Японски шпиц
Публикувано: 02 February 2009 - 09:31 PM
от няма и седмица си имам японски шпиц на 2 месеца.Очарователна е мн игрива засега и красива! Но не мога да намеря много информация за тази порода. Разбрах ,че породата е одобрена, но искам да видя със сигурност. Ако някои знае нещо или намери моля да пише или още по - добре, ако някой има да сподели малко опит. Моята е много игрива и бързо свикна с обстановката , че даже вече си позволява и да лае като се прибирам и най-странното е че винаги мен другите не ги лае или много много рядко. Много ми се радва , но и като си играем си позволява да хапе малко по - силно , което малко ме притеснява. С пишкането сякаш взима да свиква на вестник , но и още си прави бели и на други места. Интересува ме също кога мога да почна да я изкарвам навън? преди 3 дни я ваксинирахме и разбрах , че две седмици до някаква др ваксина не трябва да я разкарваме и къпем , а след др ваксина може ли или пак трябва да мине някакъв период без къпане и разходка?Милата постоянно като излезе на терасате се муши по дупките да гледа долу . Пак и на мен си ми е мерак да се покажа с тази красавица. Но се чудя каква каишка да и взема и дали ще има проблем да свикне с нея?
Публикувано: 02 February 2009 - 09:40 PM
Ще можеш да я изкарваш на вън след третата ваксина.
А за да не те хапе и вземи някакви гумени играчки за да си чеше зъбките ;)
Може да и вземеш нагъдник.
А ето и малко инфо за тази порода ..
Японски шпиц
Публикувано в Породи кучета на 01.09.08
Описание
Японският шпиц има класическия облик на северно куче, толкова любим на много кучевъди. Пухкава бяла козина, дълга и гъста, стърчаща и сякаш излъчваща топлина. Опашката, както и при другите северни кучета, е завита като на кравай на гърба. Долната част на крайниците е покрита с къса козина, на бедрата има пухкави гащи, на задната страна на предните крайници също има пухкава козина. Ушите са островърхи и изправени. Муцуната е леко заострена. Тъмните очи, черните клепачи, носната гъба и устните създават ярък контраст с белоснежната козина на кучето. Височината в холката е 38 см, а теглото е 6 кг.
История
Японският шпиц не трябва да го бъркаме с американския ескимоски шпиц. Това са съвършено различни породи, произхождащи от различни страни и различни поголовия. Счита се, че американския ескимоски шпиц произхожда направо от малкия немски шпиц, а японския от сибирските самоедски лайки, сред които се е провела селекция по белега малък ръст, в резултат на което се е появила породата японски шпиц. За образуването на породата са започнали да се занимават в края на 19 век. В днешно време тя е широко разпространена, но се налага още да се полагат усилия за пълното и стабилизиране.
Породата е призната от FCI, КCGB.
Характеристика
На този малък шпиц са присъщи всички черти на стайно кученце и притежава облик на куче от Севера. Японският шпицима жив и дързък нрав и изглежда толкова внушителен, че сякаш е огромен. Грижата за козината не е сложна, но е видно, че трябва нещо повече от обичайното ежедневно вчесване. Японският шпиц е много вярно и предано на стопаните си куче.
Публикувано: 02 February 2009 - 09:43 PM
за играчки и взехме и кокалче и две топчета имаме вече даже една пръчка , която вече изръбахме. чудя се дали да й се карам като хапе или ...? казаха ми, че щяла като порасне да спре , но дали? една приятелка ми дойде на гости и направо и изръба краката. да се ритеснявам ли или е нормално ,защото съм чувала , че и други кученца хапят докато са малки , защото им растът зъбките. :-
Публикувано: 03 February 2009 - 02:54 PM
Още един съвет-никога не я пускай без каишка до улици с коли или не я оставяй без надзор да не я откраднат.И си потърсете партньор от сега......
Публикувано: 03 February 2009 - 07:08 PM
"monika_25 " кученцето на твоята снимка да не е самоед или някой от др шпицове? изглежда много пухкава и красива. моята трябва да стане нещо подобно, но по дребничка.
Публикувано: 03 February 2009 - 10:41 PM
Публикувано: 03 February 2009 - 10:48 PM
Публикувано: 03 February 2009 - 10:49 PM
Публикувано: 05 February 2009 - 11:57 AM
прочетох цялата тема за агресията и горе-долу отговорите след нея. найстина много интересно,но направо се оплаших , като прочетох някой истории. още вчера и приложих не-то и малко я ударих по муцунката с едно списаниице на метро. савсем леко я ударих,защото сърце не ми даваше повече и сякаш малко ме разбра , защото днес пак се опитва да хапе, но много предпазливо и като и кажа не и тя като че ли се сдържа. опитах и тази тактика с това тя да ходи винаги след мен , но някак ми се вижда вече твърде господарски. не искам моята сладурана да стане много стриктно куче , а просто нармално и игриво. даже ми стана жал, че днес ми се качи на леглото, а аз я изгоних. а така обичам да си спа с нея. мн е сладка вирва краката и така спи. мони ти прилагала ли си някой от тези тактики на твоят сладур или въобще някой да каже какви са резултатите и струва ли си до такава степен да я дресирам или може просто да се караме, когато хапе и да ядме винаги преди нея. имам чувството , че откакто и се скарах вчера, вече не ме обича толкова. пак ми се радва, но преди кадето ида аз и тя там. :'(
направих й снимки, но нещи имам проблем с качването тук и в галерията не зн защо дава ми, че е грешен формат или нещо такова. ще почовъркам малко и като успея да оправя нещата ще кача нейни снимки ;)
Публикувано: 23 January 2010 - 04:21 PM
Преди около 2 години срещнах едни хора които гордо водеха бяло кученце което според тях било японски шпиц.След време кучето стана нещо като среден шпиц но естествено без козина.Пак напомням,че куче без родословие само наподобява дадена порода.