Dog.bg Форуми : Тазобедрена дисплазия - въпроси ?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (8 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Тазобедрена дисплазия - въпроси ?

#61 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 02 December 2005 - 11:56 AM

Нещо интересно от сайта на любимия ми холандски риджбек:

Цитат

We had another judgement of Ceasar's HD pictures in Austria. This time the classification of the HD was HD-A1. This is the best HD-result that is possible, totally free of HD (so in total we now have got three classifications on the same picture which was HD-B (NL), HD-A2 (GER) and HD-A1 (a)). Quite interesting that the judgement of HD in Europe can differ so much.

Една и съща снимка е разчетена в три държави с три различни резултата:
B - в Холандия;
А2 - в Германия
А1 - в Австрия.
Ха сега де!

#62 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 03 December 2005 - 08:32 PM

Цитат

Нещо интересно от сайта на любимия ми холандски риджбек:

Цитат

We had another judgement of Ceasar's HD pictures in Austria. This time the classification of the HD was HD-A1. This is the best HD-result that is possible, totally free of HD (so in total we now have got three classifications on the same picture which was HD-B (NL), HD-A2 (GER) and HD-A1 (a)). Quite interesting that the judgement of HD in Europe can differ so much.

Една и съща снимка е разчетена в три държави с три различни резултата:
B - в Холандия;
А2 - в Германия
А1 - в Австрия.
Ха сега де!

мой близък лекар казва - всеки вижда това, което Може.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#63 Потребителят е офлайн   borislav Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 16 January 2007 - 12:59 PM

Цитат

До тогава не ни остава нищо друго освен да се грижим за нея по най-добрия начин!
Това което ме успокоява е , че за сега кучето се движи добре, няма болки или поне няма признаци, че я боли! Игрива е . Правя и масаж всеки ден, натоварвам я по-малко - ходи на повод, отначало с нормална темпо, постепено увеличавам темпото до леко тичане! Казаха ми, че е добре да дърпа въже, като докато дърпа леко я повдигам, така че да почне да пружинира на задните си крака! Не знам дали това упражнение не я натоварва, за това не прекалявам. Добре ще е да плува, но май сега не е подходящия сезон! Нямам басейн, нито дори вана! b) Кофти! Не мога в момента да я пускам да се движи свободно понеже е разгонена на всичкото отгоре! Та това е нашата история! Ще ви държа в течение.

Иглика, според мен всяко нетипично движение би натоварвало по нехарактерен начин и без това увредените стави, като с това визирам дърпането на въже, което са ти препоръчали. Би трябвало кучето да се движи нормално, свободно, без много сериозни натоварвания, но достатъчни, така че мускулатурата и сухожилията да заякнат и да станат еластични, без първите да стават много масивни и излишно да натоварват скелета. Като цяло трябва да се постигне "златната среда', което е трудно да се прецизира, но не е невъзможно. Искрено ти пожелавам успех.

#64 Потребителят е офлайн   iglika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 January 2007 - 09:12 PM

Благодаря за съвета, точно така и се оказа с натоварванията. Първоначално започнах с масажи, постепенно я оставях свободно да се движи, колкото тя прецени - лошото е, че тя почти не спира, много е жизнена и енергична. В момента Багира е на почти 2 години, движи се повече от прекрасно има добра мускулатура и слава богу все още няма никакви болки. Живот и здраве тази година ще я оперираме, ще сменим едната става, а за по-нататък ще видим. Благодаря ви за подкрепата!

#65 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 January 2007 - 10:07 AM

Относно дърпането на въже има много противоречиви мнения. Аз от толкова изчетени материали на английски и немски и от питане на български лекари, досега до преобладаващо мнение не стигнах. Едни казват, че натоварва мускулатурата и трябва да се дърпа кучо, други твърдят, че натоварва повече ставите, отколкото помага на мускулите. Върви разбери къде е истината..... ouu
User's Signature

Прави каквото трябва, да става каквото ще!

#66 Потребителят е офлайн   iglika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 January 2007 - 08:24 PM

Независимо по какъв начин точно, важното е да постигнеш добро замускуляване. При Багира масажа и по-леките натоварвания бяха по-удачни от гледна точка на това, че при нея костите са максимално увредени. За Грита дърпането на въже, мисля че няма да е много натоварващо(Съдя по това, че Баркли е бил винаги максимално натоварван - Аджилити, прескоци на пейки, урви все натоварващи костите упражнения и никога не е показал и най малкия признак на болка) Но най-доброто си остава плуването и качването на стълби.

#67 Потребителят е офлайн   Milla Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 January 2007 - 09:13 PM

Много съм скептично настроена към тези неща, за които говорите! Малко по откъм едно-времешната му страна е по-добрият избор за мен лично, при положение, че кучето не е наистина зле като Багира. Доста неща чух също, адски много мнения и препоръки. Бях стигнала нервната криза от притеснения и невежи лекари. И в крайна сметка реших за моето куче - то ще продължава да води живота, който е водило до сега и нямам намерение да го третирам като болно, да му избирам храната, да му подбирам тренировките, да го тъпча с лекарства! Моето куче за мен е здраво и няма да позволя той да разбере какво го е сполетяло! Ще тича, ще скача, ще дърпа, ще плува, ще апортира и дори ще му въвеждам нови упражнения!
Ще направим снимка след година и полувина, ако има развитие на болестта, тогава ще видим с какво можем да предотвратим нещастието.

Цитат

мой близък лекар казва - всеки вижда това, което Може.

При мен в 3 държави (БГ, Германия, Белгия) от 3 различни снимки на кучето правени в България установиха една и съща степен. Едната, която ми отказаха да разчетат с София (не била позиционирана правилно), разчете доктора-белгиец за час с точност до точки ми повтори заключението на нашият д-р Георгиев wink

#68 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 January 2007 - 10:43 AM

Моето мнение е подобно, Мила - щом кучето няма луксации на ставите и с нищо не показва, че има каквато и да е болка - натоварванията си остават адекватни на неговото настроение и желания - ако иска да тича, тича, ако иска да спи, спи, ако иска да дърпа въже, дърпа.... само последното гледам да е по-с мярка.
Иглика, за стълбите чух точно толкова противоречиви мнения, колкото и за дърпането на въже. Само плуването май е без аргументи против, но за съжаление, при нас поне, е осъществимо само в по-топло време, когато смятам да я водя до Панчарево.
Колкото до разчитането. Рентгенологията е твърде сложна наука, за да може който и да било, без дългогодишен опит в областта, да има меродавно мнение. Аз лично не бих се доверила на хуманен лекар, примерно по вътрешни болести, да ми разчита рентгенова снимка - нормално е да има разминаване, освен, ако снимката не е четена от човек, който се занимава предимно с това. Важното е да е в границите на нормалното и да носи обективна информация за здравето на кучето. Иначе наистина напълно не разбирам, каква е разликата между 13 точки при един лекар и 12 при друг, макар че това означава, според скалата, различна степен на дисплазия. Става дума за един градус (примерно), гледан от човек, не от компютър. Виж друг е въпросът, когато дисплазията е на границата допустимо/недопустимо до разплод, а стопаните имат амбиции да развъждат!
User's Signature

#69 Потребителят е офлайн   Красен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 January 2007 - 11:31 AM

Аз на няколко пъти тактично се опитах да ви обясня, че на кучетата ви не трябва да се гледа като на "болни", а като на нормални кучета... проблемът им (евентуално) ще се прояви в доста по-късна фаза на живота им, че да ги оплаквате от сега. Ама вие си знаете - "имам болно куче", "сега за какво са ми тия титли" и прочие.

Бе живейте си живота с любимците пълноценно докато можете бе, хора.

#70 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 January 2007 - 01:03 PM

Красене,
цитираните думи се отнасят не за въпроси по лечението и отношението към кучето, а за факта, че домашният ти любимец се оказва не съвсем здрав с потенциално развитие на това състояние към по-лошо, вследствие на нечия беотговорност и безхаберност (като минимум).
А как да се справим със ситуацията е съвсем друга тема. Не смятаме да се отнасяме към Грита като към "болна", но и на изложби не виждам защо да я водим. Тя ИМА дисплазия. Не смятаме да експериментираме и с малки на принципа - току виж пък им няма нищо! Ние вече току виж.. видяхме...
Така че говорим май за различни неща.
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#71 Потребителят е офлайн   Красен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 January 2007 - 06:23 PM

Тц - определено НЕ говорим за различни неща... поне аз - не. За създаване на малки от самото начало съм си казал мнението и ти много добре го знаеш!!! Дали има или няма смисъл от извеждане на изложби - вече сме го дискутирали и всеки си изложи позицията!

Нямам намерение отново да навлизам във вечнаат цикличността на този разговор отново.

#72 Потребителят е офлайн   maria 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 March 2007 - 12:23 PM

имам ротвайлер на 9 г, на които откриха двустранна тазобедренна дисплазя 4 степен, когато беше само на 6 м!!! тогава докторите ми казаюа, че е наи добре да го приспят, заштото до годинка вече ниамал да може да се движи изобщо!!!! разбира се аз не направию нищо подобно!!! един ветиринар се нае да почне курс на лечение, или по точно на укрепване на Морито. и така тои започна да му слага инжекции в самите стави...бяюа ниакакви човешки инжекции(не си спомниам името им заштото беше преди около 8 г, но ако някой се интересува ще питам и ще му ги кажа) и с тях закрепиюме Моро така, че и до днес той живее живота си пълноценно!!! тича, играее, забавлиава се и е щастлив!!! не триабва да се отказваме от кучетата с такава диагноза, защото с много любов и правилните лекарства, те могат да продължат палноценно живота си!!! зная, че е трудно да се грижиш за такова куче, но е невероятно да гледаш, какав кураж има в тези животни....аз обичам моето куче такова, каквото е.....а то е прекрасно...!!! ето това е МОРО

maria 76, моля, пишете на БЪЛГАРСКИ ! Благодаря за разбирането, нека този пост ви е последен на латиница ! Хубав ден за вас !

Прикачени файлове

#73 Потребителят е офлайн   petko555 Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 05 July 2007 - 04:26 PM

Кучето ми е немска овчарка и е на 9 месеца. От 2 месеца започна да куца с единия крак. Ветеринарен лекар каза че проблемът е рахит. Започнах. да давам на кучето ми калции в по-големи дози - така както ми препоръча доктора. Куцането намаля, но не изчезна. РАзтревожен направих снимка на задните му крачета във ветеринарния факултет в Студентск град - София. Доцентът, който разгледа снимката ми каза че положението е много зле и се налага операция. Кучето има дисплазия. Болното краче не може да се излекува, а на другото се налага да буде слойена подлойка за да не излезе напълно ставата от ябълката. Не зная какво да правя. Говорих с доста хора и лекари, повечетоот тях категорично отхвърлят оперативна намеса. И сега сам в бвзпътица. Ако някои има опит моля пишете .. worthy

#74 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 July 2007 - 04:42 PM

Щом са направили снимка, вероятно има и заключение за степента на дисплазията. Определянето на точната степен е от най-голямо значение, когато става дума за избор на лечение на дисплазия.
Ако кучето е с лека степен на дисплазия, не куца, не го боли, то масовото мнение (или поне това, до което аз успях да се добера) е, че се предпочита поддържаща терапия, като периодично даване на хондропротектори, леки натоварвания и спокойни разходки. Всички движения, които натоварват ставите се избягват.
Тежката степен на дисплазия е доста по-голям проблем. В този случай кученцето дори, като малко, изпитва дискомфорт и болка и наистина често се налага операция. За съжаление в България лекарите способни да извършат такава са твърде малко и опита им е твърде оскъден. В чужбина успешно извършениете операции са доста голям и обнадеждаващ процент, а резултатите са повече от добри. Операциите са няколко според степента на дисплазия и възрастта на кучето и за съжаление са доста скъпи.
Но като начало нищо не може да се направи преди да се постави точна диагноза и да се определи точната степен на дисплазия. От това зависи всичко по-нататък. Покажи снимката на максимално много лекари, най-добре направи и втора снимка в Стара Загора, ако можеш допитай се до лекари и в чужбина и едва тогава вземи, каквото и да е решение.
Пожелавам ти успех и искрено ти съчувствам. Знам какво е да се сблъскаш с тази болест.
User's Signature

#75 Потребителят е офлайн   Eni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 July 2007 - 04:59 PM

Цитат

имам ротвайлер на 9 г, на които откриха двустранна тазобедренна дисплазя 4 степен, ...........аз обичам моето куче такова, каквото е.....а то е прекрасно...!!! ето това е МОРО
[ [/SIZE][/color]

maria 76, твоето прекрасно куче е имало късмета да попадне на прекрасен стопанин. Радвам се, че си се борила и нещата са станали възможно най-добри за Моро. Страшно ме развълнува твоя разсказ. Нека още дълго, много дълго сте щастливи с Моро! bravoS super best
User's Signature

прочети правилата за подписите

#76 Потребителят е офлайн   petko555 Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 05 July 2007 - 05:10 PM

Благодаря много за съвета. Сега отивам пак на доктор

#77 Потребителят е офлайн   petko555 Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 08 July 2007 - 03:37 PM

И този доктор каза че полжението с Марк е много тежко. Лявото му краче е в бвзнадежно състояние., а дясното "не че е по-добре, а не толкова зле колкото лявото". Категоричен е че операция не би помогнала. Даде ми лекарства - едното е за засилване на мускулите, така че да могат да поемат натоварването на излязлото от ставата краче, а другото е за подпомагане изграждането на хрущяла.
Друга лекарка сподели че с операция само ще измъча и травмирам кучето.
Мои приятели са насъщото мнение.
Въпросът в никакав случай не опира до парите, а до смисъла на операцията и последствията от нея.
Марк е само на 9 месеца. Какъв би бил живота му след операцията. Дори и да излезе успешна за момента. Той още ртасте и се развива. Какво ще стане с тези пластини, които ще му сложат за подложки на ставата. Мъката му ще бъде по-голяма.
Четох във форума една статия за дисплазията и в нея пише че над 50 процента факторите които я предопределят са въмшни. Докторите с които говорих за Марк, са категорични че заболяването му е гинетично. Мисля си че и аз съм виновен за това му състояние. С него правих много разходки, продължаващи по половин до еди час. Сещам се че имаше случаи когато Марк сядаше и аз като пълен невежа го виках да дожде при мен. Сега си давам сметка че явно е бил уморен. Тогава е бил на 6-7 месеца. Но който и да го видеше му се възхищаваше. защото за тази малка възраст беше доста голям. И много красив - черен с блестящ къс косъм.
Сега го разхождам с каишка за да не тича. Доста куца, но мислия си че не го боли. Иначе не би ходил на разходка. Когато излизаме от вкъщи ме захапва леко и ми държи крака. Дали пък не ми казва да не ходим никъде.
worthy

#78 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 July 2007 - 09:22 PM

Много съжалявам за кученцето, наистина.
В никакъв случай не се обвинявай за станалото. Не зная къде си прочел за факторите водещи до проява на заболяването, но то в огромната си степен е генетично. Има случаи на кучета блъснати от кола, лошо родени и т.н, които са с придобита тазобедрена дисплазия, но твоят далеч не е такъв.
Не зная откъде си и на какви доктори си показвал снимката на кученцето. Не мога да говоря и за състоянието му по интернет. Решението какво ще правите оттук нататък е твърде лично и аз не мога да помогна. Мога само да ти кажа за възможностите, различни от....
На Запад от доста години се правят операции, които наистина имат добър ефект. Разбира се не всяко куче може да се подложи на такава, но това може да прецени само докторът, който евентуално ще извърши операцията. Най-тежката степен на дисплазия се "лекува" с пълна подмяна на тазобедрената става. Бих могла да ти преразкажа прочетеното, но ми се струва, че ще ти е по-полезно да ти дам линкове, от които можеш да прочетеш повече подробности:
http://www.peteducat...9&articleid=444
http://www.thepetcen.../sur/dneut.html
За съжаление освен всичко, операцията струва и наистина много пари.
Във форума има потребители справили се с тази болест - надявам се да се включат и те също да ти дадат съвет.
Кураж и не се обвинявай, каквото и да решиш. За съжаление породата е предразположена и има много кучета с този проблем, проявен в различна степен.
User's Signature

#79 Потребителят е офлайн   petko555 Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 10 July 2007 - 05:58 PM

Благодарен съм за съпричастността към проблема с Марк. Чувал съм че подобни операции в чужбина са в порядъка на хиляди - може би над 4-5 хиляди лева. Има и допълнителни разходи свързани с операцията.
У нас подмияна на тазобедрена става не е правена. Тук ми предложиха да сложат подложка на дясното краче и цената е 500 лева. Тези пари не са проблем, но изхода е много неясен. И по тази причина не искам да травмирам напразно Марк.
Днес пак се разхождахме и не открих нищо в поведението му, което да подсказва че го боли. Много се надявам че така ще продължи и занапред. Дано и лекарствата му помогнат.
worthy

#80 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 July 2007 - 10:13 PM

Да, операцията в чужбина е от порядъка на хиляди за съжаление и да в България са правени много малко такива и изобщо не може да се разчита на операция правена у нас, поне за мен. Що се касае до това - изборът е лесен, всичко друго различно от операция в чужбина, което допълнително ще натовари кучето ти, като опреация у нас, не си заслужава. Дано кучо се закрепи и не го боли.
User's Signature

• (8 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни