Намерих дива птица Съвети от Спасителния център на Зелени Балкани
Публикувано: 13 June 2011 - 06:29 PM
Публикувано: 13 June 2011 - 06:51 PM
Докторът просто го погледна за кръв и външни наранявания и каза "Зелени Балкани" е наистина най-доброто, което можете да направите за птицата".
Пробвах да го храня - сам не яде, но с пинсета стана - той отваря уста да ме плаши - аз давам парченце месо. Успях да му дам колкото половин мишка да кажем. Много лошо обаче че не лети. Така се надявах да е просто много млада птица, заради това жълтото на човкаа си...

We make a Living by what we get... We make a Life by what we give...
Публикувано: 13 June 2011 - 07:38 PM
Само да вметна, че орковците са невероятно добри летци. Истинска наслада за окото е да гледаш какви ги вършат във въздуха. Прекрасни птици!
Публикувано: 04 July 2011 - 02:02 PM
Мъника се храни редовно, много е различно, понякога през час, понякога през по-малко. И яде различни количества, като не иска повече не си отваря човката, и започва да си върти главата в друга посока. Спи в кашонче с парцали, няма конци, които да са опасни за него. Най-много обича пилешко, голям е канибал

Типичен бебок - яде, спи, ака и играе, и после пак.

Приемам всякакви съвети, ще го пуснем където го намерихме, близо до вилата ни на Камбаните, но не знам колко време ще расте и ще успее да лети. Сега прелита на педя и малко, и толкова. Няма перца под крилата, иначе отгоре си е оперено.
Очаквайте снимки от фъстъка

Публикувано: 04 July 2011 - 07:19 PM

Публикувано: 05 July 2011 - 07:03 PM
Ето снимки на пили. Днес яде пак един милион пъти, дори вече яде на порциики. Яде яде и спира, и след 10 минути пак писука. А като е гладен и даже започва да трепери. Днес направи няколко по-дълги полета през стаята, а сутринта в 5 и половина беше излязло от кашончето където спи и дошло до кревата ми отдолу писукаше. Вече си има и любимо място пред огледалото, там спи през деня. Надявам се по-скоро да се научи да лети и да го пуснем, защото започва да свиква с нас, пък и е голяма борба с кучето, което го мисли за играчка.
Кажете какво е бебето,защото и аз си имам съмнения, че май не е лястовиче. Не е врабче със сигурност, казаха ми че може да е дрозд, но хичне ми прилича на такова.
Публикувано: 05 July 2011 - 08:32 PM

Публикувано: 06 July 2011 - 06:33 AM
Публикувано: 06 July 2011 - 03:44 PM
Публикувано: 10 July 2011 - 12:44 AM
Значи имам следният проблем. Днес намерих малка сврака. Направи ми впечатление че не летеше,а само подскачаше напред назад . Сама се навря в едни храсти и я хванах без проблем. Като я гледам с крилата всичко и е наред. Направи ми впечатление че като и подавам от пинсета яде,а ако и оставя пред нея не реагира. Малко ми е странно защото не ми излгежда толкова малка. Значи не знам дали има нещо общо с летенето ама птичето има следния проблем. Едното му око е почти затворено. Не изглежда нито да е наранено нитоинфектирано. Прилича малко на десетдневно коте на което не му се е отворила още ципата.Само че според мен тази сврака е поне на месец и половина ако не и повече. Утре сутрин ще пусна снимки защото не искам да го будя сега.Само да кажа че не живея в България така че няма как да го пратя на някой там. :) Ще се наложи да си го гледам засега.И ветеринарите в зоната в която живея много,много не обръщат внимание на диви птици. Така че се надявам да има някой тук който е имал сходен проблем. Междо другото птицата си има апетит и като оставам настрана окото си ми изглежда напълно наред. Котката редовно ми мъкне у нас малки гълаби така че имам някаква идея как се гледат малки птици. Досега никога не са ми умирали а е имало и много малки още неоперени. Ама това ако не отвори окото не виждам как ще оцелее като го пусна.
Публикувано: 10 July 2011 - 03:03 AM

Публикувано: 10 July 2011 - 08:09 AM
Публикувано: 10 July 2011 - 07:47 PM
Храната трябва да е много разнообразна - плодове, зеленчуци, червеи, пилешко месо на парченца овлажнено с вода и без никакви подправки, семена понакиснати във вода. Гранули също може, но не само гранули. Гледана само с гранули птица, обикновено оплешивява и става доста опърпана. Вода трябва да има на разположение също. Свраките обичат да се къпят, така че съдът трябва да е широк и плитък. Ето едно разнообразно меню:

Окото изглежда възпалено. Правете промивки поне с чай от лайка например. Топите памуче в лайката и почистванте нежно оченцето. Много е възможно и някоя вътрешна болест да се е проявила по този начин, така че пак ще ви посъветвам да го види ветеринар. Аз ще покажа снимката на нашия доктор, но едва ли по снимка ще може нещо да каже с точност. Поне ще гледам нещо по-конкретно да ви посъветвам след това.
Да я държите в клетка е възможно най-лошото решение за такава подвижна и любопитна птица. Перата минават през решетките и се повреждат и после просто ще имате една опърпана сврака, която не можете да пуснете, защото просто не може да лети. Най-достъпното решение е кашон, едната от стените на който е изрязана като е оставен борд от около 3-4 см и на тази изрязана стена е монтирана мрежа, най-добре пластмасова. Мрежата се закрепва за борда с телчета. Така 3 от стените на "клетката" са гладки и не позволяват да се промушват перата през тях. Освен това, трябва да монтирате кацалка от клон, промушен в кашона. На тази кацалка птицата може да стои без да си маца опашката в лайната отдолу. Отдолу постилате вестници, които сменяте поне на 2 дни. Това е.
Публикувано: 10 July 2011 - 09:24 PM
Публикувано: 10 July 2011 - 09:28 PM

Публикувано: 10 July 2011 - 10:08 PM
Публикувано: 10 July 2011 - 10:36 PM