CUKI, в May 17 2009, 12:23 AM, написа:
едит: Щом нямат родословия не са ли красиви? Ето пак си противоречи цялата система ...
Не, не си противоречи системата, каквото и да визираш в това.
Кучета всякакви - от развъдник, от кучкарник или взети от улицата - обичаме ги всякакви...Но всеки сам за себе си има избор дали да има безпородно, ротоподобно или ротвайлер. И когато видя обява "лицензиран развъдник продава .... за 250лв. от шампион ХХХ" ми е жал за поредните измамени хора, които ще купят от уж Х развъдника, който ще им обяснява колко трудно се вадят родословия. А ти, вместо да държиш сметка от този, който те е излъгал за достоверността на развъдника си и си го поущрила, купувайки си куче от него, спориш тук?! Не разбирам!!!
За съжаление виждам много повече ротоподобни, отколкото ротвайлери с доказан произход и знаеш ли, правейки сравнение - разликата е от тук до луната. Често се засичам с един ротвайлер, уж взет от развъдник, но е един щиглец - висок и кльощав, но иначе добродушен. И собствениците му смятат, че са сбъркали, като не са му отрязали опашката?! Според тях това е причината да е слаб - така калцият е отишъл в опашката, а не в костите.
Не виждам защо реагираш и така на алиса? С тази инвазия от масово производство на ротоподобни е нормално човек да търси истината и да прави съпоставки.
Гледай в своята градина, не в чуждата! Ти си излъганата, а аз се възмущавам на такива лъжци, които използват всеки един момент, за да спекулират с лицензирани развъдници, шампиони, килограми и какво ли още не. Никой развъдник, регистриран в НКР, няма да продава кученца на 40 дни и да ги "хвали" как по чудо са без пети пръст и, че таткото е супер як екземпляр - със своите 72 кг. Аз лично, бих се срамувала, ако кучето ми - ротвайлер е с тази лой по тялото си, а не да се гордея от това. Но традиция от време оно е, че колко по дебело, толко по-добре, а че това води до тежки здравословни проблеми, що ли да се затормозяваме да мислим. Но докато има шарани, ще има и "рибари", ако разбираш какво искам да ти кажа. Не се сърди, че тук се стараем да образОваме, а не да образУваме спорове. Ротвайлери в Бг. бол, неродословни. Моето също спада към тази категория. Обичам го, грижа се за него и давам душата и сърцето си за него. Но ... виждам и недостатъците му. Защото съпоставям нещата. И разбери, че родословието не е фукня. Не си мисли, че само снобарите си купуват такова куче. Имам познат, който още "гладува" кучето, което отглежда, взето от развъдник, но всяка стотинка е напълно оправдана и нищо не е хвърлено на вятъра. От развъдник стоящ зад името си, който би дал съвети при нужда във всеки един момент, и кучето му е куче - един типичен представител на породата и още по важното - куче, което за да се появи на този свят, родителите му са изследвани и тествани -здравословно и психично, според условностите, които не случайно са измислени от клуба по порода.
Ротвайлери са тези, за които собственика е спазил клубните изисквания и създава, за да усъвършенства. Лишил се от времето, личните си нужди и собствените си необходимости. И развъжда породата според правилата на клуба, за да го има днешния рот и да се радваме и видим, поне на снимки, що е е то ротвайлер,
а не за облаги. Сравни ротоподобни с ротвайлери и виж разликите. Това не значи, че не обичаме ротоподобните. Родословието не е измеримо на любовта. Мерило е за това дали да подпомагаме съществуването на псевдо развъждачи ... или да оценим достойнствата на развъдените расови ротвайлери.
Апелирам към уважение към действително развъждащите породата. Тези, които въпреки своите тежки моменти и загубените средства, зачитат правилата на клуба и се съобразяват с тях. Това са моменти на възходи и падения, но всеки, който иска да създава РОТВАЙЛЕРИ, преглъща неуспехите си и продължава напред, в търсене на най-доброто, в името на породата. С много труд и много пот. Това е въпрос на уважение, отговорност и най-вече морал към породата!
С поздрав най-сърдечен...