Dog.bg Форуми : Първи кърлеж

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Първи кърлеж правилно ли постъпих?

#1 Потребителят е офлайн   sisa97 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Икона за мнението  Публикувано: 19 April 2009 - 10:54 PM

Здравейте! Кучето ми е на три месеца и половина. Има си и трите ваксини. Вчера като излезнахме на разходка с една моя приятелка и кучо, докато го разрошвах Алекс видях нещо черно, ала от бързината го изгубих. Отново разроших на същото място и видяхме нещо черно, което си мърда "краченцата", които бяха обърнати нагоре. Приятелката ми каза, че това е кърлеж, а аз досега, нито съм виждала, нито съм вадила кърлеж. Тя хвана Алекс и каза: Махни го.
Аз се уплаших, ъцете ми трепера и със затворени очи го отскубнах, заедно с няколко косъмчета и го хвърлих извън пързалката ( бяхме върху пързалката) и веднага пуснах Алекс, защото той скимтеше. Тя ме погледна учудено и ме попита дали досега никога не съм вадила кърлеж. Аз и казах, че за първи път виждам такова нещо, а тя отговори, че е трябвало да го завъртя обратно на часовниковата стрелка и каза, че ако е останала главата на кърлежа, той си пуска отровата. Разроших, разроших, ала няма и следа. Днес отидох при вет-а но беше затворено и сега съм в пълна паника. Незнам какво да правя.. някакви съвети? Правилно ли съм постъпила, като съм го дръпнала :bd_030: ?
User's Signature

Качена снимка

Липсваш ми Алекс!

#2 Потребителят е офлайн   alisa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Фотография, ротвайлери, котки, музика, конна езда и мн. други. :)

Публикувано: 19 April 2009 - 10:57 PM

Еми той доста ли беше забит?
Надявам се да си го отскубнала целия :)

#3 Потребителят е офлайн   sisa97 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 April 2009 - 11:03 PM

Честно казано - незнам. На мен ми изглеждаше като току-що се качил, защото не го изтръгнах трудно, а в ръката ми май беше цял. :bd_030:
User's Signature

Качена снимка

Липсваш ми Алекс!

#4 Потребителят е офлайн   alisa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Фотография, ротвайлери, котки, музика, конна езда и мн. други. :)

Публикувано: 19 April 2009 - 11:19 PM

Дано така да е било.. :)

#5 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 19 April 2009 - 11:57 PM

Показване на мнениетоalisa, в Apr 20 2009, 12:19 AM, написа:

Дано така да е било.. :)

Много полезно мнение, особено във форум Ветеринарен :td_144: То не е спам, не е чудо.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#6 Потребителят е офлайн   nezi_7966 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2009 - 10:16 AM

Доколкото ми е известно, ако след като го издърпате се движи , означава че е издърпана и най-важната част - главата.
Но с кърлежите шега не бива, дори и да го издърпате правилно неприятностите от ухапване могат да се проявят след време. Затова трябва да се възпрепятства ухапването, купете му препарати против паразити.
User's Signature

Rottweilers love to be your No 1 :)

Макар и късно от горчив опит разбрах : не си купувайте неродословни кучета от зоомагазини ще дойде ден и ще съжалявате.!

#7 Потребителят е офлайн   tedinceto_96 Икона

• *Фен*
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2009 - 10:39 AM

В никакъв случай не сте постъпили правилно, просто сте имали късмет, че е излязъл цял.В такъв случай наистина е правилно да се върти в посока обратна на часовниковата стрелка, но трябва да се намаже с олио, за да излезе по-лесно и когато се махне да се ИЗГОРИ, но най-добре е да се заведе куч на ветеринар веднагически!

#8 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 20 April 2009 - 01:03 PM

Показване на мнениетоtedinceto_96, в Apr 20 2009, 08:39 AM, написа:

В никакъв случай не сте постъпили правилно, просто сте имали късмет, че е излязъл цял.В такъв случай наистина е правилно да се върти в посока обратна на часовниковата стрелка, но трябва да се намаже с олио, за да излезе по-лесно и когато се махне да се ИЗГОРИ, но най-добре е да се заведе куч на ветеринар веднагически!
От целия ви пост е правилна само тази част за воденето на животното на лекар.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#9 Потребителят е офлайн   hwarang Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 April 2009 - 04:08 PM

Не би ли трябвало ако кучето е обезпаразитено и са му бити ваксините , да е имунизирано от кърлежи и такива подобни гадини? Друг е въпроса , че в нормалните Европейски държави пръскат навсякъде против кърлежи..
User's Signature

Качена снимка

#10 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2009 - 09:44 PM

Ваксините не предпазват от външни паразити. Що се отнася до препаратите против гадини, то принципно не бива да имат пропуски. Ама само принципно... Винаги сме си имали куче на двора, а от година някъде гледаме и къщни, а лято без да намерим забит кърлеж не сме имали. Чак вече ми се струва нещо нормално. :cd_045:
User's Signature

Качена снимка

#11 Потребителят е офлайн   sladka69 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 April 2009 - 09:37 PM

Здравейте.Аз имам чау чау и вчера за втори път му намирам кърлеж.Всеки месец му слагаме препарати против паразити(кърлежи,бълхи и др.),но въпреки това в тези големи треви които има около нас,просто са неизбежни.Проблема беше когато мъжът ми се опита да го махне и главата му остана вътре.Веднага се обадих на лякаря,защото беше късно вечерта.И той каза че няма проблем да отидем на другия ден,не е опасно.Когато днес го занесохме лекаря го извади и каза че кърлежа по принцип като се насмуче сам ще падне.Но по опасни са болестите които пренасят.Сега остана да наблюдаваме състоянието му,ако забележим някаква промяна в апетита му или в цвета на урината доктора каза да го занесем веднага при него.Иначе единствената застраховка са тези препарати които му слагаме всеки месец.Дано съм помогнала с това което споделих.

#12 Потребителят е офлайн   Неделя-Нели Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 25 April 2009 - 09:04 AM

Грешка е кърлежът да се маже с каквото и да е, преди да се извади, защото така се провокира повръщане на стомашното съдържимо обратно в животното или в човека. Още по- голяма грешка е да се вади с голи ръце, без ръкавица, защото в такъв случай този, който го вади може да се зарази с по- голяма вероятност, отколкото кучето.
Трябва ваденето да стане с ръкавици и пинсети, като се върти обратно на часовниковата стрелка. След изваждането, мястото се намазва с йод/ поне така правим в болницата с ухапаните пациенти/. Най- лесният начин за умъртвяване на кърлежа е, като се пусне в някакъв съд/шишенце например/ със спирт.

#13 Потребителят е офлайн   Лола Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 April 2009 - 11:14 AM

Да използвам темата да попитам какви са симтомите при охапване от заразен кърлеж?По горе прочетох че може да има промяна в апетита.Нещо друго?

#14 Потребителят е офлайн   IzrodGaden Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 May 2009 - 09:13 PM

Едни казват да се върти и да се маже кърлежа, други казват да не се върти, нека някой Вет да сподели как е правилно да се извади кърлежа !

#15 Потребителят е офлайн   dmst Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 May 2009 - 07:29 AM

Аз наскоро имах подобен проблем-намерих кърлеж на веждата на Чоки и понеже беше 9ч вечерта се обадих на моята докторка,тя ми каза да го намажа с йодасепт и да го завъртя накъдето и да е докато се извади.Много ме беше страх,ама го извадих,беше цял с глава и крачета,после го затворих в бурканче и дезинфекцирах пак с йодасепт мястото.Няколко дни след ваденето на мястото се появи подутинка колкото грахче,ходихме на доктор и сега пак се мажем с йодасепт,показах и кърлежа и тя потвърди,че съм го извадила цял,но мен ме интересува защо се появи тази бучица,за какви симптоми трябва да наблюдавам и трябва ли да правя още нещо освен мазането с йодасепт?

#16 Потребителят е офлайн   Лола Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 May 2009 - 08:51 AM

Показване на мнениетоdmst, в May 2 2009, 05:29 AM, написа:

Няколко дни след ваденето на мястото се появи подутинка колкото грахче

И при нас се получи същото след изваждането на кърлежа.В една статия прочетох,че това не означава непременно че кърлежа е заразен,а може да е лека алергична реакция към слюнката на кърлежа и отминава за няколко дена.В нашия случай изчезна след третия ден.

#17 Потребителят е офлайн   dmst Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 May 2009 - 10:08 AM

Благодаря за успокоението,дано скоро изчезне и при нас!

#18 Потребителят е офлайн   IzrodGaden Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 May 2009 - 09:33 AM

Показване на мнениетоD-r Koko, в Apr 20 2009, 11:03 AM, написа:

Показване на мнениетоtedinceto_96, в Apr 20 2009, 08:39 AM, написа:

От целия ви пост е правилна само тази част за воденето на животното на лекар.

От целия ви пост, нестава ясно как е правилно да се извади кърлежа, ако наблизо няма ветеринар !

#19 Потребителят е офлайн   Dakel4y Икона

• #Space Monkey#
  • PipPipPip
Публикувано: 03 May 2009 - 04:37 PM

Това го прочетох в едно книжле от проф. д-р Христо Георгиев което си купих вчера:
,,Кърлежите се отстраняват чрез изкъпвне или напръскване с противопаразитни препарати,като неоцидол и др.,но това трябва да става много внимателно,за да не се отрови кучето.
Ако се открият единични кърлежи,те могат механично да се отстранят.Това се постига най-лесно,като предварително кърлежите се парализират.Намазват се с памук,натопен в газ,йод или олио.Изчаква се десетина мин.Ако през това време те не паднат сами,премахват се по следния начин:кърлежът се захваща с пинцети и се върти в посока,обратна на часовниковата стрелка.След 3-4 завъртания той се пуска от кожата.
Понякога при премахването на кърлежа главата му се откъсва и остава в кожата.В такива случаи мстото се дезинфекцира с йодна тинктура или спирт и с помощта на игла или малки пинцети се изважда,след което раната отново се дезинфектира."
Надявам да съм помогнала! :ae_085:
User's Signature

Не наранявай невинните-те не могат да ти отвърнат.

http://vbox7.com/play:14059782 -дайте ни живот

#20 Потребителят е офлайн   ben2418 Икона

• One ot them ...
  • PipPipPip

Публикувано: 03 May 2009 - 06:53 PM

Показване на мнениетоDakel4y, в May 3 2009, 05:37 PM, написа:

Това го прочетох в едно книжле от проф. д-р Христо Георгиев което си купих вчера:
,,Кърлежите се отстраняват чрез изкъпвне или напръскване с противопаразитни препарати,като неоцидол и др.,но това трябва да става много внимателно,за да не се отрови кучето.
Ако се открият единични кърлежи,те могат механично да се отстранят.Това се постига най-лесно,като предварително кърлежите се парализират.Намазват се с памук,натопен в газ,йод или олио.Изчаква се десетина мин.Ако през това време те не паднат сами,премахват се по следния начин:кърлежът се захваща с пинцети и се върти в посока,обратна на часовниковата стрелка.След 3-4 завъртания той се пуска от кожата.
Понякога при премахването на кърлежа главата му се откъсва и остава в кожата.В такива случаи мстото се дезинфекцира с йодна тинктура или спирт и с помощта на игла или малки пинцети се изважда,след което раната отново се дезинфектира."
Надявам да съм помогнала! :ae_085:

Повечето неща които си написал/а са вярни,но това с въртенето не е много вярно ! Кърлежът не е винт че да го въртим обратно на часовниковата стрелка ! Това с мазнината също не е вярно ! Само може да увеличиш риска от заразяване, като караш кърлежа да повърне !!! ЕтО линк как се вади: http://www.mayamarko...ick_removal.htm !
User's Signature

Айда Скот Тейлър е написал: Не поглеждай назад да скърбиш по миналото което вече е свършило и не се притеснявай за бъдещето което още не е дошло.Живей в настоящето и го прави толкова красиво че да си струва да го запомниш !

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни