Dog.bg Форуми : Разлика между храната на малко кученце и възрастно куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Разлика между храната на малко кученце и възрастно куче Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 05 March 2009 - 01:37 PM

Не можах да открия къде е писано по този въпрос, затова пускам нова тема, моля да ме извините, ако се повтарям.

Кучето ми е бордър коли микс, на 8 месеца и яде като разпрано, да е живо и здраво. :)

Шаро е много активен, според вет-ката е в отлично здраве и развитие (гледаха го като беше на 6 мес.), с идеални зъби, костна структура и др. Търчи като бесен, много енергия изразходва и хапва добре, нито е слаб, нито е дебел. Последният път като го теглихме, преди 3-4 седмици, беше 20.7 кг, според ветката тази порода стигат до 25 кг, той като е микс, може и да ги надхвърли - казвам го това, за да обясня колко е пораснал.

В момента го храним с храна от консерви, която е едната от двете алтернативи, където живея - гранули или консерви.

Марката е Butchers, не знам дали е позната на някого, но няма значение, въпросът ми е по принцип. Butchers правят вариант за възрастно куче и за малко куче, аз разгледах съставките и се учудих - защото има малка разлика в протеина - 9 срещу 9.2, малка разлика във фибрите, витамините са абсолютно същите и се чудя, мога ли да му давам храна за възрастни вече. Така е и с другите марки - гледах на лакомствата състава.

Моля някой, ако се е занимавал подробно с храненето, да ми даде съвет. Питам, защото изяжда големи количества от манджата, а от тази за възрастни се препоръчват по-малки количества, не зная защо.

Благодаря предварително.

П.С. Опитах се да прочета темите от "справочника за храненето", но за съжаление, не ми отварят линковете - отваря се страницата с всички подфоруми - може да е свързано с преместването на форума.
User's Signature

"Консумацията на положителности е задължителна."
Качена снимка

#2 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 March 2009 - 04:32 PM

Ето съставките, както са дадени на опаковката:

За малко кученце:

Вариант с пилешко:
влажност -79.5
Протеин - 9.2
мазнини - 7.7
пепел (ash) - 3
фибри - 0.3

витамин А - 1000 единици на килограм
вит. Д3 - 100 единици на килограм
Вит. Е - 10 мг/кг
мед 5 мг/кг
меден сулфат - 5 мг/кг

Трябва да се дават 4-5 консерви от по 400 гр, което е 1.6-2 кг на ден.

за възрастни кучета:
влажност -78
Протеин - 8.5
мазнини - 6.2
пепел (ash) - 4.5
фибри - 1

витамин А - 1000 единици на килограм
вит. Д3 - 100 единици на килограм
Вит. Е - 10 мг/кг
мед 5 мг/кг
меден сулфат - 5 мг/кг

2.5-3 консерви от 400 гр. на ден за моята порода куче - което е около кило - кило и двеста.
User's Signature

Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 05 March 2009 - 04:52 PM

Не виждам особена логика в този състав. Учудена съм.
Храната за подрастващи трябва да съдържа повече протеин, калций, респ. витамин Д. Поне като отправна точка.
В този състав това изобщо не го виждам.

#4 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 March 2009 - 05:56 PM

Показване на мнениетоmil_, в Mar 5 2009, 02:52 PM, написа:

Не виждам особена логика в този състав. Учудена съм.
Храната за подрастващи трябва да съдържа повече протеин, калций, респ. витамин Д. Поне като отправна точка.
В този състав това изобщо не го виждам.
И аз затова питам...

Колко голяма трябва да е разликата в протеините? Кой тип храна не е наред - за възрастни кучета или за малки кученца, според теб?
User's Signature

Качена снимка

#5 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 March 2009 - 06:32 AM

Уф, за тези протеини става въпрос във всяка тема за хранене и пак накрая ровя по един час да намеря къде ги коментирахме.
Нужди от хранителни вещества - Merck Veterinary Manual
В общи линии:
За отраснало куче са нужни 2г/кг протеин дневно.
За подрастващо - до два пъти повече.
Това е доста грубо казано и не е никак проста работа да се определи дневна нужда, за да добиеш представа от сложността на материята ето любимата ми статия за белтъчините. Тя е за хора. Разликата при кучетата е, че за тях 10 аминокиселини са незаменими, докато за нас - 8. Останалото в общи линии е същото.
Излишеството от протеин е не по-малко вредно от недостига.
Направи сметката за твоето куче и дневното количество. Не ползвам консерви и нямам поглед да ти кажа на прима виста кое е добре и кое - не.

