Dog.bg Форуми : Йерархия между кучетата и намеса на човека

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (13 Страници) +
  • « Първа
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Йерархия между кучетата и намеса на човека Оцени темата: -----

#201 Потребителят е офлайн   megan67 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 04 March 2009 - 07:40 PM

Показване на мнениетоМария 76, в Mar 4 2009, 04:51 PM, написа:

колкото до играта с други кучета .... за мен е изключително трудно да запазиш силна връзка с кучето си ако го оставяш да се забавлява без теб . mil_ ако ти успяваш да запазиш връзката със своя любимец въпреки тази игра е страхотно . Но повечето случаи които наблюдавам са различни.....90% от стопаните не могат да си хванат кучетата за да се приберат именно защото на живоинчето не му е толкова забавно с тях от колкото с другите кучета. Познавам един човек който има голдън и лабрадор , той ги оставя да си поиграят с останалите кучета за 15тина минути , но после се разхожда сам със любимците си , играе с тях ....еми само да каже първата буква от имената им и те пристигат без значение колко са се заиграли с другите. Много хора пропускат това ....да накарат кучето да се интерисува от тях (ето тук вече няма значение каква е породата). Вярно е, на животното му е забавно , движи се много , ама в един момент ти даже ставаш "лошия" , този който прекъсва хубавите моменти . За това написах по-горе примера с командата "моли се" ...на кучето не му изглежда унизително.....по същия начин аз мога да забавлявам моето така, че то да не изпитва липсата на боричкането със себеподобни. Ако пък връзката е на лице ...СУПЕР ....защо да не го оставя от време на време да си поиграе и с други , стига все още кучето да го иска.

Като препрочитам заглавието на темата се сещам за някои куриози относно йерархията и то от гледна точка на йерархията между куче и човек. Едно от моите кучета отваря резетата на градинската порта....другото цяло лято ме шашка защо по двора има разхвърляни бутилки с вода. Тариката си отваряше фризера,вадеше си ги и лягаше на тях да се охлажда...по едно време подкопаха оградната мрежа и се измъкваха от там...след като изляхме бетон под нея се отказаха.....много такива случки има и това ме кара да се замисля. За себе си със си направила извода,че са по-умни от много хора и стоят по-високо в йерархическата стълбица от тях :D

#202 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 05 March 2009 - 09:11 AM

Показване на мнениетоmegan67, в Mar 4 2009, 06:40 PM, написа:

За себе си със си направила извода,че са по-умни от много хора и стоят по-високо в йерархическата стълбица от тях :D

В коя йерархическа стълбица имаш предвид? За едно и също ли говорим ...

#203 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 05 March 2009 - 01:43 PM

Ето ви конкретен пример (от поста на Раста, след като са срещнали двете кучета). Моля за коментари, защото според мен там се допускат грешки и ми е интересно вашето мнение. Как трябва да се процедира в случая?
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#204 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 March 2009 - 02:05 PM

Показване на мнениетоbushkata, в Mar 5 2009, 12:43 PM, написа:

Ето ви конкретен пример (от поста на Раста, след като са срещнали двете кучета). Моля за коментари, защото според мен там се допускат грешки и ми е интересно вашето мнение. Как трябва да се процедира в случая?

Абсолютно нищо не бих се наела да коментирам. Трябва да се види езика на тялото. Така просто изръмжа, излая, подушкаха се ... нищо не ми говори.
Трябва да се види някой вдървява ли се докато се "душкат". Това изръмжаване дали е "не ми досаждай, бе" или нещо по-сериозно. Как е когато не са на повод и още много други неща.

#205 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 05 March 2009 - 02:07 PM

М да, вярно права си. Едно е да пишат, друго е да се види.

Цитат

Как е когато не са на повод и още много други неща.

За ме това е основна грешка, че не им е дадена възможност да не са на повод, защото поведението е коренно различно, когато са пуснати.
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#206 Потребителят е офлайн   megan67 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 March 2009 - 05:21 PM

Показване на мнениетоmil_, в Mar 5 2009, 08:11 AM, написа:

В коя йерархическа стълбица имаш предвид? За едно и също ли говорим ...

... за човешката ;)

#207 Потребителят е офлайн   megan67 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 March 2009 - 05:29 PM

Дано всичко да се получи и това нещастно животинче да си намери добър стопанин. НО проблема с другото куче е много по-сериозен.По описание нищо не може да се предвиди. Трябва кучетата да са свободно пуснати и тогава ще се разбере ситуацията. При мен това изобщо не може да се получи. Имам предвид да взема куче от друга порода. В момента имам две братчета,отраснали са заедно и на моменти пада голям кеч,но се оправят...всичко друго за тях е враг и за това не бих си правила експерименти...

#208 Потребителят е офлайн   Wolfdiver Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 March 2009 - 11:23 PM

Показване на мнениетоbushkata, в Mar 5 2009, 01:07 PM, написа:

...
За ме това е основна грешка, че не им е дадена възможност да не са на повод, защото поведението е коренно различно, когато са пуснати.

Не би ли трябвало отношението към човека и неговите действия (като водач примерно) да е едно и също, независимо дали са на повод или са свободно?
User's Signature

Дивото зове - гласът на кръвта!

#209 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 06 March 2009 - 11:30 PM

Показване на мнениетоWolfdiver, в Mar 6 2009, 11:23 PM, написа:

Показване на мнениетоbushkata, в Mar 5 2009, 01:07 PM, написа:

...

Не би ли трябвало отношението към човека и неговите действия (като водач примерно) да е едно и също, независимо дали са на повод или са свободно?

Колко от кучетата или по-скоро стопаните им отговарят на това изискване? А в случая става дума и за куче, без "оригиналния" си собственик и с неясен характер.
User's Signature

#210 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 March 2009 - 10:01 AM

Показване на мнениетоWolfdiver, в Mar 6 2009, 09:23 PM, написа:

Да. Но отношението към другите кучета е различно. Поводът създава ограничение. При запознанство кучето има нужда от свобода, един мислен свой периметър. Затова обикновено е грешка да се запознават кучетата на повод.
А в случая идеята е била да се запознаят.

#211 Потребителят е офлайн   Wolfdiver Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 March 2009 - 11:56 PM

Показване на мнениетоmil_, в Mar 7 2009, 08:01 AM, написа:

Да. Но отношението към другите кучета е различно. Поводът създава ограничение. При запознанство кучето има нужда от свобода, един мислен свой периметър. Затова обикновено е грешка да се запознават кучетата на повод.

Аха, благодаря. Питах попринцип.
User's Signature

Дивото зове - гласът на кръвта!

#212 Потребителят е офлайн   anelia_888 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2013 - 09:41 PM

Имаме огромен проблем с агресията.Всяко куче,което се изправи пред нас трябва не само да отмине със сведена глава,но и да се подчини.Не знам какво се разбират,какви жестове или звуци издават,но ако на десетата сецунда кучето не клекне се налага да го откопчвам от врата му.От 3месечен го събирам с други кучета,има си котка вкъщи,но все нещо се случва.Добре,че до сега срещаме все възпитани и търпеливи кучета,че не знам какво щеше да се е случило вече.Само с един 40 кг. кангал се разбира,но онзи като прекали нашия го лае и подмята деликатно Последния път ни нападна един 10 месечен ротвайлер.Направо дойде готов за бой, нашия се поизплаши и се сви,по - скоро се стресна и не успя да реагира - не очакваше някой да му се нахвърли без той да го е предизвикал.10 сек. след като приятелят ми хвана ротвайлера и го издърпа - нашия взе да го лае и нападна.Ужасно е - само моя глас се чува в парка.Дразня се,защото е толкова мил с хората и с децата,а като види куче се узверява и става наконтролируем Чудя се какво да правя,може би е по-добре да си стои на каишка и да не играе с другите кучета,макар,че като ги види и плаче като малко дете да влезе при тях в клетката.. :dh_188:
User's Signature

Качена снимка

#213 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 02 April 2013 - 01:27 PM

Показване на мнениетоmil_, в 07 March 2009 - 08:01 AM, написа:

Показване на мнениетоWolfdiver, в Mar 6 2009, 09:23 PM, написа:

Знам за агресията на повод и също така,че кучета без повод има по-голяма вероятност да НЕ се сборичкат.
Обаче ако не си сигурен как ще реагира кучето не е ли по-добре кучетата да са на повод и ако възникне проблем бързо да бъдат разделени.
Аз лично запознанство с ново куче практикувам като като моля собственика на другото куче да се разходим за известно време и постепенно даваме възможност на кучетата да се опознаят и след това в повечето случаи дори не се отразяват и разходката може да премине на ниво без повод и дори да прерастне в игра и гонитба.
Относно йерархията моите овчарки я изясняваха известно време.
Да поясня възрастни женски на около 5 год доминантни,но е и агресивни.
Обичат да тушират други кучета,като ги блъскат на земята и затискат,понякога и захапват.
Опитаха се да си го приложат това и помежду си.
Няколко по сериозни спречквания и по дребната отстъпва вече за всичко.
Под сериозни няколко силни разтърсвания за врата,2-3 дупки по муцуната и събаряне с ръмжене.Колкото повече се противеше подчиняваната толкова по груба беше по едрата.
Свикнаха заедно,спят и живеят и си знаят местата.
Голямата женска ако са оставени сами да се хранят или да играят отнема всичко на другата-играчка,храна,кокал?(пресован,не истински).
Не се бъркам в отношенията им освен ако много прекали голямата.Командвам ''Не'' и тя се оттегля.
Веднъж се опитах да се намеся в тяхна караница и се скарах на голямата,тогава по дребната видя своя звезден миг и реши да пробва да си извоюва позиция.Сбиха се малко по жестоко,защото голямата няма да си даде току така лидерството.От тогава втори опит нее имало за изземване на лидерски позиции на по дребната.
В момента мога да твърдя живеят задружно и щастливо,спят на едно легло,играят си заедно,но и се показва редовно къде и е мястото-с 'ритуално'' ръмжене или клъвване,както и допир с лапа по гърба и опити за качване.
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#214 Guest_pancho_99_*

• Група: Гости

Публикувано: 04 April 2013 - 06:52 AM

Показване на мнениетоОт 16 December 2008 - 12:58 PM:

Не знам дали ще ми повярваш на фона на дискусията тук. Мисля, че един от факторите за проблемите между кучетата е това твое поведение. Не им даваш възможност да се подредят. Или когато го постигат го объркваш.
Това е описано Тук като вмешателство на собственика.
На тази възраст те вече имат социално осъзнаване, макар да са далеч от социална зрялост. За теб е важно да разбереш как са подредени и да използваш това.
Между другото, една статийка , в която се твърди, че цялата концепция за човека като водач на глутницата е погрешна  ;), просто ми стана интересно.

Ей с това некомпетентно мнение на Apso

Правило №2- Глутница, това е Вие, ваше семейство и куче(та), други кучета не са вашата глутница. Никога не бъркайте!!!!

същата даде грешен ход на целия коментар и тръгнаха простотиите.

Galiadogs, онзи ден коментирах твойто писане и ти казах да не им се вързваш, ама…

mil_, с посочената статия точен пример си дала, но нещо май коментарите се разминават с нея...

#215 Guest_pancho_99_*

• Група: Гости

Публикувано: 04 April 2013 - 06:56 AM

Показване на мнениетоОт 04 March 2009 - 03:24 PM:

Може би темата в тази посока е добре да се добави и развие в ''сравочник по често задавани въпроси,свързани с обучение на кучето''.

ми то ще трябва само ти да пишиш, а другите да четат и мълчат ама пуста суета...

#216 Потребителят е офлайн   sazo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:всичко свързано с кучета

Публикувано: 28 May 2013 - 08:29 AM

Здравейте,имам 2 женски кучета майка и дъщеря.Знаят доста команди и се разбират чудесно и всичко е супер.Докато майката не види,че вземам паницата за храна и откача.Започва да ръмжи по малката при най-малкото и движение и обикаля нервно в кръг.Веднъж стигнаха и до физическа схватка от тогава започнах да връзвам майката и тогава да вземам паницата,но ръмженето остана.Когато яде на мен ми дава да я галя,включително и по муцуната.Винаги съм хранил първо нея.След като се нахрани вземам паницата да сипвам на малката и започва наново ръмженето.Малката започва да яде пускам майката и тя е савсем друга-спокойна.Всичко започна след като малката се разгони за първи път.Мисля си ,че майката вижда вече конкуренция в нея,но това е мое мнение.Днеска отидох при тях със 2 паници накарах ги да легнат и им дадох храната едновременно и няма проблеми.Искам да попитам и вас дали постъпвам правилно.

#217 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 28 May 2013 - 11:42 AM

Аз никога не ги храня отделно.Винаги се хранят заедно.Единствено изчаквам да приключат и двете,защото по-голямата яде по бързо и избутва другата от купата да доизяде и нейното.
User's Signature

Dog Lover
Качена снимка

#218 Потребителят е офлайн   sazo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:всичко свързано с кучета

Публикувано: 28 May 2013 - 12:04 PM

Мисалта ми е дали така не качвам акциите на малката и да последват проблеми от нейна страна.

#219 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 28 May 2013 - 12:07 PM

Сам казвате,че проблеми не е имало.
Щом ядат по команда тогава слагате купите,изчакват да им разрешите да ядат.Слагате купите на известно разстояние и подавате командата.Изчаквате ги да се нахранят и всичко е тип-топ.
User's Signature

Dog Lover
Качена снимка

#220 Потребителят е офлайн   MyDuality Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 28 May 2013 - 12:25 PM

Ние които четем в този форум малко или много сме запознати с 'глутницата' , но проблема най -често идва ,когато има компания от хора и кучета които хал хабер си нямат за доминиране и прочие .
Отивам с моето куче отвръзвам го ,всички и се струпват някое реши да се изрепчи и тя му казва 'ти пък за какъв се мислиш 'и го притиска към земята без да го хапе ръмжи и прочие и аз и казвам НЕ и я издърпвам ,и малко след това изрепчилото се преди малко куче и се хвърля...значи аз ще възпирам моето да доминира, те техните не ... какъв ме моя избор връзвам и си тръгвам , и кучето ми провежда самотни разходки без гонене и кучешки палавщини ...
Явно на всеки му харесва неговото куче да е водача на глутница , но ако ги оставим сами да се оправят ...
Доста често ако стане сериозно спречкване стопаните казват 'те просто си играят.'..и се чудя дали са сляпи понякога ?!?!
User's Signature

Качена снимка

• (13 Страници) +
  • « Първа
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема