Освен въпроса с уши! Ме гложди и един друг. Гледам всички работят за породата, покзават стандарти стремят се към тях, ОК получава се красиво наистина, оценяват го може би 1% от хората в държавата и света като цяло и успеха си остава само в тяхното съзнание, и да ОК, ама след като я направите тая порода аджеба какво я правите деева и породата? Щото аз като ви слушам, все едно картина на пикасо се опитвате да направите. Освен че е любимец заключен в гаража и чат пат по излоби и телевизия, друго какво?
Не че нещо всичко е ОК, ама все пак, какво я правите, като я направите?
Сигурно питате и кучето какво да правите? Аз съм го питал - то мълчи!
Според мен някакво Его лекувате или комплекс или де да знам с безкрайните полемики . . . ама как и защо, щото знам има хора пак така като вас работят, ама не изпадат в такива крайности по форуми и шамаросване по изложби, демек липсват грозните картинки при тях и някак си красиво стават нещата?!?!?! И никой не вика мойто куче е дъ бест и да му оправя по "оня" начин сертификатите, то който трябва вижда какво е, успеха се вижда в очите на хората, без да ги караш, те просто идват и ти го казват!
Та така!

Да говорите за типажи, правилни и неправилни, цитиране на стандарти, при положение, че всеки мъжки вече на височина излиза от стандарта, че ъглите трябвало да се еди как си, без да е проверено физически на практика, дали е така или не е така, все пак за живо същество става въпрос, не за кукла . . . впускате в подробности и тълкувания безмислени, кучето дори не може да си представи как го коментирате, настава някаква лудница пълна. . .абсоютна при това, яка комедия, панаир на човешка суета със жертва едно животно, никой не се опитва дори да разбере тази селекция угодна ли е за животното! Теорията ви е хубава, ама кучет си е куче, живо същество. Теория и практика - различни неща. Пита се гледа по едно, стафа по друго, ама това е решение на човека и обикновено на измъчван от егоизъм човек. И в крайна сметка, егото на човека е водещо!
И винаги на преден план личният мотив м/у хората, все вражди и караници, като се замисли един нормален човек, само може да ви се изсмее и да ви съжалява!!!
Просто трябва да се запазва някакъв баланс, между приятното и полезното и да не се забравя, че това е живо същество и не трябва на всяка цена да се моделира по нечие човешко мнение. Всеки има свойта представа и вкусове, тя не трабва да бъде налагана на всяка цена! Просто уважавайте повече здравните характеристики и следете тяхната статистика, красивото което е плод на вашата представа, не винаги е правилното и идеалното, . запазвайте баланса и добрия тон! Утре и вас няма да ви има, или като се поглднате в огледалото ще се натъжите, това не означава че сте грешка на нечия селекция. Кучета е имало и преди ФЦИ ще има и СЛЕД, надявам се!
Не съм против ФЦИ и селекцията, но наична по който тя се представя и се прави в БГ от членовете й, заедн с коментари по форумите и рингоевте в нашата страна със суетата и враждебността, която я съпровождат е доста противна. И кучетата все на заден план остават.
Лека вечер и спокоен сън!