Dog.bg Форуми : Кърлеж

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Кърлеж Спешно

#1 Потребителят е офлайн   valerivk Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 16 March 2009 - 07:44 PM

Извиняваите че отварям нова тема, но видях че има кърлеж на муцунката. Как да го махна, мога ли направо да го откъсна, или да го намажа с нещо? Има каишка против паразити, къпал съм го с шампоан против такива и пак е хванал...

#2 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 16 March 2009 - 07:50 PM

В ветеринарния форум ...

#3 Потребителят е офлайн   valerivk Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 March 2009 - 10:34 PM

Здравейте, кърлежа го извадихме, но изглежда, че бузата, където се беше забил сега е малко подута, не знам и аз, като го погледна все ми се струва че гадинката е още там... Ама май има лека подутинка. Аз все пак ще ида до лекаря, за да вземем мерки с тия препарати, но и вие да кажете - нормално е леко да набъбне от ухапването нали?

#4 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 17 March 2009 - 12:18 AM

Да, нормално е. Като отидете до лекаря, той ще види дали сте извадили главичката на кърлежа - тя не трябва да остава вътре.

Иначе е нормално да има подутина след изваждането.
Минава бързо.

#5 Потребителят е офлайн   brainbug Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 17 March 2009 - 10:32 AM

Вместо шампоани и каишка защо не пробваш с Фронтлайн? Мисля , че кучето ще е по-добре защитено така, защото препарата се абсорбира през кожата и се разпростира по цялото тяло посредством мастната секреция (или нещо подобно не съм сигурна).

#6 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 18 March 2009 - 11:17 AM

Показване на мнениетоbrainbug, в Mar 17 2009, 09:32 AM, написа:

Вместо шампоани и каишка защо не пробваш с Фронтлайн? Мисля , че кучето ще е по-добре защитено така, защото препарата се абсорбира през кожата и се разпростира по цялото тяло посредством мастната секреция (или нещо подобно не съм сигурна).

НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ФРОНТЛАЙН- ПО ДОБРЕ ADVANTIX/ BAYER/; DUOWIN /VIRBAC/ - МАСОВО ИМА ПИРОПЛАЗМОЗА / ПРЕНАСЯ СЕ ОТ КЪРЛЕЖИТЕ ПАРАЗИТНА БОЛЕСТ / , А ЛЕКАРСТВО В МОМЕНТА НЕ СЕ ВНАСЯ - ТАКА СЕ РАЗЧИТА НА ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ САМО. в МОМЕНТА ИМАМЕ 3 СЛУЧАЯ

#7 Потребителят е офлайн   brainbug Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 18 March 2009 - 12:00 PM

Да - точно така ADVANTIX е даже по-добър , защото защитава и от някаква болест пренасяна чрез ухапване от комари- аз ползвам него, но бях забравила как се казва затова препоръчах фронтлайн :blush:

#8 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 18 March 2009 - 03:05 PM

Пироплазмози/бабезиоза, за която сега лекарствата се намират трудно/ е имало винаги. Не е нищо ново. Хубаво д-р Гетова ви рекламира Адвантикс и Дуоин, но е забравила да ви спомене, защото съм сигурен че го знае, иначе би било жалко за нея като лекар, че кърлежа заразява животното при смучене след двайсет и четвъртия час. Дотогава Фронтлайн отдавна го е убил. Не че Адвантикс и Дуоин не са хубави препарати. Напротив. Но докато процентно при тях наблюденията са ми нееднозначни, от много силен и продължителен ефект със силно изразена репелентност до неприятни пропуски при спазена процедура на третиране, при Фронтлайн процента на предпазените животни за периода на действие независимо от начина на отглеждане е много по-висок. Естествено аз не ползвам толкова много първите два препарата за да мога да ви направя достоверна извадка, но това са мои наблюдения.
И Брейнбъг, Адвантикс не предпазва от дирофилариоза/това е болестта дето се предава от комари/. Ако лекар ти го е казал предай му да ми се обади и да ми потвърди същото. Ако си го научил от познат да знаеш, че те лъже.
Д-р Гетова, не разчитаме само на превантивни мерки, защото не се внася Беренил РТУ на Интервет. И преди да се внася и сега има алтернативи. Прочетете си справочника и проверете при дистрибуторите си на лекарства.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#9 Потребителят е офлайн   jaguares Икона

• Member
  • PipPip
  • Група: Изгонени

Публикувано: 18 March 2009 - 04:57 PM

Първо ползвах фронтлайн в комбинация със скалибор.
От март 2008 г. минах на адвантикс, през активния период
на кърлежите т.е. от към март до октомври съм махнал около 20 кърлежа
налазили кучето ми. Само един пусна малко кръв като го размазах.
Адвантиксът се води репелентен. Песът често се разхожда на места,
където минава добитък, т.е. по-рискова среда.
Повечето копеленца изглеждаха като позашеметени от от препарата.
Някои от тях ги свалях мъртви.
Бълхи - имаше единични случаи и то при преминаване през съмнителни места
и след контакти с необезпаразитени животни.

Имам въпрос към д-р Коко,
срещам мнения от опитни развъдчици,че е добре да се сменят препаратите за третиране като
това в по-голяма степен се отнася за тези за вътрешно обезпаразитяване.
От гледна точка избягване развиването на резистентност на паразитите.
Някакъв коментар?

#10 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 18 March 2009 - 07:44 PM

Ами ще ви отговоря по следния начин. С изключение на един препарат, който в момента не се предлага в България ВСИЧКИ продукти за вътрешно обезпаразитяване съдържат празиквантел срещу тения. С изключение на Празимек всички останали съдържат пирантел срещу кръглите червей. Канидон и Дронтал имат още фебантел пак срещу кръгли червеи, а Цестал и Каниверм вместо фебантел има фенбендазол. Но и тези последните съдържат празиквантел и пирантел. Хайде сега развъдчиците да ми кажат като сменя А със Б какъв по-различен продукт давам срещу тения. Или пък при борбата със глистите кое ги трепе повече фебантел или фенбендазол, като имат и пирантел който ги убива. Твърденията на опитните развъдчици са безпочвени, не научно обосновани и несериозни.
Относно продуктите за външни паразити има мнения, че пиретроидите са започнали по-малко да действат, но според мен това се дължи на драстично по-лошото качество на предлаганите евтини продукти, много от които се правят по гаражи и колиби. Когато студенокръвните паразити станат топлокръвни и когато медиатор на предаването на нервните им импулси стане нещо по-различно от ГАБА, тогава може би тези продукти вече няма да ми действат. Но дотогава дали един продукт убива бълхите или кърлежите ще зависи от това дали това, което го пише на листовката го има НАИСТИНА в препарата.
User's Signature

#11 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Икона за мнението  Публикувано: 18 March 2009 - 07:46 PM

Може ли да обясните в какво се изразява тази ПИРОПЛАЗМОЗА ?
Има ли определени симптоми, белези, как да я разпознае обикновения стопанин, който нищо не разбира?
На нас ни се заби кърлеж още на 01.02. Райа беше в двора на къщата докато празнувахме Трифон Зарезан (по старому). Тогава го открих, но нямах пинсета да го извадя. След няколко часа като се прибрахме в апартамента я прегледах обстойно и не го намерих, но след 2 дни докато я решех отново попаднах на него и едва тогава го извадих. Беше се напил с кръв, и беше станал наистина голям!
Първите пъти като ни се забиваха кърлежи я водихме при вет. който ни е съсед и не и е бил никакви инжекции или ваксини, каза, че няма страшно, след това се научих да ги махам сама със обикновенна пинсета и изобщо не сме се допитвали повече относно кърлежите.

#12 Потребителят е офлайн   ben2418 Икона

• One ot them ...
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2009 - 09:02 PM

Показване на мнениетоTali, в Mar 18 2009, 07:46 PM, написа:

Може ли да обясните в какво се изразява тази ПИРОПЛАЗМОЗА ?
Има ли определени симптоми, белези, как да я разпознае обикновения стопанин, който нищо не разбира?
На нас ни се заби кърлеж още на 01.02. Райа беше в двора на къщата докато празнувахме Трифон Зарезан (по старому). Тогава го открих, но нямах пинсета да го извадя. След няколко часа като се прибрахме в апартамента я прегледах обстойно и не го намерих, но след 2 дни докато я решех отново попаднах на него и едва тогава го извадих. Беше се напил с кръв, и беше станал наистина голям!
Първите пъти като ни се забиваха кърлежи я водихме при вет. който ни е съсед и не и е бил никакви инжекции или ваксини, каза, че няма страшно, след това се научих да ги махам сама със обикновенна пинсета и изобщо не сме се допитвали повече относно кърлежите.

Някой използвал ли е ето такава пинсета http://www.zoomagazi...&...99&start=30 ? Да си я поръчам ли за да махам кърлежите по моето куче (ако намеря и ако има) ?
User's Signature

Айда Скот Тейлър е написал: Не поглеждай назад да скърбиш по миналото което вече е свършило и не се притеснявай за бъдещето което още не е дошло.Живей в настоящето и го прави толкова красиво че да си струва да го запомниш !

#13 Потребителят е офлайн   brainbug Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 19 March 2009 - 11:14 AM

Показване на мнениетоD-r Koko, в Mar 18 2009, 02:05 PM, написа:

И Брейнбъг, Адвантикс не предпазва от дирофилариоза/това е болестта дето се предава от комари/. Ако лекар ти го е казал предай му да ми се обади и да ми потвърди същото. Ако си го научил от познат да знаеш, че те лъже.

Ами да- за съжаление лекар ми го каза :mad: Може би, защото той работи с Адвантикс и си го взимам направо от там, но щом казвате минавам на фронтлайн от другия месец-благодаря за информацията :blush:

#14 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 19 March 2009 - 03:19 PM

Нещо не си ме разбрал. И Фронтлайн няма да те предпази от дирофилариозата. Моето лично мнение е, че той е по-добър от Адвантикса по отношение на кърлежите и бълхите, като критериите ми са безопастност на продукта, продължителност на действие и устойчивост на факторите на околната среда.
User's Signature

#15 Потребителят е офлайн   shifter Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 March 2009 - 09:33 AM

Според листовката си Адвантикс предпазва от УХАПВАНЕ на комари - т.е. репелент за комари е. Няма действие срещу дирофилариоза, но (по идея) тя се пренася от комари, т.е. опосредствено поне намалява риска.
Аз лично ползвам Адвантикс откакто се внася в България и съм доволна от него за собствените си кучета - не съм намирала бълхи, кърлежи "лепнахме" само веднъж и то в промеждутък, когато не беше слаган препаратът. На същото "кърлежово" място няколко седмици по-късно, вече с Адвантикс, нямахме нито един, а от други кучета от групата свалихме кърлежи (те бяха с Фронтлайн). Виждала съм и с "комарено-натоварена" обстановка да действа, така че съм доволна и продължавам да си го ползвам.
Вярно е обаче, че има доста оплаквания от "неефикасност" - най-вече наличие на бълхи въпреки третиране с препарата, а и периодът на действие е доста по-къс от този на Фронтлайн примерно.
Иначе от препаратите на пазара от дирофилариоза пази (или по-скоро се използва за превенция, което не е равнозначно на "пази") май само Стронгхолд. Тази година, да се надяваме, се очаква на пазара у нас да излезе и Адвокат - комплексното обезпаразитяващо на Байер, което освен от бълхи и кърлежи предпазва и от дирофилариоза, служи и за вътрешно обезпаразитяване (но не срещу тении), а поне според листовките се дава и като допълнително средство при лечение на демодекоза и саркоптоза, сиреч - краста.

#16 Потребителят е офлайн   valerivk Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 March 2009 - 03:16 PM

Снощи пак намерих един над окото, обаче всички бяха легнали в нас и сам не можах да го хвана и да го извадя (много се дърпа кучето). Днес като станах, кърлежа беше изсъхнал. Възможно ли е да е от каишката (bolfo на байер), или кучето да го е спукало докато се е чесал например? Бях го намазал с олио снощи.

#17 Потребителят е офлайн   brainbug Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 22 March 2009 - 03:29 PM

Защо не започнеш все пак да го МАЖЕШ с препарати, за да сведеш до минимум намирането на кърлежи, а не да вадиш по два на седмица?! :cc_012: :ca_003:

#18 Потребителят е офлайн   valerivk Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 March 2009 - 03:32 PM

Защото докторът ми каза, да му оставя каишката, понеже е хубава, и да не му слагам нищо друго. Но след снощи се замислям да му сложа друг доктор (в кръга на шегата) Утре ще купя някакъв препарат.

#19 Потребителят е офлайн   brainbug Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 23 March 2009 - 10:45 AM

:ag_204: :ac_007: :ac_007: А така- пък ако и така не стане значи опасността при теб дебне отвсякъде :mc_004:

#20 Потребителят е офлайн   valerivk Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 March 2009 - 11:53 PM

Днес се консултирах с няколко доктора, и всичките ми казаха че тия каишки са добри. Точно по тоя начин им действали на кърлежите, уж ги отблъсквали, а ако някой се забиел, изсъхвал като смукне малко. Не знам и аз, освен да изчакам да го цъкне още някой, и ако пак изсъхне, значи няма проблем?

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни