Dog.bg Форуми : Някои аспекти на човешко-кучешката комуникация

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Някои аспекти на човешко-кучешката комуникация без претенции за изчерпателност Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:08886080270
Публикувано: 21 June 2009 - 08:54 PM

Малко за състезатели.
Кои са състезатели?- това са нормални стопане . Обикновени стопани с обикновени кучета кои са събират заедно за да покажат какво са постигнали със своите кучета, за да получат оценка от съдии на своите постижения. За да се обменят опит. За да се забавляват и за да стават по добри стопани. За съжеление в БГ няма такава култура и традиция.
Пример от състезания по фристайл
Вальс
http://www.youtube.c...h?v=nwCosIF2QoU
вельш-спрингер
http://www.youtube.c...h?v=js9SMvDyW1s
Индианци
http://www.youtube.c...h?v=orNW-tTtO5I
Боксер
http://www.youtube.c...h?v=nEU-HqCLKug
Ковбои
http://www.youtube.c...h?v=Ym_X2sfGy34
Бородатый колли.
http://www.youtube.c...h?v=CUjfmir0JlM
Малинуа
http://www.youtube.c...h?v=Fan2FQztu4o

И за сравнение- видео с тренери Мастер-клас
Tina Humphrey Crufts 2007
http://www.youtube.c...feature=related

Mary Ray Cruft 2007

Lesley Neville Crufts 2007 ;D

повече тук http://forum.dog.bg/...?showtopic=3164

Какво аз мисля за собственици, които са придатък на повода на кучето, развяват се на края му, без да вземат активно участие в кучешката разходка, крещейки неистово - Спри!, Не! Чакай! и т.н- същото кои мислете вие кога виждате : родители кои дават ключове от кола на 10годишно хлапе, кога човек пере в кока-кола, кога носи обувки на глава.... Хората взели в къща куче без да се запознаят как се гледа и воспиава куче, без да осознаят отговоност пред себе, своето семейство, околни и този малко кученце.
Защо съседи мразят кучкари? точно за ради това че хора вземат не куче ради куче, а в повече случаи купуват Любовта, Вярност, Увереност ... Купуват това в кое са отчаено се нуждаят, но какво общо има куче с това?
Кученце само се нуждае от любов, грижи, увереност...
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#22 Потребителят е офлайн   Андрей Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 June 2009 - 02:44 PM

Показване на мнениетоmil_, в Jun 15 2009, 06:42 PM, написа:

В допълнение на горното: уникалността на кучето се състои в това, че може да приеме човека като представител на собствения вид

Понеже това мнение са го споменали и други хора - може ли някакъв източник на тази информация, понеже аз не намирам нищо по въпроса :dry:

Водачът съвсем не е задължително да е мъжки, нито да е най-силен физически. Превес има психологическата сила и самоувереност. Водачеството е комплекс от качества и поведение, а не просто някакъв атрибут.

Разбирам идеята ви (на всички) за 'the alpha' - най-силният индивид, според който се ръководят другите. Това хубаво, само чe..

Wikipedia, в May 01 2009, написа:

The status of the alpha is sometimes achieved by means of superior physical prowess. The individual in the alpha position usually changes when another challenges it to a fight (in some species to the death) and wins. Consequently, alphas may have to fight individuals in their own group several times to maintain their position throughout their lifetimes. In species where the fight is to the death, alphas rarely reach old age. In some species, a nomadic individual may approach the alpha, successfully beat him, and thus become the new alpha. When this occurs in lions, the new alpha usually kills the previous alpha's cubs. In lions, several individuals may share alpha privileges in what is known as a coalition.

Значи тази позиция може да се смени..? Освен това - няколко индивида могат да я заемат? Някак си много оплетено взе да става, щом говорим за нормалния живот..

