Йерархия между кучетата и намеса на човека
Публикувано: 17 December 2008 - 01:34 AM
Публикувано: 17 December 2008 - 08:29 AM
Цитат
Като направя играта и споровете между моите кучета по-безинтересна за тях от заниманията с мен - защо ми е да се джафкат и да се гризът ? Моите кучета определено нямат намерение да си оправят отношенията незабележимо - те се бият. Няма как да допусна това. Все пак не става въпрос за среща в парка, от която можем да си тръгнем. Ако те играят, а аз блея, естествено че ще се стигне до уреждане на отношенията, а в нашия случай явно и до бой. Ако всяко куче си има занимание/задачка от мен и е фиксирано в мен, просто не се стига до ненужен стрес.
Всъщност навън Френ въобще не се интересува от Лъки. Тя си гони топката и ако Лъки се опита да й я вземе, просто я избягва и идва при мен, ако Лъки докопа топката първа, Френ идва без топка ( имаме си и друга) - пак не се стига до бой и уреждане на отношения. А и Лъки вече се "замисля", защо Френ има по-голям успех в печеленето на награди.

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг
Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg
Публикувано: 17 December 2008 - 09:19 AM
Публикувано: 17 December 2008 - 09:34 AM
Абсолютно не съм съгласна , че нещата се разминават леко.....за кървави инциденти има много данни по форумите.
Колкото до моя случай...ние си вървяхме спокойно на повод , а немската овчарка прекоси един сух канал да дойде да смачка моя. Какво трябваше да направя аз? Съгласна съм , че кучето ми не беше убито...оживя. На това ли му викате "те ще се разберат"? От тогава видя ли мъжко куче с което само трябва да се разминем гледам по всчкакъв начин да привлека вниманието на моето за да не се ежи от страх. Ето това внимание към собственика би предотвратило подобни инциденти. За съжаление и аз късно го разбрах , а и няма как да съм сигурна в отсрещния стопанин.

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват!
Публикувано: 17 December 2008 - 09:35 AM
Аз не споря с тях и не искам да им казвам как да живее тяхното куче. Но отново пропускаме нещо важно - породите са различни.
Служебните породи са селекционирани така, че да работят индивидуално с водача си и да са фиксирани в него.
Е да, но други са селекционирани съвсем другояче. Намесвам своята порода не защото е уникална или по-специална, а защото я познавам най-добре. Риджбекът е селекциониран така, че да работи най-добре в група от няколко кучета, далеч от човека. Ефективността на група от три кучета надвишава ефективноста на индивидуално куче не тройно, а десетки пъти. Всеки стопанин и развъдчик знае, че риджбекът е много по-щастлив ако живее с друго куче. След като аз не мога да отглеждам 2-3 кучета съм длъжна да му осигуря общуване със себеподобни и това не подлежи на съмнение, това е аксиома за породата и ако не съм готова да го осигуря, не трябва да вземам такова куче.
Аз мога да направя от своя риджбек немска овчарка, но защо? В такъв случай трябваше просто да си взема немска овчарка или ротвайлер и толкоз.
Това нещо наблюдавам между кучетата в нашия парк, които са израсли заедно, обучени или необучени, няма значение. Недвусмислено: няма куче от служебна порода, което да се чувства част от групата - те играят докато са малки, но после просто се самоизключват от групата, тя не е интересна за тях и само се чудят как да завлекат стопанина си да поиграят на апорт. Нищо лошо, чудесно.
Но моля, драги стопани на служебни породи, малко уважение и към другите ;D
Сега, на фона на това ще попитам:
Как да стане така, че в продължение на 5 години моето куче да се среща с другите кучета по два пъти на ден, всеки ден, да израснат заедно, да съзреят заедно и да НЕ встъпят в йерархични отношения помежду си?
Е за да не ми говорите пак за бой: той не се бие! Той дори не умее да се бие, а ако в групата има наченки на бой ходи да ги разтървава, защото това не е по правилата на групата. Ако някое куче си решава отношенията с бой, отпада директно.
Публикувано: 17 December 2008 - 09:52 AM
Иначе с други кучета на поляната си се чуства част от тях и играе с тях много.
Публикувано: 17 December 2008 - 10:02 AM
Цитат

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 17 December 2008 - 10:02 AM
Мисълта ми е , че ако имах доминантно куче , аз лично не бих го оставила да си орежда отношенията навън сам самичък. По скоро визирам хора които са вдигнали ръце от своето куче , не могат нито да го повикат , нито да го спрат в дадена ситуация и именно такива са тези които казват ..."те ще се разберат" , а ако случайно стане нещо аз се вра между зъбите да си спасявам кучето.
Да не забравяме и , че много хора не си познават кучетата ;)

Публикувано: 17 December 2008 - 10:04 AM
Точно това казвам и аз ...не може да не се намесиш ти сама го казваш .

Публикувано: 17 December 2008 - 10:04 AM

Публикувано: 17 December 2008 - 10:06 AM

Публикувано: 17 December 2008 - 10:12 AM
Цитат
Не му позволявай да се бие, наблюдавай го изкъсо и му пресичай тези мераци в зародиш.
И как тогава кучетата се разбират сами? Вярно, понякога се разбират сами и намеса не е нужна. Но ако не такъв случая?

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг
Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg
Публикувано: 17 December 2008 - 10:35 AM
Цитат
Не му позволявай да се бие, наблюдавай го изкъсо и му пресичай тези мераци в зародиш.
И аз това си мислех да продължим да ги събираме, ако ескалира напрежението интервенция а за обикновенните настръхвания да се оправят сами. Иначе може да се превърне в навик и да се затвърди.
Публикувано: 17 December 2008 - 10:48 AM
В пубертета не е добра идея да се събира с рискови кучета. В този период кучето не владее правилата, хормоните бушуват и често е неадекватно. Събираш го с уравновесени, които да му покажат правилата, и много внимаваш в картинката. Всичко зависи от твоите правилни наблюдения и изводи, а най-вече от това какво ще поощриш и какво ще накажеш като принцип на поведение.
И пак повтарям - не съм казала да не се намесваш в ситуация и да оставяш нещата на самотек. Водачът се намесва. Казах да не разпределяш ти позиции - изкуствено да повишаваш или занижаваш нечий статус, което ще се случи, ако вземеш играчка от единия и я дадеш на другия или храна, или ласка, или поощрение не на място. Изобщо у човека е заложено едно разбиране за равенство и справедливост - то обикновено ни кара да грешим, като се стремим да изравним статуса им - конфликти възникват между кучета с близък статус.
Примери - това със слагането на главата на гърба на друго куче - веднага го прибираш, след секунди ще стане проблем. Конкуренция за предмет - прибираш предмета. В никакъв случай храна. Конкуренция за женска, яздене - при такива случаи просто си прибираш кучето и се махаш или пък подаваш команда, за да отвлечеш вниманието и да избегнеш напрежение, това Апсо добре го описа.
Публикувано: 17 December 2008 - 10:55 AM
Публикувано: 17 December 2008 - 11:13 AM
Ясно ми е че всеки случай си е за себе си, но ще ми помогне някакво обобщено мнение.
Публикувано: 17 December 2008 - 11:16 AM
Публикувано: 17 December 2008 - 11:20 AM
Цитат
Аз не споря с тях и не искам да им казвам как да живее тяхното куче. Но отново пропускаме нещо важно - породите са различни.
Служебните породи са селекционирани така, че да работят индивидуално с водача си и да са фиксирани в него.
Е да, но други са селекционирани съвсем другояче. Намесвам своята порода не защото е уникална или по-специална, а защото я познавам най-добре. Риджбекът е селекциониран така, че да работи най-добре в група от няколко кучета, далеч от човека. Ефективността на група от три кучета надвишава ефективноста на индивидуално куче не тройно, а десетки пъти. Всеки стопанин и развъдчик знае, че риджбекът е много по-щастлив ако живее с друго куче. След като аз не мога да отглеждам 2-3 кучета съм длъжна да му осигуря общуване със себеподобни и това не подлежи на съмнение, това е аксиома за породата и ако не съм готова да го осигуря, не трябва да вземам такова куче.
Аз мога да направя от своя риджбек немска овчарка, но защо? В такъв случай трябваше просто да си взема немска овчарка или ротвайлер и толкоз.
Това нещо наблюдавам между кучетата в нашия парк, които са израсли заедно, обучени или необучени, няма значение. Недвусмислено: няма куче от служебна порода, което да се чувства част от групата - те играят докато са малки, но после просто се самоизключват от групата, тя не е интересна за тях и само се чудят как да завлекат стопанина си да поиграят на апорт. Нищо лошо, чудесно.
Но моля, драги стопани на служебни породи, малко уважение и към другите ;D
Сега, на фона на това ще попитам:
Как да стане така, че в продължение на 5 години моето куче да се среща с другите кучета по два пъти на ден, всеки ден, да израснат заедно, да съзреят заедно и да НЕ встъпят в йерархични отношения помежду си?
Е за да не ми говорите пак за бой: той не се бие! Той дори не умее да се бие, а ако в групата има наченки на бой ходи да ги разтървава, защото това не е по правилата на групата. Ако някое куче си решава отношенията с бой, отпада директно.