Цитат
мисля ,че пак не ме разбрахте ,забравяте нещо много важно.забелязали ли сте че говоря за кучетата в глутница .там според мен е разковничето.дивите живеят в глутница и владеят езика на овчарските (често и по генетика са еднакви-доминати)когато кангала ги повали те демонстрират подчинение и тои им "прощава" и се спасяват ,малкия домашен любимец,е отгледан по човешките закони ,тои се брани и загазва .
не смятам ,че е нормално едно овчарско куче да напада слаби животни ,то напада всичко ,вълците не са слабаци ,мечките пък изобщо.
Може би в бързината не вниквам достатъчно в написаното от Вас и постоянно се налага да ми се дообяснява. Моля да бъда извинен.
За съжаление нямам възможност да бъда в Интернет, поради други ангажименти в момента. Бих желал само да отбележа нещо по отношение написаното от Вас.
Групите, които се формират от вторично подивелите (не особено правилно твърдение) кучета са коренно различни от глутницата, която се изгражда между вълците от дадена група. Групата кучета не е с постоянен статут както глутницата. В кучешката група почти не се изграждат йерархични структури, аналогични на вълчите. Ако в някъкъв момент се забелязва някаква йерархия, тя е размита често се променя, на моменти се губи или формира в ред, коренно различен от този, който е бил до момента.
Що се отнася до това, че дивите владеят езика на овчарските кучета това е така, защото вълка е едно от животните с най-силно изявена елементарна разсъдъчна дейност или казано на езика на човека вълка е едно от най-умните животни. При вълците е много силно развит т.н. инсайт механизъм, което отново на езика на човека ще рече предусещане как би се развило бъдещо събитие. Доказано е, че вълците могат да екстраполират (да пренасят в бъдещето) настоящи ситуации и от там да предприемат адекватни действия.
Не съм сигурен дали правилно разбирам тези Ви думи
когато кангала ги повали те демонстрират подчинение и тои им "прощава" и се спасяват. На кого прощава Кангала на победения вълк или на някакво друго, победено от него куче.
В първия случай не мога да го приема. Ако Кангала има възможност да надделее над вълка, той го убива.
Ако се отнася до надделяване над друго куче и тук ситуацията е спорна. Има хора, които използват Кангала за бой с други кучета. Няма такъв момент, в който другото куче да е показало безпомощност и кангала да спре. Специално тук мога да доуточня някои неща, но току виж се появили разни писачи, дето веднага ще ме обвинят, че съм за боя с кучета. Това вече бе направено, а аз не само, че ненавиждам това, но не желая и по никакъв начин името ми да се свързва с подобни човешки мерзости.
Спомням си, че преди време Вие бяхте казали, че никога не съм виждал работни кучета. Ваше право е да твърдите каквото желаете. По-долу Ви изпращам път към форума в моя сайт, където ще можете да прочетете част от писмо, което получих тази вечер. Писмото е на английски и не ми се превежда в момента. Може да накарате някого, например Вашата позната смехоранче да Ви го преведе. Тя знае английски език. А аз след няколко дни ще бъда там, където са въпросните кучета, за които пише в писмото. Е, те не са кангали (кучетата са Акбаш), но в случая това не е най-важното. И кангали ще има.
Това е текста:
http://www.cynology....wtopic.php?t=48