Dog.bg Форуми : Йерархия между кучетата и намеса на човека

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (13 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Йерархия между кучетата и намеса на човека Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 15 December 2008 - 01:59 PM

На мен ми е интересно как така си го уреждат,подчинението.Аз избягвам ,не допускам точно това,да си го уреждат.
User's Signature

Качена снимка

#2 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 15 December 2008 - 02:21 PM

Най-често чрез езика на тялото. Пъчат се и се обикалят, после единият дава признак на подчинение - ляга, ближе муцуната на другия или просто извръща поглед.
Към особено наперените младежи от неговия калибър Реджо има такъв подход - кара ги да легнат и в продължение на известно време не им дава да станат, докато не престанат с опитите. Това го прави без да ги напада, само им ръмжи и гледа страшно. Като мирясат ги пуска и изглежда напълно незаинтересован от тях.
Тази демонстрация я изисква и от младежи от неговата си глутница, ако не ги е срещал отдавна - един вид кажи пак кой е тука шефа и после сме ОК.
А когато той се подчинява започва да прави кръгове около шефа, стъпвайки като балерина, гледайки настрани с подвита опашка. Мен ме няма, не искам да ти преча, виж колко съм невидим.
А докато беше юноша бледен един сетер им беше шеф. Как си постигаше шефската позиция това куче представа нямам, нито е внушителен, хърбав такъв един, никога не е нападал.

#3 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 15 December 2008 - 02:32 PM

Винаги ме е било много яд, че нямам камера да снимам. Имам възможност да направя много материал по въпроса.
Пример: немска овчарка, женска. Доминантна, но без грам агресия, просто изискваща пълно подчинение. При първо виждане с друго куче (в контролирана среда, на двора, при преценка от моя страна на другото куче) се хвърля страховито с бафкане, настръхнала и с вирната опашка към новия. Новия застива, сваля опашката, свива ушите - всякак демонстрира пълно подчинение. Овчакрата го "пробва" - всеки по различен начин. Някои само ги подушва и отминава, стига й признаването в подчинение. Други ги пробва, чак се "гаври" с търпението им. Така постъпи с друга женска овчарка, по-малка от нея. След като я обдуши, силно завирайки нос навсякъде, започна да повдига бърните й с нос и да души устата, обдуши очите й, пак с лек натиск, след което се отдалечи, засили се към малката и скачайки с 4 крака и тупвайки на санатиметри от нея каза "БАФ!", искаше да изпита търпението й. Малката седеше неподвижно. След едно известно време голямата не се интересуваше изобщо от малката, беше постигнала каквото иска и първенството й беше признато.
Разбира се, тази овчарка съм събирала само с кучета, които няма да оспорят първенството й. Нямам идея какво ще се случи ако новото куче не поиска да се подчини.

Друго: влиза голдън, зрял и едър. Наобикалят го 10 кучета, от които още 2 голдъна. Всички се скупчват и го душат, новия не мърда - прекалено са много и той е нов. След задължителното запознанство групата се разотива. Новия си харесва голдъна, който е по-възрастен и по-едър, вдига опашката и се запътва към него. Следва уреждане на взаимоотношения. Обикаляне един около друг с вирнати опашки, надпикаване и страховито риене със задните лапи. Имайки предвид, че голдъните по принцип не са биткаджии - единия от двамата се признава за победен. Просто сваля опашката надолу и се отдалечава. Така всичко е уредено и повече не се разисква въпроса. Ако тези двамата се сблъскат за една и съща играчка - победителя ще бъде оставен да я вземе.

п.п. Мил ме е преварила.

п.п.п. Забравих да кажа, че всичко това се провежда при задължитлената липса на хора, особено на стопаните. Тогава нещата са чисти и ясни.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#4 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 15 December 2008 - 02:38 PM

Точно това се опитвам да кажа.Не допускам прояви на поведение в глутница.Нито би ми било приятно с поведението си друго да мачка психически моето,да не говоря за обратното.Събирам ги да общуват само с кучета учени по този начин.Като примерно общуването се изразява в разходка в планината и никое куче не се интересува от другото.В почивката  всеки си играе с неговото куче.Не забелязвам да са нещастни,както някои биха побързали да ме обвинят,даже напротив.
User's Signature

Качена снимка

#5 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 December 2008 - 02:42 PM

Те не се мачкат психически. За тях това си е напълно в реда на нещата.
А когато статутът е неясен непрекъснато има претенции, които може да не улавяме, и накрая напрежението избухва.

#6 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 15 December 2008 - 02:43 PM

Цитат

Нито би ми било приятно с поведението си друго да мачка психически моето
Защо ги тълкуваш като мачкане? Това са нормални отношения в групата, които ако се уредят спокойно водят до чудесно съвместно съжителство.
Подчинения не се чуства нещастен, той просто си знае мястото и това помага във всеки един момент - ако се спуснат за играчка ще я взмеме пръв водещия и други такива.

п.п. Мил ме превари  ;D
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#7 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 15 December 2008 - 04:23 PM

Ами ако не се уредят спокойно.Затова по парковете винаги ще има ''случки''.Може би помните инцидента с Иман.
User's Signature

Качена снимка

#8 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 December 2008 - 04:26 PM

Ще има повече случки ако не се уреждат изобщо.
Рисково поведение изработват обикновено онези младежи, на които стопаните не дават да общуват с по-възрастни, за да не ги мачкали. Така те не научават елементарния етикет, ние няма как да им го покажем и после се опитваме да ги научим да не бъдат кучета. Поне аз виждам нещата така.
Съвсем нямам предвид да предизвикваме конфликти или да ги поощряваме.
Ако беше толкова страшно кучешкият род да се е затрил досега.
В случая, в който споменаваш за разходката в планината, според мен отношенията със сигурност са уредени.

#9 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 15 December 2008 - 04:34 PM

Цитат

Ами ако не се уредят спокойно.
Именно за това казах по-горе, че според мен е добре кучето да няма "вредни" навици, свързани с повишаване на напрежението (да го кажем така).
За да няма сблъсъци първото най-важно е да си познаваме кучетата. После да можем да разчитаме езика им, за да се ориентираме в знаците и на другите.
Не е възможно всички кучета в един парк да са на едно място едновременно. Но поне можем без големи конфликти да разберем кой с кого не мели.
User's Signature

#10 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:08886080270
Публикувано: 15 December 2008 - 05:59 PM

Мисла че трябва да повторим някои прости правила
Правило №1- никога не се допускайте до сбиването между кучета. Едно ръмжение между двете кучета леко може да се превърне в бой между дюзина кучета. Да, обикновено кучета само ръмжат за да покажат своят статут, но има случаи с силни нараняваня и дори със смърт, и не само на кучета но и на случайен миновач.

Правило №2- Глутница, това е Вие, ваше семейство и куче(та), други кучета не са вашата глутница. Никога не бъркайте!!!!В случай кога вие позволявате на своето куче да решава какъв стутут той ще заеме в новата глутница, а вие така "исчезвате"- ще имате проблем. Защото куче ще има избор между 2 глутници: една где той е подчинен и друга къде той е водач. При това на вън, во 2 глутница къде куче е водач, а вие ставате "невидим" вие заемате по ниско место във йерархия.
Пример с хора, вие имате Бос който има двоен стандарт по отношение към вас- на работа той е строг,стриктен, взискателен и държи да спазва дистанция, а веднага хем прекрочи врата на офиса "става невидим"- и пред него вие можете да изказвате на друг всичко кое мислете за своят Бос,изобщо да правите каквото поискате, да целувате негова жена, плюете на негова кола- той ви позволява да нарушавате "йерархия"-само да се чувствате добре и "не притиснати". Интересно, след колко време вие се замислете да заемете негово место?

Правило №3- След излизане от апартамент започват ОБЩИ ЧАСТИ. Нито вие, нито ваше куче нямат никакви права на тях. Куче трябва да знае че тази теретория не се пази, тя не е негова! нито пък ваша.

User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#11 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 15 December 2008 - 06:17 PM

Решения
1. От ранна възраст куче трябва да се социализира, да се учи как да играе с други кучета. Много важно стопанин да намери другари за своето куче с кои куче ще се научи на добри обноски. В никакъв случай не се позволявайте куче да играе с "лошо куче"(агресивно, кое не слуша своят стопанин, има лоши навъци-като гони котки, миновачи...). По добре куче да играе с вас, от колко да придобие лоши навъци.
2.В случай че има напрежение, Вие знаете че ваше куче може да реагира "остро" на нов- давайте команда Плац(легни) или друга команда която знае ваше куче. Галя -твоят пример е страхотен! И е отговор какво да се прави в такива случаи.
ВАЖНО- Вие Водач на глутница и вие решавате кой е добре дошел, а кой не. ВИЕ, а не куче! В случай, ако ваше куче не може да играе с ново куче, прибирате свое. Ваше куче може да лежи или седи редом с вас, или да го вземете на ръце или каишка. В случай ако ваше куче иска да се сбие с нов- ВИЕ ТРЯБВА ДА УТИВАТЕ В КЪЩИ!
Пример с 2 минипинчера и полубигл- собственик на кафяв доминантен пичер бил должен да прибере своето куче. Това би понижило статус на кафяво в йерархия "Стопанин на кафяво и кафяво куче". Ако вие забелязали на този клип, кафяв пинер ухапе своят стопанин.
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#12 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 15 December 2008 - 06:23 PM

Апсо, говорим обаче за различни ситуации. Ти говориш за разходка и среща в парка, където и двамата стопани са там, и двете кучета са наобщо място. А аз говоря за ситуация - въвеждане на ново куче в глутницата у дома. Правилата ми се струва, че са различни.
User's Signature

#13 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 December 2008 - 06:25 PM

Цитат

В случай кога вие позволявате на своето куче да решава какъв стутут той ще заеме в новата глутница, а вие така "исчезвате"- ще имате проблем. Защото куче ще има избор между 2 глутници: една где той е подчинен и друга къде той е водач. При това на вън, во 2 глутница къде куче е водач, а вие ставате "невидим" вие заемате по ниско место във йерархия.

Само с това не съм съгласна.
Моето куче общува с другите кучета, следователно те не могат да бъдат равни. Техните отношения са чести, стабилни и в никакъв случай не могат да останат висящи. Никога не съм твърдяла, че става бой.
Това, че между тях има йерархични отношения, по никакъв начин не влияе на моя статус и 2 глутници не съществуват.
Всичко, което твърдя е, че не смятам за правилно да преобръщам с главата надолу тяхната йерархия.

#14 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 15 December 2008 - 08:11 PM

Ще чакам мнение на Галя, и как се стават неща в училище кога тренират връзка стопанин-куче
User's Signature

Качена снимка
училище

#15 Потребителят е офлайн   redika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 15 December 2008 - 09:44 PM

Galiadogs а как преценяваш, че не са нещастни? На тях си им е в природата да общуват със себеподобни. Не мислиш ли, че по този начин някак си им отнемаш кучешкото? Правиш ги роботи, които не знаят как да общуват по между си...
bushkata не съм сигурна, че съм те разбрала правилно...когато у вас идва ново куче, ти го вкарваш в глутницата без стопанина му да е там, така ли?
User's Signature

Качена снимка

#16 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 15 December 2008 - 10:00 PM

Цитат

bushkata не съм сигурна, че съм те разбрала правилно...когато у вас идва ново куче, ти го вкарваш в глутницата без стопанина му да е там, така ли?
Аха. Тогава поведението му е "чисто кучешко", без привнесените от стопанина "отклонения". Да не говорим за неадекватното поведение на повечето стопани, които тупат окуражително кучето си, когато то е настръхнало и ръмжи или говорят с лигав глас на прииждащите други.
И основното, че дори да не прави нищо, стопанина дава сигурност на кучето, която в случай на влизане в цяла нова група на ново място е по-добре да я няма. Тя е ... фалшива, да кажа. Като момче с по-голям и силен брат, което иначе без него не е такъв смелчага. А на мен ми трябва точното му поведение да видя какво е, а не фалшиво самочуствие.
User's Signature

#17 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 15 December 2008 - 10:09 PM

redika , аз ще ти отговоря.
1. кучета, кои са родени сред хора, не правят голяма разлика между човек и куче. За тях човек е друг-вид-куче. Само улични кучета родени на улица признават човека за друг вид, нещо като голяма котка, движещесе дръво...Изобщо кучета не се правят анализ и не обобщават дани.
2. Един даоски мудър човек каза " Човек не може да разбере щастие на карп(риба), а капр не може да разбере щастие на един човек".
Как да разбереш дали твоето куче е щастливо е лесно- погледни на него- ако той се радва, скача, очички светнат- е щастливо. Ако куче подавлено,свито и "сиво"- е несчастно.
Един пример от хора, къде детето е щастливо:
Едно дете със своите родители ходи на футбол(танци, уроци по скулптура, гледа филми), пита своите родители какво е редно и какво не- има доверие и уважение към тях, и не играе със своите свестници защото с тях е скучно за него...
Или друго дете които играе с своите сверстници, учи от тях какво е редно и какво нередно, не му пука за родители- защо те само го хранят и му дават пари, но не го воспитават и не им се занимава с него.

Бях в един развъдник- кучета имат своя "догиситер"- тя ги реше и храни, имат своята кола с водител, ветврач, имат собствени стаички и живеят по няколко в една, играят по между себе си... Имат "представа" че имат стопанка, ходят на изложби... но не знаят как се ходи на каишка, какво е Седни, легни, апорт... хора пристигат мачкат ги за 10 минутки и слагат обратно в "стаички". Стопанка мисли че направила всичко те да са щастливи, но в очите на тези кученца беще такава празнота.... такава черна стена... :rolleyes: Щастливи ли са тези кученца?
User's Signature

Качена снимка
училище

#18 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 15 December 2008 - 10:16 PM

Цитат

Цитат

Аха. Тогава поведението му е "чисто кучешко", без привнесените от стопанина "отклонения". Да не говорим за неадекватното поведение на повечето стопани, които тупат окуражително кучето си, когато то е настръхнало и ръмжи или говорят с лигав глас на прииждащите други.
И основното, че дори да не прави нищо, стопанина дава сигурност на кучето, която в случай на влизане в цяла нова група на ново място е по-добре да я няма. Тя е ... фалшива, да кажа. Като момче с по-голям и силен брат, което иначе без него не е такъв смелчага. А на мен ми трябва точното му поведение да видя какво е, а не фалшиво самочуствие.

bushkata  Абсолютно  ти права,това е голяма разлика между куче да се влезе в новата группа за живеене, и случайни срещи в парка. Това са различни "методики" ;)
User's Signature

Качена снимка
училище

#19 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 15 December 2008 - 11:06 PM

Роботи не,партньори да.Едва ли щях да го кажа по-добре от Аpso.
В училището кучетата отначало инстинктивно се стремят към други кучета.Като само от тях са получавали игра и истинско внимание.Дори не поглеждат към стопаните си.След няколко седмици обаче нещата се променят.Кучето разбира,че зад повода има партньор,приятел и той го разбира,не е вече извънземното/Аpso има един уникален пост във ''връзка без обвързване''/от което не знае какво да очаква.Работят заедно и на кучето му харесва,не го прави,защото е заставено.
Колкото до игра с други кучета,мойте лично са играли до 4 ти месец Гард и до 8 -ми Дейзи/нея я взех на 6м/,без това не може,но после в работата в екип САМИ избират да са с мен.Точно това натикване на друго куче ,когато работим,играем Дейзи приема като натрапничество и конкуренция и ако и позволя ще приложи закона на глутницата или бързо ще нареди ерархичния статус както mil се изрази.Това аз не позволявам да се случи.
От това ,колко едно куче САМО иска да е със стопанина си преценявам колко точно му е дал той от себе си като внимание и разбиране.
User's Signature

Качена снимка

#20 Потребителят е офлайн   redika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 16 December 2008 - 07:54 AM

Galiadogs до колкото разбрах, твоите кучета освен домашни любимци са ти и партниори в работата...а тогава нещата, за мен, са много по-различни... :blink:
А защо не позволяваш да се изяснява йерархичния статут?
Apso Не мисля, че примера с детето е много подходящ, но ще се придържаме към него...за мен нито една крайност не е хубава (естествено търся "златната среда"). Нито да е като хипнотизирано от мен и да не иска да поиграе със себеподобните си, нито пък като види куче да забравя за мен. За моите кучета съм избрала вариант, в който те си остават преди всичко кучета-с техните си игри, занимавки и борби за надмощие, но аз съм шефа на тяхната глутница. За мен това е достатъчно и удовлетворяващо  :blink:
А за развъдника, за който си разказала...ами напълно естествено е тези животинки да не са щастливи...затворени по цял ден в клетка, пък ако ще и със златни решетки да е, тях не ги бърка-те има нужда от контакти, както със себеподобни, така и с хора  :blink:
User's Signature

Качена снимка

• (13 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни