Възпаление на уши
Публикувано: 07 October 2008 - 11:07 AM
Публикувано: 07 October 2008 - 11:21 AM

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 08 February 2010 - 11:17 AM
Ами ние имаме същия проблем.Кучето е НОК.Преди 2 месеца се беше възпалило лявото ухо.Започнахме лечение със Суролан капки сутрин и вечер по 4-5 капки , плюс мазане с един бял краем на Вирбак,не знам как се казва понеже нямам оригиналната опаковка,но е много разпространен мирише много приятно на нещо като карамфил.За 4-5 дена ухото се оправи.Оня ден забелязах че дясното ухо стои хоризонтално и нашто момиче си тръска главата от сърбеж.Гледам пак същата работа чудесно вкиснало ухо,Чак джвака в основата като го стиснеш.И от вчера пак сме на Суролан и оня крем(ако някой се сеща името му да го напише,ще му бъда благодарен).Пустия му Суролан 18 лв.струва опаковката 15мл.Ако беше за хора сигурно щеше да е не повече от 7-8лв. Ама нали е за вет.приложение.Няма значение важното е да се оправи момиченцето.
п.п.Секрети не сме взимали,понеже сам си назначавам лечението за моите кучета в повечето пъти.Но ако се наложи ще взема и ще пусна антибиотикограма.Но се надявам да не се стига до там.Моля не правете като мен да си лекувате кучетата сами.Аз съм скръндза и нямам много доверие на доктори,а и минимума знания в областа които имам ми стигат в повечето случаи.Разбира се за нещо сериозно отивам при доктор.

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."
Публикувано: 08 February 2010 - 11:53 AM
Eто как изглежда http://www.petsrus.c..._buyuk_zoom.jpg
Публикувано: 08 February 2010 - 10:03 PM
Относно шарпланинеца: От колко време е проблемас ушите?Може би няма да е лошо да се направи преглед с отоскоп,под анестезия.Възможно е да има чуждо тяло(напримел есенен осил).

In memoriam

За да си човек,бъди му приятел!
Публикувано: 08 February 2010 - 10:57 PM
нашата Алберта имаше проблеми с ушето и ветеринаря ми изписа CLOREXYDERM OTO.Сипваш в ухото и масажираш едновременно,после внимателно почистваш останалато в ухото.По 1 път на ден.Страшно ефикасно е!
Публикувано: 08 February 2010 - 10:58 PM
нашата Алберта имаше проблеми с ушето и ветеринаря ми изписа CLOREXYDERM OTO.Сипваш в ухото и масажираш едновременно,после внимателно почистваш останалато в ухото.По 1 път на ден.Страшно ефикасно е!
Публикувано: 08 February 2010 - 11:04 PM
Иначе почиствате ли редовно ушите с подходящ лосион за целта? Би трябвало, да не кажа задължително е.
Публикувано: 09 February 2010 - 11:07 AM
И не само.Повлияват се също стафилококовите и стрептококовите бактерии,грам-отрицателните бактерии и ушните акари.

Публикувано: 09 February 2010 - 11:40 AM
Ами точно това ми беше мисълта,че малко излишно се получава да ходиш при лекар,само за да те консултира.Тъй като каквато и да е диагнозата при такъв случай,предписания препарат ще бъде един и същ.В зависимост от марките с които работят ветиринарите.А те не са много и се презастъпват като действие.Самите препарати са достатъчно широкоспектърни за да действат срещу по-голямата част от вероятните причинители. Не ми е нужно и да съм лекар за да взема проба и да я дам в лабораторита и спрямо резултатите да поставя диагноза.Лекарската професия(не искам да обиждам) е като адвокатската,не са ти нужни специални умения за да я практикуваш,нужни са ти специални знания.Това което "може" лекаря(като изключим хирургията,травматологичната и рехабилитационната дейност),можеш и сам да го практикуваш.Просто са ти нужни знания.Оставям на страна вече моралната и етичната страна,защото няма място за много грешки а много често не се допустими никакви грешки,все пак може да коства живот.
П.П. Интересен аспекте например че ако кучето ти умре в лекарски ръце не е убийство.Но ако сам си лекуваш кучето и то умре,напарктика според талкуванието на закона е убийство и всеки прокурор може да те осъди за това.

Публикувано: 09 February 2010 - 12:09 PM
Проба се взима не само, за да се види кой е причинителя, но и за да се направи антибиограма, по която да се определи точният медикамент, към които ще бъде чувствителен той.
Защото например, ако има протеуси, капете подходящите капки, но прекалено рядко и те станат резистентни към този медикамент, вие пак ще си имате протеуси, но трябва да знаете с какво да ги лекувате!
Публикувано: 09 February 2010 - 12:20 PM
Проба се взима не само, за да се види кой е причинителя, но и за да се направи антибиограма, по която да се определи точният медикамент, към които ще бъде чувствителен той.
Защото например, ако има протеуси, капете подходящите капки, но прекалено рядко и те станат резистентни към този медикамент, вие пак ще си имате протеуси, но трябва да знаете с какво да ги лекувате!
Е да де! Нали и аз това казвам,нужни са знания не задължително докторска степен.Сега то моето мнение си граничи със безотговорноста, и се надявам да не етусиазирам някои хора да парвят като мен, но реално това което написах е така.

Публикувано: 09 February 2010 - 02:53 PM

Д-р Стефан Стефанов . бул.Пещерско шосе 15 ,гр. Пловдив тел. 032/64-06-06. ; 0888 389857.
Публикувано: 09 February 2010 - 04:10 PM
Отличен отговор!
Публикувано: 09 February 2010 - 05:30 PM
Публикувано: 09 February 2010 - 06:59 PM
зловредно.
Вие давате ли си сметка,че тук има много млади хора,с недостатъчен житейски опит и огромен дефицит
на познания.Ако всеки започне да се ровичка из ушите на кучето си с мисълта,че не е кой знае каква
философия...
Разбира се,че ще Ви осъдят,ако кучето Ви умре в ръцете Ви.Хубаво би било САМОЛЕЧЕНИЕТО да се
криминализира,макар че това няма да впечатли хора като Вас.
Припомняте на по-дълго живелите едно мракобесно време,когато Партията-майка повеляваше да
бъдем всестранно развити личности.
Хлебарите правят хляб,учителите обучават,ЛЕКАРИТЕ-ЛЕКУВАТ.
Хирургия,рехабилитация.....Пропуснали сте най-важното,началото.Нарича се ДИАГНОСТИКА.
Хайде да оставим лекарите да си вършат работата.На тях им е нужно нашето доверие.Тогава ще има
обратна връзка по между ни.A ползите са за нашите любимци.
Публикувано: 10 February 2010 - 01:00 AM
Dr.Stefanov-Напълно съм съгласен че написното от мен звучи несериозно.Но не е лъжа.Нали? Струва ми се че отговора ви е диктуван от доста силна емоция а твърдението че на хора като мен кучетата страдали най-много е също толкова несериозно колкото и моите драсканици..Някаси много набързо сглобихте психологически портрет на моята личност.Моля,моля!!Аз пък бих казал че страдат най-много кучетата на хората които не се грижат за тях и които въпреки че нямат грам познание от медицина и фармация,не са ги водили никога на лекар,ами просто казват "То е куче ще му мине". Не е ли така??Това че не искам да давам 20 лв на някой,който ще ми каже нещо което вече знам,си е мое право.Като с тези 20 лв мога да купя по-скъпия и качествем медикамент на пазара ,а не да се задоволявам винаги с по-евтиния вариант,понеже ми е трудно да си го позволя.Спестявам от диагностика,когато съм убеден.Когато не съм отивам и давам 20 лв за да ми кажат какво му е на животното.Вижте колко е просто.Не съм твърдял че ще се справя по-добре от лекар,но в някои единични случаи ще се справя не по зле от всеки лекар.

Публикувано: 10 February 2010 - 10:08 AM
Как разбрахте,че точно той е "по-добрия препарат" във вашия случай?
Как разбрахте,че използвайки този препарат няма да постигнете устойчивост на причинителя към други препарати,които биха успели да се преборят с инфекцията?
Можете ли да различите един бактериален отит от вторичен такъв причинен от чуждо тяло?
Знаете ли,че при перфорация на тъпанчето е строго противопоказано прилагането на всякакви антибиотични капки,защото можете да увредите дори мозъка?.........и тогава какво правите,отивате разбира се на лекар,който разбира се трябва да се бори едновременно с две неща-едното е заболяването ,а другото вредата от вашето самолечение................................................няма лошо,но ще трябва да ви таксуват двойно по-скъпо,а вече може и да е станало твърде късно за излекуване на вашето животно,естествено тогава Вие обвинявате "некадърните лекари",без въобще да ви дойде на ум,че основната причина сте Вие самият.