Проблем! Кучето ми е на годинка и все още пишка в къщи...
Публикувано: 26 April 2009 - 06:38 PM
Публикувано: 26 April 2009 - 07:11 PM

п.п. - и си поговори сериозно с приятелката ти и с хората, с които съжителстваш. Трябва да има последователност и упорство в отношението и изискванията към кучето. Разбира се, че всеки ще проявява своето отношение чрез детайлите, но за генералните неща трябва да сте единни.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 26 April 2009 - 08:32 PM
Tomolino, в Apr 26 2009, 10:07 AM, написа:
Знаеш ли,ами мисля,че проблемът е в това,че като е било малко кучето тази жена,където го е гледала,не го е научила още от малко,да речем на 3 -4 месеца като е било да го изкарва по няколко пъти на вън,и затова е станало така.А и ти пишеш,че тя спи до обяд.......... и така,още от малко запомни ли сутринта да е на вън - няма да има пиш вътре!

Кръвна група А1 (-)
Публикувано: 26 April 2009 - 08:38 PM
Публикувано: 26 April 2009 - 09:22 PM
Ако съм права и ситуацията е такава, то бих опитала да сложа на кучето кучешки памперс, като го поощрявам да си прави нещата там. Това му е познато и би трябвало да му хареса - съответно да започне да ползва само него, а не да ходи из цялата къща. Така нещата се въщат в изходна позиция и всикчо се успокоява.
След което да се започне бавно привикване към ходнето навън, така, както се прави при малко куче. В началото ще има алтернативата с памперса в къщи, та няма да цапа къщата и стопанина няма да има за какво да се кара. Постепенно и при добро и правилно отношение/възпитание, без нерви и наказания, а само с поощряване кучето ще започне да ходи само на вън.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 26 April 2009 - 11:11 PM

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 27 April 2009 - 10:34 AM
Jelanieto mi ku4eto da se nau4i na higienni navici u men e ogromno. Obladan sym ot tazi misiq nevyzmojna....Nemojete da si predstavite kolko usilqi i vreme mi kostva..... :(
Публикувано: 27 April 2009 - 11:08 AM
Tomolino, в Apr 27 2009, 09:34 AM, написа:
Желанието ми кучето да се научи на хигиенни навици у мен е огромно. Обладан съм от тази мисия невъзможна....Неможете да си представите колко усиляи и време ми коства..... :(
Можем да си представим колко усилия ти коства... всички стопани на кучета сме минали оттам. Обаче браво, имаш първата победа - не си се скарал и не си повишил тон.
Сега няколко конкретни въпроса:
1. Колко часа има между последното изпишкване вечерта и първото изпишкване в 7 часа? Колко пъти през деня се изпишка и изака кучето? Ние се опитваме да извеждаме нашето точно преди да си легнем и първо след като станем, така че да не става голям периода - макар че кучето ни е на 10 месеца, т.е. е голямо.
2. Какво значи - отново приложи номера, започна да се муши и умилква? При моето куче това е знак, че иска да го изкарам навън - или че е гладно. Какво мислиш, че означава това при твоето куче? Ако е станало, след като е направило белята и смяташ, че те умилостивява, е възможно да е така. Кучетата УСЕЩАТ емоционалното състояние на човека. Ако си вбесен, но мълчиш и не отронваш дума, кучето ще усети това. Естествено е за кучето да реагира така. Когато моето куче правеше беля на мокета, помня, че мъжът ми се вбесяваше и аз го карах да отиде в друга стая, докато почистя, защото кучето не е виновно, че не е разбрало или не е успяло да се сдържи. Иначе, като се ядоса, дори и да не вика на кучето, то се обърква, защото усеща нажежаване на атмосферата, което само го изнервя и обърква.
3. Това, че тя пикае на труда ти - е САМО В ТВОЯТА ГЛАВА. За нея такова нещо няма. В нейната глава най-вероятно е отишла до тоалетната, без да разбира как е нарушила правилата в къщата.
4. По какво разбираш, че слуша най-много теб, но обича най-много стопанката си? Опиши конкретни прояви, за да видим как са нещата, защото ние съдим само по твоите думи, не можем да видим кучето. Определено има случаи, в които тълкуваш нещата, сякаш кучето е човек - т.е. му придаваш човешки характеристики, затова е добре да описваш нейното поведение, наред със своите чувства.
5. Резултат се постига за повече от 1-2 дена... Както ти каза Бушката по-горе, трябва да се разруши един навик и да се създаде друг, което отнема повече време. Имай търпение. Този път си почнал добре.

Започнахте ли да използвате думичка за пишкане/акане - това помага. При нас е чиш (аз живея в чужбина и никой друг не я разбира, затова само на мен ми звучи смешно). Когато кучето се изпишкваше успешно на тревата, казвахме чиш, браво - и чиш - когато го извеждаме за пишкане. Той свикна да асоциира думата с пишкане и акане и когато го изкарам и кажа "go чиш" - започваше да пишка веднага. Сега вече е малко по-друго, защото почна да маркира територия, но общо взето, нямаме проблем с тоалетните истории. Знам, че звучи смешно, но при кучето така се създава навик, който върши много добра работа на човека.
Успех!
Публикувано: 27 April 2009 - 11:23 AM

Публикувано: 27 April 2009 - 11:27 AM
Всеки път на едно и също място ли става локвата? На кое място?
Отърви се първо от разбирането, че кучето има желание ти да търкаш пода, то не свързва облекчаването на нуждата си с твоето търкане на пода. Също така се отърви от мисълта, че то е погрешно настроена машинка, която ще пренастроиш за ден или седмица.
В твоя пост забелязвам нещо: виждайки, че ти ще се захванеш да търкаш, кучето се скрива без да повишаваш глас изобщо. Защо мислиш, че е станало така?
Публикувано: 27 April 2009 - 12:02 PM

Публикувано: 27 April 2009 - 12:16 PM
Публикувано: 27 April 2009 - 12:44 PM

Публикувано: 27 April 2009 - 01:25 PM
Tomolino, в Apr 27 2009, 10:16 AM, написа:
Не защото е стресирано изобщо, а защото има условен рефлекс - започнеш ли да чистиш, значи ще има наказание. Тя знае това не защото е пикала, а защото започваш да чистиш. Помисли колко време е било нужно да се изработи този условен рефлекс, така се изработват навиците. За да изработиш добрия навик пак ти трябват много повторения на едно и също.
Пак не разбрах нощем това къде става? Къде спи кучето? В стаята при теб или другаде? Има ли тераса стаята? Винаги на едно и също място ли пикае?
Публикувано: 27 April 2009 - 02:35 PM

Публикувано: 27 April 2009 - 03:13 PM
Тя е свикнала да пишка веднъж през нощта. Не знае, че може да устиска цяла нощ. Номерът с балатума, който ти каза DessyD може да помогне. Може да помогне слагане в клетка за през нощта. 2-3 нощи да устиска и ще решите проблема.
Публикувано: 27 April 2009 - 03:29 PM
Публикувано: 27 April 2009 - 03:38 PM
martini_s_4ere6ka, в Apr 27 2009, 04:29 PM, написа:
по-добре си отвори нова тема,за да не разводняваме тази

Публикувано: 27 April 2009 - 06:26 PM
Публикувано: 27 April 2009 - 06:55 PM