Здравейте,имам нужда от помощ със съвети. Става въпрос за кученце СБТ (на около година вече) взето от приют (в Англия),което попада в български собственик. По една или друга причина те вече не могат (или не искат) да се грижат за него и му търсят дом спешно. Аз ще го приютя временно,с опцията за постоянно,но при мен има и друг момент. От няколко седмици съм собственик на малко куче прибрано от улицата,което също е момченце. За момента с него се справяме добре,но съм чувал,че СБТ може да не се разбира добре с други кучета от същия пол. Нямам идея какъв е произходът на моето куче,колко голямо ще стане,дали няма нещо от доминантна порода и т.н. и се чудя как да предотвратя бъдещи ексцесии. Стафито е кастриран,според собствениците се разбира с други кучета общо взето и дразгите са били единични случаи с други доминиращи мъжкари. Тъй като не съм имал доминантно куче се чудя как да се подготвя. Палето ще е при мен след 4 дни и изчетох доста неща за характера на СБТ,но мненията са на двата полюса - от статии в медии,в които породата се изкарва като чудовище,което е убило : лабрадор,голдън,уипет и прочие и прочие до статии и мнения,в които се говори за благ и търпелив характер. Единственото,което ме притеснява е евентуалната нетърпимост към други кучета. С приятелите ми често обикаляме планини,къмпинги и вили и кучетата винаги са били част от нашата компанийка. От възрастни лабрадори до млади джакове. Много ми се ще да мога да взимам палетата с мен на разходките ни. Нямам финансови или други проблеми,които да ми попречат да се обърна към професионалист,просто ми е интересно какво мога да очаквам от един СБТ. Как да се подготвя? Чувал съм,че на младини дори и да се разбират с кучета с годините толерантността им към други животни започва да се измества от нетърпеливост и свадливост. Самият аз как да се подготвя за доминираща порода? Има ли основни техники,които да използвам за да му покажа кой командва? Признавам,че не бях много готов за решението аз да го прибера,но наистина ставаше въпрос за спешно намиране на дом.
Благодаря предварително