Показване на мнениетоМил@, в Jun 16 2009, 10:33 PM, написа:

В реална глутница, водачът не винаги е най-силното физически куче. Тук става дума не за физическа сила, а за енергия. Често по-малко по размер куче е с по-силна и доминантна енергия от по-големите, които му се подчиняват и дори не се опитват да мерят сили с него. Много често женски кучета са водачи.
Това, според мен, е вече прекалено.. По-малките кучета, с 'по-силна енергия' са водачи.. Женските 'кучета' са водачи?? При слоновете - да, но все пак говорим за кучета (особено домашните.. нямат глутници).

Когато кучето върви отпред и определя посоката на движение, значи то кара човека да върви нанякъде - т.е. в момента, то е водачът. Когато човекът определя посоката, значи той е водача.
Според вас, 'водач' може да си за момент, така ли?
А когато породата на кучето не му позволява да бъде безкрайно търпеливото куче, което обича да ходи до крака на стопанина?

Показване на мнениетоGaliadogs, в Jun 17 2009, 10:45 AM, написа:

Абсолютно вярно за самочувствието.Дори на състезание за покриване на степен куче за защита или куче придружител,ако съдията види,че кучето е притеснено го отстранява от изпита.Така както кучето ''чете''по нашите жестове и мимики,трябва и ние хората да се научим да го правим,за да общуваме безпроблемно.
Нека поне за миг се абстрахираме от желанието на хората да държат листчета с хубави думи за кучетата си.. Повечето собственици ги обичат без значение колко и какви награди имат. Познавам безкрайно възпитана и добра немска овчарка, най-хубавата която съм виждал, без каквито и да е състезания/грамоти и тем подобни..

И понеже всички тези неща ме навеждат на мисълта, че идеята за 'водача на глутницата' е малко некоректна, хареса ми това мнение:

ПП: Отношението човек-куче не е просто отражение на отношенията в глутницата, това сравнение го използваме за удобство. Човек-куче е друга система, която макар и да носи някои елементи, е принципно различна. Ние я манипулираме. Пример за това си дал сам - в глутницата няма поощрения. Точно затова (цитирам Galiadogs) между куче и куче няма същото приятелство, каквото между човек и куче.

Именно за това се включих в темата - защото четейки началото и, човек остава с впечатлението, че трябва да бъде 'лидера на глутницата', да върви пред кучето си и да изпълнява единствената си роля - да го контролира.

#23 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 25 June 2009 - 03:02 PM

Показване на мнениетоGaliadogs, в Jun 17 2009, 10:45 AM, написа:

Абсолютно вярно за самочувствието.Дори на състезание за покриване на степен куче за защита или куче придружител,ако съдията види,че кучето е притеснено го отстранява от изпита.Така както кучето ''чете''по нашите жестове и мимики,трябва и ние хората да се научим да го правим,за да общуваме безпроблемно.
Нека поне за миг се абстрахираме от желанието на хората да държат листчета с хубави думи за кучетата си.. Повечето собственици ги обичат без значение колко и какви награди имат. Познавам безкрайно възпитана и добра немска овчарка, най-хубавата която съм виждал, без каквито и да е състезания/грамоти и тем подобни..

Явно трудно се разбираме....Къде споменах красота и награди от екстериорни изложби?Говоря за работещо куче.Обяснявам,защото не ми харесва изопачаването на думите ми.Та,ако кучето работи,но свито,с прибрана опашка и уши,стъпвайки притеснено и изпълнявайки макар и точно,но неуверено,съдията/РАБОТЕН,НЕ ЕКСТЕРИОРЕН/има право да го дисквалифицира.Защо/Защото не е важна само лидерската позиция на водача,а начина по-който е постигната.Разбрахте ли ме?Или още си мислите,че всичко се свежда само до контрол?
User's Signature

Качена снимка

#24 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:08886080270
Публикувано: 25 June 2009 - 03:58 PM

OFF.
Андрей, професия кучешки тренер е също висококвалифициран труд, като ветеринар,инженер или економист. Трябва години обучения и много практика.
За съжеление много хора,след като запознаят с техника как да научат куче на Седни решават че стават ТРЕНЕРИ, но не е така. Има разлика между техник кой стави пералня и инженер кой създаде тази пералня.

Ти сега гмуркаш в дълбоки води, значи единствено кое аз мога да ти кажа- ти трябва МНОГО МНОГО МНОГО четене, опит на няколко кучета, наблюдения за всички околни кучета улични и домашни, избири си глутница коя да наблюдаваш, и намери тренер кой е по напред/ така е по удобно, ще видиш на практика как стават неща/ за съжеление в БГ е щепичка хора кои са Тренер на кучета. Тук са останали само фанати- пред ентузиазм на кои аз се прекланявам!/аз сега в почивка/
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#25 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 25 June 2009 - 07:31 PM

Източници да искаш.
Една статия с много примери
Dog's best friend
Genetics and the social behaviour of the dog

#26 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 26 June 2009 - 07:18 AM

Препрочитах вчера първата статия с многото експерименти. Накратко: в нея се доказва, че кучето е генетично програмирано да се осланя на човека и е най-фино настроено да го разбира и следва в сравнение с което и да било животно.
Един от експериментите: вземат два съда, слагат в единия храна. Кучетата се насочват към този, който стопанинът им посочва с пръст. Шимпанзетата не разбират този жест. Не защото са по-тъпи, а защото това е въпрос на комуникация и приемане на сигнали, нищо, че са ни по-близки роднини.
Дотук добре, ама отиват по-далеч, като твърдят, че кучето се осланя на човека повече, отколкото на собствените си сетива. Слагат този път силно миришеща храна и посочват на кучето грешния съд. То много добре знае къде е храната, но се насочва към посочения от човека съд!
Викам си: да бе, да! Преиграха вече. И си направих експеримента с двамата куча. Поотделно, де.
Казвам на кучо да седи и на три метра от него вземам две кофички от кисело мляко - едната с две-три хапки, другата празна. Слагам ги на земята пред мен на прилично разстояние една от друга - да кажем 80 см, за да съм сигурна, че кучо не се обърква откъде идва уханието. Подавам ключовата любима команда: "Ела да видиш кво щи дам!" Соча празната. И двамата куча имаха леко объркан и раздвоен вид, приближавайки. Личеше им прекрасно, че знаят в коя кофичка е манджата. Обаче и двамата навряха носове първо в тази, която соча! Имаше леки нюанси: Реджо, който си е отраснал с мен и е много праволинеен и лоялен, бучкаше дълго с нос в празната кофичка, убеден, че щом съм казала, вътре нещо ще поникне. Ронго, който доскоро се е оправял сам на улицата, провери делово празната и бързо се пренасочи към правилната.
Да му се не видят и кучовци глупчовци!
Пробвайте и вие :xb_035:
Много ми стана интересно какво ще се случи, ако това го направи непознат човек. А котката какво ще направи?

#27 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 June 2009 - 03:10 PM

Цитат

Показване на мнениетоАндрей, в Jun 25 2009, 01:44 PM, написа:

В допълнение на горното: уникалността на кучето се състои в това, че може да приеме човека като представител на собствения вид

Понеже това мнение са го споменали и други хора - може ли някакъв източник на тази информация, понеже аз не намирам нищо по въпроса :dry:

Има много писано, особено от The Dog Whisperer - Сизар Милан. Човекът е класикът в жанра. Виж тука , а също и тука, но нетът е пълен с информация.

Цитат

Водачът съвсем не е задължително да е мъжки, нито да е най-силен физически. Превес има психологическата сила и самоувереност. Водачеството е комплекс от качества и поведение, а не просто някакъв атрибут.

Разбирам идеята ви (на всички) за 'the alpha' - най-силният индивид, според който се ръководят другите. Това хубаво, само чe..

В реална глутница, водачът не винаги е най-силното физически куче. Тук става дума не за физическа сила, а за енергия. Често по-малко по размер куче е с по-силна и доминантна енергия от по-големите, които му се подчиняват и дори не се опитват да мерят сили с него. Много често женски кучета са водачи.
Това, според мен, е вече прекалено.. По-малките кучета, с 'по-силна енергия' са водачи.. Женските 'кучета' са водачи?? При слоновете - да, но все пак говорим за кучета (особено домашните.. нямат глутници).
Кучетата произлизат от вълците, които живеят в глутници с водачи. Кучето приема семейството, в което се отглежда, за своята глутница и тази групичка задължително има в неговите очи йерархията, характерна за глутницата. Винаги има водач (№ 1), следват № ? и т.н. Кучето в огромният брой от случаите трябва да заема място след хората, за да са задоволени потребностите му, да живее в съгласие с природата си, а и хората да имат мир. Хората пренасят кучето в една човешка среда, в която то по природа не е приспособено да живее, затова трябва да поемат отговорността да бъдат водачи, за да му осигурят безопасен и добър живот.

Цитат

Когато кучето върви отпред и определя посоката на движение, значи то кара човека да върви нанякъде - т.е. в момента, то е водачът. Когато човекът определя посоката, значи той е водача.
Според вас, 'водач' може да си за момент, така ли?
А когато породата на кучето не му позволява да бъде безкрайно търпеливото куче, което обича да ходи до крака на стопанина?

Нямах това предвид. Ако кучето дърпа стопанина, сякаш то го е извело на разходка, е очевидно кой е лидерът в групичката. Ако човекът е водачът, той решава кога кучето ще ходи мирно до него, кога ще го пусне от повода да потича, кога ще пишка и т.н. Той може да реши кога кучето може да се разхожда на дълъг повод пред него, но когато прецени, ще скъси повода и ще изисква кучето да ходи редом.

Няма порода кучета, която да не може се разхожда до човека. Кой ще води кого при една разходка, е въпрос на лидерство, а не на характер на кучето.

Цитат

И понеже всички тези неща ме навеждат на мисълта, че идеята за 'водача на глутницата' е малко некоректна, хареса ми това мнение:

ПП: Отношението човек-куче не е просто отражение на отношенията в глутницата, това сравнение го използваме за удобство. Човек-куче е друга система, която макар и да носи някои елементи, е принципно различна. Ние я манипулираме. Пример за това си дал сам - в глутницата няма поощрения. Точно затова (цитирам Galiadogs) между куче и куче няма същото приятелство, каквото между човек и куче.

Именно за това се включих в темата - защото четейки началото и, човек остава с впечатлението, че трябва да бъде 'лидера на глутницата', да върви пред кучето си и да изпълнява единствената си роля - да го контролира.

Аз не виждам с какво идеята за "водача на глутницата" ти се вижда некоректна. Всички използваме тази идея и всички я манипулираме до някаква степен. Сизар Милан обяснява това по интересен начин - казва, че в природата кучето, което е с най-силната енергия, е водач, т.е. яде първо това, което покаже повече "зъби" и си извоюва място по-напред с ръмжене и т.н. Обаче, в неговата контролирана глутница (в която май повечето са ротвайлери), редът е друг - нарочно! Първо се хранят най-кротките и недоминиращи кучета. Т.е., за да ядеш, трябва да си кротък и подчинен. По този начин той създава взаимоотношения, при които той е водачът на глутницата, а след това кучетата се подреждат вътре по-надолу. Затова и е в състояние да овладява тази глутница, да я държи кротка, без побои и разправии. Използва я да рехабилитира кучета на клиенти, които се нуждаят от това.

Гледай малко от сериите му, има линкове в този форум, и ще го видиш как действа - много е впечатляващо. Той самият е дребен на ръст, но много подвижен и жив. Със сигурност има кучета, които са доста по-силни от него, но това не го прави по-малко лидер.

И все пак, ако идеята да бъдеш лидер във вашата домашна глутница не ти харесва - не я прилагай! Ако измислиш друг начин да живееш в мир с любимеца си - успех! :ae_085:

Мил_, много интересен ми се видя експеримента ти. Чудя се дали така ще стане с необучено куче, напр. малко пале. Ние малко излязохме от тази възраст, но и аз ще опитам. Смятам, че резултатът ще бъде като твоя, обаче. :wb_052:
User's Signature

"Консумацията на положителности е задължителна."
Качена снимка

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни