Dog.bg Форуми : Живот с куче в Белгия

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Живот с куче в Белгия Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   In4et0 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Дого Аржентино

Икона за мнението  Публикувано: 16 March 2009 - 11:38 AM

Рових се днес из новините и четох за нещата, които за мен вече са минало. Припомних си как беше животът ми в България с моите кучета. Как ми протичаха разходките още като бях с моето коли. Как бабите изпадаха в ужас при видът на този звяр - колито Бък. Как майките ме хокаха как така се разхождам с кучетата си в градинката (че къде другаде). Е...лятото ходих на полетата между Младост и Студ.Град. Та дори и там се намираха изтрещяли хора, които се чудеха как така се разхождат кучета в парка...не им било мястото там. Дори и с лошите случки има разлика в животът ми сега и животът ми преди.
Да, кофтито тук е, че е доста пренаселено, няма такива диви местенца както в България, където да си пуснеш кучето да тича без повод. Абсолютно задължително е за всички кучета да бъдат водени на повод, иначе има глоба. Във всеки магазин се продават пликчета за...тоалетните нужди на кучето. И всички ги събират от местата, на които има хора. Във всяка една община има минимум едно кучешко училище. В селото, в което живея сега има едно кучешко училище ако мога да го нарека такова, защото е по-скоро спортна дресура на кучета. На 7км от тук има още две училища. В едното тренират аджилити, общо послушание...и незнам какво още. В другото послушание. Училищата са доста големи, всяко си има територия горе долу колкото стадион разделена на отделни части за отделните класове или различните неща, които тренират. Нямат нужда от никакви препядствия или незнам как да го нарека - оборудване, просто всички имат всичко и ако нещо се счупи се подменя до следващия урок. 85 процента от собствениците на кучета ходят на тези училища. 60 процента ходят по състезания. Насърчават се всички собственици на кучета да преминат поне тест за социализация с кучетата си. Тестовете са почти всеки уикенд и на всеки тест групите са пълни. Тестът обикновено е на две групи от по 6 човека с кучета. За училищата за сега спирам. Много е да се пише за да го напиша сега.
Във всеки двор, където има куче трябва да има сигнализация, табела. Всеки е длъжен да си държи кучето в двора или на повод ако е навън. Има специални места за разходки на кучета. С куче може да се отиде навсякъде, но за вършене на нужди се ходи само на определените за това места. В почти всички магазини може да се влезе с куче. Във всяко кафе може да се влезе с всякакво куче. За големите кучета попринцип не е прието да влизат в магазините. Нормално според мен... Пред всеки магазин има място за връзване на куче и табела, че там е мястото за кучета. И това не е мястото за количките или стойката за колела, специално за кучета си е. На ветеринарен доктор се ходи с резервация, освен ако не е спешен случай. Опашки няма. Микрочиповете са задължителни. От тази година стават задължителни и ДНК тестове за кучетата или поне за родословните, но с тях не съм започната все още. Регистър се води и за родословни и за неродословни кучета. Тук има повече състезания за работа с кучета по послушание от колкото изложби. На изложбите ходят повече хора. Много са големи. На предпоследната изложба, на която отидох имаше 20 Дого Аржентино. Това е доста за "нашата порода". За записването на куче за изложба се получават потвърждения по пощата и по имейл.
Преди седмица или две минах тест за социализация с едното ми куче. Два дни преди това исках да го заведа на оживено място, да си припомни що е то много хора. Тук се правят пазари веднъж в седмицата във всяко село или град. На тези пазари се събират много хора. Някои водят и кучетата си. Очаквах да чуя лоши думи зад гърба си като мина покрай възрастни хора или майки, но не. Всички се радваха на кучето или не му обръщаха внимание. Няма истерии. Няма завист. Няма злоба. Нещата са по-подредени, което улеснява собствениците на кучета.
Поздрави!
User's Signature

Бъдете ГЛУХИ когато хората ВИ казват, че ВИЕ не ще можете да осъществите мечтите СИ

#2 Потребителят е офлайн   vesi792007 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 March 2009 - 11:52 AM

Здравей, много ми беше интересно да се запозная с живота с куче в Белгия и до някъде да го сравня с Германия. Понеже в една друга тема имахме дискусия със съфорумците относно тестовете за социализация и данъците за кучетата, можеш ли да обясниш по подробно как е при тебе. Има ли разлика в данъка спрямо големина или порода на кучето? Как преминават тестовете за социализация и има ли човек право да разхожда кучето си без да е минал такъв тест?

#3 Потребителят е офлайн   In4et0 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 March 2009 - 07:20 PM

Здравей!
Ами не съм напълно сигурна, но мисля, че тук данъци за кучетата не се плащат. Ще попитам в кучешкото училище повече хора за всеки случай, но никой от познатите ми не плаща такъв данък, а тук ако не си платиш някой данък ти вадят душата. Тоест най-вероятно няма изобщо данък. Само ако искаш да развъждаш и да продаваш трябва да се плаща, защото го водят като бизнес. Но това е различно.
Да, има правото всеки да си разхожда кучето без теста за социализация, но просто хората го минават. И на всяко място свързано с животни има плакат, насърчаващ хората да минат теста за социализация. Но на хората им е забавно да ходят. Записването става по имейл, телефон, поща...по всякакъе начин мисля става. Таксата е 9 евро. Преди самия тест се взимат номерчетата. Първо излиза едната група. Проверяват микрочиповете на всички кучета и гледат вярна ли е информацията. Кучето трябва да върви с отпуснат повод през цялото време. Ако поводът е опънат-това намалява точките. Един по един минават отделните упражнения всички водачи и кучета. Първо сяда кучето както при команда "наред" и тръгва към гъста тълпа от крещящи и подскачащи хора. Заобикаля ги на зиг заг и сяда посредата на тълпата (така де, всичко е водач и куче, не само кучето). След това излизат от тълпата и кучето сяда наред. Тълпата се приближава и отново наобикаля изпитваните. Кучето и стопанина излизат от тълпата отново и кучето се оставя на място на около 5-10метра от тълпата (кучето може да бъде задържано от помощник от училището и не се намаляват точки за това). Водачът отива в средата на тълпата и вика кучето. То трябва да отиде при стопанина си. Това е първата част. След това кучето се оставя на място, завързано за тънко дълго въженце за всеки случай. Първо минават двама подскачащи или викащи или луди хора пред кучето, след тях двама човека с две кучета. През това време стопанина се е скрил. Кучето не трябва да се опитва да ухапе минаващите. Това е втората част. Накрая се отива на улицата. Там кучетата вървят заедно в колона. На 2-3 метра от тях минават тичащ пъхтящ човек, човек с колело и кола. След това групата се разделя на 2 колони, които минават на 3 метра в противоположна посока. През цялото време повода трябва да е отпуснат. И така свършва. Кучето трябва да има минимум 50 точки за да вземе изпита. Ако вземе изпита има някаква награда,в моя случай кучешки солети и играчка за кучето, медал, оценителен лист и нещо като сертификат. Ако пропусна нещо ще го добавя по-късно.
Поздрави!
User's Signature

Бъдете ГЛУХИ когато хората ВИ казват, че ВИЕ не ще можете да осъществите мечтите СИ

#4 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 16 March 2009 - 09:09 PM

Това звучи като приказка ... живота в Белгия с куче.

#5 Потребителят е офлайн   shrekky Икона

• Snowflake*
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 March 2009 - 10:07 PM

Прекрасно!Друго определение от моя страна няма.Ще ми се и на мен така да бъде тук,поне малко да си преличаме с цевилизованите държави относно кучетата ... мечти!
User's Signature

"Грижа за тях - Аз помагам, а Ти?"
"Няма злобни кучета, има глупави хора"

#6 Потребителят е офлайн   In4et0 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 March 2009 - 08:20 AM

Да, и на мен ми се вижда като в приказка. Просто неразборията липсва.
За данъка не съм права. Има го, но все още не съм разучила по-подробно как стоят нещата.
Тук има и състезания Каникрос. Тоест кучето е с нагръдник, вързано за кръста на стопанина си. Тича се сред природата. Сменя се и с колело. Участниците са доста според снимките, но не съм ходила на живо да гледам. И за това си има училище. Не съм сигурна снимките дали ще работят, но ще пробвам. Изглежда страхотно преживяване.
Качена снимка
Качена снимка
Качена снимка
Качена снимка
Качена снимка
Качена снимка
Качена снимка
Изискванията са човек да има контрол над кучето. Може да се участва с всякакви кучета. Могат да участват и деца, но ако са малки трябва да са с придружител. Направо супер.
Има организация за питбули и стафордшири. Те работят за спорт. Теглене на тежести, скачане за захапване на гума и тн. И си правят състезания. За овчарските състезания разказвах преди 3 години някъде из форума...
User's Signature

#7 Потребителят е офлайн   kuchkite Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 March 2009 - 10:27 AM

In4et0, прииска ми се да напусна България (досега не ми се беше случвало). Всичко което казваш звучи наистина както казва dog.bg като приказка. Чудесно е също това, че с кучето можеш да влизаш в магазин и на кафе да седнеш (не както тук само навън), предполагам, че и в повечето хотели може да отседнеш с домашния си любимец. Еххх, надявам се някой ден и в България да стане така.
User's Signature

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка. Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си. Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят!

#8 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 17 March 2009 - 10:33 AM

Ей, адашке, привет!
Не знаех, че живеете в Белгия с белугите вече. :wub:
Всичко звучи супер...
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

#9 Потребителят е офлайн   In4et0 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Икона за мнението  Публикувано: 17 March 2009 - 12:08 PM

Здрасти адашке! Да от половин година сме тук.
За хотелите незнам, мисля няма проблем в повечето, но не съм сигурна. Не ми се е налагало.
Но за кафетата - дори в по-специалните и официални кафета се влиза с куче. Това, което ме изненада, отидох на разходка в едно малко, приятно паркче на края на Антверпен, след разходката отидохме в едно много изискано кафе-сладкарница...или рестурант. Правят се дори свадби там. Аз запитах къде ще оставим големия бял звяр с рязаните уши, който в повечето случаи в България гледаха като убиец, защото са му отрязани ушите. Ами без никакъв проблем просто влезнахме в изисканото кафе и нямаше никакъв проблем. Имаше дори още една групичка хора с някакво по-дребно кученце. И всичко беше наред. Малко след това в кварталното кафе пък влезна човек с някакво доста голямо рошаво куче...незнам каква порода беше, но беше с размерите на кавказка овчарка. И отново никой никакъв проблем не направи. Дори не го гледаха на криво :bb_032:
User's Signature

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни