Американски Стафордшир Териер Говорилня
Публикувано: 26 November 2012 - 11:12 PM
Best of the Bear Spirit, в 26 November 2012 - 08:51 PM, написа:
Бялата кучка е много кръвна и на мен отдавна ми харесват родителите и, пък и тя!
Със нея какъв да ми е проблема, никакъв! Интересна кучка в неприятен лично за мен човек...
Дано успее да я окучи, щото май има нещо и не е раждала до сега. Но дано греша и да произведе
добро кучило от нея. А пък оносно плагиатстването на чужди имена и идеи за имена, незнам к'во да кажа...
Публикувано: 26 November 2012 - 11:39 PM

Best of the Bear Spirit , що подскачаш така?

Обявяваме Траур !!! НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО, НИЩО НЕ Е ПРОСТЕНО!!! ........... Почивай в мир!
Публикувано: 01 December 2012 - 06:24 PM
Публикувано: 02 December 2012 - 11:25 AM
tihomir.s.t, в 01 December 2012 - 06:54 PM, написа:

Нищо такова. Щом мислим да покрием и ИПО-то. Възприемчив е, учи се на всичко. Няма трудни неща. Имам клипчета в ютуб, както и в фейсбук качени, ще ти ги постна.
Обучението си е сериозно, Кръстьо си разбира от работата, а и му беше приятно да работи с него. То е предимно на направи- получаваш награда. Със стимулиране да прави нещата , беше поетапно и така. Но след всяко учене, т.е. обучение, имай предвид , че кучето трябва да се занимава стопанинът с него. Не да го остави така. Правят си се тренировки. И дори напредва в ученето и постоянството. А ИПО-то е за охрана има информация и в интернет много.
Публикувано: 02 December 2012 - 12:06 PM

Например моят се опитва да се налага в някои моменти и ми е по - трудно да го уча на определени неща.
Публикувано: 02 December 2012 - 12:22 PM

Аз се опитвам да го науча да реагира спокойно на кучетата. Ето ти метафора: Той им реагира така сякаш живее сам и като види себеподобен и умира от радост и подскача, рипа, веднага.

Друго важно, което научихме от Кръстьо, е че кучето не го отвързваш и започва да прави каквото си иска, а ТИ трябва да си основната му игра. Не да прави на поляната с други кучета, каквото си иска. Аз му имам доверие, но все пак е животно и го следя.

Публикувано: 02 December 2012 - 12:47 PM
peternm, в 02 December 2012 - 12:22 PM, написа:
Друго важно, което научихме от Кръстьо, е че кучето не го отвързваш и започва да прави каквото си иска, а ТИ трябва да си основната му игра. Не да прави на поляната с други кучета, каквото си иска.

Бих класирал това като най - важното, основата. От личен опит го разбрах. Точно от тази ми грешка да го оставям да се занимава сам от време на време ми идват всичките трудности при обучението му сега. Когато го оставя да играе сам той скучае скучае, но по някое време си измисля собствени забавления, в които не участвам.
Интересно ми е как е било положението при вас. Как сте го научили, че от вас излиза играта, че вие сте центъра на света ? Как сте му обяснили, че е по забавно да играете заедно отколкото да си дъвче пръчка сам ? Как сте му обяснили, че когато ви върне хвърлената играчка играта ще продължи, ще е по - забавно от това да избяга и да я дъвче сам ?
Малко неясно съм го написал, но мисля, че ще схванеш идеята на въпросите ми.

Публикувано: 02 December 2012 - 07:16 PM
tihomir.s.t, в 02 December 2012 - 10:47 AM, написа:
peternm, в 02 December 2012 - 12:22 PM, написа:
Друго важно, което научихме от Кръстьо, е че кучето не го отвързваш и започва да прави каквото си иска, а ТИ трябва да си основната му игра. Не да прави на поляната с други кучета, каквото си иска.

Бих класирал това като най - важното, основата. От личен опит го разбрах. Точно от тази ми грешка да го оставям да се занимава сам от време на време ми идват всичките трудности при обучението му сега. Когато го оставя да играе сам той скучае скучае, но по някое време си измисля собствени забавления, в които не участвам.
Интересно ми е как е било положението при вас. Как сте го научили, че от вас излиза играта, че вие сте центъра на света ? Как сте му обяснили, че е по забавно да играете заедно отколкото да си дъвче пръчка сам ? Как сте му обяснили, че когато ви върне хвърлената играчка играта ще продължи, ще е по - забавно от това да избяга и да я дъвче сам ?
Малко неясно съм го написал, но мисля, че ще схванеш идеята на въпросите ми.

Сядаме да ти отговаряме семейно и Аксел е при нас, тонй участва безмълвно.

Първо привлечи му вниманието. С повече окуражителни жестове, възклицания и говорене пример (СУПЕРРРР БРАВООО,) НИКОГА не излизай без топка. Всеки път преди да му я хвърлиш, казвай ОК като команда, за да знае какво трябва да прави. След като спреш да му я хвърляш казваш КРАЙ! Не е нужно да я хвърляш на далеч. За да го накараш да се връща всеки път и да ти я носи, когато я вземеш му кажи супер браво, или поощрителна дума и пак му я дай, защото кучетата не я връщат, защото мисли че няма да я поилучи повече. Той трябва да е сигурен че ще я получи отново и отново като награда за изпълненена команда. МНОГО Е ВАЖНО винаги да му е интересно и забавно. Това става, като самият ти разнообразаяваш играта, както с малко дете. Иначе им доскучава, вкл. и на нашия . Един път си тръгна с топката и сам се прибра в къщи без да изпълни команда. Много е важно да оцелиш момента в който му писва. Примерно натоварването е психическо и по изтощително отколокото да виси на въже или да тича 2ч. Идеята е 30-40мин да го упражниш и е достатъчно, защото той се концентрира и така натоварва всички сетива. М/у другото, откакто Аксел е на 2г. станма гальовен и кротък като коте, а той е доста буен и енергичен. Ние правим редица упражнения, като апорт (носене на един предмет и да го държи в уста, команда в движения, вървене в ред, хапане) команда да идва и да се спре на място пред теб и др. Освен мятане и носене на топка. Оказа се , че възраста изобщо не е пречка за това едно куче да бъде обучено добре. Тук е време пак да спомена благодарности към Кръстьо Георгиев !!! Всички смятаха че на 1.5г няма да има добри резултати, а те са повече от отлични. Научи го същои да е възприемчив и за нови и нови неща. В момента всяка седмица го уча / упражняваме за нещо ново, което ни щуква. Примерно - да му метна играчка да му кажа седни, да отида до нея да го викна и да му дам да я вземе, или да я метна с НЕ и да не я докосне. В интерес на истината ние учехме повече от него. Не си мисли, че не съм го шамарил. Вече не го пердаша, а дърпам уши, че ме болят ръцете. Горещо препоръчвам, ако имате взможност и добър инструктор в Търново, заведете го на възможно най-дългосрочно училище, Кръстьо не препоръчва да го водим на поляна и да го отвържем и да беснее. Смята, че ние като стопани сме му достатъчни като интерес, забавление компания и т.н. стига да сме изобретателни.
Трябва да го научиш и на команда ПУСНИ супер важна!! Ако е лаком награждавай го с бисквитки, при изпълнение на нещо. Най -големия ни кошмар с нашия беше: когато сме някъде и е пуснат първите 10-15мин ни слуша, в момента когато му доскучае и писне, и не го забележем, той се отдалечава на 4-5м и се върти в неистов галоп в кръг от нас, и се въртеше с часове да тича около нас в кръг. Нямаше сила да го спре. И ядеше бой неистов. Смятам, че в момента този проблем е решен. Но го наблюдавам. Следя кога му доскучава, сменям играта. Заинтригувам го. Когато не играем, или спираме казвам КРАЙ и той прекратява и примерно го оставям да подуши потича спокойно да се доизсере, изпикае. (той сере по 5-6 пъти на ден) машина за лайна е.

Имам и на английски книги, за породата, както и на Сизър Милан, книгата, ако искаш, нямаш проблем с английския ще ти ги изпратя да почетеш и видиш за проодата и съвети и каквото ти е полезно. В момента песа ми седи в краката, подпрял глава на коляното ми, бута ме, за да го галя по тиквата и въздиша.

Дори когато тръгне да се качи/яхне друго куче го пляскам, Това е проява на доминиране , и това не му позволявам. Давам му знак да легне и да се разкрачи. Имаше случай едно бебе лабрадор му се качи и го клатеше и той се опита да изръмжи, натиснах го и легна и ме гледаше без да гъкне докато му досаждаха. А и нашия има малки свински очички, като прасето ПУРКО от едноименния филм Г-н за един ден и по очите му познавам, какво крои

Не му давам никаква проява на доминиране, като това вкл. дори повдигане на глава, над друго куче, за това ти препоръчвам, ако искаш и разираш английски, ще ти пратя книгите. Много хора си мислят, че като куче не проявява доминиране, не е мъжкарско куче, а това не е вярно! Аксел е куче без агресия, туширахме я, макар, че като играе или тича около мъжко куче, се вре и препикава, рие с крака, въргаля се, копа, но това си е животински инстинкт. Няма как! :)