А в кинологията има смисъл. Също така и в развъждането по правилата. Примерно спестява се нездравословното за женско куче заплождане на възраст от годинка, изисква се задължително осъществяването на медицински изследвания и прочее, отделно за да изглежда добре едно куче в ринга то няма как да е смачкано и безхарактерно, няма как да мине и без физически занимания.
Пък и ако я нямаше милата кинология, нямаше да ги има и породите. Та, roughdog лекинко плюете и върху нарицателното на собственото си куче. Определяте го като АСТ, нали?! А ако нямаше кинология, какво щеше да означава това нарицателно име?!
Родословието е показател за произход, чистопороден произход. Кинологията е начин да се съхрани една порода.
Пък и Bluray_dog според мене имаше предвид с думите си ето това: Робувате си вие на вашите предрасъдици, сърдите се на разни клубове и организации, че отхвърлят кучетата ви, а вие какво правите- същото.
Иначе нищо лошо няма в кучето, то е обичано, добре гледано, какво повече да желае?! На него не му пука дали е породисто или не, а предполагам обичта на собствениците не зависи от това.
Не ме намесвай, моля ти се, не си ми разбрал позицията, никъде не казвам, че няма смисъл с кинологията. И точно това, което си го адресирал към мен е крайно неоснователно! Кучето ми НЯМА родословие, как го определям аз си е моя работа, не ми пука и ти как го определяш, нито ще ми пука как ще го определи някои съдия. Кучето ми е издъкна от родословни кучета АСТ- баща- републикански шампион, определен по тези ваши киноложки правила, ти знаеш по- добре от мен какво значи това! Как да си определя кучето- пинчер?! А и не си вникнал в същината на това, което казвам, не се заблуждавай, че кинологията не притъпява инстинките на кучето, ако не беше така, щяхме да говорим само за едно порода и определено нямаше да е нарицателното- стафорширски териер. Ти ми кажи какво значи за теб нарицателното- красива стойка, перфетни пропорции, заъглявания и уши на розичка, или борбеност, жертвоготовност, дух, сила, упоритост? Ако за теб стафорширски териер е само визия- гледай си го на снимка! Нека си има кинология, винаги ще има спор кой е по по най сред най- красивите и елегантните. Нека има и тест за воля и характер- работен тест, обаче! Не ти казвам, че кучето- шампион по вашите киноложки правила е лентяй, казвам ти, че с времето, всички тези така прекрасни и истински вътрешни качества на стафа изчезват! А и знаеш много добре, че много неща вече са изкуствени и плод на нетелесен продукт, е, за това си трябва тест за работоспособност- там няма да има скрито- поркито! Но ясно, на всеки така му е по- удобно! Ти ми кажи, на къде ще върви породата- имаш 20 стафа в развъдник, на всеки един от тях ли можеш да отеделиш нужното внимание и грижи. Или става като една подобна порода- цял живот на въже, хляб и вода, 2 месеца хубава гранула и яки тренировки, 1 мач и слава след него за 2 дена, след което същия сух режим. Не може средна порода да тежи 45 килограма- бащата на моето куче, републиканският шампион! Не може стаф да има дисплазия, все едно кон да има артрит! Не може едно куче, което е носило такива силни неща в себе си и е успяло да ги предаде в потомството, сега това негово потомство да няма желание да ги върши, това не е плод на каприз, според теб какво е тогава? Не е ли човешка намеса в природата на животното? Все повече представата за "атлета стафорширски териер" ще избледнява, според мен, докато не се оцени и сърцето му, не само кожуха му!

Вход

Горе
Цитиране +