Цитат
Ако можеш и двата поста с лошия превод да напишеш на сръбски,че не мога да разбера смисъла им така както са публикувани.
Ako sam dobro razumeo kažete da ponovim ceo tekst na srpskom.
Dragi prijatelji! Ovo što ću sada napisati je moj lični stav.
Zovem se Pavlov Lazar i iz Žablja sam ( okolina Novog Sada). Naglašavam LIČNI STAV jer to ne znači da generalno ovo jeste tako. Takmičenje i jeste takmičenje da bi se dobili rezultati kojim bi mi napravili poredjenje. Koji je ker bolji, koga pariti i od koga kupovati potomke?
Postoje oni koji pobedjuju često na izložbi i oni koji pobedjuju često na utakmicama.Ima i onih koji se takmiče na oba fronta. Meni su oni koji imaju uspeha na oba fronta najinteresantniji. Postoji još jedno merilo kvaliteta a to je priplod. Neki će reći da ne mogu psi da se takmiče i u radu i u eksterijeru. Brojni su primeri koji govore drugačije. Za mene radan pas nije dovoljno radan bez maksimalnih urodjenih osobina. Titula u radu nije iste težine sa : brzinke, proširene, gatera, rovaške i svestrane utakmice. Svestrana je najteža i najvažnija titula. Svako bi voleo da je njegov pas ima, pa i ja. Ne govori istinu onaj ko tvrdi za svestranu utakmicu suprotno.
Medjutim, 60% svestranu utakmicu u većini slučajeva polaže pas, a 40% je dresura i umeće vodiča. Ovo je moje mišljenje. Na rezultat još utiče: faktor sreće, naklonjenost sudije (za isti rad različito ocenjuju pse različitih vodiča) i drugi kao npr. divljač nije ista za sve pse već se menja a samim tim to nije isto.Zbog svega navedenog , svestranost jeste procentualno najvažnija osobina za nlt a . Ona se ne može slučajno položiti. Ako je pas položi sa bar II nagradnim razredom, to je dovoljno.
Ispit mora biti maksimalan, dve- tri titule sa rovaških, koje jamarenje izmedju, i desetak I nagradnih razreda na utakmicama sa obe divljači. E takav pas je za mene MAKSIMALNO radan pas.
Za psa koji ima sve ovo prethodno navedeno u radu, niko nemože da umanjuje njegovu vrednost.
Kada se prethodno navedenom dodaju titule u lepoti kod više različitih sudija, sa bar dva prvaka rase i kojom medjunaronom titulom, onda je to vrhunski nlt.
Eksterijer nadprosečan + rad nadprosečan = vrhunski nlt
Psi sa takvim rezultatima se mogu medjusobno uporedjivati i može se orijentaciono reći da ovi spadaju u prva tri u Srbiji, Balkanu ..... ili prvih pet u ....
Pošto je ovo forum koji treba da služi u svrhu razmene mišljenja, iznošenja stavova, posetioci će da pronadju slaganje i neslaganje u mom stavu i da vide čemu oni teže.
Ja ovaj forum koristim i za reklamiranje , i smatram da je to opravdano jer imam šta da reklamiram.
Posedujem veliku arhivu video materijala i beležaka sa starih takmičenja. Tu se nalaze vrhunski uspesi i neuspesi čak i poznatih pasa, tako da mogu sve i da argumentujem.
Želim svima da svoga psa najviše volu i cene .
Još jedan javni pozdrav od Laze do sledećeg pisanja.
Fotografije o mojim psima i moga prijatelja Vlade možeze videti na:
http://www.urbae.com...4259/view/90681
Postoji i dosta video zapisa i sve se stalno dopunjuje:
http://www.funzone.rs/user/krekemburg
pozdrav