Нюфаундленд -говорилня
Публикувано: 30 August 2007 - 08:35 AM
виж им новите кучила,мъжките са Карлос(от Скипърите)и Хери(бащата на Чузо) wink
има нещо,което малко там ме притеснява,че женските им дават сиви бебета(те са уникални,но не са признати от FCI като цвят и давали по светли очи,което не е добре).Може би,ако се вземе от там куче и то ще дава сиви бебета.

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Публикувано: 30 August 2007 - 08:54 AM
Видях кучилата. Сивушчетата наистина са много красиви! w)
Публикувано: 30 August 2007 - 09:05 AM

Публикувано: 30 August 2007 - 09:52 AM
Поздрави !!!
Публикувано: 30 August 2007 - 02:31 PM
Снимката е от http://www.shadows-eternity.com/
Прикачени файлове
-
_______.JPG (97.09K)
Брой сваляния: 45
Публикувано: 30 August 2007 - 02:34 PM
Снимката е от http://www.shadows-eternity.com
Прикачени файлове
-
_______1.JPG (73.74K)
Брой сваляния: 44
Публикувано: 30 August 2007 - 05:41 PM
valya още незнаем дали ще дойдем до Русе,нюфитата са уникални кучета,който се е докоснал до тази порода не се разделя никога с нея.

Публикувано: 31 August 2007 - 07:50 AM
Публикувано: 31 August 2007 - 09:01 AM
PS Ето какво открих в един руски сайт:
"Окрас смолянисто-черный, черный с красноватым отливом (бронзовым оттенком), темно-бурый, коричневый от шоколадного до бронзового, голубой (серый). Могут быть небольшие белые отметины на груди, на пальцах и на конце хвоста. Подшерсток может быть бурого или серого цвета.
Некоторые организации признают только три окраса ньюфаундленда и ландсира: черный, коричневый и черно-белый, некоторые - допускают голубой окрас, но он в настоящее время практически исчез. "
И в друг - ето това:
"Окрас. В этом вопросе американский стандарт не сходится с европейскими. Американцы разводят ньюфаундлендов серого окраса и более широко смотрят на расположение пятен у черно-белых ньюфаундлендов. Стандарт FCI допускает три окраса:
1. Черный преобладающий в породе. Шерсть имеет глубокий, угольно-черный цвет, блестящий у собак, хорошо покрытых остевым волосом, или матовый у ньюфов с сильно развитым, пышным подшерстком. Летом, выгорая на солнце, шерсть может приобретать бурый или бронзовый оттенок. Белые отметины в местах, указанных стандартом, являются породным признаком: они часто имеются у щенков, а с возрастом сходят или остаются в виде отдельных белых волосков или небольших пятен.
2. Коричневый может варьироваться от темно-коричневого, почти шоколадного, до цвета бронзы. На шее, штанах и очесах из-за обилия подшерстка тон окраса выглядит более светлым. Если у чёрной собаки кожа голубого цвета, то у коричневой она розовая, губы и веки имеют красноватый оттенок, мочка носа и подушечки на лапах коричневые.
3. Бело-черный черные пятна на белом фоне имеют четкие границы. Зоны, на которых черный цвет должен присутствовать в обязательном порядке: голова (включая уши), «седло» на спине и основание хвоста. В остальном оскрас должен быть снежно-белым, желательно абсолютно без крапа."
Публикувано: 31 August 2007 - 11:19 AM
Публикувано: 31 August 2007 - 11:34 AM
По европейския стандарт сивият цвят е недопустим, докато американците го приемат и развъждат сиви нюфове. wink
Скорошни(макар и с кофти качество) снимки на Скипи има в неговата тема(стр.6 и 7), може да ги видиш там. r)
Публикувано: 31 August 2007 - 12:16 PM
Публикувано: 31 August 2007 - 06:08 PM

Публикувано: 02 September 2007 - 05:05 PM
Цитат
Anelly, позволявам си да се хвана за тези твои думи и да ги използвам за повод, да напиша някои неща.
Няма Европейски или Американски стандарт. Има FCI (Federation Cinologique International) стандарт, а що се отнася до американската киноложка организация AKC (American Kennel Club) то тя е възприела този FCI стандарт и се придържа към него. Има алтернативни на AKC американски киноложки организации, като ADBA и UKC например, в чиито стандарти има всевъзможни интерпретации. Както и интерпретациите на руснаците, на които дължим развалената кръв на нюфаундленд в тази част на света. Така наречената руска линия. Скоро се появи и една алтернативна на БРФК организация, провокирана от различни причини, но най-вече от нежеланието на някои хора, да следват установени и работещи правила. Свят широк, хора всякакви, но ние - Клубът и неговите членове, се придържаме към устава, правилниците на FCI, БРФК и НБНК. Не ме разбирайте погрешно! Да, романтично звучи да си имаш сив домашен нюфаундленд, но поправете ме ако греша - щеше ли да я има тази изчистена линия, ако не са се придържали развъдниците към правилниците? Склонен съм да приема, че този сив цвят се дължи на рецесивен ген, но тези кучета не трябва да влизат в разплод.
FCI е стройна организация и на това се дължи изчистената линия на нюфаундленд особено в последните 30 години, т.е. дължим го на добросъвестните развъдчици, които се придържат към този стандарт. Както знаете, стандартът е препоръката и идеалът, към който развъдчиците се стремят. и това, в което се убеждаваме напъследък е че няма стар, нов, американски или европейски тип нюф - има Добър и Лош тип нюф. Има изчистена линия и недотам добре изчистена. Има линии на развъдници, и затова опитното око, може веднага да разпознае кой е "производителят" на кучето. Дължим тази "кръв" и на доброто сътрудничество между развъдниците тук и отвъд океана. И може на някого да прозвучи самохвално, но сме много щастливи, че успяхме да вкараме тази кръв и в България - Vom Darius Land, Skipper's, King of Helluland. Разбиращият веднага ще разпознае в родословията на тези кучета, истинската им стойност. А информираният дори ще разпознае и кучета легенди. Например Seabrook Heristotle Pouch Cove. Паричното изражение на стойността на това куче е USD 100 000. И не само като определена цена, а за толкова е купено. Син на това куче вече има в България!
И всичко това дължим, да подчертая отново, на правилниците и спазването им - иначе щяхме да имаме нещо друго, но не и кучета от породата Нюфаундленд!
Публикувано: 02 September 2007 - 05:46 PM
Вярно, че е романтично да си отглеждаш сива мечка, както е вярно, че породата трябва да се подобрява и развива, и в разплод да влизат само кучета с качества, допринасящи за това развитие. Далеч съм от мисълта да агитирам когото и да било да развъжда сиви нюфита. Казах само, че аз бих си отглеждала такъв домашен любимец, без да създава поколение. Сигурно е заради пустата романтика...[a href="http://smiles.33b.ru/smile.6646.html" target="_blank"][img src="http://s.rimg.info/071e2699c23491723554b3a5d7eab210.gif" border="0" /][/a][a href="http://smiles.33b.ru/smile.6646.html" target="_blank"][img src="http://s.rimg.info/071e2699c23491723554b3a5d7eab210.gif" border="0" /][/a]
Публикувано: 02 September 2007 - 06:51 PM
А и написаното не цели да ти вменява, каквото и да е - просто исках да го споделя.
Нали знаеш? Тебе думам дъще - сещай се снахо! Та затова! wink
А и какво по-хубаво от това, ако произлезе конструктивен спор!? b)
Публикувано: 02 September 2007 - 07:24 PM
Не знам дали ще се получи спор, защото принципно сме на едно мнение по въпроса, касаещ развъждането. wink Нещата, които си написал наистина са полезни за хората, интересуващи се от породата. Аз не съм познавач, а любител и знам, че имам мно-о-ого да уча. r)
Публикувано: 02 September 2007 - 07:38 PM