Команда Легни
Публикувано: 08 June 2007 - 09:41 AM
Публикувано: 13 June 2007 - 11:42 PM
имам швейцарски апенцелер зененхунд на 16 седмици. Взех кутрето на 8 седмици, нямам опит във възпитанието на кучета, но ходим на училище и така научавам полезни неща.
Доли/ кутрето, се научи без проблем да ляга по следния начин. Клякам, като левия крак изправям напред. Взимам в лявата си ръка бисквитка, от дясната ми страна е кучето. Давам команда легни, като в същото време давам и знак с дясна ръка/дланта на долу/. Подавам му бисквитката от лявата страна под крака да я подуши и я отдалечавам, така че кучето ляга доброволно под крака ми за да вземе бисквитката. Давам бисквитката и я хваля бурно.
След 5 пъти, тя вече знаеше какво означава вербалната и показна команда легни и лягаше с удоволствие, защото получаваше бисквитка и хвалене.
Същото може да се направи и като се седне с присвити колене и се дава бисквитка из под коленете.
По трудно беше с командата легни и остани на място. Сега я владее добре, аз я пробвам като започвам да ровя из джоба, шумоля и отварям пликче с бомбони пред носа й, ям без да й давам, дразня я и ако спечели, тоест остане на място, я награждавам със шкембе.
Да не забравя, винаги след като изпълни командата, казвам свободно.
Публикувано: 14 June 2007 - 10:41 AM
Публикувано: 14 June 2007 - 11:01 AM
Цитат
Да, това е един доста разпространен и добър метод за първоначалното обучение на тази команда.
Публикувано: 28 June 2008 - 01:09 AM

Кучето е единственото същество, което ви обича повече отколкото вие обичате себе си
Публикувано: 03 July 2008 - 10:49 AM
Публикувано: 11 July 2008 - 11:50 AM
Има команди,които се научават направо за 5 мин., а за други отнема доста време.
Моя куч например още на 3 мес.(когато го взех) се научи да не посяга към купичката с храна докато не съм дала команда. И това стана толкова лесно и бързо..сякаш от самосебеси. Лошото е обаче,че това задържане го прави САМО за купичката,ако има храна на масата или върху някой шкаф,така ще направи маймуната,така ще ни издебне,че да си налапа "откритието",после знае че е виновен,гледа миловидно или се скрива.Но и това ще отмине..сигурна съм..все пак още е на 7 мес.
Публикувано: 11 July 2008 - 12:08 PM
Цитат
Трудно е, защото този начин не дава никакъв резултат.
Или му поднеси лакомство под носа и го повлачи напред по пода, той следвайки го ще залегне, или натисни холката, или и двете.
Публикувано: 11 July 2008 - 12:26 PM
а и ако види лакомството..забрави да ляга..той е ужасно лаком и по-скоро ще бъде нервен,че не му го давам или ще ме закача с лапата.
Публикувано: 11 July 2008 - 12:28 PM
Всъщност и аз в началото опитвах така с Реджо. Просто не го схващат, не го разбират като действие, което трябва да изпълнят, а като някаква манипулация, която им правиш и на която те се оставят.
Публикувано: 11 July 2008 - 12:29 PM