Американски Стафордшир Териер Говорилня
Публикувано: 17 December 2009 - 01:20 PM

Публикувано: 17 December 2009 - 01:21 PM
Породата има само един тип по стандарт. Съответно едно куче или отговаря на типа или се отдалечава от него.
За справка ако не стандарта, то може и "Тълкуване на стандарта" от Исперих Бурханларски.
Иначе малко не правилно ми се струва прехвърленото в кавички питове, към снимките на глави на другите кучета. Най-малкото защото нямаме "права" или "пълна" приемственост на чертите между родители и поколение и имаме доста примери за отлични екземпляри, които за съжаление не предават същото в поколението си.
И отделно, защото аз по снимките (на живо не познавам коментираните животни) виждам разлика в главите на коментираните кучета и така написан поста ми говори, че коментара е подразнил.
А, не е лошо да можем да понасяме критика, независимо дали за нас е градивна или не.
п.п. Виждам, че с Bluray_dog сме писали едновременно. И на мен ми е интересно при тези три кучета каква ли е развъдната политика на собствениците (към какво ще се стремят), но пък времето ще покаже :)
Публикувано: 17 December 2009 - 01:33 PM

Прикачени снимки
Публикувано: 17 December 2009 - 01:38 PM

В този ред на мисли, на мен Деви много ми харесва

Пракрасна черна,секси мадама!!!! Браво!!!

"Господи, помогни ми да простя на враговете си, защото тия копеленца вообще не го заслужават!"
Публикувано: 17 December 2009 - 01:59 PM

"Няма такова нещо като териер тип и бул тип, стар тип и прочее."

Публикувано: 17 December 2009 - 02:19 PM
за тип-овете кучета

----------------------------------------------------------
http://forum.dog.bg/-t26414.html
AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER
ORIGIN : U.S.A.
DATE OF PUBLICATION OF THE VALID ORIGINAL STANDARD : 03.09.1996.
FCI CLASSIFICATION : Group 3 Terriers.
Section 3 Bull type Terriers.
Without working trial.
GENERAL APPEARANCE : The Staffordshire Terrier should give the impression of great strength for his size; a well put together dog, muscular, but agile and graceful, keenly alive to his surroundings. He should be stocky, not long-legged or racy in outline. His courage is proverbial.
HEAD : Medium length, deep through.
CRANIAL REGION :
Skull : broad.
Stop : Distinct.
FACIAL REGION :
Nose : Definitely black.
Muzzle : Medium length, rounded on upper side to fall away abruptly below the eyes.
Lips : Close and even ; no looseness.
Jaws/Teeth : Well defined. Under jaw strong and to have biting power. Upper teeth to meet tightly outside lower teeth in front.
Cheeks : Very pronounced cheek muscles.
Eyes : Dark, round, low down in skull, set far apart. No pink eyelids.
Ears : Set high. Cropped or uncropped, the latter preferred. Uncropped ears should be short and held rose or half prick. Full drop to be penalized.
NECK : Heavy, slightly arched, tapering from shoulders to back of skull. No looseness of skin. Medium length.
BODY :
Topline : Back fairly short. Slight sloping from withers to rump with gentle short slope at rump to base of tail.
Loins : Slightly tucked.
Chest : Deep and broad. Well sprung ribs; close together, deep in rear.
TAIL : Short in comparison to size, low set, tapering to fine point; not curled or carried over back. Not docked.
LIMBS :
FOREQUARTERS : Front legs straight, with large bones. Set rather wide apart to permit chest development.
Shoulders : Strong and muscular, with blades wide and sloping. Pastern : Upright.
HINDQUARTERS : Well muscled.
Hocks : Let down, turning neither in nor out.
FEET : Of moderate size, well arched and compact.
GAIT / MOVEMENT : Springy but without roll or pace.
COAT
HAIR : Short, close, stiff to the touch, glossy.
COLOUR : Any colour, solid, particolour, or patched is permissible; but more than 80% white, black and tan, and liver not to be encouraged.
SIZE : Height and weight should be in proportion. A height of about eighteen to nineteen inches (46 48 cm) at the shoulder for the male and seventeen to eighteen inches (43 46 cm) for the female to be considered preferable.
FAULTS : Any departure from the foregoing points should be considered a fault and the seriousness with which the fault should be regarded should be in exact proportion to its degree.
Dudley nose.
Undershot or overshot mouth.
Light eyes.
Pink eyelids.
Tail too long or badly carried.
Any dog clearly showing physical or behavioural abnormalities shall be disqualified.
N.B. : Male animals should have two apparently normal testicles fully descended into the scrotum.
#2298 Guest_LucaB_*
Публикувано: 17 December 2009 - 02:53 PM
за тип-овете кучета

...със същия плам в 'изгарянето' бих ти препоръчала да прочетеш някои от книжките на Анна Николас, Сара Фостър, Джоузеф Яниш, д-р Карл Семенчич и т.н. и т.н. /има доста интересни неща, които биха могли да се научат/ или да погледаш дисковете, които AKC предлага с дискусии относно стандарта на породата и едва след това да си поговорим за ТИП-а стафф! Мисля, че в случая доста безотговорно се подхожда към понятието ТИП

Публикувано: 17 December 2009 - 02:57 PM
снимка на него въведе в дискусията ни
потребител bulldogmen.
Моята позиция е че има ЕДИН СТАНДАРТ
и кучето или отговаря на него,или не.
Това с типовете е като "алтернативно
извинение",за да се доизясни,че все пак
видиш ли,даденото животно нищо,че е с
по тънки кости и издължена муцунка - то
така трябва да бъде - водило се териер тип

Има стандарт -или е,или не е.

Публикувано: 17 December 2009 - 03:17 PM
Благодаря предварително :)
п.п. Ще ми е интересно да ми покажете оценителен лист, в който съдията говори за тези типове. Пак благодаря предварително!
#2301 Guest_LucaB_*
Публикувано: 17 December 2009 - 03:27 PM
и кучето или отговаря на него,или не.
...тук две мнения по въпроса НЯМА и не може да има

извинение",
...а, това е несериозно изказване, въпреки горещата актуалност на думата алтернатива

Публикувано: 17 December 2009 - 03:35 PM
За истинския експерт няма тип -
има пропорционално куче,
отговарящо или не на стандарта и в
частност на неговите тълкувания на
стандарта.
Добра долна,горна линия / гръб /,
Добри предни,задни ъгли,добра глава,
здрава костна система и т.н.
Не съм чувал до сега на киноложка изложба
да бъде записано в оценката на животното :
"бул тип,или териер тип куче с ......."
Нищо не споменахме за това:
видиш ли,даденото животно нищо,че е с
по тънки кости и издължена муцунка - то
така трябва да бъде - водило се териер тип
Фех -

#2303 Guest_LucaB_*
Публикувано: 17 December 2009 - 04:04 PM
има пропорционално куче,
отговарящо или не на стандарта и в
частност на неговите тълкувания на
стандарта.
Добра долна,горна линия / гръб /,
Добри предни,задни ъгли,добра глава,
здрава костна система и т.н.
Фех -

...Всичко, което си написал е точно така, с изключение на това, че 'за истинският експерт нямало тип' - точно обратното: за ИСТИНСКИЯ специалист по порода, понятието ТИП е важен класифицираш елемент! Останалите неща, които пишеш, никой не ги отрича, май в нет-общуването често комуникацията е асинхронна по ред причини! Иначе за понятието ТИП има многооооо какво да се пише- ами, те специалистите са изписали доста и тук пак ще те върна към образователните материали цитирани по-горе от мен, защото пред тях, моето и твое мнение едва ли са меродавни

Публикувано: 17 December 2009 - 04:18 PM
ТИП-ът не може да бъде извинение за екстериора- да определиш типа означава да класифицираш по определен признак, сиреч изключително добро познаване на характеристиките необходими за класификация по един или друг признак! За истинският експерт - ТИП това е указател в оценката. Типът е дефинитивна величина за съотношението и пропорциите в екстериора на кучето! ...
За стандарта на породата АСТ има един тип. От там на татък това, че за различните, често проявяващи се отклонения от него, в разговорната реч се използва като терминология отново понятието тип, не означава, че АСТ има териер, бул, стар или прочие тип за стандарта. Тези така да се каже термини се използват за да се олесни описанието на дадени отклонение от стандарта.
Надявам се правите разлика между меродавността на ТИП като понятие и част от стандарта и знаете какво се влага в него, когато съдията напише "типична глава" да речем и какво се влага като понятие когато, двама любители си говорят и обясняват, че дадено куче е териер тип. Надява се също така разбирате, че меродавния за стандарта, съответо и най-желан не е териер, бул или прочее тип, а точно стандартния такъв.
#2305 Guest_LucaB_*
Публикувано: 17 December 2009 - 04:47 PM

Наздраве за 'любители' като Анна Николас, Сара Фостър, Джоузеф Яниш, д-р Карл Семенчич и много други такива- туко виж седна като пиле да уча кокошката как се снасят яйца ....
#2306 Guest_LucaB_*
Публикувано: 17 December 2009 - 05:05 PM
Прикачени файлове
-
AST.bmp (68.55K)
Брой сваляния: 51 -
type_bull.bmp (152.22K)
Брой сваляния: 49 -
type_terrier.bmp (115.65K)
Брой сваляния: 40 -
Moderate.bmp (129.1K)
Брой сваляния: 44
#2307 Guest_LucaB_*
Публикувано: 17 December 2009 - 05:46 PM

Публикувано: 17 December 2009 - 05:49 PM
Помолих и надявам се този път да се замислите преди да отговорите и да ми посочите, според FCI стандарта на породата АСТ, колко ТИП-а има тази порода. Разбирам желанието Ви да покажете, че сте чели доста, но за съжаление въпреки всичко прочетено пак избягнахте да ми отговорите конкретно.
Преди да ми отговорите, ако пожелаете прочетете отново и ето това Ваше изакзване: "За истинският експерт - ТИП това е указател в оценката. Типът е дефинитивна величина за съотношението и пропорциите в екстериора на кучето! ..." (май говорите в единствено число, а отклоненията от това единствено число се описва като някакви типажи - да го кажа и по просто - 1 тип на породата и типажи отклонения от него).
Можете ли да ми отговорите по елементарния начин с цифра? Ако искате и на лични за да не спамим. От личен опит знам, че понякога се налага да прочетем нещо доста пъти, докато осъзнаем, че ние не сме асимилирали точното значение на това, което четем. Ето защо няма да се опитвам повече да Ви отварям очите. Някой ден (дай Боже) ще разберете какво сме имали предвид с тази кратка полемика. Може би сте права, Интернет не е най-квалитетното място за някой неща :)
п.п. Нали знаете, че когато нещо се цитира, то е нормално да се предостави и източника, защото иначе то най-малкото няма тежест така написано :)
#2309 Guest_LucaB_*
Публикувано: 17 December 2009 - 06:41 PM
Изводът може да бъде само един /да не го отдадете на евентуално тесногръдие/ - или лекторът е каплав или рецепиентът не схваща- точната диагноза не може да бъде поставена в използваната от нас комуникативна среда! Видимо стана, че и лингвистичен анализ на изписаното от мен да направя, пак няма да се разберем, тъй че диалогът е безсъдържателен! Това, че понякога не се разбираме, не трябва да става повод за упрек!
Оставам с най-добри чувства и с уважение към всички пишещи тук!
Спирам с 'кратката полемика'

...в нашия случай е повече от показателно

Публикувано: 17 December 2009 - 07:52 PM

bulldogomen ви постави нагледно част от обяснението на типовете.Щом е описано от AKC и показано чрез примери,май няма за какво да спорите

Обявяваме Траур !!! НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО, НИЩО НЕ Е ПРОСТЕНО!!! ........... Почивай в мир!
Публикувано: 17 December 2009 - 08:13 PM

bulldogomen ви постави нагледно част от обяснението на типовете.Щом е описано от AKC и показано чрез примери,май няма за какво да спорите

LilTed,
на няколко пъти прочитам ваши публикации,
и не мога да разбера какво целите с посещението
си в този форум?Трупане на съобщения или спамене
из всички теми на форума?
Тук пишат малко или много хора,запознати с породите,
за които изказват конкретните си мнения.
Вие определено не сте запознати с много от нещата,за
които пишете и в темите,в които спамите.
Извинявам се,ако съм прозвучал грубо,но няма смисъл
да четем грешна информация.