Нюфаундленд -говорилня
Публикувано: 13 March 2007 - 03:16 PM
Публикувано: 13 March 2007 - 03:37 PM

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Публикувано: 13 March 2007 - 10:45 PM

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Welcome to yani4ka's zoo world :)

Публикувано: 13 March 2007 - 11:13 PM
Цитат
Сега и да ти кажем колко са,може да те излъжем,че с това темпо....знае ли човек,утре може да са повече,даи боже! l) angelpik 1super bgflag

НАЦИОНАЛЕН БЪЛГАРСКИ НЮФАУНДЛЕНД КЛУБ
Публикувано: 13 March 2007 - 11:19 PM

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 13 March 2007 - 11:25 PM
Цитат
Колкото повече толкова по-добре.Нека бъдем максималисти w)

Публикувано: 13 March 2007 - 11:43 PM
Цитат
Извинявам се,че от името на bonboni,но по неже знам отговора:да,от едно кучило са,за това са еднакво хубави и сладки! b) angelpik 1super

НАЦИОНАЛЕН БЪЛГАРСКИ НЮФАУНДЛЕНД КЛУБ
Публикувано: 14 March 2007 - 12:02 AM

Публикувано: 14 March 2007 - 12:44 AM

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 14 March 2007 - 07:37 AM
А и имам план за в бъдеще за тези кучета,но нали не се заблуждавате,че ще го напиша точно тук.......за такова качество кучета винаги ще има работа.в момента в БГ са две женски,които нямат нищо общо с тяхната кръв,а и има хора чакащи за още три женски(за мъжки да не говорим колко още искат)....
DessyD защо питаш каква е твойта цел?????

Публикувано: 14 March 2007 - 08:43 AM
Цитат
А и имам план за в бъдеще за тези кучета,но нали не се заблуждавате,че ще го напиша точно тук.......
DessyD защо питаш каква е твойта цел?????
Когато става дума за развъждане - винаги правя нещата с определена цел. Това не изключва създаването на положителни емоции у други със сходен интерес. Мислех, че имате идея да развъждате нюфове. s) С едрите кучета този процес се усложнява от простичкия факт, че не са толкова много хората, които могат да се грижат адекватно за тях. В този смисъл аз бих улеснила нещата и за себе си и за другите като внеса кучета от различни линии, особено ако имам възможност да го направя. Практиката в България показва, че внасянето на цяло кучило довежда във времето до много тесен инбридинг, а след това до замирането на породата. Логично е, защото са малко хората, които ще предприемат пътуване за да осъществят връзка, а мъжките кучета пък трябва да ги потърсят за такава или собствениците им да си внесат женска специално за тях. Всичко това е съпътствано от огромни разходи по поддръжката, което е съществено момент. Идеалният вариант е ако има възможност да се внесат 6 женски кучета от различни елитни линии. Тогава имаш достатъчно поле за работа. Затова и елитните развъдници трудно продават женски кучета, по-точно добрите си женски кучета, а гледат да ги оставят при тях или в съсобсвеност. Иначе, примери бол, за това как повечето искат първо много хубаво, елитно мъжко куче и след 2-3 години се сещат, че им трябва женско. Но, това си е само моето мнение и резултата от моя опит. Просто пояснявам защо попитах.
А в духа на шегата ще кажа - не знаех, че развъждането и идеите около него са секретна мисия b) Истинските цели, особено в селекцията, винаги се достигат бавно, просто би било добре ако можеш малко да се улесниш. Както и да е - успех в каквото и да било начинание!

Публикувано: 14 March 2007 - 10:28 AM
Цитат
1super Само така.Имам един въпрос.По принцип може ли да се направи заплождане между черен и черно-бял нюф?

Публикувано: 14 March 2007 - 04:00 PM
Цитат
Точно такава идея имаме и това е една от целите на клуба, които са записани в устава! Както каза тук един юзър - уставът не се различава от този на другите клубове, защото е съобразен с изискванията и условията на БРФК - важното е доколко се стремиш да изпълниш максимално написаното в него! Та относно развъждането - затова съществува и "Masterpiece of Balkan"! Развъдник за кучета от породата Нюфаундленд! И понеже искаме да произвеждаме качествени кучета искаме нещата да бъдат изпипани възможно най-добре! Затова вкарваме тези кучета - плод на целенасочена 40-годишна селекция! Кръвта на кученцата които внесохме съдържа най-добрите гени в Европа и световната топ-линия на Нюфаундленд! Предстои да влязат още такива кучета, които ще са от други части на Европа, но имаме амбицията да имаме най-доброто! И понеже имаме идея да развиваме породата (най-малкото да задържим това ниво, а не да разваляме линията) знаем, че "топлата вода отдавна е измислена, е излишно да умуваме едва сега, откъде се включва котлона"! b) wink
Нали не си мислиш, че ще "затворим" кръвта? Или че ще се ограничим само в едно кучило и като ще се почне един инбрийдинг и едно бълване... Все пак клубът има отговорник по развъдната дейност от когото зависи, дали едно куче ще бъде заплодено с друго или не! А и... всъщност, има и "търговска" тайна (по-скоро идейна отколкото търговска, но така се казва), която позволи ми, няма да оповестявам на всеослушание и ще запазим за себе си и членовете на клуба. angelpik
За нас е важно, освен че успяваме да осъществявамве идеите си към този момент но и успяхме да направим няколко души щастливи! А и няма да са само те! super best
QUOTE (yani4ka)
Цитат
По принцип може! Неможе чернобял с кафяв!
Публикувано: 14 March 2007 - 05:16 PM

Публикувано: 14 March 2007 - 08:10 PM
Цитат
За това не съм съгласна. Според мен думата не е точно "зависи". Това кое куче с кое ще бъде заплодено зависи единствено от собствениците на съответната женска и от тяхното желание. Отговорника по развъждане може само да предложи или насочи хората, ако те си нямат идея за това и евентуално желаят. Работата на отговорника по развъждане е предимно административна и се свежда до работа с документи - родословия, проверка на това дали кучетата отговарят на условията за разплод - оценки, изследвания за болести и подобни. Това е огромна работа и труд, но въпреки това всеки отговорник по развъждане е човек със собствено мнение виждане и опит, които не винаги съвпадат с това на другите хора и всеки има пълното право сам да решава за себе си, своите планове и своето куче. Ето защо не е редно в качеството си на такъв да упражнява натиск в това отношение или да налага мнението си. Клубът просто регистрира връзката и подготвя родословията след оглед на кучилото. Така че за едина порода е много важно да има повече развъдчици. Това ще я закрепи и ще я направи по-популярна. Развъдчиците движат породата, а не пряко даден клуб, който е за това да ги обединява и подпомага. Аз също смятам, че нюфа е трудно куче за отглеждане и развъждане в нашите условия, но се надявам да имате успех и да запазите ентусиазма си дълго време така както сте започнали!

JulyVell Siberians
Публикувано: 14 March 2007 - 08:23 PM
Друго нещо притеснява ли ви,което да касае нашия клуб???

Публикувано: 14 March 2007 - 08:32 PM
И не мен лично не ме притеснява нещо, което касае вашия клуб! Долавям неприязън в тази фраза, дано да греша. Все пак тук виждам са писали хора с повече опит и с цел съвет, а не заяждане.

JulyVell Siberians
Публикувано: 14 March 2007 - 08:44 PM
Цитат
Цитат
За това не съм съгласна... Според мен думата не е точно "зависи"...
Употребата на изречението, което цитираш, е написано в пряк контекст и смисъл! Думата е точно зависи!
Интерпретацията ти е неправилна!
И въпреки това, нищо, че не съм отговорник по развъдната дейност, мога да ти гарантирам, че например, ако някой изяви желание да заплоди две кучета - едното от стария тип, а другото от новия - наистина никой не може да го спре да го направи, но ще види родословие "през крив макарон"! Това ти го гарантирам! После, аз тия правилници не съм ги измислил, а едни хора дето се занимават отдавна с това и въобще не съм съгласен, че работата на един отговорник по развъдната дейност е само административна!
Та, ние сме приели тези правилници и се съобразяваме с тях! Някои от тях са допълнени, защото според повелята на БРФК и FCI правилниците на клубовете не могат да занижават изискванията, но могат да ги завишават!!!
После, никой не си е и помислял да установява някакъв вид монопол, като създаде само един развъдник и подкрепя само него (за разлика от някои познати практики!!! - не се опитвай да ме опровергаваш, защото може да съм отскоро тук, ама някои неща ги знам по-добре, и примери няма да привеждам), напротив, в момента подпомагаме идеята за още два развъдника!
Това дали се гледа лесно или не - дай да не обсъждаме, защото Нюфаундлендът не е единствената порода, която е студенолюбива - да не говорим пък, че един от най-развитите клубове за Нюфаундленд е близо до екватора!
Сега ще си позволя да цитирам правилника за развъждане на Национален Български Нюфаундленд Клуб ал.1, т. д) и т. й) а именно: "Връзка неодобрена от отговорника по развъдна дейност на клуба се счита за недопустима и несъстояла се." и "Изисква се писмено разрешение за връзка между две кучета от отговорника по развъдна дейност на НБНК".
Този правилник е одобрен от съда и УС на БРФК!
Всеки, който приема правилниците на БРФК, FCI и НБНК е добре дошъл при нас! cheers Клубът има ясни и безкомпромисни правила 1super
Относно популяризирането на породата смятам, че имам достатъчно опит в това, за да оставя една от основните цели на клуба в ръцете на друг! angelpik
Публикувано: 14 March 2007 - 08:54 PM
След като съм вкарала тези кучета може би съм преценила преди това и съм се консултирала с хора с дългогодишен опит какво мога да направя и как да го направя,не съм дете,благодаря за добронамерените съвети,но не съм човек,който ще направи нещо без да го прецени няколко пъти преди това,доста преди изобщо да реша да се занимавам с това(години)само съм гледала и съм черпила опит от хората,които го правят и знаят как,продължавам да се уча и да питам преди да направя нещо и ще продължавам да се уча занапред.Пределно ми е ясно какви средства се изискват за доброто развъждане и на всички,които си взимат такова куче го казвам и обяснявам(така както на мен са го обяснили).Не започвам тази дейност съвсем боса и незнаеща,това,че чак сега правим клуба не означава,че чак сега започваме да се учим.Няма безгрешни на този свят и аз не съм ,правила съм грешки и сигурно и занапред ще правя,но който нищо не прави той не греши.