НЕ мога да не се включа в темата за поводите и в чаастност-за тези от алпинистко въже!
Тук само искам да вметна че ми се налага всеки ден да разхождам Каракачанско куче доста по-тежко от 50 кг, така че тук имам достатъчно опит.
Значи всичко беше наред докато песа не стана на около годинка.Дотогава си го водех на повод от тези най-популярните, металните и си мислех че нямат късане, докато 1 ден опасно близко до нас не мина една котка

тогава само половината от веригата ми остана в ръката
Тогава си купих от зоомагазин повод от "алпинистко въже"-разплете се . Смениха ми го и още на първата разходка се скъса.Тогава го разрязах и се оказа че е пълен вътре с нещо като хартия(не се сещам в момента как се казваше материалът).
Отидох и си купих 5 метра алпинистко въже от строителен магазин(не най-дебелото, среден размер , че да не ми се протрива ръката).Оттогава нямам проблеми за щастие(само да кажа че въжето издържа над 1 тон натоварване и е изключително леко) . Препоръчвам го това на всички собственици на едри кучета. Така просто сте сигурни
Относно нашийника , използвам кожен, около 5 см. широк . Другото което препоръчвам е душач , но в никакъв случай строг нашийник (само мъчите животното)! А само кучетата, охраняващи стада носят строгите нашийници с шиповете навън с цел защита на гърлото от зъбите на вълците, домашен любимец с шипове, поставени по този начин ,може да нанесе непредвидени щети !