Dog.bg Форуми : Хронична диария при котета

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Хронична диария при котета

#1 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 17 December 2008 - 10:09 PM

Историята е дълга, затова ще започна хронологично.

На 16.10.08 прибрах от улицата Рижко - коте на видима възраст 3-4 месеца. Още втората вечер след хапче изкара глисти. Беше обезпаразитен още 2 пъти с цестал. Имаше и лоша диария в първите дни. Никакви други оплаквания. Диарията отшумя за няколко дни, малко по-упорита от обикновено.

На 5.11.08 поради ред причини прибрах и коте с предполагаема диагноза церебрална хипоплазия. Първото, което се направи е да се даде отново цестал. Котето бе взето от нещо като бунище, при клошарка. Не изкара паразити. След хапчето бяха направени две ко проби, за да се изключи паразитоза. Бяха чисти. Нямаше разстойство. Направи се тест за панлевкопения, отрицателен. Направиха се кръвни изследвания с повишени еозонофили и леко влошени чернодробни показатели, вероятно заради стероидите. Първо живееше на стационар, акаше нормално, хранено с Хилс. На 5.11 попадна в дома ми. Мина курс с 4 инжекции дипедин и шотапен. Почти веднага щом попадна при мен започна диария. Сменихме храната, изкара няколко седмици на интестинал. Първоначално котетата не бяха срещани помежду си. Минахме диа дог, ентерофермент, не помагаше. Изкара курс синулокс, после метронидиазол. Няма промяна, нито положителна, нито отрицателна. Котетата бяха събирани заедно само вечер, ползват отделни тоалетни. На 10.12 беше направена още една ко проба, която показа яйца, котето бе обезпаразитено този път с Празимек и изкара един глист. Другото коте също, не изкара нищо. Миналата седмица е направен тест за Гиардия, отрицателен.

Рижото коте бе ваксинирано с Леукоферелин на 2.12.08. Седмица след това нямаше оплаквания. После започна диария и при него. Давано му е обезпаразитяващо отново, не изкара глисти. Серия ко проби правени на различни места. Паразити не се виждат, на едното място се виждали повече бактерии от обикновено. Минахме 5 дни с метронидиазол. Няма промяна. Антибиотици не са давани. За разлика от другото коте, при това се наблюдава пускане на трети клепач, лека загуба на тегло и лека отпадналост. Освен клепача останалите неща са в лека форма. И двете котета имат апетит и са игриви. Вчера им бяха направени и на двамата пълни кръвни изследвания като общо и при двамата са леко понижени левкоцити и фосфор и фосфатаза. Все още чакам изследвания на имейл, затова не мога да посоча точни данни.

Може ли някой да даде съвет какво да се прави от тук нататък. Не искам да експерементирам повече, едно заради котките, второ, че повече не мога да си го позволя. До момента всичко гореизборено без храни и тоалетни възлиза на близо 500 лв. На 20-ти предстои второ обезпаразитяване. Въпросът ми е с какво? Дронатла, Цестал или отново Празимек. Ще съм изключително благодарна на мнения от лекари, защото вече съм отчаяна, уморена и отново отчаяна.
User's Signature

Качена снимка

#2 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 17 December 2008 - 10:16 PM

Ето резултатите от вчерашните кръвни изследвсния. При желание мога да дам и първите кръвни изследвания на първото коте.

Коте с церебрална парализа и близо 1-месечна диария:

WBC 6.6
RBC 9.91
HB 11.2
HT 41.2
MCV 42
MCH 11.3
MCHC 27.1
PLT 128
Creatinin 34.4
Urea 5.43
ALP 251.7
ALAT 81.7
ASAT 26.3
GGT 3.3
TBIL 2.26
Total protein 65.1
ALB 36.4
Glucosa 4.93
Ca 2.63
P 3.02

Рижко, ваксинирано коте, с няколко седмична диария:

WBC 13.2
RBS 8.95
HB 10
HT 38
MCV 42
MCH 11.1
MCHC 26.3
PLT 421
Creatinin 36.9
ALP 111.5
ALAT 79.8
ASAT 45.5
GGT 3.7
Total Bilirubin 2.29
Total Protein 62.8
Albumin 35.4
Glucosa 4.59
Ca 2.32
P 3.22
User's Signature

Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 18 December 2008 - 03:03 PM

Не успях да разбера,за церебралната хипоплазия и церебралната парализа ,точно така ли Ви казаха??????..........ако е така,то котетата отдавна да са мъртви!!!!.....иначе по отношение на изследванията,мога да кажа,че са правени без някаква определена насоченост/просто за пари/.Нека да се направи един антигенен тест за инфекциозен перитонит,въпреки спорната му достоверност..........добре е и да се  изследват нивата на панкреатичната амилаза .......и засега котетата да минат на диетична храна/интестинал/.

#4 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 18 December 2008 - 04:09 PM

Извинявам се! Церебрална парализа е сгрешено от мен понятие При ЕДНОТО коте ВЕРОЯТНО става дума за церебрална ХИПОПЛАЗИЯ. Надявам се така да е по-ясно. И действително то отговаря на всички симптоми за това. Никой от колегите ви не са нае да даде точна диагноза, но тази е най-близка до състоянието му. Ако проявявате интерес мога да приложа клипчета как точно се движи. Иначе диагнозите варираха от "нещо вродено" до "ще се оправи с повече движение"  :rolleyes:

А защо да са мъртви? Много котки живеят с тази диагноза и то доста щастливо.

Сега отново са на Интестинал.
User's Signature

Качена снимка

#5 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 December 2008 - 04:43 PM

Само да поясна-церебелум-малък мозък/церебеларна хипоплазия-недоразвит малък мозък/,а церебрум-главен мозък/церебрална хипоплазия-недоразвит главен мозък,тоест смърт/,на вас Ви е простено,но ако колеги са казали второто.......жал ми е за тях...........понякога дори една сричка е много важна.
ЦереБЕрална хипоплазия се наблюдава обикновенно при котета родени от майки,преболедували или носители на вируса на панлевкопенията,характеризира се с нарушена каоординация на движения и равновесие.

#6 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 18 December 2008 - 05:12 PM

Aa, благодаря! Сега ми е ясно. Не, колегите ви не са казвали такова нещо. Както казах - нямаме точна диагноза. Цереберална значи е нашето, а грешката е моя. Аз съм чувала и знам само за церебрална.

Благодаря за уточнението!

Ще питам за изследванията на панкреатичната амилаза. Ако нещо с тях не е наред, тогава какво може да им има? Проблеми с панкреаса?

А перитонита определено ме плаши. Доколкото знам той е нелечим. Освен диарията котетата нямат никакви други оплаквания. Не са повръщали никога, имат апетит и са много игриви. Не са обезводнени, нямат температура.
User's Signature

Качена снимка

#7 Потребителят е офлайн   Doris Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 18 December 2008 - 07:06 PM

А колко често може да се обезпаразитява едно коте без опастност от предозиране?
Доколкото можах да сметна на Първото коте е давано 5 пъти хапче за 2 месеца, на второто - два пъти за един месец и пак ще трябва...

#8 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 18 December 2008 - 07:16 PM

Не, на котето с хипоплазията е дадено веднъж при самото намиране, после още 2 пъти, но не по схема, защото сметнах, че след 2 отрицателни проби няма нужда да се дава повторно. Е, след изкарването на глист месец след това вече не смятам така. Рижия отнесе 4 броя. Сега на 20-ти отново, да.

Имала съм и преди бездомни котета с мноогоо глисти и при никой от тях не е имало диария или каквито и да било белези, че са опаразитени. Съвсем откровено и честно.

В момента в тази история ме крепи единствено това, че двете котета не се спират да играят и имат апетит като за 4-ма. Че и успешно наддават. Клепачът на рижия все по-малко го виждам...
User's Signature

Качена снимка

#9 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 December 2008 - 07:30 PM

Хроничната диария може да се дължи на възпаление на панкреаса,както и на недостатъчно отделяне на храносмилателни ензими от него,които пък от своя страна,заедно с намаленото отделяне на  жлъчни киселини в червата да не могат да разградят мазнините,които пък от своя страна да причиняват диария/те мазнините,както рициновото масло,например/....надявам се да съм бил ясен :blink:
Другият съществен момент е този че вирусът на панлевкопенията основно живее в най-вътрешните клетки на червата и ги разрушава,като по този начин те не могат да всмукват правилно хр. в-ва/малабсорбция/ и да остават излишни мазнини в червата,които пък от своя страна пак да причиняват диария.......та трябва да се разбере дали тези две системи не са причината за диарията......,като това са само две заболявания от многото,които могат да бъдат причина за състоянието.Съжалявам ако звучи объркано,но не мога по-просто да го обясня.

#10 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 18 December 2008 - 07:56 PM

Не е объркано и аз ви разбирам. И ви благодаря! Само че рижото коте бе абсолютно здраво. Затова и започнах схема с ваксинация. Моята лаишка логика е, че става въпрос за упорит вирус, носен от котето с хипоплазията. То го предава на другото, което не успява да го пребори, защото е прясно ваксиниран и огранизъмът му е зает с други неща. Диарията се разви седмица след ваксината. Това логично ли звучи? Остава проблемът защо котето носещо вируса не се повлиява от нищо, при условие, че кръвта му е добре, жизнен е, наддава.

Въпрос и относно ваксинацията. Здравото коте бе ваксинирано на 2.12. След 4 седмици би трябвало да се постави реваксинация с леукоферилин. В това му състояние това е невъзможно. Какво да правя? Хем ваксиниран, хем не.

Съвсем отделен е въпросът, че за котето с хипоплазията се свързах с организация в Англия, която изяви желание да вземе котето с другарчето му, за да не се делят. За целта обаче трябва да се ваксинират с бяс и да се изпратят проби. След 6 месеца да пътуват. Знам, че е рано за това, но кога могат да се ваксинират котета най-рано след като излекуваме диарията и как да се съчетае с това, че искам да ги изпратя и с обикновени ваксини. Първо обикновената и после бяс или обратното? И колко време трябва да има между двете?

Благодаря!
User's Signature

Качена снимка

#11 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 07 January 2009 - 11:55 AM

Дойде време за реваксинация на едното коте, а диарията все още не е спряла. Поне не при това, което трябва да се ваксинира. Какво се прави в такива случаи? Не са ми ясни ваксинационните схеми. Сега ваксината безсмислена ли излиза, че е била?

Другото коте, с хипоплазията, ту ака перфектни акита - твърди и тъмни, ту се разстройва отново. За празниците бяхме в провинцията и въпреки че предварително си бях поръчала доставка на храната, която единствено успя да ги позатегне, (Роял Канин сензитивити контрол) тя не бе доставена. Бях принудена да търся нова храна и по съвет на вет се хранехме с Хилс Лайт. Междувременно и двамата взеха трето хапче Празимек, така че пустата диария не е от паразити.

И сега продължавам с Хилс Лаит. Вчера котето с хипоплазията ака добре, днес разстройство. Никаква промяна в режима на хранене за този ден. Другото пък имаше кръв в акото си вчера.

Някой някакви идеи?
User's Signature

Качена снимка

#12 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 January 2009 - 01:28 PM

Ако има възможност,направи тест за Инфекциозен перитонит-публикувай данните.
Направи отново изследване на фекална проба за наличие на едноклетъчни паразити.
Поздрави!

#13 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 07 January 2009 - 02:08 PM

Добре де, аз имам занесени сигурно 15 фекални проби в различни периоди от тази диария. Не се ли гледа по принцип и за тези едноклетъчни паразити или за всяко нещо стопанинът отделно трябва да пита и изиска? Защото след вашия пост прочетох това:

Ламблии- представляват микроскопични едноклетъчни паразити, намират се в лигавицата на тънките черва. Намножаването и разпространението им водят до възпаление на тънките черва и нарушено усвояване на храната, витамините и аминокиселините. Появява се хронична диария и бързо слабеене. Заразяването става след поемане на микроскопични цисти със замърсена храна и вода.
Кокцидии най-често срещаните пртозойни паразити при котките. Съществуват два основни типа предизвикващи заболявания при котките; Изоспора и Токсоплазма.Изоспорите паразитират в тънките черва на котката, заразяването става чрез поемане на цисти (ооцисти) от околната среда и храната например с мишки уловени от котето. Най-често боледуват котета на възраст от 1 до 6 месеца. Признаците се изразяват в развитието на остър ентерит.

User's Signature

Качена снимка

#14 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 January 2009 - 02:49 PM

Сори,Дени.........нямам отговор на твоят въпрос........само мога да кажа,че метронидазолът не е особенно ефикасен при едните и съвсем неефикасен при другите като изследванията са различни,освен това не виждам да е лекуван с нещо  друго освен с метронидазол за едноклетъчни..............................Поздрави!

#15 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 07 January 2009 - 03:04 PM

Едното коте е третирано със синулокс, метронидазол. Другото с флажил и обезпаразитено 3 дни подред с фенобенодизол (не помня дали се пишеше така). И при двете диарията продължава, като само при първото от време на време се наблюдава рязко подобрение, до следващия ден.

Аксел, тъй като сте отзивчив, моля за вашето мнение и по въпроса за ваксините. Довечера ще ходя при вета, ваксинирал котето, за да се разберем как точно ще процедираме и с диарията отново, но все пак ако може и вашето мнение. Какво да правим сега? Котето е ваксинирано с леукорифелин на 4.12. Трябваше на 4.01 да има реваксинация. Какво става сега с организма на животното и трябва ли наново да повтаряме ваксината или след като мине диарията след неопределено явно време да сложим направо куадрокет?

Благодаря!!
User's Signature

Качена снимка

#16 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 07 January 2009 - 04:45 PM

Аз лично не съм убеден, че котето ще изгради достатъчно силен имунитет от ваксината при положение, че е болно. Да не кажа никакъв. А на вас ви трябва тест с ниво на антителата срещу бяс. Инфекциозния перитонит би се активизирал след първата ваксина и затова бих го изключил. Ламблиаза при двете обаче може да има. Както и трихостронгилиди. За котето със нервните признаци мисля, че може би е шънт.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#17 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 07 January 2009 - 05:50 PM

Благодаря!

Тоест първата ваксина беше абсолютно безсмислена и неуспешна, така ли да разбирам?

И сега да предположим, че причината за диарията са тези едноклетъчни. Да предположим и, че успеем да ги премахнем и диарията спре. Колко време трябва да чакаме, за да се ваксинираме наново и с какво? Пак леукорифелин или направо комбинираната с бяс? Не знам на колко месеца са котетата. Знам, че на това с хипоплазията зъбите му са сменени изцяло, а другото сега ги сменя.
User's Signature

Качена снимка

#18 Потребителят е офлайн   D-r Martin Burlakov Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 07 January 2009 - 05:54 PM

Може да е Кокцидия или изоспора.

#19 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 January 2009 - 05:20 PM

Направете фекално изследване,дори да не се установят едноклетъчни  паразити,можете да направите пробно третиране с Трисулфин за 5-6 дни.Изчакайте  да видите резултата.Не е нужно да се бърза с ваксинацията.Поздрави!

#20 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 10 January 2009 - 09:05 AM

Започнах от снощи давам трисулфин след одобрение от вета, обаче не знам какво му е на това хапче, но предизвиква половин часово пенене и лигавене на котетата след приема. Това нормално ли е? Да не взема да ги натровя сега? Просто е нещо ужасно. В момента, в който хапчето докосне устата им те започват да се пенят и лигавят, тече им слюнка в продължение на 20 минути.
User's Signature

Качена снимка

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни