Цитат
РОДОСЛОВИЕТО НЕ ПРАВИ КУЧЕТО, А КУЧЕТО ПРАВИ РОДОСЛОВИЕТО
Виж, по принцип аз разсъждавам точно така, но да приемем, че говорим за куче с родословен документ. Виждала съм кучета със страхотни родословия, но самото куче не е нищо особено, даже по-зле - примерно е с black and ten окраска или е с анатомични особености, които са доста далеч от стандарта. А съм виждала и кучета с на пръв поглед посредствени родословия, в тях непознати кучета, не постигнали никакви резултати и нямащи никакви титли, но поколението им - просто страхотно. Така че, аз лично не обръщам много внимание на наличието на хиляди шампиони в родословния документ на дадено куче. Гледа се първо самото куче, отделно от родителите му, отделно от братята и сестрите му и се преценява дали този екземпляр сам по себе си има някаква стойност от изложбена гледна точка. Следващият момент е да се види поколението на това куче, за да се прецени пък каква стойност има то от развъдна гледна точка.
Но понякога хубавото родословие дава шанс дори на посредствено куче да се нареди по-напред в класацията за най-добри шоу екземпляри и съответно ще има по-голям шанс да остави поколение.
Ако кучето обаче няма родословие, тогава всички тези размисли увисват във въздуха, защото няма как да докажеш че дадено примерно баба му в миналото не е била питбул, вместо АСТ.
Давам веднага пример с едно "селско развъждане" между 2 пинчера, защото виждам че споменахте и тая порода. Та става въпрос - женската е 8 кила "среден" пинчер, ако може да се нарече пинчер, а мъжкия 5 кила с мокра козина. Така, раждат се кученца. Първо че има бели кученца, жълти кучента, блек анд тен кученца :) т.е. само по цветове вече започваш да се съмняваш че това са пинчерчера. След това след 2 седмици се оказва че част от кученцата са с по-дълга козина :) и след още 2 месеца се оказва че част от кученцата вече тежат по 8 килограма колкото майка им. :) Въпроса: Дали тази майка няма някой прародител НОК или някой грамаден селски пес.
Т.е. НЯМА ли родословие, никога не можеш да знаеш какви кучета е имало назад в евентуалното родословие на твоето куче. То може да притежава всички анатомични външни белези на определена порода, но това не означава че не носи скрити рецесивни белези от други породи.