#6 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 March 2009 - 10:06 AM

Показване на мнениетоmil_, в Mar 6 2009, 04:32 AM, написа:

Уф, за тези протеини става въпрос във всяка тема за хранене и пак накрая ровя по един час да намеря къде ги коментирахме.
Нужди от хранителни вещества - Merck Veterinary Manual
В общи линии:
За отраснало куче са нужни 2г/кг протеин дневно.
За подрастващо - до два пъти повече.
Това е доста грубо казано и не е никак проста работа да се определи дневна нужда, за да добиеш представа от сложността на материята ето любимата ми статия за белтъчините. Тя е за хора. Разликата при кучетата е, че за тях 10 аминокиселини са незаменими, докато за нас - 8. Останалото в общи линии е същото.
Излишеството от протеин е не по-малко вредно от недостига.
Направи сметката за твоето куче и дневното количество. Не ползвам консерви и нямам поглед да ти кажа на прима виста кое е добре и кое - не.

Много ти благодаря, Мил, тръгнах да смятам, обаче видях зор - на консервите съставките са дадени в проценти. Например, има 9.2 процента протеини - а не колко са на 100 грама. Хич не знам как да ги изчисля в грамове... Една консерва е 400 грама - тези, които сравнявам, иначе има и други разфасовки... Да знаеш как се постъпва в този случай, за да изчисля?

Цитат

Optimal diets should contain 22-25% protein as dry matter for growing puppies
Също се казва това, ама аз как да разбера колко е сухото съдържимо, като храната не е суха... Голяма обърквация...
User's Signature

Качена снимка

#7 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 March 2009 - 10:21 AM

Показване на мнениетоМил@, в Mar 6 2009, 08:06 AM, написа:

Например, има 9.2 процента протеини - а не колко са на 100 грама. Хич не знам как да ги изчисля в грамове... Една консерва е 400 грама - тези, които сравнявам, иначе има и други разфасовки... Да знаеш как се постъпва в този случай, за да изчисля?

Много просто. Щом има 9.2% протеин значи в 100 г има 9.2 г.
За да приравниш към сухо съдържание трябва да махнеш водата и да видиш какъв % от останалото е протеин. В консервите тя е около 70%, а в гранулите - 10%. Изчислението е по-сложно, но е горе-долу така:
В 100 г продукт има 9.2 г протеин, значи в ~ 30 г сухо вещество протеинът е 9.2 г, което прави около 30%. За всеки случай виж колко е водата точно.

#8 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 March 2009 - 08:33 PM

Показване на мнениетоmil_, в Mar 6 2009, 08:21 AM, написа:

Показване на мнениетоМил@, в Mar 6 2009, 08:06 AM, написа:

Например, има 9.2 процента протеини - а не колко са на 100 грама. Хич не знам как да ги изчисля в грамове... Една консерва е 400 грама - тези, които сравнявам, иначе има и други разфасовки... Да знаеш как се постъпва в този случай, за да изчисля?

Много просто. Щом има 9.2% протеин значи в 100 г има 9.2 г.
За да приравниш към сухо съдържание трябва да махнеш водата и да видиш какъв % от останалото е протеин. В консервите тя е около 70%, а в гранулите - 10%. Изчислението е по-сложно, но е горе-долу така:
В 100 г продукт има 9.2 г протеин, значи в ~ 30 г сухо вещество протеинът е 9.2 г, което прави около 30%. За всеки случай виж колко е водата точно.
Благодаря ти много, Мил.
При мен излиза на 20.5 г сухо вещество 9.2 протеин - към 45 процента... Абе това не е ли много????
User's Signature

Качена снимка

#9 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• Afrodita of Angel's staff
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:American Staffordshire Terrier
Публикувано: 15 March 2009 - 11:58 PM

Досега смятах и стигнах до извода, че щом според Мила подрастващите кучета трябва да поемат по 4гр протеин на килограм телесно тегло, то за куче 21кг би трябвало да приема по минимум 84гр протеин на ден, за да поддържа теглото си. Вече ако е активно и и хаби повече енергия, тази доза трябва да се увеличи. Това прави по минимум 2,5 консерви от тази храна на ден. Ако падне под това количество, би трябвало да започне да слабее.
В крайна сметка не ми изглежда много рентабилно да се храни кучето с консерви. 3-4 консерви на ден излизат доста по-скъпо отколкото 300-400гр гранула. И плюс това толкова много храна, около 1,5 кг минава през храносмилателната система и я натоварва. Затова може би са препоръчали 4-5 консерви на ден за подрастващо куче. Защото се взема в предвид и че самата храна не е със 100% усвояемост, а най-вероятно в най-добрия случай е около 85%.

#10 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 March 2009 - 02:06 AM

Показване на мнениетоVesela_5, в Mar 15 2009, 09:58 PM, написа:

Досега смятах и стигнах до извода, че щом според Мила подрастващите кучета трябва да поемат по 4гр протеин на килограм телесно тегло, то за куче 21кг би трябвало да приема по минимум 84гр протеин на ден, за да поддържа теглото си. Вече ако е активно и и хаби повече енергия, тази доза трябва да се увеличи. Това прави по минимум 2,5 консерви от тази храна на ден. Ако падне под това количество, би трябвало да започне да слабее.
В крайна сметка не ми изглежда много рентабилно да се храни кучето с консерви. 3-4 консерви на ден излизат доста по-скъпо отколкото 300-400гр гранула. И плюс това толкова много храна, около 1,5 кг минава през храносмилателната система и я натоварва. Затова може би са препоръчали 4-5 консерви на ден за подрастващо куче. Защото се взема в предвид и че самата храна не е със 100% усвояемост, а най-вероятно в най-добрия случай е около 85%.

Аз още не съм сигурна какво ще правя с кучо. Засега имаме запаси от старата храна в консерви. При нас съотношението на цените май не е точно такова... Количеството, което кучо изяжда, в момента е около 4-5 големи консерви, което се равнява на 6 малки. 6 малки от храната, за която питах, струват под 3 лири в местния супермаркет. Днес купих една суха храна на Педигри да видя дали ще я яде - тя е около 5 кинта килограма, а той би трябвало да изяжда по около 400 грама, като гледам - малко ми е трудно да им се ориентирам в таблицата. Търсих на Бутчърс - същата фирма, от която са консервите - но имат само с телешко, а той повече обича май пилешкото. Сега ще видя дали ще я яде и ще мисля.

Ветката също каза да сме минели на суха храна, че било по-добре за зъбите, но той е от много дъвчещите породи - гризе всичко наоколо - камъни, клони, пръчки, топки, играчки - няма проблеми със зъбите, всички много му се радваха на идеалните зъби. Изял си е млечните хехехе, нито един не видяхме да пада. :wub:
User's Signature

Качена снимка

#11 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• Afrodita of Angel's staff
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:American Staffordshire Terrier
Публикувано: 16 March 2009 - 09:37 AM

Разглеждала ли си сайта на тази фирма? - http://www.butcherspetcare.com/
На мен храната ми се стори ок, не слагат соеви продукти, нито консерванти, оцветители и овкусители - http://www.butchersp.../trad6pack.html В интерес на истината тези консерви ми изглеждат качествени.

#12 Потребителят е офлайн   durka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 March 2009 - 10:17 AM

Моето куче също много ги харесва.А то е мноооого капризно.

#13 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 March 2009 - 01:31 AM

Показване на мнениетоVesela_5, в Mar 16 2009, 07:37 AM, написа:

Разглеждала ли си сайта на тази фирма?
Весела, точно за храната на тази фирма ми е въпросът в началото на темата... почти няма разлика между храната за малки кученца и възрастни кучета.... :cf_076: Кво да им гледам сайта... нали гледам съдържанието...

Сменихме преди храната с тази на Бутчърс, уж да е по-добре, но... Шаро е здрав, но пак почна да си трие муцуната в трева/земя/мокет и т.н., което ме съмнява... Ще я сменям тая храна, видяло се е то...
User's Signature

Качена снимка

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни