2007 - 11:01 PM
ako si reshila da si vzemesh shar pei ne mu misli, strahotni kucheta sa, mnoga slushkat, mnogo luveobvilni i goleme pazachi na kyshtata. Na men ie treto kuche i e jestok i slusha i e gotin i umiiiiiram za nego. Do sega sym si obichala kucheteta, ama toq e nomer edno. Ako si reshila vzimai i ne mu misli. Az se bqh zaklela, che nikoga poveche nqma da si vzema kuche i za sekundi si promenih sveeee kato vidqh malkiq mynik.
Публикувано: 13 May 2007 - 11:06 PM
Публикувано: 13 May 2007 - 11:09 PM
Напълно съм съгласна! Аз пък най обичам моята като се прави на приятно разсеяна, лапа мухите и се прави, че не ме чува w) l) Много рядко, ама припадам от смях като се случи да се направи на две и половина.
Лош български? Я стига, толкова се учудих като го прочетох l)

Публикувано: 13 May 2007 - 11:14 PM
Публикувано: 13 May 2007 - 11:16 PM
Публикувано: 13 May 2007 - 11:51 PM
Публикувано: 14 May 2007 - 03:05 PM
обаче много ми е лубопитно те ли ще ч кръстят или аз трябва да му мисля? r)
Много искам една сладурана с голяяямо име.. някои може ли да каже как ги обазуват? w)
Публикувано: 14 May 2007 - 03:13 PM
Публикувано: 14 May 2007 - 03:16 PM
Да, неприятно е, но е факт. Ако не ви понася идеята, че животинката може да има нужда от вашата помощ за да не си загуби зрението, то тогава ви трябва порода, която не я гонят тези проблеми. Права си, че болестите по очите идват точно заради бръчките. То не може хем да ги искаме колкото се може по-набръчкане, хем и да не им влиза кожа в очите, хем да няма инфекции по гънките. И хората ако бяхме толкова набръчкани, и ние щяхме да се мажем с мехлеми всеки ден.
За това, приемете, че това е част от породата. Ако при съвкупността от плюсове И проблеми все пак плюсовете надделяват за вас - то взимайте и си го обичайте животинчето. Ако се колебаете, то най-вероятно това не е вашето куче, а кучето на съседа (тоест да го гледаш и да го пипаш, но да не се грижиш за него).
Аз честно казано разбрах за тези "грижи" след като си бяхме взели Сара и хич не ме притеснява. Най-важното е да ги обичаме и да им даваме това, от което имат нужда. Така и те ще ни даряват с цялото си сърце.