Разлика между храната на малко кученце и възрастно куче
Публикувано: 05 March 2009 - 01:37 PM
Кучето ми е бордър коли микс, на 8 месеца и яде като разпрано, да е живо и здраво. :)
Шаро е много активен, според вет-ката е в отлично здраве и развитие (гледаха го като беше на 6 мес.), с идеални зъби, костна структура и др. Търчи като бесен, много енергия изразходва и хапва добре, нито е слаб, нито е дебел. Последният път като го теглихме, преди 3-4 седмици, беше 20.7 кг, според ветката тази порода стигат до 25 кг, той като е микс, може и да ги надхвърли - казвам го това, за да обясня колко е пораснал.
В момента го храним с храна от консерви, която е едната от двете алтернативи, където живея - гранули или консерви.
Марката е Butchers, не знам дали е позната на някого, но няма значение, въпросът ми е по принцип. Butchers правят вариант за възрастно куче и за малко куче, аз разгледах съставките и се учудих - защото има малка разлика в протеина - 9 срещу 9.2, малка разлика във фибрите, витамините са абсолютно същите и се чудя, мога ли да му давам храна за възрастни вече. Така е и с другите марки - гледах на лакомствата състава.
Моля някой, ако се е занимавал подробно с храненето, да ми даде съвет. Питам, защото изяжда големи количества от манджата, а от тази за възрастни се препоръчват по-малки количества, не зная защо.
Благодаря предварително.
П.С. Опитах се да прочета темите от "справочника за храненето", но за съжаление, не ми отварят линковете - отваря се страницата с всички подфоруми - може да е свързано с преместването на форума.
Публикувано: 05 March 2009 - 04:32 PM
За малко кученце:
Вариант с пилешко:
влажност -79.5
Протеин - 9.2
мазнини - 7.7
пепел (ash) - 3
фибри - 0.3
витамин А - 1000 единици на килограм
вит. Д3 - 100 единици на килограм
Вит. Е - 10 мг/кг
мед 5 мг/кг
меден сулфат - 5 мг/кг
Трябва да се дават 4-5 консерви от по 400 гр, което е 1.6-2 кг на ден.
за възрастни кучета:
влажност -78
Протеин - 8.5
мазнини - 6.2
пепел (ash) - 4.5
фибри - 1
витамин А - 1000 единици на килограм
вит. Д3 - 100 единици на килограм
Вит. Е - 10 мг/кг
мед 5 мг/кг
меден сулфат - 5 мг/кг
2.5-3 консерви от 400 гр. на ден за моята порода куче - което е около кило - кило и двеста.
Публикувано: 05 March 2009 - 05:56 PM
mil_, в Mar 5 2009, 02:52 PM, написа:
Храната за подрастващи трябва да съдържа повече протеин, калций, респ. витамин Д. Поне като отправна точка.
В този състав това изобщо не го виждам.
Колко голяма трябва да е разликата в протеините? Кой тип храна не е наред - за възрастни кучета или за малки кученца, според теб?
Публикувано: 06 March 2009 - 06:32 AM
Нужди от хранителни вещества - Merck Veterinary Manual
В общи линии:
За отраснало куче са нужни 2г/кг протеин дневно.
За подрастващо - до два пъти повече.
Това е доста грубо казано и не е никак проста работа да се определи дневна нужда, за да добиеш представа от сложността на материята ето любимата ми статия за белтъчините. Тя е за хора. Разликата при кучетата е, че за тях 10 аминокиселини са незаменими, докато за нас - 8. Останалото в общи линии е същото.
Излишеството от протеин е не по-малко вредно от недостига.
Направи сметката за твоето куче и дневното количество. Не ползвам консерви и нямам поглед да ти кажа на прима виста кое е добре и кое - не.
Публикувано: 06 March 2009 - 10:06 AM
mil_, в Mar 6 2009, 04:32 AM, написа:
Нужди от хранителни вещества - Merck Veterinary Manual
В общи линии:
За отраснало куче са нужни 2г/кг протеин дневно.
За подрастващо - до два пъти повече.
Това е доста грубо казано и не е никак проста работа да се определи дневна нужда, за да добиеш представа от сложността на материята ето любимата ми статия за белтъчините. Тя е за хора. Разликата при кучетата е, че за тях 10 аминокиселини са незаменими, докато за нас - 8. Останалото в общи линии е същото.
Излишеството от протеин е не по-малко вредно от недостига.
Направи сметката за твоето куче и дневното количество. Не ползвам консерви и нямам поглед да ти кажа на прима виста кое е добре и кое - не.
Много ти благодаря, Мил, тръгнах да смятам, обаче видях зор - на консервите съставките са дадени в проценти. Например, има 9.2 процента протеини - а не колко са на 100 грама. Хич не знам как да ги изчисля в грамове... Една консерва е 400 грама - тези, които сравнявам, иначе има и други разфасовки... Да знаеш как се постъпва в този случай, за да изчисля?
Цитат
Публикувано: 06 March 2009 - 10:21 AM
Мил@, в Mar 6 2009, 08:06 AM, написа:
Много просто. Щом има 9.2% протеин значи в 100 г има 9.2 г.
За да приравниш към сухо съдържание трябва да махнеш водата и да видиш какъв % от останалото е протеин. В консервите тя е около 70%, а в гранулите - 10%. Изчислението е по-сложно, но е горе-долу така:
В 100 г продукт има 9.2 г протеин, значи в ~ 30 г сухо вещество протеинът е 9.2 г, което прави около 30%. За всеки случай виж колко е водата точно.
Публикувано: 06 March 2009 - 08:33 PM
mil_, в Mar 6 2009, 08:21 AM, написа:
Мил@, в Mar 6 2009, 08:06 AM, написа:
Много просто. Щом има 9.2% протеин значи в 100 г има 9.2 г.
За да приравниш към сухо съдържание трябва да махнеш водата и да видиш какъв % от останалото е протеин. В консервите тя е около 70%, а в гранулите - 10%. Изчислението е по-сложно, но е горе-долу така:
В 100 г продукт има 9.2 г протеин, значи в ~ 30 г сухо вещество протеинът е 9.2 г, което прави около 30%. За всеки случай виж колко е водата точно.
При мен излиза на 20.5 г сухо вещество 9.2 протеин - към 45 процента... Абе това не е ли много????
Публикувано: 15 March 2009 - 11:58 PM
В крайна сметка не ми изглежда много рентабилно да се храни кучето с консерви. 3-4 консерви на ден излизат доста по-скъпо отколкото 300-400гр гранула. И плюс това толкова много храна, около 1,5 кг минава през храносмилателната система и я натоварва. Затова може би са препоръчали 4-5 консерви на ден за подрастващо куче. Защото се взема в предвид и че самата храна не е със 100% усвояемост, а най-вероятно в най-добрия случай е около 85%.
Публикувано: 16 March 2009 - 02:06 AM
Vesela_5, в Mar 15 2009, 09:58 PM, написа:
В крайна сметка не ми изглежда много рентабилно да се храни кучето с консерви. 3-4 консерви на ден излизат доста по-скъпо отколкото 300-400гр гранула. И плюс това толкова много храна, около 1,5 кг минава през храносмилателната система и я натоварва. Затова може би са препоръчали 4-5 консерви на ден за подрастващо куче. Защото се взема в предвид и че самата храна не е със 100% усвояемост, а най-вероятно в най-добрия случай е около 85%.
Аз още не съм сигурна какво ще правя с кучо. Засега имаме запаси от старата храна в консерви. При нас съотношението на цените май не е точно такова... Количеството, което кучо изяжда, в момента е около 4-5 големи консерви, което се равнява на 6 малки. 6 малки от храната, за която питах, струват под 3 лири в местния супермаркет. Днес купих една суха храна на Педигри да видя дали ще я яде - тя е около 5 кинта килограма, а той би трябвало да изяжда по около 400 грама, като гледам - малко ми е трудно да им се ориентирам в таблицата. Търсих на Бутчърс - същата фирма, от която са консервите - но имат само с телешко, а той повече обича май пилешкото. Сега ще видя дали ще я яде и ще мисля.
Ветката също каза да сме минели на суха храна, че било по-добре за зъбите, но той е от много дъвчещите породи - гризе всичко наоколо - камъни, клони, пръчки, топки, играчки - няма проблеми със зъбите, всички много му се радваха на идеалните зъби. Изял си е млечните хехехе, нито един не видяхме да пада.

Публикувано: 16 March 2009 - 09:37 AM
На мен храната ми се стори ок, не слагат соеви продукти, нито консерванти, оцветители и овкусители - http://www.butchersp.../trad6pack.html В интерес на истината тези консерви ми изглеждат качествени.
Публикувано: 18 March 2009 - 01:31 AM
Vesela_5, в Mar 16 2009, 07:37 AM, написа:

Сменихме преди храната с тази на Бутчърс, уж да е по-добре, но... Шаро е здрав, но пак почна да си трие муцуната в трева/земя/мокет и т.н., което ме съмнява... Ще я сменям тая храна, видяло се е то...