Здравейте на всички!
Някой може ли да ме посъветва кога най-рано може да се кастрира женско коте?
Понеже живея в къща и гледам 2 котета на двора (мъжки),които имат контакт с други животни.И един ден още едно коте(женско) незнаино от каде дойде в нашата къща и се държеше все едно цял живот там си е било.Понеже има достатъчно храна за всички пък и котето не си тръгваше,а и никой не го потърси,ми беще жал да го изгоня...И така остана при нас.Установих че е родено околко пролетта ,което значи че сега е на около 7-8 месеца.
Добре ли ще е да го кастрирам (понеже няма да мога да се грижа за повече котки)на тази възраст или да поизчакам малко?И какви грижи трябва да се полагат за него след това-понежеживее на двора, трябва ли да го прибера в къщи за докато се въстанови, и време ще е нужно за това?
Благодаря :blink:
Кога най-рано може да се кастрира женско коте????
Публикувано: 14 December 2008 - 01:30 PM
На 7-8 месеца спокойно можеш да кастрираш писанката :blink: Няма кой знае какви специални грижи, които да се полагат след кастрацията, но ще е добре поне няколко дни да я прибереш в къщата...или поне деня след операцията, до като излезе напълно от упойката, за да стои на топличко и да може да я наблюдаваш. Конците обикновено се махат след 14 дни, като през това време трябва да я наблюдаваш да не ги разкъса.
Успех и поздравления за решението! Така постъпва един отговорен стопанин! ;)
Публикувано: 14 December 2008 - 01:34 PM
Цитат
На 7-8 месеца спокойно можеш да кастрираш писанката :blink: Няма кой знае какви специални грижи, които да се полагат след кастрацията, но ще е добре поне няколко дни да я прибереш в къщата...или поне деня след операцията, до като излезе напълно от упойката, за да стои на топличко и да може да я наблюдаваш. Конците обикновено се махат след 14 дни, като през това време трябва да я наблюдаваш да не ги разкъса.
Публикувано: 19 December 2008 - 03:28 PM
Цитат
... сега е на около 7-8 месеца.
Добре ли ще е да го кастрирам (понеже няма да мога да се грижа за повече котки)на тази възраст или да поизчакам малко?
Добре ли ще е да го кастрирам (понеже няма да мога да се грижа за повече котки)на тази възраст или да поизчакам малко?
Действай, защото рискуваш всеки момент да се разгони, след което може да изпаднеш в умиление и колебание. Аз имам котка, кастрирана на вашата възраст, съседите ми - също. Добрата световна практика включва и кастрация на 14-седмични котета от приютите, преди задомяването им.
- 12 часа преди операцията спри храната; 6 часа преди - и водата, за да не повърне и напълни дробовете при доктора.
- Докато излиза от упойката я пази да не се катери на високо - тогава се раздвижва, но може да се свлече и да удари главата си
- 3-4 дни след операцията наблюдавай да се изака, да не се запече. Храни я (1) със сварен пилешки дроб с масло и (2) с кондензирано мляко (напр. Dutch Lady, незахаросано). Успех.
Страница 1 от 1