Dog.bg Форуми : Микроспория при котки и малко дете

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Микроспория при котки и малко дете

#1 Потребителят е офлайн   КИТТИ Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 24 October 2008 - 12:58 AM

Моля ви отговорете ми на въпросите и ми дайте съвет!

Имам 2 котака, кастрирани и дъщеря на почти 2 години. С микроспорията се бориме 1 година( с ремисии) Вече изнемогвам, те изолирани и ние( кухнята е техния изолатор) Вет. сега спомена за низорал...ще видиме какво ще стане, разбирам че май тр. да търся друг ...като знае че иамам малко дете, може ли 1 год. с ваксини да ме мота!!! Давай ударно, най ефективното !!! поне аз така мисля...

А имам намерение и второ дете да имам скоро...и микроспорията не ми влиза в плановете.

Тия дни направо ревах  :'(  :'(  :'(, защото се замислих кое  е по-хуманно, да ги приспя или да ги пусна напролет( като знам че няма да оцелеят) освен ако не намеря добри хора, неплашещи се от микроспорията, да се грижат за тях.... защото ако ще е така нататък аз нямам сили  за 2 лапета , мъж, къща и 2 болни от микроспория котки...Пиша и палча, за трети път се бориме с микроспорията, но преди нямах дете и беше по-лесно, а аз прекрасно знам какво е да имаш микроспория, защото като ученичка го хванах от др. коте....
Не ме разбирайте погрешно, обичам ги, спали сме в 1 легло, устоях на натиска от всички роднини и познати да ги махна и 9 месеца спаха до растящия ми корем и си представях как щерка ми ще ги гушка( те са безкрайно гальовни) , а всъщност от 1 година само ги храня,чистя, кажа някоя добра дума, погалвам за кратко и гоня да не се търкат в мен...а щерка ми вместо "гуш коте", вика "бягай коте"  :'( :'( :'( не на това исках да я науча.... И сега ми е мъка да си помисля да ги махна, но и сили нямам доживот да се боря, пазя и държа в изолация...

Та питането ми е има ли пълно излекуване и някаква схема за да не се появява?  ( на 6 месеца ваксина не ни свърши работа, само това правихме тази година + хигиена)

И в периода на ремисия( липса на видими признаци) котките пак ли са заразни?  Т.е. ако решиме, че са ок и ги пуснеме при нас и си го нагушкаме, дали ще цъфнеме?

Моля ви помагате, кажете и за някой док. дето ще вземе по-присърце проблема, защото сегашните( за които мислех, че са ок) май не го взимат....

#2 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 24 October 2008 - 06:47 AM

Има излекуване, разбира се. Маса котки и кучета се разболяват, след което се излекуват.
До колкото разбирам, вие сте поставяли само ваксини? Има още неща, които трябва да се комбинират, за да има добър и траен резултат. Те трябва да са назначени от лекар.
Поздравления, че обичате толкова котаците и за всичко, което правите за тях.
Потърсете лекар, който ще се захване сериозно с лечението.
И - успех.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#3 Потребителят е офлайн   КИТТИ Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 25 October 2008 - 02:41 PM

Някой ветеринар няма ли да ми отговори искренно на тези въпроси?

Та питането ми е има ли пълно излекуване и някаква схема за да не се появява?  ( на 6 месеца ваксина не ни свърши работа, само това правихме тази година + хигиена)

И в периода на ремисия( липса на видими признаци) котките пак ли са заразни?  Т.е. ако решиме, че са ок и ги пуснеме при нас и си го нагушкаме, дали ще цъфнеме?

Не искам да ми казвате за лечението какво е , а дали има окончателно излекуване? И какво е положението с ремисиите, остават ли инфектирани носители?

#4 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 25 October 2008 - 05:06 PM

Има пълно излекуване. То включва таблетки, локално третиране на поразените участъци с определен медикамент и ежедневно къпане на цялото животно с друг медикамент. Важното в случая е да се изберат подходящите медикаменти и правилно да се прилагат. Освен това котките може да не са първоизточника на микозата, а у вас някой член на семейството да е. Ваксините в случая нямат почти никаква роля освен, че повишават кожния имунитет, но това бих го постигнал с подходяща диета.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#5 Потребителят е офлайн   КИТТИ Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 25 October 2008 - 05:41 PM

А мисля,че знам кой е първоизточника...бълхи от съседката, миналата година бяхме направо нападнати от стотици новоизлюпени у дома...или пък ние с обувките...
Ние като нямаме обриви, може ли да сме причина?

Добре де, а след като са излекувани веднъж, може ли да се прави някаква профилактика за да не се появява отново?

#6 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 October 2008 - 07:31 PM

Напълно разбирам притесненията Ви. Но имайте предвид, че гъбите са буквално навсякъде. Имаме около малкия ми племеник общо 4 котки. 2 от тях с прояви на микроспория. Детето няма проблеми, а е едно гушкане...
Мисля, че д-р Коко има какво да добави. Има много теории, че микроспорията е винаги вторично заболяване. Примерът е пред очите ми. Женската редовно (поне веднъж годишно) има проблеми, мъжкарят - никога. Толкова за това, колко е заразна.
User's Signature

Качена снимка

#7 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 25 October 2008 - 08:01 PM

Котките по принцип са чувствителни на микотичните инфекции. Белята е , че като заболеят на малко място има много гъби и става опасно и за хората, които са по-устойчиви. Най-добрата профилактика според мен е поддържането на висок неспецифичен имунен статус на животното. Имам предвид редовно обезпаразитяване, витаминозна и добре балансирана храна, намаляване на рисковите фактори и най-вече правилно поддържане на кожата и космената покривка.
User's Signature

#8 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 25 October 2008 - 08:04 PM

Ето какво открихме наскоро в кабинета от коте, което нямаше оголени петна и видими проблеми, но на специалната лампа светеше. Направихме посявка и гъбите прорастнаха. Касае се за микроспория.
User's Signature

#9 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 October 2008 - 08:10 PM

Цитат

Котките по принцип са чувствителни на микотичните инфекции. Белята е , че като заболеят на малко място има много гъби и става опасно и за хората, които са по-устойчиви. Най-добрата профилактика според мен е поддържането на висок неспецифичен имунен статус на животното. Имам предвид редовно обезпаразитяване, витаминозна и добре балансирана храна, намаляване на рисковите фактори и най-вече правилно поддържане на кожата и космената покривка.
Ето, това е отговора, който чаках. Благодаря, Докторе.

Сега следващия въпрос към автора на темата: Каква е храната, колко често животното "вижда" слънце, как сме с паразити, анална жлеза, играчки, редовно ресане и четкане, стрес?
User's Signature

Качена снимка

#10 Потребителят е офлайн   КИТТИ Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 26 October 2008 - 12:56 PM

Ами стреса е по-малкото внимание което им отделяхме покрай бебето, а като се разболяха ги изолирахме на кухнята, която е с балкон и там си се препичаха. С храната явно имаме пропуски, от по-евтините консерви, понякога суха роял или science plan, от скоро nutri-plus gel, но не всеки ден, от време на време яйца, месо. За съжаление финансите крайно не достигат...
За четкането - 1път седмично, къпането много, много рядко...играчки - топка със звънче...
Определенно не им осигуряваме най-доброто, но ние и на нас с детето осигуряваме минималното...

С анални жлези не сме имали проблеми...единия, 15годишния е с по-лошо здраве имаше бъбречна криза на младини, но не се повтори, след грешно лечение на първата проява микроспория - увеличен черен дроб, сърце. Известно време приемаше карсил и антистенокардин...

#11 Потребителят е офлайн   КИТТИ Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 26 October 2008 - 04:43 PM

Цитат

Ето какво открихме наскоро в кабинета от коте, което нямаше оголени петна и видими проблеми, но на специалната лампа светеше. Направихме посявка и гъбите прорастнаха. Касае се за микроспория.

Извода е че не може да сме сигурни че писанковците са добре, дори да нямат явни признаци....

"Имаме около малкия ми племеник общо 4 котки. 2 от тях с прояви на микроспория. Детето няма проблеми, а е едно гушкане.."
мен това не ме устройва....

Утре ще водиме котаците на др. вет, препоръчан ми тук, надявам се да получа адекватна помощ и съвети, надявам се и вие да се включите със съвети и дано да се пребориме трайно, защото положението на изолацията е мъчителна и за мен и за котаците. В противен случай ще трябва да им търся др. стопани, но кой ли би взел възрастни болни котки, пък били те и най гальовните, като нашите...???

#12 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 October 2008 - 08:34 PM

Убеден съм, че ще направите най-доброто за котаците. Напълно разбирам притесненията Ви. Трябва само още малко да се постараете с отгледаждането, не става дума за финанси - повече ресане, повече игра и по-добра храна. Естествено и адекватна профилактика на гъбите, назначена от компетентен лекар. Пак да кажа: Спорите на гъбите са навсякъде. Има и хипотеза, че присъствието на животни подсилва имунитета на децата.
User's Signature

Качена снимка

#13 Потребителят е офлайн   КИТТИ Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 27 October 2008 - 07:17 PM

По-добрата храна определено е свързана с повече финанси...особенно когато котаците са 2...но ще направиме максималното според възможностите ни.
Надявам се някой запознат да препоръча с каква храна да ги подсиля, каква домашноприготвена е подходяща?
По съвет на вета( предишния) почнах да им давам Nutri-plus gel, това добро ли е или пари на вятъра?

#14 Потребителят е офлайн   elerina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 October 2008 - 10:30 AM

Когато сестра ми беше малка, беше хванала микроспория от кучетата на едни приятели, но се оправи много бързо. Самите кучета също си ги излекуваха и доколкото знам, не им се е повтаряла заразата. Така че лечение има - намерете добър ветеринар, не се отказвайте от животинчетата  :palec:
User's Signature

When the last moon is cast over the last star of morning
And the future has passed without even a last desperate warning
Then look into the sky where through the clouds a path is torn
Look and see her how she sparkles, it's the last unicorn

#15 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 28 October 2008 - 02:58 PM

Лекува се успешно и при хора и животни. Само не се бавете. Добре е, че имате Дг.
User's Signature

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#16 Потребителят е офлайн   КИТТИ Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 29 October 2008 - 10:12 PM

Ами ние никога не сме се бавили, но явно непълноценно - неправилно лечение са ни провеждали.
Преди 3 години благодарение на форумите в нета не се подложих на опасна и излишна процедура и от тогава не предприемам лечение без да съм попрочела в нета...За  детето  - пак така. Явно и с котките ще е така, защото ако се бях разчела миналата година,нещата сега щяха да са различни...

Чакаме посявката от котаците, подозира се по-скоро алергия-стрес, дано да е така. Бях съвсем забравила , че преди месец имаше пожар у нас, на кухнята, при котаците  и че точно този котак се стресира много....сега само да запуши нещо в кухнята изпада в ужас..  Но все пак не отпадат предишните гъбясвания  и желанието ми да се отървеме завинаги от тази напаст, за да може да контактуваме пълноценно с котаците.

#17 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 29 October 2008 - 10:21 PM

Мдобрем. Май дойде време и аз да се включа. Пробите са взети от мен. Ще се направят посявки, така поне за мен най-категорично ще стане ясно.
За пореден път, обаче, твърдя (ще го напиша и тук) - за мен, вашите котки не мисля, че са имали гъбична инфекция. Ще се обоснова и тук.
Започнато е лечение. С ваксини, руски (категорично не ги харесвам, въпреки че се смятам за русофил). Няма ефект. Да речем е, защото ваксините са ... неефективни. Започва се терапия със Спорил. Препаратът е страхотен. Мммм, имам забележка за третирането във вашия случай - мазани са огромни площи от котката, което е грешка. Както и да е. Ефект от спорила няма. Нали така? След което котката започва да пие "лекарство срещу сърбежа". И хоп! Ефект има! Само дето лекарствата срещу сърбеж не засилват растежът на гъбичките, а направо правят мазало. Де що има гъба изскача. Извод? Не е било гъбички.
Следват на всеки 6 месеца ваксини притив гъбички, нали така? И бум! Пак проблеми по кожата.
Наистина не мисля, че котките ви имат проблем с гъбички.
А, да, низорал е прилаган също, нали?
Трябваше да е избита де що има гъба по котките ви.
:)
User's Signature

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835
Качена снимка

#18 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 October 2008 - 11:50 PM

И кво, пак опряхме до "човешкия фактор"!!! Нелечим е нали д-р Бобадова. Ама па е заразен  :huh:
User's Signature

Качена снимка

#19 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 29 October 2008 - 11:54 PM

Просто хората са страшно изплашени. И нормално. Разбирам ги. За това и в момента битката е да докажем, че котките не са опасни.
User's Signature

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835
Качена снимка

#20 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 30 October 2008 - 09:00 AM

Цитат

Мдобрем. Май дойде време и аз да се включа. Пробите са взети от мен. Ще се направят посявки, така поне за мен най-категорично ще стане ясно.
За пореден път, обаче, твърдя (ще го напиша и тук) - за мен, вашите котки не мисля, че са имали гъбична инфекция. Ще се обоснова и тук.
Започнато е лечение. С ваксини, руски (категорично не ги харесвам, въпреки че се смятам за русофил). Няма ефект. Да речем е, защото ваксините са ... неефективни. Започва се терапия със Спорил. Препаратът е страхотен. Мммм, имам забележка за третирането във вашия случай - мазани са огромни площи от котката, което е грешка. Както и да е. Ефект от спорила няма. Нали така? След което котката започва да пие "лекарство срещу сърбежа". И хоп! Ефект има! Само дето лекарствата срещу сърбеж не засилват растежът на гъбичките, а направо правят мазало. Де що има гъба изскача. Извод? Не е било гъбички.
Следват на всеки 6 месеца ваксини притив гъбички, нали така? И бум! Пак проблеми по кожата.
Наистина не мисля, че котките ви имат проблем с гъбички.
А, да, низорал е прилаган също, нали?
Трябваше да е избита де що има гъба по котките ви.
:)

Ако лечението е било само това, което описва колежката и гъби да бяха пак нямаше да има кой знае какъв траен резултат. Спорила между другото не действа на микроспорията, която е основен причинител на гъбични инфекции при котките. Който не вярва да прочете.
User's Signature

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни