Има хора които твърдят в темата за пинчерите, че пинчер без родословие не е всъщност пинче !!!! Е такива изказвания са супер смешни. А какво е питам аз - крокодил ли ?
Не знам дали го осъзнаваш, обаче издадено родословие значи правилна селекция, значи че малкото ти кученце, което ти си взимаш само с една единствена цел- да си го обичаш, е произлязло от порода родители, за каквато порода ти представят и малкото. Самото раждане на кученцето е много значим факт, разбирам те, че се опитваш да кажеш, че дори и кученцата без родословие не са по- малко значими от тези с такова. Прав си спор няма, дори и тези без доказан произход може да са 100 пъти по- умни, красиви и т.н. Но целта на това родословие е доказателство за това, че всичко край заполождането на майката, около избора на мъжкия, около самия ден на раждането на малкото е законно, точно вписано, позволено от самия клуб, който притежава родителите. А това да си заплодиш женската, за която не знаеш произход с кварталния мъжки, който ти прилича на стафордширски териер, не е законно, дори не е и морално, а е една голяма лъжа. Както ти е забранено да си вариш ракия в мазето, защото нарушаваш определени производствени права, така е и с кучето. Еднакво е значението на това цигарите ти, акохолът ти да нямат бандерол с това кучето ти да няма родословие. Всичко е лъжа не разбираш ли, няма гаранция, че и това родословие, че бандеролът на цигарите ти, правят качествено кученцето (продуктът), но да вярваш на "честно човек" , "вервай ми, по- добро няма да намериш", особено в България не е много разумно. Може би си фен на друга бул- порода, за това разсъждаваш по този начин. Но дори и питбулът, (на който и аз самият съм много голям почитател, обичам еднакво и стафовете и питбулите, както и всички кучета), за да ти бъде доказан произход, трябва да има родословие. Това е все едно да си вземеш хладилник, да кажем, но да не ти дадат гаранция, ще се навиеш ли на такава сделка? А от всичко страдат най- много кученцата. Я представи си, взимаш си ти куче за стафорширски териер, или за питбул или за каквото и да е, а като порастне се чудиш- бе така ли трябва да му седят ушите, такива ли къси ще му останат краката, такава ли форма ще му е главата, дали не ме излъга оня, от чийто двор си го взех и какво ли още не. За някои това не е проблем, за мен специално не е, но я се огледай колко бездомни кучета има, дали те не са взети за питбул или нещо друго и като се е оказало, че не са, да са били захвърлени. Повечето бездомни, с пороци, с осакатявания, болни и т.н. кученца са плод на това, което ти защитаваш. Родословието не прави кучето, то прави породата, ако искаш куче- вземи си, има ги толкова много по приютите, ама там не се пита за порода, не се настоява за доказателство, искаш ли порода- взимаш родословие, просто е! Да купиш куче, не е да си купиш дъвка, но дори и за дъвката се дава касова бележка, така че помисли си какво казваш и защитаваш!