Dog.bg Форуми : "шестият пръст"-желан и нежелан

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

"шестият пръст"-желан и нежелан Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 08 November 2005 - 02:03 PM

Цитат

Цитат

Малко по-различно стои въпроса с допълнителните пръсти при предните крайници. Не е било предмет на моите интереси и не съм го проучвал, но имам информация от ветеринарни изследвания от САЩ. При кучета, на които са отстранявани допълнителните пръсти на предните крайници, се наблюдава по-честа поява на артрит в старческа възраст, отколкото при кучета, на които са оставени.

Tova bi mi bilo interesno da procheta. Ako materiala e udoben da bade predostaven?

Здравейте,

Не мога да Ви предоставя материалите. Информацията я имам от частни разговори с мои колеги от САЩ, които са ми казвали, че има такива разработки и ветеринарномедицински статистики. Тъй като, както вече казах, това не е предмет на моите интереси, аз не съм проявил по-голяма задълбоченост по отношение на поднесеното ми като информация.

В момента ще ми бъде много трудно, да не кажа невъзможно, да започвам да издирвам точно с кого и кога сме водили този разговор и да го ангажирам да издирва материали, публикувани преди години.

Съжалявам, не мога да Ви бъда от полза !!!

Специално за допълнителните пръсти при задните крайници съм проявявам известни интереси именно, защото всевъзможните "мъдрости" за необходимостта им, са ме провокирали да проверя как точно стоят нещата.

Така например има съдии на Кучета Кангал /говоря за Великобритания/, които по време на изложба дават предпочитания на животни с допълнителни пръсти и в същото време има такива, които ги игнорират. Въпрос на субективизъм.

В стандарта на Кучето Кангал е казано, че може и да има пети пръст. Без "мъдрувания" колко е необходим или пък колко е вреден.

По-горе изказах моето мнение по въпроса, че те са ненужни. Мога и да се мотивирам, но не е в интересите ми да задълбавам една според мене безсмислена тема.

Поздрави,

Николай Атанасов
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#22 Потребителят е офлайн   impres91 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 November 2005 - 04:23 PM

Цитат

В момента ще ми бъде много трудно, да не кажа невъзможно, да започвам да издирвам точно с кого и кога сме водили този разговор и да го ангажирам да издирва материали, публикувани преди години.

Estestveno. Mislih, che moge da imate nesto pod raka. Interesuvame, zastoto moito kuche e bez predni 5ti prasti, i ne e loscho da znam poveche podrobnosto za tova.
User's Signature

Качена снимка; Качена снимка
Качена снимка

#23 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 08 November 2005 - 06:23 PM

Цитат

Цитат

Estestveno. Mislih, che moge da imate nesto pod raka. Interesuvame, zastoto moito kuche e bez predni 5ti prasti, i ne e loscho da znam poveche podrobnosto za tova.

А защо е без тези пръсти. Така се е родило или са отстранени умишлено. интересувам се от най-обикновено любопитство. Защото зная, че някои ги отстраняват умишлено, което според мене е също толкова нелогично, колкото да се оставят допълнителните пръсти на задните крака.

Ако на задните крайници допълнителните пръсти в повечето случаи пречат, мисля че на предните от тях по-би имало полза - особено ако кучето да кажем е легнало, държи месо или кост между крайниците си и прави опит да разкъсва и яде.

И между другото: бих продължил комуникацията, само ако зная кой е отсреща.

Поздрави,

Николай Атанасов
User's Signature

Качена снимка

#24 Потребителят е офлайн   impres91 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 November 2005 - 06:40 PM

Impres e imeto na edin moi, star razvadnik, sega se nadiavam da polucha novo ime. A 91 e godinatav koiato e rodeno parvoto mi magko kuche. A az sam Mina Ihchieva.
naste liubimi kucheta! w)
Ta po povd prastite, kakto spomenah v Ukraina i Russia imat praktika da otstraniavat petite prsati dori i na prednite kraka. Kuchkata koiato sam s neia na snimkata e ot Ukraina i niama takiva. Ako naistina ima veroiatnost ot artrit, bi moglo da se vzemat profilaktichni merki.
User's Signature

Качена снимка

#25 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 08 November 2005 - 07:02 PM

Цитат

Impres e imeto na edin moi, star razvadnik, sega se nadiavam da polucha novo ime. A 91 e godinatav koiato e rodeno parvoto mi magko kuche. A az sam Mina Ihchieva.
naste liubimi kucheta!  w)
Ta po povd prastite, kakto spomenah v Ukraina i Russia imat praktika da otstraniavat petite prsati dori i na prednite kraka. Kuchkata koiato sam s neia na snimkata e ot Ukraina i niama takiva. Ako naistina ima veroiatnost ot artrit, bi moglo da se vzemat profilaktichni merki.

Здравейте,

Значи, предполагам, вие сте Мина Ихчиева.

Знаете ли, защо имат такава практика в Украйна. От какво е продиктувана, какви са мотивите, издържани ли са научно.

Така например, при НОК още "Бащата" на породата Щефаниц е казвал, че трябва да се отстраняват допълнителните пръсти на задните крайници на НОК, защото пречат по време на работа, особено при прескачане на препятствия.

Друг момент, който е констатиран от много селекционери: (под селекционер не разбирам човек, който просто има няколко кучета, запложда и продава). Селекцията е наука, а не кучесъешаване. Та селекцията е установила, че често при кучетата с допълнителни пръсти на задните крайници се наблюдава доближаване н скакателните стави, нещо подобно на Х-подобната постановка.

Поздрави,

Николай Атанасов
http://www.cynology.info

Преди години имах щастието да притежавам, макар и само за една година, Ризеншнауцер. Страхотна порода в най-добрия смисъл на думата.
User's Signature

Качена снимка

#26 Потребителят е офлайн   impres91 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 November 2005 - 07:23 PM

Цитат

Така например, при НОК още "Бащата" на породата Щефаниц е казвал, че трябва да се отстраняват допълнителните пръсти на задните крайници на НОК, защото пречат по време на работа, особено при прескачане на препятствия.

Az samo moga da predpolagam ot lichen opit, kakto i spomenah v po goren posting:
RAboti li kucheto-prechat! I predni i zadni. Prosto sam si patila. Dosta. Ne mi se viarva che samo na schnauzerite petite prasti prechat. hahaha
Estestveno ne prez cialoto vreme, no se sluchva i e adski nepriatno.
A Vie zabeliazali li ste pri porodite koito nabliudavate(pri naste tri porodi nima takova nesto ili mnogo riadko-germancite sa se pogrigili), dali ekzempliarite s peti prasti sbligavat skakatelnata stava? Ne namiram logika?
User's Signature

Качена снимка

#27 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 08 November 2005 - 07:38 PM

Цитат

Цитат

Az samo moga da predpolagam ot lichen opit, kakto i spomenah v po goren posting:
RAboti li kucheto-prechat! I predni i zadni. Prosto sam si patila. Dosta. Ne mi se viarva che samo na schnauzerite petite prasti prechat. hahaha
Estestveno ne prez cialoto vreme, no se sluchva i e adski nepriatno.
A Vie zabeliazali li ste pri porodite koito nabliudavate(pri naste tri porodi nima takova nesto ili mnogo riadko-germancite sa se pogrigili), dali ekzempliarite s peti prasti sbligavat skakatelnata stava? Ne namiram logika?

Не съм го проследявал систематично. Виждал съм кучета със зближени скакателни стави както с допълнителни пръсти така и без такива. Мисля, че факторите за това са други, но е възможно да има и такава зависимост. За целта е необходимо да се направи сериозно проучване с Генерална Съвкупност, която да позволява да се отдели достатъчно голяма извадка, за да може да бъде обработена вариационно-статистически и с възможно най-малка грешка на достоверност.

Николай Атанасов
User's Signature

Качена снимка

#28 Потребителят е офлайн   impres91 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 November 2005 - 07:52 PM

Цитат

Мисля, че факторите за това са други, но е възможно да има и такава зависимост.

I az taka mislia, che po-skoro faktorite sa drugi! super best
Ako sbligavat zaradi tova, znachi vsichki s peti prasti na predni kraka sasto triabva da sbligavat. Koeto... bl)

Цитат

За целта е необходимо да се направи сериозно проучване с Генерална Съвкупност, която да позволява да се отдели достатъчно голяма извадка, за да може да бъде обработена вариационно-статистически и с възможно най-малка грешка на достоверност.

Tova e slognichko v naste uslovia. Taka ili nache nikoi ne pravi nisto, za kade-kade po-vagni nesta, kamoli za tova.
User's Signature

Качена снимка

#29 Потребителят е офлайн   Kara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 November 2005 - 09:19 PM

Цитат

Цитат

Мисля, че факторите за това са други, но е възможно да има и такава зависимост.

I az taka mislia, che po-skoro faktorite sa drugi! super best
Ako sbligavat zaradi tova, znachi vsichki s peti prasti na predni kraka sasto triabva da sbligavat. Koeto... bl)

Цитат

За целта е необходимо да се направи сериозно проучване с Генерална Съвкупност, която да позволява да се отдели достатъчно голяма извадка, за да може да бъде обработена вариационно-статистически и с възможно най-малка грешка на достоверност.

Tova e slognichko v naste uslovia. Taka ili nache nikoi ne pravi nisto, za kade-kade po-vagni nesta, kamoli za tova.

Относно факторите за сближаването на скакателните стави сме на едно мнение super

Ако обаче желаете да получите научни доказателства за или против теорията "допълнителни пръсти >>> сближени скакателни стави", просто направете запитване към клуба за Пиренейско планинско куче във Франция. Двойните допълнителни пръсти на костна основа са задължително изискване при тази порода. Поради голямата популация на породата ще получите достатъчно представителна извадка, която ще може да се обработи вариационно-статистически с минимална грешка в достоверността на резултата.
А тъй като има и други породи, при които допълнителните пръсти са задължителни, запитването може да се направи и към друг национален породен клуб.
Разходите по такова сериозно проучване ще са предимно за пощенски услуги b)

Успех d)
User's Signature

http://www.karakacha...forum/index.php

"All truth passes through three stages.
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident"

Arthur Schopenhauer /1788-1860/

#30 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 09 November 2005 - 07:58 AM

Нека някой, който желае да се ангажира с превота на долния текст. Това е част от писмо на мой познат - развърдчик на Пиренейски Планински Кучета:

I have owned a Pyrenees and I found the rear double dew claws to be quite a problem. They are easily ripped or torn since they are loose and floppy. The claws on these toes have no chance of wearing down naturally and unless they are regularly clipped, they can grow around and actually puncture the toe pad.
Jan Dohner

И едно отклонение от мене. Предполагам много ог Вас знаят какво представлява Комондора (визуално) като порода.

В САЩ фермерите стрижат като овце тези кучета, защото просто по друг начин пищната космена покривка ги прави не функционални в работата им като кучета пазачи. А Комондора е прекрасен пазач.

Николай Атанасов
User's Signature

Качена снимка

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни