Dog.bg Форуми : "Американска Акита" от 01.01. 2006

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

"Американска Акита" от 01.01. 2006 Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   Kara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 04 September 2005 - 01:56 AM

От 01.01.2006г. FCI променя името на породата "Голямо японско куче" ! Новото валидно име е "Американска акита". Освен това породата преминава от II FCI група в V FCI група.

Британският Кенел клъб също разделя Акита на две породи от 01.01.2006г. На Crufts 2006 те ще бъдат съдени отделно.

Айде народе на новата-стара американска порода b)
User's Signature

http://www.karakacha...forum/index.php

"All truth passes through three stages.
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident"

Arthur Schopenhauer /1788-1860/

#2 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 September 2005 - 07:11 AM

Дамз, новината потвърдена b)
Решението е взето на срещата в Буенос Айрес през юли, по искане на Японския кенъл клуб.
Аз казвам "Ура" и "Алилуя!" - големият японец се връща където му е мястото и ще се казва както трябва да се казва. И без друго нямаше какво да търси във 2-ра група.
А спечелването на групи по света и у нас само доказва, че и при териерите да я пъхнат, американската акита пак си остава изумително и впечатляващо животно, способно да победи всяка една порода в състезание по красота l)
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#3 Guest_Guest_*

• Група: Гости

Публикувано: 04 September 2005 - 09:07 AM

Цитат

Дамз, новината потвърдена b)
Решението е взето на срещата в Буенос Айрес през юли, по искане на Японския кенъл клуб.
Аз казвам "Ура" и "Алилуя!" - големият японец се връща където му е мястото и ще се казва както трябва да се казва. И без друго нямаше какво да търси във 2-ра група.
А спечелването на групи по света и у нас само доказва, че и при териерите да я пъхнат, американската акита пак си остава изумително и впечатляващо животно, способно да победи всяка една порода в състезание по красота l)

d) d) d) Гейшата е много доволна, благодарим за информацията... l) r) bl) d) d) d)

#4 Потребителят е офлайн   Samurai-brodnik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 September 2005 - 09:11 AM

d) d) d) Така ни впечатли този постинг, че не влязофхме с ника си. Това по-горе сме ние... r) w) s) bl) d) d) d)

#5 Потребителят е офлайн   Blazy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 September 2005 - 10:03 AM

Супер Ура!!!!!!!!!!

#6 Потребителят е офлайн   liter bebe Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 September 2005 - 07:14 PM

ура b) въпреки 4е аз мойто ве4е савсем не знам какво е bl) акита или американска акита (по новото),но все пак ура!!!
User's Signature

Bianko....Bruno....Blue.....My love!

#7 Потребителят е офлайн   liter bebe Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 September 2005 - 07:21 PM

ама те нали и сега двете породи се съдят по отделно
bl)
User's Signature

#8 Потребителят е офлайн   Samurai-brodnik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 September 2005 - 03:20 PM

Цитат

ура b) въпреки 4е аз мойто ве4е савсем не знам какво е bl) акита или американска акита (по новото),но все пак ура!!!

d) d) d) След като сестрата на твоето прекрасно куче вече е интершампионка и шампион на пет страни, печели групи и БИС-ове като американска акита /Голямо японско куче/, нямай съмнения. С радост ще ви видим на 11.09!
Гейшата b) b) b) d) d) d)

#9 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 08 September 2005 - 03:33 PM

Мммммммм.......
Срам ме е ама ще си призная - нищо не разбрах.
Помогнете ми да се ориентирам. Голямото японско куче - акита -ину - това ли е? Бегло в плитката ми памет изплуват названията от рода на "шиба-ину" и "тоса-ину" но това са други породи, нали? Значи акита. Имало едно време, като в страшни приказки, едно таково мнение - явно просто съм заблудила - че акита ину и американското развъждане на същата порода са два типажа на една порода? или бъркам?

оплетох се, познавачи, Самурай, Вабанк, Блейз - моля, наякой да ме отплете. И защо от 5-тата група отиват във втората? ни-що не раз-би-рам! Дайте по-подробно обяснение за не разбиращите, моля s) s)
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#10 Потребителят е офлайн   liter bebe Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 September 2005 - 03:38 PM

Цитат

Цитат

d) d) d) След като сестрата на твоето прекрасно куче вече е интершампионка и шампион на пет страни, печели групи и БИС-ове като американска акита /Голямо японско куче/, нямай съмнения. С радост ще ви видим на 11.09!

ti koi si
User's Signature

#11 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 September 2005 - 04:02 PM

Американците си донасят акити от Япония след Втората световна война.
Хубаво, обаче в Щатско забраняват вноса на кучета от оригиналната родина и вече наличните започват да смесват с НОК и мастифи за повече едрина и маса, и за подобряване на служебните качества. Поне така гласи общоприетата версия.
Крайният резултат е, че американското развъждане акита започва силно да се отличава от японското... то и японската акита не стои на едно място, ако може така да се каже.
В резултат на което пък американското развъждане е презирано извън Америките и се котира зле по изложби, но пък проявява страхотни работни качества... И накрая FCI разделя акита-ину на акита и ГЯК.
Защо във втора група? Оригиналното предложение е да се казва "американска акита" и да живее в група 5. Японците драпат срещу това, лобират старателно и накрая при гласуването "акита" отпада от името на породата, а и групата се сменя, чак й учредяват отделна секция в група 2 - Сходни породи, хахаха.
А сега, пак уж по искане на японците, и бездруго утвърдилото се название "американска акита" се възцарява и кучето с очевидни белези на шпиц се прибира в групата на шпицовете, където му е и мястото.
Иначе, очевидните разлики и прилики:
АМЕРИКАНСКАТА АКИТА е по-едра и масивна, по-добре приспособена за служебно куче, като каквото се използва; като характер демонстрира по-лесна обучаемост и послушание; разликите във външния вид са най-вече... оф, не b) , то си е съвсем различно на външен вид и като глава, и като уши, и като телосложение, и като заъгляване... ама както и да е, за непосветени любители - кучето е по-масивно, а най-видимата разлика е в окраската: американската акита най-често е рижа с ЧЕРНА маска, има ги също и петнисти. Освен това могат да бъдат бели, черни... включително и с "ураджиро", което е ЕДИНСТВЕНАТА типична окраска за японската акита - т.е. с бели муцуна, чорапи, корем, връх на опашката.
ЯПОНСКАТА АКИТА е специализирано ловно куче, по-суха и атлетична от американското развъждане, ушите са изправени, НО силно наклонени напред; в сравнение с американския роднина е видимо по-лека като конструкция. Допускат се три цвята: от светлокремаво до тъмнорижо с "ураджиро" (много типичен е цвят "сусам", което е нещо като светло-рижо с малко по-тъмнорижи връхчета на космите), тигрово с "ураджиро"; бяло. Кучета с ЧЕРНА маска се дисквалифицират. Също и петнисти кучета.
Горе-долу това е.
Типичен голям японец (американска акита):
Качена снимка
---
Типична японска акита:
Качена снимка
User's Signature

#12 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 08 September 2005 - 04:31 PM

Vabank
Шапка ти свалям за търпелив и подробен отговор (както винаги, впрочем).
на снимките вече разбрах за какво става дума. Явно никога не съм виждала типична японска акита, само голямото японско куче. типичната японска акита толкова ли е голяма рядкост?
User's Signature

#13 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 08 September 2005 - 04:56 PM

За първи път видях акита ину на шоуто на шампионите 2004. Ако не беше Гейшата, нямаше да съм виждала и ГЯК. Е, по-късно виждам редовно и един японец ГЯК в южния парк.
Интересно, тогава останах с впечатление, че акита ину е по-масивно и по-монохромно куче - тези, които видях, бяха със светла, почти еднообразна окраска. Може просто да са били мъжки кучета.
Но за любителското око си оставаше неясно защо, аджаба, туй куче не се нарича американска акита и какво прави във 2 група барабар с молосите.

#14 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 September 2005 - 04:56 PM

Намират се в България по малко от едното, по малко от другото...
Трудно е да се каже кои са по-малко всъщност...
Лично според мен има по-голяма популация на голямо японско куче - поне 15-20 животни от няколко различни кучила (ама все роднини). Акити знам 5-6, още не са ги заразвъждали - все млади кучета са - но има поне 3 много хубави.
За (мое) съжаление явно задните крака, а и краката изобщо са голяма слабост на акитата - повечето кучета, които съм виждала на живо, са с изкривени крака. Очевидно имат голяма нужда от движение или по-скоро от натоварване на мускулатурата, което собствениците не могат да осигурят... никъде по литературата обаче не пише някакъв специфичен съвет по въпроса.
И двете породи са много интересни като характер, развитие и външен вид. Просто... в България през Унгария са влезли повече ГЯК - явно защото не са се котирали добре на изложбения ринг и развъдчиците са ги продавали по-евтино; освен това страната ни има и изключителния шанс преди години да се внесат няколко "оригинални" американски акити, залегнали в развъждането у нас в последствие. Докато вносът на "японски" акити от Унгария се брои на пръсти (на едната ръка), а вносът на "истински" акити от другаде започна едва през последните няколко години (главно от Сърбия).
Все още се чака небето да падне и някой паралия да внесе "пресни" оригинални американски акити от САЩ и Канада, или пък японски акити от известен развъдник...
User's Signature

#15 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 08 September 2005 - 05:11 PM

Цитат

За (мое) съжаление явно задните крака, а и краката изобщо са голяма слабост на акитата - повечето кучета, които съм виждала на живо, са с изкривени крака. Очевидно имат голяма нужда от движение или по-скоро от натоварване на мускулатурата, което собствениците не могат да осигурят... никъде по литературата обаче не пише някакъв специфичен съвет по въпроса.

Ммммммм.... от това което четох-питах-чух за чау, разбрах следното (явно важи за другите породи също):
- въпросът е в движението
- въпросът е и в повърхността, по която се движи кучето.

Липса на пълноценно движение, достатъчно на кучето, води до слаби връзки на задните лапи. "Тренираните" връзки личат по правилният постав и по добре изглеждащи задните лапи. Препоръчват се дълги спокойни разходки, кучето задава темпото, преходи не бива да са толкова дълги, и е желателно времето на разходките да не пада под 45 минути ПОНЕ!
Оптималният вариант за чау - 1 час сутрин и толкова вечер спокойно ходене. Акита като по-едро куче - може би повече? Самурай, къде си та да ни кажеш? Ей, виждам те излизаааааааааааааааааааай.
User's Signature

#16 Потребителят е офлайн   Samurai-brodnik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 September 2005 - 07:01 PM

Цитат

Цитат

Цитат

ti koi si

d) d) d) Аз съм стопанинът на Гейшата Буена Хечи Дейзи 76, която е сестра на Бакеро и се казвам Пламен. Ние участваме на почти всяка изложба, така че ще се видим d) d) d)

#17 Потребителят е офлайн   liter bebe Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 September 2005 - 07:03 PM

ok a ot kade znael koia sam
User's Signature

#18 Потребителят е офлайн   liter bebe Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 September 2005 - 07:12 PM

moia izglezda kato na avatara no e 4isto bial b)
User's Signature

#19 Потребителят е офлайн   liter bebe Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 September 2005 - 07:14 PM

Цитат

---
Типична японска акита:
Качена снимка

moito prili4a na tova uzasno mnogo pove4e ot drugata snimka
User's Signature

#20 Потребителят е офлайн   Samurai-brodnik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 September 2005 - 07:24 PM

Цитат

ok a ot kade znael koia sam

d) d) d) Каза ми Елена Павлова, освен това живея с Жени, от която сте купили кучето си. Чакахме ви в Пловдив, но... Дано дойдете на софийската изложба.
А за историята на Акита и ГЯК мога да добавя доста, въпреки че Елена е написала главното.
Породата е разделена през 1999 г. От тогава има много перипетии, защото, особено у нас, няколкото акити са с, меко казано, "плуващи родословия". Това не е по вина на клуба и федерацията. Все още, особено в Европа, стандартите и най-вече практиката на съдиите, дори и най-авторитетните, не са напълно установени. Гейшата е съдена от поне 15 съдии, повечето чужденци, в това число и от суперспециалисти - Клайн от Франция, председател на клуб ГЯК, ДИТМАЙЕР ОТ АВСТРИЯ И ДР. Мнението на точно тези съдии бе, че Буена напълно отговаря на стандартите и е много перспективен екземпляр. Дадоха й дори ЕР БИС на специалка. Имаше и други, особено г-жа Бранкович, която оплю родната Гейша, нищо, че е интер и мултишампионка... Много съдии никога дотогава не бяха съдили тази порода. Радвам се, че се връщаме в пета група - пазете се, северняци. А щом и братчето Бакеро се появява, става интересно - ще имаме повече БИС-ове!!!
При ГЯК разликата в размера и масата между мъжките и женските екземпляри е много голяма. Забравих термина, ама Елена ще ми го напомни.
Иначе акитите са може би най-рядката порода, защото през 1945 г популацията е била почти занулена. Иначе е една от много древните породи с дълга и славна история - за пръв път се споменава още в 3 век от новата ера. Но тава е вече друга история... w) d) d) d)

• (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни