- (5 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »
Първа санкция на СЕМ за жестокост към животните! СЕМ образува административнонаказателно производство срещу Шоуто на С
Публикувано: 02 June 2009 - 04:17 PM
Трябва да има наказани и по възможност публично. Трябва да се разбере в България, че жестокостта към животните се наказва!
Ето и цялата статия :
СЕМ образува административнонаказателно производство срещу Шоуто на Слави след сигнал на Сдружение за защита правата на животните. Сдружението е сезирало контролните органи във връзка с излъчено предаване със сцени на насилие към животни в ефира на БТВ на 24 април 2009г. в Шоуто на Слави, рубриката Бягство към победата.
Предаването от 24 април подчертава убийството на животно, като елемент за забавление. В него присъстват предимно кървави сцени и насилие срещу животни: участниците в играта са принудени да убиват животни по особено мъчителен и жесток начин, като със секира трябва да обезглавяват кокошки, които в последствие да пърлят живи в казан с гореща вода. Животните пищят и се борят за живота си неистово и безпомощно. След акта на обезглавяване всички кокошки са живи и се гърчат пред камерите. В близък план се показва агонията на животните. Състезанието приключва с демонстративно изкормване. Показани са и кадри със следи от кръв от мястото на обезглавяването.
В отговор на сигнала, Сдружение за защита правата на животните получи писмо от Съвета за електронни медии. В документа се казва, че Дирекция Мониторинг е установила нарушение на разпоредбите на чл. 17, ал.2 от Закона за радио и телевизия в предаването Шоуто на Слави: Бягство към победата. Образувано е административнонаказателно производство.
Това е първото производство на СЕМ, образувано срещу българска медия, заради сцени на насилие към животни. Поздравяваме Сдружение за защита правата на животните за навременната им реакция.
Публикувано: 02 June 2009 - 05:15 PM
Публикувано: 02 June 2009 - 05:40 PM
Чл. 6. (1) Забранява се проявата на нехуманно отношение към животните.
(2) За нехуманно отношение към животните се смята причиняване на болка или страдание на животно или предизвикване на силен страх.
Чл. 7. (1) Забранява се проявата на жестокост към животните.
(2) За жестокост се смятат:
7. използване на животни за филмови снимки, реклама и изложби, при които им се причинява болка, страдание, увреждане или стрес;
22. извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на насилие към животни;
Чл. 10. (1) Забранява се проявата на особена жестокост към животните.
(2) За особена жестокост се смятат:
1. умишленото причиняване на смърт на животни;
2. умишленото причиняване на тежко и трайно увреждане на животни;
Чл. 62. (1) Който прояви особена жестокост към животно по смисъла на чл. 10, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв., освен ако деянието не съставлява престъпление.
За всяко животно - по 1000 лв. Не че е достатъчно, но по-добре от нищо.
Наистина ли такива неща са показвали по телевизията?
Публикувано: 02 June 2009 - 07:00 PM
IzrodGaden, в Jun 2 2009, 06:15 PM, написа:
Моето семейство може да е от "много хуманните", което в твоята уста звучи обидно, но ако детето ми беше видяло описаните сцени, нямаше да се чуства добре. Иди на село, коли и пърли кокошки. Аз по ефира не искам да гледам подобни неща, още повече да попадам случайно на тях.
Аман от всезнайковци.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 02 June 2009 - 07:40 PM
Публикувано: 02 June 2009 - 07:46 PM
bushkata, в Jun 2 2009, 08:00 PM, написа:
IzrodGaden, в Jun 2 2009, 06:15 PM, написа:
Моето семейство може да е от "много хуманните", което в твоята уста звучи обидно, но ако детето ми беше видяло описаните сцени, нямаше да се чуства добре. Иди на село, коли и пърли кокошки. Аз по ефира не искам да гледам подобни неща, още повече да попадам случайно на тях.
Аман от всезнайковци.
За протокола- било е действително ужасяващо. На мен ми разказа приятел- имало е покъртителни сцени на кокошки с отрязани наполовина глави и подобни. На село хората знаят добре как се коли кокошка- с едно движение, без да се мъчи. Това е било кошмар- участниците не можели от първия път да уцелят врата... Радвам се, че не съм попаднала на това предаване случайно.
А екипа на шоуто го обърнал на майтап.
П.п. Има клипчетата във вбокс- аз лично не се наемам да ги изгледам, но ако някой ги види, да каже от първа ръка за какво иде реч в действителност.
Публикувано: 02 June 2009 - 08:15 PM
Публикувано: 02 June 2009 - 09:08 PM
Цитат
Не съм сигурна дали Ви разбрах въпроса правилно, но аз съм присъствала на колене на кокошка /ужас/ и само за сведение - около минута-две след като е останала без глава, тялото продължава да се движи... не, не движи. Да препуска. Гадна гледка е, а да го дават по националната телевизия...

Публикувано: 02 June 2009 - 09:22 PM
Публикувано: 02 June 2009 - 09:34 PM
Публикувано: 02 June 2009 - 09:34 PM
IzrodGaden, в Jun 2 2009, 10:22 PM, написа:

Публикувано: 02 June 2009 - 09:37 PM
IzrodGaden, в Jun 2 2009, 10:22 PM, написа:
Ако някой е толкова мераклия да се научи все ще намери от къде.
Това си е чиства гавра!

Публикувано: 02 June 2009 - 10:00 PM
Каквото и да си приказваме - пилета, кокошки и прочие се колят така по селата. Но пък да се прави за сеир в TV шоу ... малко е извратено. Да, живеем в Джунголандия, но в ХХІ век да учим идващото поколение на убийства за забавление, аре нема нужда!!!

Не са ме е хапали кучета, ... само хора! - М. Монро
Публикувано: 02 June 2009 - 10:26 PM
- (5 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »

Вход
Темата е заключена

Горе
Цитиране +