Dog.bg Форуми : Йерархия между кучетата и намеса на човека

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (13 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Йерархия между кучетата и намеса на човека Оцени темата: -----

#61 Потребителят е офлайн   lidiya Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 17 December 2008 - 01:34 AM

Писихика на домашните кучета и котки е може би проста или може би сложна. При всеки случай обаче ние хората не сме кой знае какъв фактор в техните взаимоотношения. Ние сме просто една придобивка към техния начин на живот и те ежедневно ни го показват стига ние да разбираме техните знаци. Аз отглеждам няколко йоркширски териера, един ротвайлер, 7 бивши бездомни котки и четри бивши бездомни кучета. В къщи цари мир, разбирателство и любов. Появава се поредния нов обитател и аз нито обяснявам, нито наказвам, нито налагам, нито поощрявам просто останалите го приемат. Разбира се не веднага. В началото го изолират, но това трае ден-два до три. после той/тя става пълноправен член. Няма да лъжа, че обичам всички еднакво, разбира се имам си любимец, но се старая да не бъде очебийно за останалите, опитвам се на всички по равно да давам обич и да отделям внимание и всеки да бъде справедливо наказан. Изявен "Тартор" да има, но в определени игри. Извън тяхната територия и в нея те са единодушни. Не допускат куче или котка, което аз не съм им представила. Нито съм специалист, нито имам научно обяснение, но това е в къщи и аз се радвам, че те незнам как разбират, че трябва да живеят заедно.
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

Отмъщението е най-сладко, когато не влагаш чуства и е като доброто вино, поднася се добре отлежало и добре изстудено.

#62 Потребителят е офлайн   margokk Икона

• Грънчарско колело
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 17 December 2008 - 08:29 AM

Цитат

margokk А как точно ти решаваш начина, по който кучетата си ще изяснят йерархията си?  :blink:

Като направя играта и споровете между моите кучета по-безинтересна за тях от заниманията с мен - защо ми е да се джафкат и да се гризът ? Моите кучета определено нямат намерение да си оправят отношенията незабележимо - те се бият. Няма как да допусна това. Все пак не става въпрос за среща в парка, от която можем да си тръгнем. Ако те играят, а аз блея, естествено че ще се стигне до уреждане на отношенията, а в нашия случай явно и до бой. Ако всяко куче си има занимание/задачка от мен и е фиксирано в мен, просто не се стига до ненужен стрес.
Всъщност навън Френ въобще не се интересува от Лъки. Тя си гони топката и ако Лъки се опита да й я вземе, просто я избягва и идва при мен, ако Лъки докопа топката първа, Френ идва без топка ( имаме си и друга) - пак не се стига до бой и уреждане на отношения. А и Лъки вече се "замисля", защо Френ има по-голям успех в печеленето на награди.
User's Signature

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг

Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg

#63 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 17 December 2008 - 09:19 AM

Бушка,дано отговорът ми към теб,да не се тълкува като спам.Дейзи е гледана в развъдник,не кучкарник.Имаше човек ,който я изкарваше на разходки,играеше с нея.Аз се занимавах с останалите три женски в същия развъдник.Никога не е бита от останалите,но когато ги пускахме заедно да тичат те си се бяха подредили,точно по същия начин,както описвате с mil.Нямаше сериозни ексцесии,но се знаеше кой,кой е.Човека,който се грижеше за Дейзи се разболя и аз поех грижите за нея.Тъй като и предстоеше изложбена кариера и покриване на изпит ,аз я взех да живее при мен./След завършване на всичко това,тя вече е моя/До първото си разгонване нямаше никакъв проблем,търчеше с всички малки кучета на поляната.В момента общува с много и различни кучета.Тези от клуба,от училището.Но общуването се изразява в разходка заедно,без тя да ги поглежда.Те не съществуват за нея.Когато има чуждо куче в къщи,тя също го игнорира.На вън и 20,кучета и котки да има тя пак не ги поглежда.Иска да е само с мен.Не тръгва да атакува или лае,но ако се спуснат към нея,без значение с каква цел ,трябва да има команда от моя страна.Обикновено е''плац'',за да няма инцидент.Тя не иска нито да я слушат нито да ги подчинява.Иска единствено и само да я оставят да си е до мен,без значение дали работим или играем.
User's Signature

Качена снимка

#64 Потребителят е офлайн   Мария 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 December 2008 - 09:34 AM

Истината е , че едно 90% от собствениците на дом. любимци се явяват за кучетата си нещо,  като този който ги храни и ги води ДО кучешката полянка....Веднъж даже ми се накараха ,че не съм махнала повода на кучето си на време , защото разбирате ли, към него се засилил тартора на  групата и аз съм трябвало да го пусна да се оправят сами ....Нямам нищо против, само да имах азиатска овчарка  ;D 
Абсолютно не съм съгласна , че нещата се разминават леко.....за кървави инциденти има много данни по форумите.
Колкото до моя случай...ние си вървяхме спокойно на повод , а немската овчарка прекоси един сух канал да дойде да смачка моя. Какво трябваше да направя аз? Съгласна съм , че кучето ми не беше убито...оживя. На това ли му викате "те ще се разберат"? От тогава видя ли мъжко куче с което само трябва да се разминем гледам по всчкакъв начин да привлека вниманието на моето за да не се ежи от страх. Ето това внимание към собственика би предотвратило подобни инциденти. За съжаление и аз късно го разбрах , а и няма как да съм сигурна в отсрещния стопанин.
User's Signature

Незнанието и невежеството не ме оправдават, че години наред крещях "браво" за неща които не разбирах...

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват!

#65 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 December 2008 - 09:35 AM

ОК. В тази тема виждам очевидни потвърждения на схващанията си. Прави ли ви впечатление кои стопани поддържат тезата, че трябва кучето да получава цялото общуване от тях, но не и от други кучета?
Аз не споря с тях и не искам да им казвам как да живее тяхното куче. Но отново пропускаме нещо важно - породите са различни.
Служебните породи са селекционирани така, че да работят индивидуално с водача си и да са фиксирани в него.
Е да, но други са селекционирани съвсем другояче. Намесвам своята порода не защото е уникална или по-специална, а защото я познавам най-добре. Риджбекът е селекциониран така, че да работи най-добре в група от няколко кучета, далеч от човека. Ефективността на група от три кучета надвишава ефективноста на индивидуално куче не тройно, а десетки пъти. Всеки стопанин и развъдчик знае, че риджбекът е много по-щастлив ако живее с друго куче. След като аз не мога да отглеждам 2-3 кучета съм длъжна да му осигуря общуване със себеподобни и това не подлежи на съмнение, това е аксиома за породата и ако не съм готова да го осигуря, не трябва да вземам такова куче.
Аз мога да направя от своя риджбек немска овчарка, но защо? В такъв случай трябваше просто да си взема немска овчарка или ротвайлер и толкоз.

Това нещо наблюдавам между кучетата в нашия парк, които са израсли заедно, обучени или необучени, няма значение. Недвусмислено: няма куче от служебна порода, което да се чувства част от групата - те играят докато са малки, но после просто се самоизключват от групата, тя не е интересна за тях и само се чудят как да завлекат стопанина си да поиграят на апорт. Нищо лошо, чудесно.
Но моля, драги стопани на служебни породи, малко уважение и към другите  ;D

Сега, на фона на това ще попитам:
Как да стане така, че в продължение на 5 години моето куче да се среща с другите кучета по два пъти на ден, всеки ден, да израснат заедно, да съзреят заедно и да НЕ встъпят в йерархични отношения помежду си?
Е за да не ми говорите пак за бой: той не се бие! Той дори не умее да се бие, а ако в групата има наченки на бой ходи да ги разтървава, защото това не е по правилата на групата. Ако някое куче си решава отношенията с бой, отпада директно.

#66 Потребителят е офлайн   Doberman1876 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Изгонени

Публикувано: 17 December 2008 - 09:52 AM

Моя доберман от малък (3месеца) си играя с един 4 год. доберман. Винаги му се е подчинявал и лягал когато другия ръмжи, а това става всеки път като се видят за около 10 сек и после са приятели. Но днеска (вече е 9 месеца и нещо)когато му изръмжа и моят почна да ръмжи зъбиха се малко и после големия спря да му обръща внимание. Ние не сме се намесвали. Да очаквам ли да се сбият или това беше - големия разбра че вече не може да доминира и вече само ще си играят?
Иначе с други кучета на поляната си се чуства част от тях и играе с тях много.

#67 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 December 2008 - 09:58 AM

Твоят е в пубертета, можеш да очакваш проблеми.
Не му позволявай да се бие, наблюдавай го изкъсо и му пресичай тези мераци в зародиш.

#68 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 17 December 2008 - 10:02 AM

Цитат

ОК. ....
  Съгласен. :palec:
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#69 Потребителят е офлайн   Мария 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 December 2008 - 10:02 AM

Ама защо си мислиш, че нашите кучета  живеят изолирани ...? Моето  дори и пуснато, както казваш , (въпреки че е лабрадор ) не обича да си играе с другите. Ама не съм и съгласна ,че на поляната трябва да има йерархия....тя е за в къщи. Да сте забелязали  , че почти няма дребни породи кучета в такива групички. Те често са доминантни и при един лек спор с , да речем , овчарка...какво се получава?
Мисълта ми е , че ако имах доминантно куче  , аз лично не бих го оставила да си орежда отношенията навън  сам самичък.  По скоро визирам хора които са вдигнали ръце от своето куче  , не могат нито да го повикат , нито да го спрат в дадена ситуация и именно такива са тези които казват ..."те ще се разберат" , а ако случайно стане нещо аз се вра между зъбите да си спасявам кучето.
Да не забравяме и , че  много хора не си познават кучетата  ;)
User's Signature

Незнанието и невежеството не ме оправдават, че години наред крещях "браво" за неща които не разбирах...

#70 Потребителят е офлайн   Мария 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 December 2008 - 10:04 AM

Писали сме едновременно !
Точно това казвам и аз ...не може да не се намесиш ти сама го казваш .
User's Signature

#71 Потребителят е офлайн   Мария 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 December 2008 - 10:04 AM

Дори според мен трябва да възпитаваш кучето си как да се държи сред себеподобни
User's Signature

#72 Потребителят е офлайн   Мария 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 December 2008 - 10:06 AM

Ако искаш го учи да е съсредоточено в теб дори и при много кучета , ако искаш го учи да ИГРАЕ с тях , ама наистина не трябва да се оставят САМИ
User's Signature

#73 Потребителят е офлайн   margokk Икона

• Грънчарско колело
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 December 2008 - 10:12 AM

Цитат

Не му позволявай да се бие, наблюдавай го изкъсо и му пресичай тези мераци в зародиш.

И как тогава кучетата се разбират сами? Вярно, понякога се разбират сами и намеса не е нужна. Но ако не такъв случая? 
User's Signature

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг

Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg

#74 Потребителят е офлайн   Doberman1876 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 December 2008 - 10:35 AM

Цитат

И аз това си мислех да продължим да ги събираме, ако ескалира напрежението интервенция а за обикновенните настръхвания да се оправят сами. Иначе може да се превърне в навик и да се затвърди.

#75 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 December 2008 - 10:48 AM

Страшно се учудвам на въпросите, защото неведнъж с бушката споменахме - могат да се разбират сами само когато си напълно уверен в ситуацията и познаваш стопроцентово своето куче.
В пубертета не е добра идея да се събира с рискови кучета. В този период кучето не владее правилата, хормоните бушуват и често е неадекватно. Събираш го с уравновесени, които да му покажат правилата, и много внимаваш в картинката. Всичко зависи от твоите правилни наблюдения и изводи, а най-вече от това какво ще поощриш и какво ще накажеш като принцип на поведение.
И пак повтарям - не съм казала да не се намесваш в ситуация и да оставяш нещата на самотек. Водачът се намесва. Казах да не разпределяш ти позиции - изкуствено да повишаваш или занижаваш нечий статус, което ще се случи, ако вземеш играчка от единия и я дадеш на другия или храна, или ласка, или поощрение не на място. Изобщо у човека е заложено едно разбиране за равенство и справедливост - то обикновено ни кара да грешим, като се стремим да изравним статуса им - конфликти възникват между кучета с близък статус.

Примери - това със слагането на главата на гърба на друго куче - веднага го прибираш, след секунди ще стане проблем. Конкуренция за предмет - прибираш предмета. В никакъв случай храна. Конкуренция за женска, яздене - при такива случаи просто си прибираш кучето и се махаш или пък подаваш команда, за да отвлечеш вниманието и да избегнеш напрежение, това Апсо добре го описа.

#76 Потребителят е офлайн   Doberman1876 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 December 2008 - 10:55 AM

Това е 100% така, аз обаче наблюдавам различно поведение с кучета които са познати и непознати. Ако и 2 дена не се вижда с този доберман на който е подчинен започва да забравя че е подчинен. Както и с другите ми 2 женски кучета, той е по-малък от тях и те доминират, но като не се виждат всеки ден и се пробва. Затова си мисля че ако постоянно има контакт с тях и му напомнят постоянно че е по ниско, ще се избегне сериозен бой.

#77 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 December 2008 - 11:05 AM

Да, това е точно така, но тук вече е важно да преценяваш конкретно. Сега му е моментът да се пробва, следи дали научава нещо и дали се коригира.

#78 Потребителят е офлайн   Doberman1876 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 December 2008 - 11:13 AM

Мисля си ако изскуствено му поддържам статуса м/у кучетата по нисък, защото реално той вече е по-силен от женските и от този 4г. доберман дали може да очаквам някакви проблеми по нататък.
Ясно ми е че всеки случай си е за себе си, но ще ми помогне някакво обобщено мнение.

#79 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 17 December 2008 - 11:16 AM

mil,с какво поставянето на главата/в случая обаче не го правеше моето куче/ е различно от това,твоето куче да накара другото чак да легне?И като не го правиш немска овчарка  как го правиш риджбек?Да, те ловуват заедно.Ти това ли осигуряваш на кучето си?Питам,защото точно тези моменти трябва да се коментират.Важни са за всички.Бушката каза,че не познава кучето и от две думи няма как да и стане ясно.На мен също,но все пак ,питам за тези породи,който примерно работят в екип.А защо екипа да не е с теб?
User's Signature

Качена снимка

#80 Потребителят е офлайн   NANIOX Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:http://www.youtube.com/watch?v=fag9c50wJE0

Публикувано: 17 December 2008 - 11:20 AM

Цитат

ОК. В тази тема виждам очевидни потвърждения на схващанията си. Прави ли ви впечатление кои стопани поддържат тезата, че трябва кучето да получава цялото общуване от тях, но не и от други кучета?
Аз не споря с тях и не искам да им казвам как да живее тяхното куче. Но отново пропускаме нещо важно - породите са различни.
Служебните породи са селекционирани така, че да работят индивидуално с водача си и да са фиксирани в него.
Е да, но други са селекционирани съвсем другояче. Намесвам своята порода не защото е уникална или по-специална, а защото я познавам най-добре. Риджбекът е селекциониран така, че да работи най-добре в група от няколко кучета, далеч от човека. Ефективността на група от три кучета надвишава ефективноста на индивидуално куче не тройно, а десетки пъти. Всеки стопанин и развъдчик знае, че риджбекът е много по-щастлив ако живее с друго куче. След като аз не мога да отглеждам 2-3 кучета съм длъжна да му осигуря общуване със себеподобни и това не подлежи на съмнение, това е аксиома за породата и ако не съм готова да го осигуря, не трябва да вземам такова куче.
Аз мога да направя от своя риджбек немска овчарка, но защо? В такъв случай трябваше просто да си взема немска овчарка или ротвайлер и толкоз.

Това нещо наблюдавам между кучетата в нашия парк, които са израсли заедно, обучени или необучени, няма значение. Недвусмислено: няма куче от служебна порода, което да се чувства част от групата - те играят докато са малки, но после просто се самоизключват от групата, тя не е интересна за тях и само се чудят как да завлекат стопанина си да поиграят на апорт. Нищо лошо, чудесно.
Но моля, драги стопани на служебни породи, малко уважение и към другите  ;D

Сега, на фона на това ще попитам:
Как да стане така, че в продължение на 5 години моето куче да се среща с другите кучета по два пъти на ден, всеки ден, да израснат заедно, да съзреят заедно и да НЕ встъпят в йерархични отношения помежду си?
Е за да не ми говорите пак за бой: той не се бие! Той дори не умее да се бие, а ако в групата има наченки на бой ходи да ги разтървава, защото това не е по правилата на групата. Ако някое куче си решава отношенията с бой, отпада директно.
Според мен ,породата не причина,кучето непременно да трябва да бъде събирано със себеподобни,също така не мисля че три кучета в група биха работили по-добре от колкото едно.Всичко е въпрос на обучение.Кучето от служебна порода не се самоизключват ама по никакъв начин.Сигурен съм че има хора които имат кучета от служебни породи като домашни любимци и могат да го потвърдят.Не виждам и къде е неуважението в това че си споделяме мнение и го подържаме.Групата в която е твоето куче не вярвам да е само от една порода(риджбек).ПАК ЩЕ КАЖА СПОРЕД МЕН,КУЧЕТО Е ТАКОВА КАКВОТО ГО НАПРАВИ СТОПАНИНА.На теб ти харесва така на мен иначе.Да не намесваме неуважението,а да уважаваме мнението на всеки.ПОЗДРАВ ОТ МЕН ;)

• (13 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

2 потребители четат тази тема
0 потребители, 2 гости, 0 анонимни