Dog.bg Форуми : Ирландски сетер

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (12 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Ирландски сетер

#1 Потребителят е офлайн   Andie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 29 September 2005 - 02:45 PM

Притежавам ирландски сетер вече трета година. Казва се Дик. На него посвещавам информацията, която извадих за всички почитатели на тази порода. Нямам единствено техническа възможност за качване на снимки, за съжаление дори на моя любимец. Който може - да помага. super

"Червеният дявол със страстна душа"
Ирландският сетер обича да е център на внимание

Отглеждането на ловни кучета през вековете е било доста разпространено в цяла Европа. Разграничаването на гончетата от кучетата за работа със стойка е станало през епохата на соколарството (около 1200 г. от н.е.). В Англия били използвани кучета с два различни стила на работа. Първите се промушвали в гъсталаците и къпинаците и служели да прогонят или да вдигнат в полет дивеча. Вторите, както и предходните, също били използвани в соколарството, но намирали много широко приложение в птичия лов с мрежи. Щом като усетели присъствието на дивеч, тези кучета се притискали към земята и оставали неподвижни, за да улеснят хвърлянето на мрежата върху птиците. Така е възникнал ирландският сетер и по-късно се е превърнал в куче за работа със стойка. Името "сетер" произлиза от английското "to set", като един от преводите на което означава "да се скова", "да се спра на място".
През 19-ти век са съществували два вида ирландски сетери - едноцветен: червен и двуцветен: червено-бял. Първи се е появил двуцветният. През 1912 г. селекционерите се обединили към едноцветния червен сетер и така определили бъдещето на породата. На изложението в Дъблин през 1874 г. били представени все още много червено-бели кучета. Само две години по-късно обаче единствено едноцветните били класирани като "ирландски сетер". Ловците продължили да използват за лов и червено-белите кучета и едва преди няколко години тази разновидност е била обединена в отделна порода "червено и бяло". Изцяло червеният сетер може да има бяло, но на определени места и в малки размери. Това не води до дисквалификация. Истина е, че много ловци днес търсят кучета с бяло петно като знак за добро родословие.
Стандартът на ирландския сетер е създаден през 1882 г. в Дъблин. След организирането на киноложките изложения някои селекционери изоставили работните качества и се насочили към морфологията. Външността на ирландския сетер станала обект и на модата - бил създаден модел със силно стеснена глава и тяло. За щастие много привърженици на червения сетер продължили да отглеждат кучета с добри ловни качества и в резултат на строга селекция той станал едно от най-добрите кучета за лов на свободно движещ дивеч. През 1995 г. е бил приет стандарт за работа на ирландския сетер. В последните десетина години породата участва в най-престижните полеви изпитания и процентът на класиралите се кучета не е никак малък. От няколко години червеният сетер успява да се наложи и в планинските изпитания на континента, в които намира терен и дивеч, подобни на тези от своята родина.
Ирландският сетер обича обширните пространства, които претърсва в характерния за него галоп. В полето, както и в заблатените терени той е особено полезен за откриване и задържане на яребиците и бекасините.
В Ирландия червеният сетер винаги е бил едно от най-използваните ловни кучета. Ирландците го наричат "куче-крал" в лова на бекасини. Ловуват с него успешно и на тетреви.
Червеният сетер е изпълнено с енергия, необуздано и своенравно куче. За да запази своето равновесие, той има нужда да тича до насита. Накратко - необходим му е активен стопанин. Нищо не е по-благоприятно за това куче от дългите разходки в компанията на ловеца. То има страстна келтска душа. С него никога не е скучно. Ирландският сетер обича да бъде в центъра на вниманието, особено по време на екстериорните изложби. Чувствителен и приятелски настроен, "червеният дявол" печели уважението на своя собственик. Колкото до това, че понякога е досаден, сигурно! Той не понася безразличието към себе си. Ирландският сетер има нужда от ласките и компанията на стопанина си. Общителен по природа, той може да ви придружи навсякъде. В семейството червения сетер обича всички, но избира стопанина си. Предпочита човека, който знае да общува с него и да му налага известна дисциплина. Червения сетер има нужда да бъде "взет в ръце". Основната дресура е абсолютно необходима за него, за да може да бъде подчинен буйния му характер. Въпреки това представата за ирландския сетер като за едно необуздано куче все повече отстъпва пред тази за специалист в лова на свободно срещащия се дивеч.
/По материали на френския клуб Ирландски сетер,
Превод: Васил Колев/

Стандарт на ирландския сетер
* Общият външен вид е на атлетично и изящно куче, хармонично развито и с добри пропорции. Характерът е жив, интелигентен, енергичен, привързан и верен.
* Главата е дълга и суха, без удебеляване на линията и ушите. Дължината на муцуната и на черепа са равни. Черепът е овален в теменната част между двете уши. Има добре развит мозъчен дял. Добре изразена е чупката между муцуната и черепа. Носовата гъба има тъмночервен, тъмноорехов или черен цвят. Носовите отвори са широки.
* Муцуната е умерено дълга и почти квадратна в края си. Устните не са увиснали.
* Челюстите са почти еднакво дълги. Зъбите са разчленени и режещи. Очите са с тъмнолешников или тъмнокестеняв цвят. Те не трябва да са много големи. Ушите са умерено дълги, с нежна повърхност. Хванати са ниско и доста назад. Шията е умерено дълга, мускулеста, не много дебела, без провиснала кожа. Трупът е пропорционален на размерите на кучето. Гърдите слизат надолу и са доста стръмни в долната си част. Страните са изпъкнали, което осигурява голям обем на гръдния кош. Слабините са мускулести и леко сводести. Опашката е със средна дължина, пропоционална на тялото, прикрепена по-скоро ниско и удебелена в края си. Тя завършва с ресни с фини краища. Сетерът я носи повдигната на нивото на гърба или малко по-ниско.
* Предните крака имат дълги и добре заоблени рамена. Лактите се движат свободно, разположени са ниско. Те не се обръщат нито навън, нито навътре. Китките са прави. Задните крака са широки и мощни. Те са дълги и мускулести от ханша до коляното и къси и здрави от коляното до земята. Сгъвката е с голям ъгъл. Колената не са извити нито навън, нито навътре. Лапите са дребни и много здрави. Пръстите са силни и притиснати един към друг.
* Сетерът носи главата си изправена. При движение предните лапи изостават доста назад, но походката остава лека. Не се допускат кучета, които кръстосват или заплитат краката си.
* Козината е къса и нежна по главата, по вътрешната страна на краката и в края на ушите. Върху останалата част от тялото и краката тя е със средна дължина и възможно без къдрици и чупки. Козината върху горната част на ушите е дълга и мека; в задната част на предните и задните крака е дълга и тънка. По корема окосмяването е обилно и образува вълниста линия, стигаща до гърдите или дори до шията. Краката са лишени от окосмяване между пръстите. Опашката има отдолу линия от средно дълги косми, която се скъсява с приближаване на външния и` край.
* Цветът е ярък, кестеняв или махагонов, без следи от черно. Бяло петно върху гърдите, гърлото или пръстите, малка бяла звезда на темето или на лицевата част не водят до елиминиране.
* Размерите са - мъжки: 58-67 см; женска: 55-62 см.

Ваша Анди, бебо Теди и кучо Дик w)

#2 Потребителят е офлайн   tedi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 October 2005 - 06:10 PM

Преди да реша да си взема голдън се бях спряла на сетер за доста дълго време!Много обичам тази порода!!! w)
Andie ,а можеш ли да постнеш снимки на твоя Дик? super best r)
User's Signature

Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   gani Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 October 2005 - 07:14 PM

Аз се бях спряла на санбернар или сетер,но една приятелка ме светна за голдъна и реших да е той! w) super best bravo d)
User's Signature

°¤«_Golden_Retriever_Best_Fan_«¤°[br]Качена снимка

#4 Потребителят е офлайн   Andie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 October 2005 - 03:25 PM

Имам доста снимки, но всичките са ми на ленти или изкарани. Не знам как се качват, нямам скенер да ги сканирам, така че, ако някой има снимки да помага. За съжаление аз засега не мога да помогна, въпреки че желанието ми е огромно. Сори! s)

d) d) d)
w)

#5 Потребителят е офлайн   никол Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 08 February 2006 - 07:36 PM

Изпращам малко снимки на един кафяв дявол dribble

Прикачени файлове

#6 Потребителят е офлайн   никол Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 08 February 2006 - 07:39 PM

още един dribble

Прикачени файлове

#7 Потребителят е офлайн   никол Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 08 February 2006 - 07:47 PM

търся малки ирландски сетерчета , до 4-5 месеца w)

Прикачени файлове

• Прикачен файл  k_2.jpg (56.9K)
    Брой сваляния: 664

#8 Потребителят е офлайн   devilin Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2006 - 09:08 PM

Качена снимка
Качена снимка
Качена снимка
Качена снимка
Качена снимка
Качена снимка
Качена снимка
Качена снимка

Това zа мен е една много красива порода , която винаги ме е у4удвала с любвеобвилността си и любовта която имат към хората а и към други животни. w)
Оба4е много ми се иска zа напред да можем да виждаме по-ка4ествени екzемпляри дай Боже по иzложби , но и по улиците и градинките. b) super

#9 Потребителят е офлайн   dolly Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 February 2006 - 10:20 AM

zdraveite, az imam koker, no moi prijateli imat irlandski seter.mnogo haresvam tazi poroda, krasivi i elegantni.tarsim jenska za irlandskija seter, taka 4e ako ima svobodni jenski du6i w) koito si tarsjat prijatel i sa v regiona na Veliko Tarnovo, 6te se radvam da vi svarja.
Majkijat se kazva Laki i mislja 4e e na 3 ili 4 godini.mnogo e krasiv i temperamenten.
blagodrja predvaritelno super best

#10 Потребителят е офлайн   marry Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 15 February 2006 - 01:16 PM

Позволявам си да се присламча към тази тема, въпреки че имам шотландски (гордън) сетер, но той е доста рядък - питали са ни дали не е кръстоска между ирландски сетер и доберман или ротвайлер (заради окраската). Всички страхотни неща, казани тук за ирландския сетер, важат и за гордъна.

Прикачени файлове

#11 Потребителят е офлайн   никол Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 15 February 2006 - 09:47 PM

Незнам каква кръстоска е, но е много красив super super

#12 Потребителят е офлайн   stoyka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 February 2006 - 01:51 PM

Здравейте. Много се радвам, че най-после някои отвори дума за най-хубавата порода кучета на света. Аз имам ирландско сетерче на 10 месеца и е най-прекрасното създание - палаво, игриво, закачливо малко дяволче. Това е най-любвеобилното и добро същество. Изобщо какво да ви кажа - прелест!!! Не че е моето b) , ама е страхотно. Имаме си малък здравословен проблем, които в България е неличим и единсвеният вариант бе да се разделим, но само като му погледна муцунката и се отказах от раздялата. Сега имаме разни уговорки за лечение в чужбина, защото не мога да се разделя с тази муцка и това добро сърце. Ако някои се чуди каква порода куче да си вземе - препоръчвам Ви това сърце, обвито в козина:)

#13 Потребителят е офлайн   никол Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 01 March 2006 - 08:10 PM

Честита Баба Марта на всички ! Живи и здрави Вие и вашите любимци d) w)!
А бе в тая България няма ли хора ,които да харесват ирл. сетери ? Гледам ,чак от Германия хората пратили снимки . Ние нямаме ли си ? ouu oleeee

#14 Потребителят е офлайн   никол Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 12 March 2006 - 04:52 PM

За всички , които обичат тази порода - един хубав руски адрес http://irish-setter.ru/mir_vokrug.htm 1super 1super

#15 Потребителят е офлайн   никол Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 12 March 2006 - 05:10 PM

Ето Ви още една интересна super best страничка на руски drink / за съжаление/ :http://www.irlsetter.narod.ru/links.htm

#16 Потребителят е офлайн   Monka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 March 2006 - 08:47 PM

Nameren e jenski iralndski seter vuv Varna angelpik
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#17 Потребителят е офлайн   lary Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2006 - 08:29 AM

Аз имах Ирландски Сетер преди време най щурата глава която съм виждал.Ни приема ни предава но иначе са прекрасни животни.
User's Signature

[br]

#18 Потребителят е офлайн   stoyka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 March 2006 - 11:42 AM

Ето ни и нас

Дисплазия ли?
Качена снимка

Топло е
Качена снимка

#19 Потребителят е офлайн   никол Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 25 March 2006 - 12:14 PM

Здравей Stoyka !
Много е красив(а).Какво стана със заболяването?Мисля ,че сетерите много рядко ги хваща дисплазия. Затова останах малко учуден .Особено сега като го виждам на снимките .Изглежда много-добре.
От опит знам , че тия дяволи искат много тичане. С моето сме стигали до 12 км .

#20 Потребителят е офлайн   stoyka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 March 2006 - 10:26 AM

Здрасти,
Момченце е - Уейни. Радвам се че отстрани като го гледат другите хора им се вижда да изглежда добре...де да знам , аз не мога да преценя реално. Иначе снимките са отпреди две седмици. Стараем се да се държим слаби и да не ни атрофирам мускулите, ама дано устискаме...

Иначе за дисплазията, к'во да ви кажа- всичкото дето ни се е случило го има туктук.

Кураж му е майката b) b) b) .Няма да се даваме.

• (12 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни