Аляски маламут
Публикувано: 05 July 2011 - 09:25 PM
Ние имаме малко проблеми с Арчи, здравословни. Днес на разходка, вечерната, Арчи получи разстройство и то 2 пъти. След втория път го заведохме в Националната ветеринарна клиника. Мериха му температурата и е на горната граница, 39,2 градуса. Но маламутите не са ли с малко по-висока температура?. И кръвни изследвания. Според доктора има анаеробна инфекция, в стомаха. Обесни ми, че там си виреят някакви микроорганизми и бактерии, но когато станат в повече, водят до разстройства. Даде ми да му давам 2 хапчета през 12 часа антибиотик "Меtroniolazole 210mg" или поне това, което успявам да разчета от писанията на док. След клиниката Арчи ходи още 1 път, пак същото :(
За вечеря му направих ориз и само това. Малко по-късно ще го разходя пак.
Някой ако е иамл подобни проблеми, нека да пише.
Ето и изследванията, в случай че някой разбира нещо. Аз само едно гледам, че не е в норма. Арчи е мнг жив. Дори преди да излезем не даваше признаци, че има бърза нужда да излезе. Което ме подсеща, че миналата седмица също имаше доооста голямо разстройство :(. Има апетит и само дебне на масата, а сега дори си разнася кокала и иска да играе. Някой знае ли тази "златна среда" в стомахчето им от какво би се нарушила?
За съжаление не мога да прикача сканираното изследване.....Ще опитам по-късно

Публикувано: 05 July 2011 - 09:34 PM
Но предполагам , че рядкото е в следствие на ядене на един жив плет до клетката му

Публикувано: 05 July 2011 - 09:46 PM
isi_ar4i, в 05 July 2011 - 07:39 PM, написа:
Пък и аз съм малко паника......., но предпочитам да го заведа на доктор....
Иси,
При разстройство се спират гранулите веднага! Първо му даваш само оризова вода без никакво ядене през целия ден ( това е водата на сварен ориз и може да добавиш в нея една чаена лъжичка ентерофермент - има го във вет.клиники) - само това! Вечерта може да дадеш вече ориза без нищо друго, можеш да добавиш към него лъжичка ентерофермент. Продължаваш на оризова диета толкова дни, колоко е нужно, докато спре разстройството. И чак след това постепенно добавяш по малко гранули в ориза, докато преминете на сухата храна.
Принципно ако не е нещо сериозно до 2-3 дена трябва да се оправи с оризовата диета.

Публикувано: 05 July 2011 - 10:10 PM
Публикувано: 05 July 2011 - 10:11 PM
isi_ar4i, в 05 July 2011 - 07:57 PM, написа:
Той сутринта не е имал рядко, било е по-скоро пастообразно.
А това "ентерофермент" може ли да се дава и друг път, когато получи?
Да, това не е лекарство, а по-скоро някаква добавка (не съм сигурна точно как да го нарека) - подобрява стомашно-чревната флора, и помага при разстройства, а може да се дава профилактично без дори да има някакъв конкретен проблем, на вкус е сладко и като се добави в оризовата вода кучето не й се мръщи и я пие с желание

Публикувано: 06 July 2011 - 08:04 AM

Публикувано: 06 July 2011 - 09:00 AM

Обаче тоя антибиотик е ужасен. Док. ме предупреди, че е горчив, но не предполагах, че Арчи няма да го иска изобщо.
Мнг е хитър дивака. С никакво лакомство не го поема, изяжда лакомството и плюе хапчето. Ако му го набутам в устата и го чакам да глътне той си гълта нещо, но не и хапчето и го плюе. По две хапчета на 12 часа...... тая сутрин едното го намерих вътре, явно е останало по мен. Днес ще ида до нашия ветеринар ( снощи се наложи да идем до НВК, защото доктора ни е до 7 на работа) и ще искам това ентерофермент и прахчето. То няма да му давам всичкото де, но да видим той какво ще каже.
Аз имам подозрения, че А получава тези неща от храната. Аз му давам само гранули, но Боби, техните, нашите все му дават и още нещо. Миналата седмица Боби му даде от нашето ядене, което съдържаше риба тон и доматено пюре. И резултат беше налице. Оня ден пилешко, готвено с мнг подправки. Уж го изми, но не вярвам месото да не е поело. И колкото да говоря, че не се дава храна, която ние ядем или поне с подправки......
Според вас дали може тези подправки да нарушат баланса в стомаха. Вие забелязвали ли сте такива неща?

Публикувано: 06 July 2011 - 10:53 AM
Публикувано: 06 July 2011 - 12:34 PM
Иси - за да не плюе хапчетата му отваряш хубаво устата с едната ръка (хващаш муцуната точно зад горните кучешки зъби), а с другата пъхаш хапчето дълбоко в гърлото. След това веднага затваряш устата и стискаш муцуната затворена, а с другата ръка масажираш гърлото отвън, докато кучето преглътне. Действа на 100%

Ако оставиш хапчето на езика, е много вероятно да го изплюе, затова трябва да бръкнеш в гърлото му - на практика не е толкова трудно и страшно

Публикувано: 06 July 2011 - 02:40 PM
Ще го приеме, къде ще иде. От снощи започнахме по 2 хапчета през 12 часа т.е сутринта бяха 4 хапчета, но 1 явно не го е приел. С моя начин на даване на хапчето само хвърчаха лиги. Арчи поне не проявява агресия, ми само гледаше да се скрие някъде, ама като видя, че няма къде започна да го играе хитро

Док. го предписа за 5 дни. Аз ще му добавя и ентерофермента или прахчето, зависи какво намеря по-бързичко.
Вилекула, не знаех, че си фармацефт. Мнг е добре някой да дава професионално мнение, особено на хора като мен, които се притесняват, какво се дава на кучето и непрекъснато питат.

Публикувано: 06 July 2011 - 04:56 PM
isi_ar4i, в 06 July 2011 - 12:40 PM, написа:
Ще го приеме, къде ще иде. От снощи започнахме по 2 хапчета през 12 часа т.е сутринта бяха 4 хапчета, но 1 явно не го е приел. С моя начин на даване на хапчето само хвърчаха лиги. Арчи поне не проявява агресия, ми само гледаше да се скрие някъде, ама като видя, че няма къде започна да го играе хитро

Док. го предписа за 5 дни. Аз ще му добавя и ентерофермента или прахчето, зависи какво намеря по-бързичко.
Вилекула, не знаех, че си фармацефт. Мнг е добре някой да дава професионално мнение, особено на хора като мен, които се притесняват, какво се дава на кучето и непрекъснато питат.
Това с лигавенето го знам много добре, преди и аз не знаех как да давам хапчетата и беше голяма мъка - Финве се наяждаше докато му дам хапчето за обезпаразитяване (давам салам с хапче, той изяжда салама, плюе хапчето и така до безкрай

а колкото до ентерофермента мисля че той е едно и също с фермактив

Публикувано: 06 July 2011 - 08:26 PM
Днес в Тракийския университет студентите са донесли на майка женски,чипиран Аляски Маламут,намерен същия ден покрай университета.Най-вероятно се е изгубила в някой от селата (Богомилово,Малка Верея...) но може и от Стара Загора да е дошла.Нека който си го търси да се обади на телефон 0883 393 656 и да носи номера на чипа !
Публикувано: 06 July 2011 - 08:51 PM
Направих нова тема, за да може да я видят повече хора, особено тези които не влизат в тази.
Голям късмет, че кучето е попаднало на майка ти! Дано скоро да се прибере у дома си. Пиши как се развиват събитията с нея, ако има нужда от някаква помощ - също